logomamaninjashop

10-секунден тест за коронавирус? Да, с куче!

Една новина обикаля от вчера медиите. Кучета тестват пасажерите за коронавирус на летището в Хелзинки. Стана ни любопитно и се заровихме да проучим как изобщо е възможно това. Ето какво открихме: 

Международните летища въведоха различни методи за откриване на вируса при пътуващите, включващи скрининг на секрети, проверка на температурата и пр.,  но финландски изследователи смятат, че използването на кучета може да се окаже по-евтино, бързо и ефективно.

Няколко кучета бяха наети на работа на финландското летище в Хелзинки в пилотна програма за откриване на коронавирус в потта, събрана върху кърпички от пристигащите пътници.  Тестването е доброволно и отнема 10 секунди.

Пристигащите пътници попиват вратовете и ръцете си с кърпичка, за да съберат проби от пот, след което оставят кърпичките в кутия. В отделно помещение, дресьор на кучета поставя кутията до съдове, съдържащи различни аромати, и кучето се захваща за работа. Ако кучето сигнализира за положителен резултат, пътникът се насочва към здравния център на летището за безплатен тест.

Защо кучета?

Благодарение на изостреното си обоняние кучетата отдавна се използват на летищата за откриване на бомби, наркотици и друга контрабанда. Те  успяват да открият заболявания като рак и малария. Така че по време на пандемия обучението на кучета за откриване на Covid-19 се превръща в очевиден избор.

В първия етап от проучването кучетата са успели да подушат вируса при човек, който е асимптоматичен или преди появата на симптомите. Те са го открили на по-ранен етап от PCR теста, най-широко използваното диагностично средство за новия коронавирус!

През юли изследователи  по ветеринарна медицина от Хановер, установяват, че с едноседмично обучение кучетата са успели да различат проби от слюнка на хора, заразени с коронавирус, от неинфектирани проби с 94% успеваемост.

За разлика от други животни, кучетата не се заразяват лесно с коронавирус, въпреки че има няколко такива случая.

„Всички кучета могат да бъдат обучени да подушват коронавирус, но не всички могат да работят на летище“, каза Вирпи Перала, представител на финансиращата проучването организация.

Има ли коронавирусът аромат?

В това вярват изследователите. Но какво точно откриват кучетата, когато подушат вируса, е въпрос за един милион, казва Ана Хиелм-Бьоркман, изследовател от университета в Хелзинки. „Знаем как кучетата го откриват - по миризма, но все още нямаме представа какво точно засичат“, казва тя. „Ако разберем, можем да обучим хиляди кучета по целия свят.“

Учените в САЩ разследват дали инфектираният човек отделя химикал, който кучетата могат да помиришат. А френско проучване, публикувано през юни, откри убедителни доказателства, че миризмата на потта на заразения човек е различна и кучетата могат да усетят това.

През последните месеци изпитания, проведени във Великобритания, Франция, Германия и САЩ, оценяват как кучетата могат да открият коронавируса.

Изследователите смятат, че при успех на програмата, кучетата могат да бъдат използвани в домове за възрастни за скрининг на обитателите или в болници, за да се избегнат ненужни карантини за здравните специалисти.

Източник: The New York Times 

Основната снимка е от туитър акаунта на летището в Хелзинки.

Още по темата: 

Две добри новини за есента

Последно променена в Петък, 25 Септември 2020 09:12

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам