logomamaninjashop

6 типа баби, вредни за здравето

Тези видове баби не се срещат толкова често в природата, но ако имате нещастието да се случат точно във вашето семейство, направо могат да ви пометат с взривна вълна от добри намерения и подробни съвети. Дори ако са затворени в херметичния си безупречно чист и подреден апартамент далеч от вас, те разпространяват негативното си влияние по скайп, по телефона и дори по въздушно-капков път, чрез съпруга ви:

„Мама каза… “

Помислете добре, преди да ги изпратите с внучето на разходка.

Ние, разбира се, се шегуваме с любимите си родители, но тенденцията съществува – все повече хора наемат съвършено непознати жени, които да гледат децата им, вместо да помолят баба или дядо да поседят с внучето. Социолозите говорят за междупоколенчески разногласия в гледните точки за ябълковото пюре или възпитанието като цяло. Ясно е какво стои зад това – просто сме попаднали на неподходящите баби. Като тези например.

1. Бабата с мекичките

Истинската виновница за диатезата, алергията и за онова подозрително зачервяване в сгъвката на коляното. Смята, че основната причина за здравословните проблеми на детето е недояждането. Убедена е, че леката закуска между основните хранения трябва да се състои от три ястия, сандвич и компот. Способна е за половин час да организира трапеза за сватба от 50 човека, но за съжаление, всичко това ще трябва да изядете вие с детето. Най-често задаваният въпрос е: „Да ви стопля ли още?“
Истинското бедствие настъпва, когато тази баба пропуска вашите инструкции покрай ушите си. „Той има непоносимост към глутена, лактозата и алергия към шоколада.“ Бабата кима с глава, всичко е под контрол. Но когато се приберете, видът на детето ви подсказва, че не ви е послушала. После разбирате, че баба е направила на момчето тортичка, съвсем здравословна, защото не е слагала никакъв глутен в кравето масло.

На практика е невъзможно да се договорите, защото бабата смята питката с кренвирш просто за питка и очевидно не ви чува, когато й казвате, че детето не трябва да яде колбаси, защото в този момент си мисли: „Съвсем се е свършила. Дали не е болна? И гласът й едва се чува.“

Как да се преборите?

От бабата с мекичките, никой не може да си тръгне гладен. Дори някой просветен веган-суровояд не може да се измъкне читав от хватката й. Правилната стратегия е да я търсите за разходки, за които предварително сте подготвили закуската с всички разрешени за детето продукти. А може и да й поставите непоносимо тежки условия: „Заредила съм хладилника с всичко, което е необходимо. Сготви нещо от тези продукти.“

2. Бабата с телевизора

Ако четиригодишната ви дъщеря е в състояние да пресъздаде диалог от поредната телевизионна сапунка, веднага ще ви стане ясно, какви са били основните й занимания по време на гостуването. Разбираемо е, че много родители възприемат бабата с телевизора като заплаха за интелектуалното развитие на детето. Но тя просто иска дома й да бъде озвучен, иначе е толкова самотно. А и на внучето му е интересно. На въпроса: „Какви глупости гледаш?“ може да се обиди или да се измъкне: „Ние не гледаме, телевизорът е само за фон.“

Как да се преборим?

Все пак не можем да диктуваме реда в чуждия дом. Но ако телевизорът е включен непрекъснато, поне можем да помолим да смени канала с някой образователен – нещо за природата, за пътешествията, за технологиите.

baba 2

3. Бабата с нетрадиционните възгледи за здравето

„Първо си отгледай децата, после ми обяснявай, че чорапките с оцет не действат.“ – крещи възмутената възрастна жена. И наистина е обидена. Все пак тя ви е отгледала с оцет, сода за хляб, мас и газ и от вас е станал човек. Едните памперси могат да доведат до конфликт, предвид тяхната вреда за здравето и бъбреците на детето. Та вие сте отгледани с пелени, за Бога! Какво ви има? Особено конфликтни са въпросите свързани със захранването, обличането на детето. Дори наглед безобидният въпрос - трябва ли да се обува втори чифт чорапки или шапка може да предизвика кървава дискусия.

Как да се преборите

Едва ли бабата си е поставила за цел да разболее внучето. По-скоро искрено иска да бъде полезна и нужна. Изпратете я на разходка или на басейн с детето точно, когато някой популярен телевизионен „доктор“ дава здравни съвети по телевизията.

4. Бабата с тежката ръка

Вие може ясно да съзнавате, че физическите наказания са неприемливи, но тя не вижда проблем в това да шляпне внучето по дупето, през ръцете или зад врата. Всъщност тя не е единствена. Все още внушително количество хора смятат, че в пляскането няма нищо осъдително. Възможно е детето дори да не разбере, че е било обект на физическо наказание, ако не види как мама и баба са се хванали за гушите и не чуе израза „психологична травма“.

Как да се преборите

Вместо да разигравате драматични пиеси пред детето, поговорете с възрастната жена. Обяснете й, че тя няма за задача да възпитава, че това е ваша работа и отговорност. Опитайте да й разкажете какви опасности за психиката на детето крие твърдия й подход. В краен случай просто и забранете тези възпитателни методи.

5. Бабата – фелдфебел

Вие не сте й поверили внука. Тя сама е решила да се отбие да го види. Без да ви предупреди. Докато нежно го глади по главичката, вече е огледала интериора и ви пита кога ще правите ремонт. Ако й кажете, че няма да е скоро, вероятно ще предложи да ви изчисти. Стилът й е авторитарен и особено вреден за детето, което вижда как майка му, която изисква подчинение, се превръща в друг човек, когато дойде баба. Тя обаче трябва да знае, че във вашия дом вие командвате парада.

Как да се преборите

Пораснете. Използвайте най-властния си тон и репетирайте, докато усвоите напълно фразата: „Не, благодаря!“

6. Бабата с изненадите

Това е извънредно енергична жена, изпълнена с добри намерения и нежелани подаръци като шоколад преди обяд или играчка с неизвестен произход, която бебето може да разглоби и погълне. Често обаче може да чуе: „Мамо, ако обичаш, обаждай се, преди да дойдеш в 10 вечерта.“ Или пък: „Идеята ти да изведеш внучето на разходка е чудесна, но точно сега то е на плуване.“

Как да се преборите

Съдейки по коментарите в родителските групи неуместните подаръци на бабите не са рядко явление. Ще трябва да се примирите, а може и да ги „загубите“, разбира се, съвсем случайно. Изобщо разногласията са нещо нормално, а бабите и дядовците са необходими елементи в света на детето. По-добре баба с неуместен подарък, отколкото баба, от която се налага да те крият.

Всъщност колкото повече заинтересовани хора общуват с детето, толкова по-голямо е „дървото на привързаността“ му. То се чувства уверено, в безопасност, общуването му с възрастните ви родители разширява представата му за моделите на поведение. Колкото до бъговете, които може да предизвика някоя от споменатите баби у детето – тях може да ги компенсира всеки внимателен родител. Не е ли така?

Източник: mel.fm

 

Препоръчваме ви още: 

Какво представлява бабата

Защото баба така каза!

Съвременната баба

Баба, дядо и здравословното хранене

Последно променена в Вторник, 27 Февруари 2018 20:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам