Ден на траур или ден за размисъл?

Днес в град Славяново е ден на траур. Знамената са спуснати в памет на починалия вчера Радослав Димитров – 14-годишното момче, убито по непредпазливост, след сбиване. С децата от Основно училище „Христо Ботев“ работят психолози.
Окръжната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за изясняване на причините, довели до смъртта на момчето. Иззети са записи от камерите в класната стая. Виновният беше задържан за 24 часа. Очакват се резултатите от съдебно-медицинската експертиза.
Родителите на починалия Радослав твърдят, че са подавали сигнал до училищните власти, че синът им е бил тормозен от братовчед си, но резултат не е имало. Ситуацията се усложнява и от факта, че сбиването е станало по време на час. Нито присъстващият учител, нито камерите са успели да спрат конфликта между децата. Според директорката на училището Лиляна Манолова това е „нещастен случай при детинско спречкване“. Противоречива е информацията за присъствието на учителката – според едни източници е побягнала от стаята уплашена, според други - тя и възпитатели от училището се опитали да окажат първа помощ на детето. Първоначално решили, че става дума за епилептичен припадък.
Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието, заяви, че както децата, така и учителите имат нужда от специалисти, които са подготвени за работа при кризисна интервенция. Подготвя се екип, който да влезе в училището, за доизясняване на ситуацията. Към момента там работят психолози от Националната мобилна група към просветното министерство.

По-рано тази година от Министерството на образованието оповестиха данни, според които само през 2016 година има регистрирани 2270 случая на физически и над 2700 случая на вербален тормоз. Други близо 1500 деца са били жертва на кибертормоз.
Преди по-малко от месец, след поредния случай на агресия в училище, Министерството на образованието излезе с Междуинституционален план за действие за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции. Този план предвижда да бъде изготвен проект за изменение и допълнение на наредба, свързана със здравните кабинети в училищата. Предвижда се да бъдат определени модели на осигуряване на медицинско обслужване. Докато това стане, ще се търси съдействието на Спешна помощ и близките до детските заведения и училища болници. Според документа личните лекари трябва да взаимодействат с учителите в случай на инцидент. Образователното министерство предвижда да бъдат включени и социалните работници, които трябва да работят със семействата на проблемните деца. Планът предвижда учителите да преминават обучение за „поведение и реакции при инциденти в училищата". В учебните заведения ще бъдат създадени клубове за превенция на насилието, в които ще бъде използван подхода „връстници обучават връстници“. Предстои „дълбочинно изследване на законодателството, на връзките между училището, семейството и социалните служби.“.
Неправителствените организации, които работят за защита на детските права у нас са близо 200. Някои от тях дори са финансирани от държавата. Всички реализират проекти за защита на правата на детето и семействата в риск, срещу насилието и т.н.
При толкова ангажирани с темата институции на горещия телефон 116 111, на всеки 5 минути се подава сигнал за насилие над дете и случаите на насилие ескалират.
Междувременно МВР съобщи, че днес следобед, на изоставен строеж в района на Медицинска академия, от висок етаж е паднало 14-годишно момиче, което е починало на място. Инцидентът се разследва, но от вътрешното министерство уточниха, че става дума за нещастен случай.


Последно променена в Четвъртък, 04 Май 2017 16:52
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам