logomamaninjashop

Баба, дядо и здравословното хранене


Всяка майка, която се интересува от здравословно хранене, несъмнено се е сблъсквала поне веднъж с роднини, които разпалено искат да я убедят, че няма нищо лошо в сладкишите на килограм; че децата не може да се ограничават постоянно; че едно време сме яли всичко и ни няма нищо и безброй подобни доводи, от които й се изправя косата. Като една от тези майки, реших да споделя моя опит в такива ситуации.
 

Бабите и дядовците играят важна роля в израстването на детето и тази статия няма за цел да ги демонизира. Ходенето при баба и дядо често е свързано с похапване на неща, които вкъщи са забранени и това не е нещо ново. Всички ние винаги сме свързвали посещенията при тях с вкусна храна, за чиято полезност изобщо не сме се замисляли. Да… но времената се менят и за съжаление, храната не е това, което беше… Все повече научни проучвания по темата за детското затлъстяване доказват колко зле се отразява това изпълнено с добри намерения черпене на внуците с вкусни, но вредни глезотийки.

Едно такова изследване на London University College, водено от професор Катрин Лоу, проведено с над 12 хиляди деца на възраст между 9 месеца и 3 години сочи, че децата, чиито баба и дядо се грижат за тях целодневно, са много по-склонни към затлъстяване от тези, които посещават детска градина или чиито родители се грижат за тях. Изводът от това изследване не е да изключим родителите си от грижата за децата, а да бъдем по-настоятелни и да информираме поколенията преди нас за опасностите за детското здраве, които крие прекомерната консумация на заобикалящите ни отвсякъде вредни храни.

Нека пак кажа, че това поведение на нашите родители или родителите на нашите партньори няма за цел да разболее ничие дете, то винаги е продиктувано от желание да задоволим детските „нужди“. Бабите и дядовците искат да са любимци на своите внуци, а какъв по-лесен начин от това да позволяват всичко, без ограничения. Да! Но на каква цена?!         

Ние сме отговорни за здравето на децата си и е наше право да имаме изисквания, с които околните да се съобразяват. И все пак не е нужно да караме близките си да се чувстват лоши хора, само защото имат различни хранителни навици от нас. За да живеем в разбирателство и мир, но и да опазим здравето на децата си, е нужно да споделим със заобикалящия ни кръг от хора всичко, което ни тревожи и да помолим за малко повече внимание върху балансирания начин на живот.
sladosti deti

Така както съобщаваме за хранителните алергии, можем да обясним, че детето ни е чувствително към някои храни и съставки. Ако забелязвате, че става хиперактивно след консумация на сладки храни, съдържащи оцветители, просто го кажете. Или ако ви се оплаче от болки в стомаха, след прекомерна консумация на газирани напитки, чипс или фаст фууд - споменете го. Изразете свободно и спокойно притесненията и предпочитанията си към хранителните навици на детето, особено когато бабите и дядовците се грижат ежедневно за него. 

Нека кажем няколко думи за смекчаване на ситуацията: важно е да бъдете възможно най-спокойни и ясни в думите си. Не е нужно майка ви или свекърва ви да се чувстват най-лошите баби или да се обвиняват, че не се грижат добре за вашето дете, само защото са позволили нещо, което вие не бихте. Можете да кажете, че при последния преглед при зъболекар, дъщеря ви има нов кариес и е добре да се ограничава приемът на сладки храни и напитки или че синът ви има стомашни неразположения, когато яде много сухи храни и затова наблягате на плодовете и зеленчуците. Може да обмислите предварително приготвяне на храна за престоя или опаковане на обяд за детето под претекст, че сте искали да им спестите време за по-забавни и приятни занимания. И най-важното - винаги уверявайте баба колко много цените времето прекарано с децата и любовта, която им показва.

Все пак бъдете склонни на компромис! Ако извеждането на сладкарница (веднъж месечно) е важно за вашите родители, позволявайте им да се наслаждават на тези мигове. Един екстра десерт няма да навреди трайно на никого, когато това не е ежедневие. Фактът, че детето ви хапва нещо не толкова полезно (от време на време), не означава, че ще го иска и вкъщи. Децата се учат преди всичко от нашия пример. Ако не ядете нездравословна храна, когато сте навън и не го правите у дома, детето ще знае, че това не е нещо, което се консумира често. Ако ежедневно всички вкъщи се хранят здравословно и балансирано, то ще следва същия пример.

 

Автор: Ива Калиновa, създател на сайта biobebe.bg.

 

Ще ви е полезно да прочете 20 съвета по здравословно хранене от японските майки.
Какви са вредите от преяждането в тийнейджърска възраст вижте в Ядат, не си играят
За проблемите в общуването с по-възрастното поколение прочетете в Защото баба така каза, а тук можете да видите 26 неща, които свекървата мисли, но не казва.

 

Последно променена в Понеделник, 07 Август 2017 09:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам