Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Ninja Editor

Ninja Editor

или как една загуба и едно брачно фиаско могат да доведат до семейното щастие

Автор: Мария Касимова-Моасе

Никой никога не може да предвиди какво ще е собственото му семейство. Убедих се в това от личен опит - в моята скромна биография на съвременна жена, на малко над средната възраст, фигурират всъщност три семейства, които мога да нарека свои.

Първо беше семейството на моите родители.

Родих се като плод от артистичната любов на стара мома и дърт ерген, поне според критерия “подходяща за брак възраст” от края на 60-те години. Майка ми - видна столична красавица - нямала намерение скоро да свива гнездо, въпреки трийсетте си години и постоянните натяквания на родителското тяло, че й е време да се задоми. За трийсет и петте си години баща ми, актьорът, пък все още не се приемал като достатъчно поживял мъж и в бъдещите му творчески планове фигурирали най-различни роли на сцена, но не и реална роля на съпруг и баща. Любовта обаче не обича някой друг да й чертае пътищата, та затова правила-струвала и срещнала родителите ми точно в разгара на ергенските им купони. Самата аз съм се появила като неочаквана последица от едно осмомартенско празнуване. Когато разбрала, че вече живея в корема й, майка ми решила първо да провери дали баща ми е готов да се ожени за нея без непременно да има принуда в мое ембрионално лице. По съвет на приятелка взела два кестена, стиснала по един в дланите си и закачливо го подканила с думите “Избери си едната ръка! Ако в нея има кестен, значи ще се оженим!”

maria4

Татко, разбира се, посочил ръката и в нея - каква изненада! - имало кестен. Играта му харесала, а и бил толкова влюбен, че така и не поискал да види има ли нещо в другата ръка. Ето как благородната лъжа проработила, мама тържествено обявила и моето присъствие и два месеца по-късно родителите ми вдигнали сватба и официално станали семейство.

В годините, в които живях с тях, това беше най-свободолюбивата, интересна и щастлива фамилия на света. Не за друго, ами защото у нас правилата, редът и семейните очаквания винаги бяха различни от тези на останалите. Нямаше например такова нещо като “мъжка” и “женска” работа. За чистотата се грижехме всички, като спазвахме мамините изисквания всеки ден да се минава с прахосмукачка, да няма мръсни чинии в мивката и неприбрани дрехи по стаите. Готвенето се случваше по същата схема, но най-често баща ми се занимаваше с мезетата и местните ястия, а мама  - с десертите и постните манджи. В момента, в който тръгнах на училище, ми обясниха, че за обяд ще се налага да си приготвям храна сама, така че ми спретнаха един скоростен кулинарен курс у дома и ме оставиха да се оправям. Няма да забравя как първите ми пържени яйца се циментираха за тигана, защото не знаех, че трябва най-напред да сложа масло. И как след това усърдно чегъртах с каквото остро нещо ми попадне пред очите, за да скрия следите от готварския си неуспех и все пак да си откъртя обяда. Периодът за адаптирането ми към ранното ставане и отговорностите в училище трая точно две седмици. Само тогава някой от родителите ми ставаше да ми прави закуска и да ме изпраща. После ме обучиха да правя кафе в италианска кафеварка и ми обясниха, че трябва да ги будя за работа, когато чуя откъм котлона… конски тропот. На това наподобява бълбукащият звук от излизащо през цедката кафе - мога да го различа измежду всички други и до днес.

maria3

У дома гости имаше през вечер, съседки непрекъснато идваха да пият кафе с майка ми, а следобедната дрямка на татко в хола беше абсолютно задължителна. Иначе всеки един от моите двама родители се грижеше за кариерата си, работеше, печелеше и имаше своите приятели и хобита. Не помня нито една сцена на ревност или обидна дума вкъщи. Помня един-два драматични скандала, които с детските си сетива приемах като края на света, още повече, че майка ми се преместваше да спи в хола и оставаше там цял месец. Клетият ми баща - миротворец по природа - правеше какви ли не опити да смекчи маминия гняв, а пък тя сякаш се опиваше от мисълта да преживява нещо драматично и стоически устояваше на всичките му пориви. Сръдните им обаче все пак приключваха и в крайна сметка нищо не се променяше - живеехме си спокойно и щастливо в нашата семейна единица от трима.

И така, докато смъртта не раздели родителите ми.

Татко почина, когато бях на шестнайсет години. В последните месеци от болестта си не можеше да стане от леглото, затова майка ми се превърна в негови крака, ръце и очи. Седеше до постелята му денонощно и бродираше гоблени. Това беше нейният начин да отмерва времето или всъщност някак да изпада от него. Грижеше се за баща ми без лигавщини - сърдеше му се, когато не искаше да пие лекарства, цупеше му се, ако откаже да яде и насила го завиваше, за да не изстине. Един път, когато й се скарах, че настоятелно прави с него това, което тя си е решила за правилно, тя ме парира така: “Татко ти винаги ме е завивал и ми е махал очилата от носа, когато заспя пред телевизора! За да ми е топличко и очилата да не ми убиват. Дошло е време аз да правя за него тези неща и ще ги правя до края!”

Такава беше майка ми - обичаше баща ми до края и до края му се посвети напълно. Без да знае, че с тази своя всеотдайност ми предаде най-важния семеен урок - да се държим един за друг каквото и да става, до последно. Стига да има любов. В това родителско послание обаче имаше нещо, което тогава не разбрах. И заради което, години по-късно, търпях един труден и безлюбовен брак, смятайки, че задачата да устоявам на бурите в него е само моя. Не бях разбрала, че любовта задължително трябва да е взаимна. 

maria1

Първият ми брак започна красиво и обещаващо.

Млади, влюбени, възхищаващи се взаимно един на друг човеци, които не виждат нито един облак на семейния си хоризонт. Две деца, много работа, нов дом и… трети човек във връзката. Само спонтанното влюбване в състояние на семеен обет не го бях предвидила - струваше ми се, че след като аз мога да обичам един човек завинаги и той може да го направи за мен. Но ето на - съдбата предложи услугите си да ме тренира в тежки ситуации по най-баналния начин. Очевидно някъде в грижите за децата, дома, работата и себе си нещо бях изпуснала и мястото в сърцето на човека до мен се беше овакантило. Сега, от позицията на преживяла го, знам, че подобни трудни ситуации могат да се преодолеят в едно семейство. За това обаче са нужни две неща - да се говори много и все още в сърцата и на двамата да има любов един към друг. В моята ситуация говоренето беше единствено и само мой приоритет. Що се отнася до любовта… и тя се оказа само моя. На езика на партньорството това означава едно - раздяла. Благодарение на нея пък научих други важни неща, свързани със семейството - че на пътя на любовта не се застава, каквато и да е тя, и че когато не можеш да понесеш или промениш една ситуация, трябва да я напуснеш.

Разпадането на едно семейство за тези, които го съставляват, е равносилно на загубата на близък човек. От своя развод излязох ранена и кървяща. Най-силно ме болеше от разочарованието, че и други неща, освен смъртта, могат да разделят двама души, които са се обичали. И че в моя случай аз бях престанала да бъда обичаната. Честно да ви кажа, трудно се продължава с такава емоционална тежест на гърба.  Защото, когато не знаеш защо вече не си обичан, започваш да смяташ, че не можеш да бъдеш обичан по принцип. Че не заслужаваш любов. Че няма да я срещнеш и тя няма да ти се случи. Че си най-обикновен и незабележим човек, който никога няма отново да усети онези пеперуди в корема…

maria2

И малко след това те се разхвърчаха!

Срещнах втория си съпруг на най-необичайното за преди десет години място за сериозни връзки - фейсбук. Събра ни общата съдба на любители на кучетата, интересът към изкуството и принципно бохемският начин на преживяване на света. Въпреки намеренията ми повече да не се омъжвам, три години след запознанството ни сключихме брак. Ще излъжа, ако кажа, че не се страхувах. Треперех от шубе, защото знаех повече и някъде дълбоко у мен се беше инкрустирало убеждението, че аз не съм от тези, дето някой ги обича цял живот.

И сега, шест години след второто ДА, което казах в живота си, още се страхувам.

Но не така, както в началото, разбира се. Защото всеки ден имам своите малки доказателства, че за моето момче точно аз съм мечтаното момиче - малкият обелен и приготвен в чинията ми портокал сутрин; димящото кафе, донесено до бюрото ми, за да ме ободри; неочакваната целувка по врата, когато случайно минава зад стола ми; откъснатото специално за мен и без повод диво цвете от поляната пред къщи; излизането на пръсти от спалнята, за да мога да поспя няколко минути повече от него; възхищението от личните ми малки или големи успехи. В партньорството, което изградих след своите четиридесет години, най-важното е, че всеки от нас е самостоятелна бойна единица във всеки смисъл на това понятие. Той знае, и аз знам, че взаимно можем един без друг. Имаме финансовата си независимост, близките си и приятелите си. Имаме своите собствености, недвижими имоти, професия и комплекси. Носим характерите си и някак се справяме в този живот, въпреки или благодарение на тях. И се обичаме. Незадължаващо и безусловно, без определени граници, обещания и очаквания. Всеки от нас може да продължи да живее без другия. Но нито един от нас не го иска.

received 1473111216049156

Аз съм семеен тип човек. Вярвам в семейната институция и не я натоварвам с излишни задължения. Знам, че хората могат да бъдат заедно, само ако го искат, и че никаква принуда, още по-малко тази на брачния договор, не е в състояние да ги направи щастливи. Стремя се и давам цялата свобода, която аз искам за себе си. Опитвам се ежедневно да доставям радост. Отдавна спрях да се ядосвам за битовизми като разхвърлян хол, неизчистени обувки или лошо настроение. Търся хармонията у себе си и се старая да я предавам на мъжа, когото обичам, без непременно да му искам приемо-предавателен протокол и заплащане за “услугата”. Научих, че щастието е начин на пътуване, а не цел, до която да стигнеш. Живея го всеки ден, по мъничко, пазя си го, защото знам колко е крехко. Опитвам се да го споделям с дъщерите си, без непременно да им създавам модели за семейно щастие. Надявам се, че съм възпитала чувствителни души и будни умове, които един ден сами ще могат да открият своята лична рецепта за това.

“Ти си най-добрата жена на цветя!”, ми беше казал един път съпругът ми. Слабият му български език беше станал причина вместо като най-добра жена на цялото земно кълбо (на света), да се окажа най-добра сред жените, направени от цветя… Всъщност тази малка езикова грешка е най-красивото признание, което съм получавала. Което само доказва, че често грешките стават най-стабилните камъни, по които можем да стъпваме, за да излезем живи, и себе си, от буйна река. Точно както в семейството - постигането на щастие понякога минава през нещастието.

Въпросът е само в никакъв случай да не губиш способността да обичаш.  


Историята на семейството на Мария Касимова-Моасе е част от кампанията на "Верея" За повече здрави семейства. Кампанията има две основни посоки: да покаже как съвременното българско семейство се справя с различни предизвикателства и въпреки това остава здраво и щастливо, и да разкрие семейната терапия като една от възможностите за запазване на семейството хармонично. 

Mamaninja.bg е посланик на кампанията „За повече здрави семейства“.


Препоръчваме ви още:

Историята на Зара и Иво, които са родили Дани и Вальо в сърцето си

За повече здрави семейства с доведен родител

Вдъхновяващи истории в кампанията "За повече здрави семейства" на "Верея"

 

 

     

Коликите, гърнето, детската градина и началното училище са зад гърба ни, но най-доброто предстои – сложната преходна възраст. Това е период, в който може да се нагледаме на всичко – червена коса, зелена коса, татуировки зад ушите, пиърсинг на пъпа. И отвсякъде ни съветват да сме спокойни, за да не загубим връзката с детето, което явно не е на себе си.

Сигурно ви е направило впечатление, че напоследък не сте най-търсените събеседници. Психолозите ще ви кажат, че в тази възраст вашият пубер има остра потребност предимно от общуване с връстниците си. Едновременно с това обаче вкъщи е повел битка за независимост, търси утвърждаване, изживява се като много зрял. Това може да е повод за чести конфликти, за които основната причина е неадекватната преценка на силите и възможностите на тийна и нарасналите му претенции към родителите. Започва да подражава на поведението на „големите“ (момичетата откриват света на козметиката например); интересът към противоположния пол рязко се засилва; появяват се първите вредни навици – пушене, пиене; копира се дори модела на комуникация на по-големите. И всичко това фона на бурни хормонални битки в името на половата идентификация.

 

Прочетете

Изгубени в превода 

 

Обсебени от външния си вид, тийнейджърите често преувеличават или си измислят недостатъци (носът ми е голям, дебела съм, ушите ми са криви).

Порасналите деца, като никога по-рано, са привлечени от риска, от желанието да изпитат границите на допустимото, но заради занижената себеоценка и завишените им изисквания към себе си са склонни към разрушително поведение, нерядко - с пагубни последствия.

 

93709606 l

 

За тийна да рискуваш значи да се откроиш, да станеш лидер, да се самоутвърдиш.

А най-лесно можеш да се откроиш с предизвикателен външен вид – ярки дрехи, ексцентричен цвят на косата, пиърсинг, татуировки. Малко са родителите, които ще останат хладнокръвни пред подобна гледка. Тази ярки външни белези много често са причина за конфликти. Какво да правим, ако детето ни се прибере с халка на носа, със зелена коса или с пиърсинг на пъпа?

 

Житие и страдание
на тийнейджърския гардероб...

 

Ако не сме широко скроени, първата ни реакция ще е да възстановим статуквото – "Измий косата, ще я върнеш в предишния цвят!" ,"Махни тази халка от носа си, да не я виждам повече!", "Свали пиърсинга, нищо че не ти виждам пъпа постоянно!". Ако се замислим обаче, какви ще са последствията от това? Защо реагираме като ужилени? Може би проблемът е наш, а не на детето?

Вероятно ще е интересно първо да разберем какво е провокирало тези действия. В крайна сметка човек нищо не прави просто така. Ще е полезно да разберем какво е предизвикало желанието на пубера за промяна. Възможно е, като чуем причините, станалото вече да не ни изглежда толкова страшно.

 

 

89319405 m

Един интересен случай от практиката на психолога

Момиче е увлечено по пиърсинга и татусите. Майка му е категорично против. По време на поредния скандал, жената най-сетне задава въпроса: „Защо?“ Дъщеря й се разплаква и казва: „Просто искам да бъда красива.“ Това е нейният начин да се чувства красива – едно от най-популярните желания сред момичетата. И майката би трябвало да приеме, че критерият на дъщеря й за красиво е различен от нейния.

 

Пубертетът - неизбежното зло

 

Какво значение има какъв цвят е косата му, ако детето е щастливо и уверено в себе си?

Все още съществува стереотипът, че неформалната външност е белег за порочно поведение и неморалност. Това е вече много стар мит. Себеизразяването е естествена потребност на човека, особено в пубертета. Доказано е, дори с проучвания, че интересът към пиърсинга и татусите не е свързан с престъпни наклонности или зависимо поведение.

Ако на въпроса „Защо?“ ни отговорят, че така е прието в средата им, трябва да се постараем да разберем повече за тази среда. Защо детето ни е привлечено от нея? Ако тийнът разбере, че не сме против увлеченията му, няма да се крие от нас и да потъва все по-дълбоко в субкултурата на общостта, към която принадлежи. За него е крайно важно да е част от общност. Ако се замислите, дори в това има противоречие – иска да се открои, но се чувства добре в група, а не като бяла лястовица. Още една характеристика на възрастта. Разбира се, проявата на интерес от наша страна, не трябва да напомня на разпит.

 

Оцеляване сред тийнейджъри:
кафе, кафе и пак кафе
 

 

Желанието да проявим разбиране движи прогреса в отношенията с тийнейджърите.

Те трябва да чувстват, че на нас действително ни е интересно и важно да разберем какво се случва в душата им. А там е истинска буря.

Оказва се, че като в много други случаи, и в този можем да избегнем конфликтите помежду си единствено с доверие и любов. Така много по-лесно ще намерим компромиса и решението на всеки проблем. Нищо по-просто и нищо по-сложно.

Източник: ya-roditel


Препоръчваме ви още:

И мама е правила глупости

Защо тийнейджърит смятат своите родителите за идиоти

Пубер вкъщи

 

или Как да превърнем кърменето в кошмар

Автор: Яна Пеева

pravilnik

1. Хигиена на майката преди всяко кърмене - миене на ръцете и гърдите с топла вода и сапун

Само си го представете… в болницата сте, бебето е гладно и никой не е набутал в устата на бебето ви шише с АМ или вода с глюкоза, а вие хващате сапуна и отивате да си четкате гърдите. Бебето се изнервя и започва да плаче, което прави засукването неприятно, изнервящо и абсолютно кошмарно. И за двамата участници. Да не говорим за горките ви гърди…

3. Да се спазва стриктно режима за хранене на децата - на 3 часа (07:00ч.; 10:00ч.; 13:00ч.; 16:00ч.; 19:00ч.; 22:00ч.; 01:00ч.;)

Ако случайно режимът на бебето не съвпадне с режимът на болницата - лошо. Ще чакате. Ако пък случайно сте се объркали и сте решили, че ще кърмите на поискване - още по-лошо. Ще плачете. Бебето - от глад, вие - от яд.

4. АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО е изнасянето на децата от стаите и слагането им по леглата при майките

Какъв ти “първи контакт”, каква ти “кожа до кожа”. Ако случайно си мислите, че мястото на бебето ви е до вас, в грешка сте. Всяка жаба да си знае гьола - в крайна сметка, ако отсега го свикнете на гушкане и спане при вас, после да не си скубите косите, когато и на 18 иска да спи във вашето легло.

5. От 01:00 ч. до 07:00 ч. децата не се повиват и кърмят, а само им се дава вода

Друго си е наакано, напишкано и гладно бебе рано сутрин, че и с пълно с безсмислена вода стомахче. Логиката е желязна - хем ще наливаме с вода гладното бебе, хем няма да му сменяме памперса!

Ако пък случайно живеете в настоящето, а не сте замръзнали някъде в миналия век, и сте решили да си гледате детето, както е най-добре за него, се подгответе за дисциплинарно изписване. Цял живот ще си ходите с аленото “кърмеща на поискване”, а детето ви ще трябва да бере срам, че не е успяло още от родилното да се изнесе на квартира и да се издържа само.

И все пак, за сверка на часовника, ето ги и препоръките на Уницеф и Световната здравна организация, според която кърмата е най-доброто за бебето и препоръчва екслузивното кърмене до 6- месечна възраст.

Ако имате проблеми, можете да се обърнете към консултант по кърмене. В сайтовете на Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” и Ла Лече Лига има информация за кърменето, как да го направим възможно най-лесно и приятно за майка и бебе и какво да правим в случай, че се сблъскаме с проблеми.

mama i bebe2

10 стъпки към успешното кърмене, които всяка болница, предоставяща грижи за новородени и родилки, трябва да предприеме, според UNICEF:

1. Да има писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.

4. Да се дава възможност на майката да слага детето на гърдата още в първите минути след раждането.

5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко, дори при раздяла с детето си.

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.

7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони и залъгалки.

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.


Препоръчваме ви още:

С Бобче в общината

Не било чак толкова страшно

12 причини за безпокойство на детето по време на кърмене

В отговор на Дневникът на една безделница - само за хора с чувство за хумор и такива, прозиращи проблема зад хумора

Нека започнем от момента след вечерята (с която безделницата пирува):

19:30 ч. - Касичката започва игра с детето.

20:30 ч. - Касичката приканва безделницата да къпят детето. (Безделницата я "мързи").

21:00 ч. - Касичката чете приказки, разказва истории, заспива, правейки го до кошарата.

22:30 ч. - Касичката се уверява, че детето спи.

22:40 ч. - Касичката спи "доволно" в спалнята заедно със безделницата.

22:41 ч. - Касичката се събужда от смущаващото чувство, че е наблюдаван. Съзира детето, което го наблюдава как спи.

22:42 ч. - Програмистите му викат „цикъл“ - повтаря действието от 21:00 - 22:40 ч. (отнема му час и четиридесет минути).

00:21 ч. - Касичката спи блажено.

01:18 ч. - Бебефонът бръмчи, а детето плаче. Касичката проверява дали безделницата все още спи и отива да укроти отрочето.

27627300 l

01:20 – 03:00 ч. (цикъл) - Касичката спи.

07:00 ч. - Касичката става и проверява детето будно ли е. Не е будно все още.

07:05 ч. - Касичката минава през рутинните хигиенни нужди, но е прекъснат от шума на безделницата и детето.

07:20 ч. - Касичката не може да закуси, защото ще развали хранителния режим на детето, който безделницата се опитва да му създаде. Ясно е, че за малките деца храната на възрастните е по-съблазнителна от тяхната собствена, особено ако родителите им забраняват определени храни.

08:30 ч. - Касичката е разговарял с безделницата от какво има нужда тя и как се чувства.

09:00 ч. - Касичката вече е на пазар за детски атрибути, за да може безделницата да обслужва детето.

09:30 ч. - Касичката "бодър и отпочинал" отива на работа.

41979099 l

11:00 ч. - Тревога! Касичката е на предела на нервен срив! (Пропускаме подробности).

19:00 ч. - Касичката тръгва към безделницата и детето, за да занесе заръчаните неща.

19:30 ч. - Касичката влиза щастлив, че е при любимите си хора, които го подкрепят.

19:31 ч. - Касичката бива навикван поради следродилната депрпресия на безделницата. Тя го обвинява, че не е до нея, когато има нужда от него.

П.п. Касичката е от 7 месеца на сухо, защото безделницата нямала страст и време за него. Но нали неговата роля е да носи пари, да яде и спи! Що не... Всичко е точно.

 

Този текст ни беше пратен в отговор на Криворазбраното майчинство или Дневникът на една безделница. Авторът засега желае да остане анонимен.


Препоръчваме ви още:

Защо никой не ме предупреди?

Следродилната депресия при бащите

Изповедта на един "татичко"

3 изпитани начина да спрете да го правите

Спомнете си какво сте почувствали, след като сте крещели на детето. Дори и да е имало основателен повод. От неприятния послевкус сигурно сте се почувствали неуютно. И чувството на срам от собствената ви несдържаност ви гложди все повече и повече с всяка изминала минута. Питате се не можеше ли да разрешите проблема по друг начин и си давате сметка, че си задавате този въпрос за стотен път. Как да се справите с емоциите и да овладеете справедливия си гняв?

1. Спрете навреме

Да, това е трудно. Но когато разберете, че се превръщате във вулкан, който всеки момент ще изригне, можете да кажете на детето, че ще поговорите с него след 5 минути и да излезете от стаята. Насаме със себе си, опитайте да потушите емоциите или да ги излеете (крещейки във възглавницата например). А най-добре е да трансформирате емоциите във физически действия – скачайте, клякайте, накъсайте лист хартия на парченца, направете 20 вдишвания и издишвания. Гневът ще си отиде и вие ще можете да се върнете безопасни при детето.

2. Научете се да забавяте гнева в себе си

Ако не ви се получи да излеете гнева в действия (или нямате желание да го правите) използвайте метода на визуализацията – той е много ефективен. Когато усетите, че сте на път да изригнете, си представете какво изражение на лицето ви вижда детето.

Аз понякога засилвам това усещане като си представям, че може би това е изражението, което детето ми ще запомни за цял живот. Много е отрезвяващо.

Друг много ефективен метод е да си представите, че някой непознат крещи на детето ви със същите думи, които се каните да използвате, нахвърляйки се върху него. Веднага ще разберете, че поводът за скандала е нищожен, а детето е малко беззащитно същество.

Пред други хора, особено важни за нас, ние не си позволяваме да крещим, не е ли така? Затова, ако ви разкъсва желание да изкрещите на детето, можете да си представите, че в другата стая е важният човек, който може да ви чуе. Гласът и емоциите от само себе си ще стихнат.

3. Включете на позитивна вълна

Кога крещим? Когато сме в стрес, когато сме уморени и сме имали повод за радост преди 100 години за последно… Познато ли ви е? Така расте стресът. Ако не ни достига положителна енергия, можем да вземем назаем от този, който може да ни я даде – тоест от своите деца. Но когато сме в състояние да изригнем, можем лесно да замърсим тази енергия с негативизма си.
За доброто на децата си, не бива да се довеждаме до състояние на смъртна умора, да общуваме с токсични хора, а да почиваме по-често, да си създаваме малки удоволствие (топъл душ, вана с ароматни соли, добра напитка, интересен филм и т.н.). Между другото, редовното физическо натоварване прави чудеса с характера и негативизма ни, с бонус – красива фигура.

Мъдрата Ърма Бомбек открива една потресаващо вярна закономерност – детето се нуждае от любовта ни най-много тогава, когато най-малко я заслужава. Това също може много да ни помогне.

 

Препоръчваме ви още:

Родителите също "прегарят"

5 фрази срещу детската истерия

Как се отглежда дете с труден характер - 10 съвета 

 

Автор: Анна Фанагорийска за kolobok.ua. За вас преведе Янка Петкова

 

Автор: Ина Зарева

Така казваха родителите. Не го искаме този! Махнете го от класа, за да не махнем ние децата си! Той няма място в нашето училище! В нашия клас! Никъде няма място за него!

Такива лозунги се развяваха. Категорични, режещи, скалпиращи разума направо. Трупаха се един върху друг. Закани, епитети, присъди.

Майката слушаше и се свиваше като пеперуда в обратната си трансформация – отсякоха ѝ крилата, стъпкаха ги, напъхаха я обратно в пашкула, заедно с нейния нежелан син – да си стоят в утробата и двамата и да не се раждат повече.

Не го искаме!

Защото покрай него виждаме собствената си родителска немощ, виждаме колко крехко сме възпитали децата си, виждаме задушаващите си страхове, че няма да се справим, че ще изпуснем децата си при най-малкото сътресение, че ще се провалим с гръм и трясък. Това всъщност искаха да кажат родителите, но вместо него трупаха лозунгите си и смазваха пашкула с майката и детето под себе си.

Родителите отидоха при непогрешимите си рожби и ги заплашиха с неисканото дете – колко лошо е то, колко е опасно, да не го доближават, да не говорят с него, да не го дразнят, защото много страшно може да стане.

Децата усетиха властта си и сладостта от нея им се услаждаше все повече. За първи път нито родителите, нито учителите не казваха на тях, че са лоши. За първи път имаше нещо по-лошо от тях. Нещо опасно и нажежено. И те го включваха, изключваха, отдръпваха се и после пак започваха, както при игра с котлон. И то прегаряше, хвърляше ток и искри, някои деца се опарваха, а родителите им се връщаха в училище с по-големи лозунги.

Виждате ли, още по-лошо става. Не може да опазим децата си. Не го искаме! Не го искаме! Не го искаме!

Майката ходеше върху тези думи, като да са от нагорещен катран. Залепваше в него, губеше обувките си, изгаряше краката си, вкаменяваше стъпките си. Всичко наоколо бе залято с черната смес. Нямаше камъче, тревичка, дърво – нищо нямаше. Само врял катран, който се стичаше от мозъка в сърцето ѝ и превръщаше тялото ѝ в черна грапавина.

Не го искаме!

Детето се опитваше. Наистина се опитваше. Но майка му плачеше все повече и повече, колкото и то да се стараеше. "Те са виновни"- мислеше си детето. "Те разплакват мама." И на другия ден искрите бяха още по-големи, а опарените деца още повече.

Пратете го в затвора! Направо го убийте! Не го искаме! Не го искаме! Не го искаме!

Крещяха родителите над казана с катран.

После грабнаха пашкула с майката и детето и го удавиха във врялата смес. Изляха казана на пътя и загледаха как черната топка се търкаля по нанадолнището и подскача върху острите камъни.

Въздъхнаха родителите. Плюха облекчено. Затвориха вратите. Прегърнаха децата си и се върнаха по къщите си.

После заспаха непробудно, изтощени под родителската си мощ.

Децата изчакаха домовете им да утихнат. Седнаха в креватчетата си, покриха с лепкав катран възглавниците си и започнаха да го нагорещяват с мислите си.

Не ги искаме.

Не ги искаме.

Не ги искаме.


Препоръчваме ви още:

Не всичко е черно и загубено

Дървото е гнило от корена

Писмо до майката на Раличка и доцент Петкова

Осмото издание на най-големия форум за млади семейства, организиран от Puls.bg, ще се проведе на 31 март и 1 април

За поредна година водещият здравен сайт Puls.bg, част от Investor Media Group, организира „Форум бременност и детско здраве“. Здравният панел има за цел да предостави актуална информация на всички настоящи и бъдещи родители по важни въпроси, свързани с бременността, раждането и отглеждането на детето. Фокусът на тазгодишното издание на най-големия форум, насочен към млади семейства, ще бъдат съвременното проследяване на бременността, активното раждане и кризите в детската възраст. Събитието е безплатно и ще се проведе на 31 март и 1 април в Sofia Event Center, а модератор ще бъде Румяна Тасева – гл. редактор на Puls.bg.

На 31-и март „Форум бременност и детско здраве“ ще стартира с панел по изключително важна тема – „Съвременно проследяване на бременността“, като представи модерен алгоритъм за надлежно проследяване на бременността с акушер-гинекологът и специалист по репродуктивна медицина – д-р Мария Юнакова. А за четирите основни правила за красота по време на бременност ще говори биотехнологът Деница Венкова.

Панелът „Рискове през бременността. Раждане“ ще даде ценни съвети на бъдещите майки затова какво трябва да знаят за прееклампсия, еклампсия и HELLP синдром – темите ще разискват акушер-гинеколозите д-р Сергей Славов и доц. д-р Иван Костов. А за раждането по най-добрия начин, ще говори акушер-гинекологът д-р Иван Диков. 

Форумът на Puls.bg ще обърне внимание и на темата „Осъзнато раждане“, където специалисти ще отбележат важните аспекти на избора да станеш родител. А за възможността да се дарят или съхранят стволови клетки при раждането, ще говори д-р Асен Пачеджиев, член на УС на Българската асоциация на тъканните банки.

Последният панел на 31-и март „Когато светското срещне социалното“ ще представи и специалните гости на „Форум бременност и детско здраве“ - това са актьорът Дарин Ангелов, който ще сподели за преживяванията и отговорностите на един баща, както и писателката Гери Турийска, която ще разкаже „Приказка за една бременност“.  

Вторият ден на форума ще се фокусира върху здравето на детето и ще стартира с полезните съвети на д-р Диана Аргирова, педиатър и неонатолог, по повод режимите за сън и хранене при новородените. А какви са стъпките за влизане във форма след бременността - ще представи д-р Райна Стоянова.

В панел „Детско здраве – непоносимост, алергии и имунитет“ д-р Йордан Георгиев и педиатър-неонатолог д-р Симов, ще обърнат специално внимание на боледуващите деца и това как младите родители могат да се справят с проблемните състояния в детска възраст.

Ключова тема ще бъде и психологията на детето и семейството. Деница Банчевска, доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервайзър, ще разясни как работи самоосъзнаващата се система на децата. За поведенческите проблеми и кризите в детската възраст ще говори д-р Веселин Христов, психиатър и психотерапевт.

По време на „Форум бременност и детско здраве“ ще станат ясни и победителите в АГ класацията на Puls.bg „Специалитите, на които имам доверие“, в която семейства изразиха своята подкрепа и признателност като гласуваха за медицински специалисти и клиники в областта на родилната помощ и педиатрична грижа. По време на специална церемония ще бъдат обявени и титулярите от фотоконкурса „Мама, татко и аз“.

Програмата и през двата дни на събитието предвижда специално време за въпроси на посетителите към лекторите. Всеки, който има желание да присъства на най-големия форум за млади семейства, може да го направи като се регистрира безплатно в сайта.


Препоръчваме ви още:

Фотоконкурс за настоящи и бъдещи родители

За специалистите, на които се доверяваме

Как да се подготвим за раждането?

„Мечтая за моя свят“ е мотото на изложбата от портретна фотография на Пол Клиф, която се организира между 24-и март и 10-и април в „Античен комплекс Сердика“, зона Ларго.

Откриването е 24-и март от 14:30 ч., със специални изненади и музика на живо.

Малко предистория

През 2009 г. Пол Клиф снима деца на 7 и 8 години, от партньорски училища на Центъра за приобщаващо образование, в София и Тетевен като им задава въпроса „Какво мечтая за моя свят?“ и получава техните искрени отговори: „Да съм Дракон“; „Да няма дрога и да сме живи и здрави“; „Да ида в Англия и да разгледам, още мечтая да ида в София и Бургас“; „Да имам много пари и половината да ги даря за добра кауза“.

През 2017 г. той се завръща, за да открие сниманите деца и да им зададе същия въпрос. Заедно с Пол организаторите на инициативата откриха двадесет и пет от тях. Така сега можете да видите петдесет фотографии преди и сега.

За Пол Клиф

Пол е роден в Манчестър, в средата на 60-те години на миналия век. В работата си прегръща всяка възможност за сътрудничество с организации и каузи, които взимат присърце благото на хората и общностите им. Спокоен и скромен, Пол е майстор в работата с хора, които не са свикнали да бъдат пред обектива.

За идеята

Важно е да мечтаем. Важно е да караме децата да мечтаят – постоянно и смело. Защото мечтите имат сила да променят.

Затова, преди две години, бе стартирана програма „Училището има смисъл“. Защото децата трябва да си позволят да мечтаят и да повярват, че мечтите им могат да се сбъднат.

Заедно с две училища-партньори от Брезово и Тетевен започна усилена работа за отваряне на училището към общността и свързване на учители и представители на различни професии в екипи, които да работят целогодишно с всички шестокласници в двете училища.

Защо с шестокласниците

Защото те са вече достатъчно големи, за да мислят за своето бъдеще, но и да осъзнават трудностите пред себе си и оказаната в този момент подкрепа е безценна. Тази година втори випуск шестокласници намират своето вдъхновение в работата си с професионалистите от своята общност и започват да мечтаят по-конкретно и осъзнато. А екипът на Център за приобщаващо образование мечтае през 2025 г. сто училища да станат част от Програмата „Училището има смисъл“ и да променят своя свят.

За да може това да се случи, започва фондонабираща кампания за първите училища, които са толкова нетърпеливи, че се включват в листа на чакащите, за да имат своя летящ старт при осигуряването на необходимото финансиране. Подкрепата е нужна, за да започне да се увеличава броят на училищата, които имат смисъл за децата. Можете да ги подкрепите като дарите средства по време на изложбата тук или като разказвате за Програмата на приятели и партньори, с които се срещате, като споделяте идеи и мечтаете заедно с инициаторите й.


Препоръчваме ви още:

Да върнем смисъла в училище

"Най-силният човек в България" - кампания за ролята на българския учител

Има ли наказанието алтернатива

 

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

I want to ride my bicycle :) #justalex #mamaninja

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on