logomamaninjashop

Как да се регистрираме за ваксиниране срещу COVID-19

  • 05 Мар, 2021

Единният информационен портал вече работи. Вчера вкарах моите данни и установих, че вече е отбелязано, че съм ваксинирана.

Ето къде можете да се регистрирате за ваксинация срещу COVID-19. Информацията и снимките са от страницата и сайта на министерство на здравепазването. 

https://his.bg/

May be an image of text that says 'република българия министерство наздравеопазването национална здравно информационна система проверка HA сертификат азимоетсемейство медицински испециалисти начало COVID- 19 регистрация за ваксинация информация разработчици- резервация- лични данни предпочитна ваксина 3 ваксинационен център самоличност моля, бъведете Bawume имена на кирилица, kakmo часза ваксинация име вашето име изписани личната kapma. Tun идентификатор ΕΓΗ презиме, налично вашето презиме вашият вашият ΕΓΗ лична kapma номер на AK фамилия Bawama фамилия дата раждане 01.02.2001 дата издаване 01.02.2013 координати връзкасвас предпочита електронна поща иададена m моля изберете- полетата отбелязани със телефон задължителни попълване Bawama'

Регистрацията в системата се състои от 4 лесни стъпки: 

1. Въвеждате своите личните данни;

2. Въвеждате своя телефонен номер или електронна поща; 

3. Избирате предпочитания от Вас вид ваксина; 

4. Избирате ваксинационен център и удобен за Вас час за посещение. 

След успешна регистрация ще получите съобщение за потвърждение.

Имунизираните с първа доза ще получат автоматична регистрация в системата и ще бъдат уведомени за поставянето на втора доза от ваксината.

Напомням, че ваксинирането е доброволно. Напомням също, че е и единственият начин да се върнем към нормален начин на живот, който науката и медицината ни предлагат. Освен, разбира се, ако вирусът просто не се “умори” и не затихне от само от себе си.

Ето откъде можете да намерите още полезна информация.

1)ОФИЦИАЛНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ВАКСИНИРАНЕ ПРИ РАЗЛИЧНИ СЪСТОЯНИЯ И БОЛЕСТИ

 080014515 

Безплатна телефонна линия на Национална пациентска организация всеки делничен ден от 9-18 ч - за всички хора и пациенти, които искат да зададат индивидуалните си въпроси за ваксините спрямо заболяванията, състоянието си и терапията, която приемат, могат да се свържат с д-р Великова и д-р Бацелова на посочения телефонен номер.

2) Група Ваксини - https://www.facebook.com/groups/vaksini

3) Въпроси и отговори за ваксините тук.

4) Препоръки на основните експертни медицински съвети ето тук.

5) Можете да следите за съвет и достоверна информация в социалните мрежи д-р Аспарух Илиев, д-р Борис ТабловД-р Христиана Бацелова и Д-р Цветелина Великова, имунолог 

Напомням ви това кратко и ясно обяснение на д-р Илиев за ваксините: 

Ваксините - кои, защо, как? Принципът на ваксините - имунната система се научава да спира чужди (или някои собствени) обекти и да реагира по-бързо при повторно "нападение". Но вместо да го преболедува (например Ковид вирус), ние й помагаме с малки частички от него. Те са безопасни, но са достатъчни да я научим, сякаш сме го преболедували. Имунната система ни пази по два начина от вируси - хуморално (най-често с антитела плуващи в кръвта) и клетъчно (имунни клетки, унищожаващи директно заразени наши собствени клетки и евентуално вируси). При Ковид и двата механизма - хуморален и клетъчен, изглеждат важни.
Класическата ваксина е с предварително синтезиран белтък, който се инжектира. Произвежда се по-бавно, не всеки белтък е лесен за изкуствен синтез, стимулира основно хуморалния имунитет (създаването на антитела), т.е. може да имат по-слаба ефективност. Производители за Ковид - Новавакс, Санофи, Глаксо (GSK). Бавното производство е свързано с по-късно пускане на пазара.
РНК ваксини - нов метод, в който не се синтезира белтък, а неговият предшественик - матрична РНК. Тази РНК бива погълната от клетки в тялото, които произвеждат белтъка. Тъй като белтъкът се "показва" на имунната клетка на повърхността на клетката, се стимулира не само хуморалния, но и клетъчния имунитет. Това прави ваксината по-ефективна (на теория) от белтъчната. РНК обаче е много нестабилна, затова и Файзър изискват да е замразена при -70 градуса. Американската фирма Модерна модифицира РНК така, че да издържа по-дълго време при по-ниски температури. РНК обаче се разгражда бързо в тялото, така че ефектът е само за кратко време, който е достатъчен за създаване на имунитет. Матричната РНК в този си вид не може да "запише" нищо върху ДНК - трайната генетична информация. Това е като ксерокопие на книга в библиотека - копието никога не се взима обратно и не се слага в оригиналната книга. Никой не променя и не влияе на генетичната информация с тази ваксина, клетките ни унищожават бързо РНК, за да позволят гъвкавост и синтез на нова РНК.
Аденовирусни ваксини - руската Спутник и АстраЗенека. Тук информацията за белтъка е в един ДНК фрагмент, който е взет назаем от аденовирусите (но не е цял вирус). ДНК бива поета от клетките, които копиран от нея РНК, а от нея се получава белтъкът. Подобно на чистите РНК ваксини стимулират и клетъчния, и хуморалния имунитет. Недостатък - ДНК е много по-трайна от РНК и не знаем колко време остава в тялото активна. Плюс - ползвани са като ваксини във ветеринарната медицина и проблеми не са наблюдавани.
Моите предпочитания за ваксина са РНК>белтък>ДНК.
Клиничните проучвания с ваксината на Файзър и разрешението от Английската Агенция по Лекарствата след обзор на данни от 40 000 души (половината с ваксина, половината с плацебо (празна ваксина)), (първите пациенти във фаза 1 и 2 биват ваксинирани май и юни, в края на юли започва голямата фаза 3, като последните ваксинирания са завършени на 13 ноември) не показват нито един сериозен страничен ефект. Наблюдавани са следните преходни (1-2 дни) странични ефекти:
- главоболие - 1/5 от пациентите
- температура и по-рядко втрисане - 1/10
- виене на свят (много рядко)
- гадене (много рядко)
- болка и зачервяване на мястото на инжекция (1/5 от пациентите)
Засега единствена контраиндикация (поради липса на достатъчно данни) е приложение при бременни жени.
Европейската Медицинска Агенция преглежда данните и ще направи препоръка за приложение, ограничения, като непрекъснато ще се проследяват странични ефекти, които всеки може да изпрати, заедно с медицински документи. При данни за проблем, ваксината може веднага да бъде спряна. 
 
Как се прилагат ваксините срещу COVID-19? Информацията е от Министерство на здравеопазването:
 
✅ И трите одобрени за употреба ваксини (на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на AstraZeneca) се прилагат мускулно, в рамото, като две отделни дози.
✅ Препоръчителният интервал между поставянето на първа и втора доза е различен:
*За ваксината на Pfizer/BioNTech – през интервал най-малко от 21 дни;
*За ваксината на Moderna – препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата;
*За ваксината на AstraZeneca – интервал от 4 до 12 седмици, като препоръката на Националния ваксинационен щаб е втората доза да се постави на 10-тата седмица.
✅ Ваксината срещу COVID-19 се поставя от медицинско лице в разкритите в страната ваксинационни пунктове и в кабинетите на общопрактикуващите лекари или от мобилните ваксинационни екипи.
✅ Преди поставянето на ваксината гражданите попълват т.н. Информирано съгласие за ваксинация срещу COVID-19.
✅ След като бъде приложена доза от ваксината, имунизираните остават за около 15 мин. под медицинско наблюдение.
✅ Ваксините срещу COVID-19 са безплатни и по желание.
✅ Имунизацията не е обвързана със здравноосигурителния статус на гражданите.

 

В тази статия споделям и за своята ваксинация, без да спестявам неприятните странични ефекти. На всички здраве, на болните - скорошно и пълно възстановяване!

 

 

Последно променена в Петък, 05 Март 2021 10:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам