logomamaninjashop

Извиках неволята и отпуших тоалетната


Автор: Мария Антова

Казвам се Мария и съм трета година студентка в Hotelschool The Hague (HTH), Нидерландия. Уча за бакалавър по бизнес администрация в контекста на хотелиерството. Учебната програма, изцяло на английски, комбинира теоретическо и практическо обучение и подготвя студентите за кариера в почти всяка сфера на бизнеса, не само в хотелиерството. В HTH учат студенти от над 50 държави от целия свят. Университетът има кампуси в Хага и в Амстердам. В първата си година студентите са задължени да живеят в кампусите, а в останалите три години живеят на квартира.

Холандците са практични хора, което си личи и от сградата на HTH в Амстердам. Тя е построена специално за нуждите на университета. Представлява триетажно каре с вътрешен двор, в който се събираме на кафе и приказки, когато времето е хубаво. На втория и третия етаж са спалните помещения, а също така и компютърната зала и библиотеката. На първия етаж са учебните зали. Така, за да отидат на лекция, първокурсниците трябва само да слязат един или два етажа.

В единия ъгъл на сградата има хотел с 20 стаи, а под него ресторант. Във всяка от стаите е копирано обзавеждането на някой от големите хотелски вериги – Hilton, Hyatt, Four Seasons и т.н. И хотелът, и ресторантът под него са истински, в смисъл че приемат гости. Разликата с другите хотели е, че студентите карат практиката си там. В 4-годишния курс на обучение има два платени стажа по половин година, най-често извън Нидерландия. Аз например работих 5 месеца в голям курортен комплекс на карибския остров Гренада.

А практиката в хотела и ресторанта в кампуса е отделно от стажовете. По време на нея първокурсниците работят по две седмици като камериери, сервитьори, бармани, кухненски работници и на хотелската рецепция. Второкурсниците в тяхната практика пък са мениджъри на първокурсниците, т.е. работят като техни началници, защото нали ни обучават за такива в университета. Отделно има студентски ресторант на самообслужване, в който можем да се храним, когато желаем. Ако искаме сами да си приготвяме храна, на втория и третия етаж има обзаведени кухни за целта. Всичко в HTH е замислено и осъществено перфектно, но дори и в най-уредените университети в най-уредените държави понякога има проблеми.

В кампуса бяхме по двама в стая. Съквартирантката ми беше холандка. Една събота тя си замина при родителите и не знам какво беше пускала в тоалетната, но тя се запуши. Слизам долу при дежурните служители от университета, но те ми казват, че няма кой да ми поправи тоалетната, трябва да изчакам до понеделник. Звъня на баща ми в София за помощ. „Е, как да ти помогна, като съм на 2000 километра? Търси начин да се оправиш сама“ – казва баща ми.

Пред мен бяха два избора – до понеделник да ползвам общите тоалетни в кампуса и да спя на миризма или да реша проблема сама. Тогава изпитах на гърба си приказката за неволята. Извиках неволята да ми помага и заедно отидохме до магазина. Там обясних на продавачката какъв ми е проблемът и тя ми даде гумена преса за отпушване и някаква течност от сорта на каналин. Сипвах, натисках, сипвах, натисках и тръбата се отпуши.

Звъня на баща ми и гордо му съобщавам, че съм решила проблема сама, а той казва: „Това, което ще научиш от учебната програма, ще ти бъде много полезно. Но още по-полезно ще ти бъде и наученото в университета на живота в Нидерландия. Ако беше при нас в София, щях аз да отпуша тоалетната. А сега се справи сама, което също е урок за цял живот.“

Баща ми беше съвсем прав. Животът в Нидерландия ме учи да бъда самостоятелна и предприемчива и това е не по-малко ценно от лекциите в Hotelschool The Hague.

На 13 Февруари, събота, в 11:00 часа организираме уебинар, свързан с университета и живота в Нидерландия. Заедно с Калина Борисова и Йоана Саву ще ви разкажем повече за Hotelschool The Hague, учебната програма и процесът по кандидатстване там, както и за достъпността, предимствата и предизвикателствата на живота в чужбина. Презентацията ще бъде проведена на английски език, но въпросите и отговорите след нея ще са на български.

Регистрацията отнема по-малко от минута чрез този линк: https://www.signupanywhere.com/signup/qturpfvx,  или чрез сканиране на QR кода на снимката.

Може да харесате също:

Как уча децата да взимат решения

147015678 4043138652387096 2546399470032694438 o

Последно променена в Сряда, 10 Февруари 2021 09:16
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам