logomamaninjashop

5 правила за живот по време на пандемия

  • 11 Юни, 2020

Светът изглежда започва да се връща към предишния начин на живот, така сякаш коронавирусната криза е приключила. Но вирусът непрекъснато напомня за себе си.

Всички ние променихме живота си – научихме се да бъдем по-дистанцирани, да носим маски, да дезинфекцираме себе си и помещенията, в които живеем и работим. Но все още имаме нужда от основни правила, с които да сведем до минимум риска от заразяване и да продължим живота си напред.

Ето какво съветват експертите в Ню Йорк Таймс:

  1. Информирайте се за здравния статус в страната

Следете епидемичния статус във вашата страна и процента на положителните тестове. Когато в продължение на две седмици заразените са не повече от 5%, това показва, че се провеждат достатъчно тестове, както и че разпространението на вируса се контролира.

  1. Ограничете близките контакти

Най-безопасното общуване е с членовете на вашето домакинство. Поддържайте броя на близките контакти възможно най-нисък и възможно най-последователен. Един от начините е две-три домакинства да формират изключително ограничен социален кръг, като съгласуват предпазните мерки и общуват само едно с друго. Споразумението позволява на хората да посещават домовете си и да водят нормален, макар и ограничен, социален живот.

  1. Управлявайте и планирайте живота си

Преценявайте и управлявайте излагането на риск, така както управлявате бюджета си – с необходимите компромиси и поддържане на баланс. Необходимо е да правите избор между контакти и събирания с по-висок риск, като вечеря на закрито или посещение при фризьор, с такива с по-малък риск, като пазаруване или спортуване навън. Не поемайте рискове там, където не е необходимо и не правете  компромиси със здравословното си състояние и приоритети.

  1. Ограничете максимално излагането на риск

Планирайте дейностите, свързани с по-висок риск от заразяване, възможно най-краткотрайни. Преценете колко голямо е затвореното пространство, в което ще бъдете, колко други хора ще има там и колко време ще прекарате заедно. Старайте се посещенията на събитията на закрито да бъдат по-кратки от един час и винаги носете маска. Всеки път при подобна проява си задавайте въпроса: Ако сред хората има заразен човек, колко време бих могъл да прекарам там?

  1. Не занемарявайте предпазните мерки

В много държави вече преустановиха социалното дистанциране и носенето на маски и се върнаха към предишния начин на общуване. Времето ще покаже дали в резултат на охлабването на мерките, броят на случаите ще нараства, но през следващите месеци би било разумно да си наложите следните навици:

Винаги имайте маска под ръка. Носете маска в затворени помещения, когато пазарувате или отивате в офиса и при близък контакт с хора, извън семейството  си.

Поддържайте социална дистанция. Провеждайте срещите си на открито и спазвайте дистанция от около 2 метра от хора, които са извън вашето домакинство.

Мийте ръцете често и бъдете особено предпазливи, когато докосвате обществени повърхности - бутони на асансьори, парапети, контактни места в обществения транспорт и пр.

Наложете по-строги карантинни мерки, ако вие или някой от вашия кръг е изложен на по-висок риск.

В България извънредната епидемична обстановка е удължена до края на юни. Задължително е носенето на маски в градския транспорт. На закрити обществени пространства те са силно препоръчителни. Продължават мерките за социална, физическа дистанция, хигиена на ръцете и дезинфекция.

mask 5008648 640

Още по темата:

Аз пазя теб, ти пазиш мен

Не е страх, отговорност е!

Последно променена в Четвъртък, 11 Юни 2020 14:08

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам