logomamaninjashop

Какво да правим при COVID-19

  • 02 Ное, 2020

Били сте в контакт с болен от COVID-19 и имате симптоми. Болен сте и състоянието ви се влошава. Ето какви стъпки трябва да предприемете.

Важни телефони, на които да потърсите информация и съдействие:

- Телефон на личен лекар - запишете си го на видно място, освен в телефона

- спешен кабинет, с който лекарят ви работи - проверете го предварително, за да го имате, ако лекарят ви не е на линия

- Телефон на РЗИ - предварително го проверете

- Денонощен телефон към МЗ за информация:  02/ 807 87 57

- Спешен телефон – 112

Какво да правите, ако:

  • Ако имате характерни симптоми (повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други)
  1. Обадете се на вашия личен лекар и следвайте неговите инструкции 

Личният лекар трябва да проведе обстойна анкета с пациента си: бил ли е в рискови локации през изминалите две седмици и срещал ли се е с контактни. След като установи това, както и какви симптоми има пациентът, личният лекар трябва да вземе решение и да даде съвет за домашна терапия. Общопрактикуващите лекари получават от РЗИ списък с пациенти, поставени под карантина – с ЕГН, имена и други лични данни, чието състояние трябва да следят по телефона. След консултацията по телефона, личният лекар ще ви инструктира дали да посетите кабинета му за преглед, дали е необходима хоспитализация, или да продължите с домашното лечение.

  1. Ако не успявате да се свържете с личния лекар, потърсете спешния кабинет, с който той работи и следвайте инструкциите.
  2. Ако нямате личен лекар, обадете се на РЗИ и следвайте техните инструкции
  3. Ако състоянието на болен от ковид внезапно се влоши - той получи задух, затруднено дишане или друго общо влошаване на състоянието  в неработно време на личния му лекар, или ако не успява да се свърже с него, пациентът трябва незабавно да се обади на спешен номер 112. Медиците от спешна помощ имат оборудвани със защитни облекла екипи и те могат да закарат пациента до ковид отделение в съответната болница.

Към Инфекциозна болница в София функционира Координационен център за пациенти със съмнение за COVID-19. Той работи с екипите на Бърза помощ и в него се прави допълнителен преглед на пациента, ще се взима PCR проба и експертите на Столичната РЗИ и на Регионалната здравна инспекция на София област ще насочват пациентите или за домашно лечение, или за хоспитализация. 

Ако имате съмнения за COVID-19, не посещавайте на своя глава болници и медицински кабинети, защото ще ви върнат и ще изгубите ценно време. Използвайте посочените телефони. В случай на спешност търсете 112, откъдето ще пратят оборудван медицински екип да ви откара до съответното лечебно заведение. Имайте подготвени здравни документи - проведени изследвания, назначено лечение, допълнителна информация за заболявания и т.н.

  •  Ако сте под карантина:
  1. Ограничете до минимум контактите с други лица.
  2. По възможност използвайте отделни помещения (напр. престой в друга стая, различно време за хранене), в случай че съжителстват с други лица.
  3. Не използвайте общи съдове и прибори за хранене, кърпи за баня и други предмети с лицата, с които съжителстват.
  4. Провеждайте стриктно хигиена на ръцете.
  5. Проветрявайте редовно помещенията в дома си.
  6. Почиствайте редовно и да провеждат дезинфекция на често докосвани повърхности в дома си - дръжки на врати, контакти и т.н.
  7. Водете ежедневни бележки за лицата, с които са контактували, типа и продължителността на контактите си по време на периода на проследяване.
  • Домашно лечение:

 Световна здравна организация препоръчва при лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38 градуса С, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло; без симптоми като задух или затруднено дишане, появата на храчки; стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и /или диария; без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия и без придружаващи заболявания като сърдечно или белодробно заболяване, бъбречна недостатъчност, имунокомпрометиращи състояния, които поставят пациента в повишен риск от усложнения за COVID-19), да се има предвид провеждането на домашно лечение.

При провеждане на домашно лечение е необходимо да се направи преценка от здравен работник за възможността на заболелия и членовете на домакинството му да се придържат към наложените мерки за домашна изолация.

  1. Болният трябва да е настанен в самостоятелна стая с добра вентилация.
  2. Болният трябва да ограничи движението си в дома и да сведе до минимум използването на общите помещения, като например кухня, баня.
  3. Помещенията се проветряват често и редовно.
  4. При невъзможност болният да бъде настанен в отделна стая, членовете на семейството/домакинството трябва да поддържат разстояние най-малко от 1.5 м. от болния човек.
  5. Грижи за болния се полагат от едно лице, което е здраво, без придружаващи заболявания.
  6. Не се допускат посетители в дома, до получаване на отрицателен резултат от проведен тест на болния по метода на полимеразно верижна реакция.
  7. Хигиена на ръцете се извършва след всеки контакт с болния или с непосредствената му среда. 
  8. Болният трябва да носи маска
  9. Лицето, оказващо грижи, трябва да носи маска, прилепнала плътно към лицето и да използва ръкавици.
  10. Приборите и посудата, които използва болния трябва да са предназначени само за него. След употреба те се почистват със сапун или препарат и вода и могат да се използват повторно.
  11. Провежда се ежедневно почистване и дезинфекция на предмети и повърхности от обкръжението на болния.
  12. Замърсеното бельо и дрехи на болния се поставят в отделна торба за пране.
  13. Текстилните маски за многократна употреба, дрехите, спалното бельо, кърпите за баня и ръце и др. на болния сеизпират с гореща вода и перилен препарат при температура на водата 60-90 °С за не по-малко от 20 минути;
  14. При почистване на повърхности или при боравене с дрехи или спално бельо, замърсени с телесни течности, задължително се използват ръкавици и защитно облекло (напр. полиетиленова престилки). изхвърляне полиетиленовия плик се затваря плътно. Ръцете се измиват и дезинфекцират преди и след сваляне на ръкавиците.
  15. Членовете на семейството/домакинството, живеещи с болния, трябва да избягват експозиция със замърсени предмети на болния (напр. четки за зъби, цигари, прибори и съдове за хранене, напитки, кърпи или спално бельо).

Последните новини са, че се планира пред болниците да има триажни пунктове, където състоянието на ковид пациентите ще бъде оценявано според спешността им.

Все още личните лекари не издават направления за ПСР, макар че трябваше от 1 ноември да могат.
 
 

Източници: МЗ, Единен информационен портал, Свободна Европа

 

Още по темата:

Мерките срещу коронавирус у нас и по света

Последно променена в Вторник, 03 Ноември 2020 09:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам