logomamaninjashop

5 правила за живот по време на пандемия

  • 11 Юни, 2020

Светът изглежда започва да се връща към предишния начин на живот, така сякаш коронавирусната криза е приключила. Но вирусът непрекъснато напомня за себе си.

Всички ние променихме живота си – научихме се да бъдем по-дистанцирани, да носим маски, да дезинфекцираме себе си и помещенията, в които живеем и работим. Но все още имаме нужда от основни правила, с които да сведем до минимум риска от заразяване и да продължим живота си напред.

Ето какво съветват експертите в Ню Йорк Таймс:

  1. Информирайте се за здравния статус в страната

Следете епидемичния статус във вашата страна и процента на положителните тестове. Когато в продължение на две седмици заразените са не повече от 5%, това показва, че се провеждат достатъчно тестове, както и че разпространението на вируса се контролира.

  1. Ограничете близките контакти

Най-безопасното общуване е с членовете на вашето домакинство. Поддържайте броя на близките контакти възможно най-нисък и възможно най-последователен. Един от начините е две-три домакинства да формират изключително ограничен социален кръг, като съгласуват предпазните мерки и общуват само едно с друго. Споразумението позволява на хората да посещават домовете си и да водят нормален, макар и ограничен, социален живот.

  1. Управлявайте и планирайте живота си

Преценявайте и управлявайте излагането на риск, така както управлявате бюджета си – с необходимите компромиси и поддържане на баланс. Необходимо е да правите избор между контакти и събирания с по-висок риск, като вечеря на закрито или посещение при фризьор, с такива с по-малък риск, като пазаруване или спортуване навън. Не поемайте рискове там, където не е необходимо и не правете  компромиси със здравословното си състояние и приоритети.

  1. Ограничете максимално излагането на риск

Планирайте дейностите, свързани с по-висок риск от заразяване, възможно най-краткотрайни. Преценете колко голямо е затвореното пространство, в което ще бъдете, колко други хора ще има там и колко време ще прекарате заедно. Старайте се посещенията на събитията на закрито да бъдат по-кратки от един час и винаги носете маска. Всеки път при подобна проява си задавайте въпроса: Ако сред хората има заразен човек, колко време бих могъл да прекарам там?

  1. Не занемарявайте предпазните мерки

В много държави вече преустановиха социалното дистанциране и носенето на маски и се върнаха към предишния начин на общуване. Времето ще покаже дали в резултат на охлабването на мерките, броят на случаите ще нараства, но през следващите месеци би било разумно да си наложите следните навици:

Винаги имайте маска под ръка. Носете маска в затворени помещения, когато пазарувате или отивате в офиса и при близък контакт с хора, извън семейството  си.

Поддържайте социална дистанция. Провеждайте срещите си на открито и спазвайте дистанция от около 2 метра от хора, които са извън вашето домакинство.

Мийте ръцете често и бъдете особено предпазливи, когато докосвате обществени повърхности - бутони на асансьори, парапети, контактни места в обществения транспорт и пр.

Наложете по-строги карантинни мерки, ако вие или някой от вашия кръг е изложен на по-висок риск.

В България извънредната епидемична обстановка е удължена до края на юни. Задължително е носенето на маски в градския транспорт. На закрити обществени пространства те са силно препоръчителни. Продължават мерките за социална, физическа дистанция, хигиена на ръцете и дезинфекция.

mask 5008648 640

Още по темата:

Аз пазя теб, ти пазиш мен

Не е страх, отговорност е!

Последно променена в Четвъртък, 11 Юни 2020 14:08
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам