logomamaninjashop

За билките и хората

Автор: Мария Пеева

Като заговорим за билките и вълшебствата, които творят, винаги си спомням как веднъж съпругът ми нещо се беше ядосал на момчетата и както бяхме седнали на вечеря, тропна по масата и им се накара едно хубаво. Това е крайно нехарактерно за него, той почти не повишава тон и децата се умълчаха и натъжиха. Продължихме да се храним в мълчание и изведнъж малкият ни син каза:

- Тате, трябва да си купиш жълт кантарион.

Всички го зяпнахме изумено. Това пък откъде се взе?

- Жълт кантарион ли? Защо?

- Ами днес учихме в училище за билките и госпожата каза, че жълтият кантарион успокоява и помага за нервите.

Толкова се смяхме всички, че всички нерви бързо се успокоиха и жълтият кантарион взе, че действително помогна, даже без да го пием. Но всичко това ви го разказвам, не просто да ви разсмея. Билките действително помагат за всякакви болежки - малки и големи, и тъй като днес е Еньовден, ми се иска да поговорим за тях - защото магията и вълшебствата са просто обяснението за съвсем истински чудеса, които се случват, когато човек си намери правилната народна медицина.

У дома използваме доста билки, но ще ви разкажа за пет от тях. Имам една млада приятелка, която ни сподели как баба й я научила да ги разпознава и да ги бере по планинските поляни, което е прекрасно. Аз нямам такива планинарски умения и затова в повечето случаи си ги намирам от магазина, най-често във вид на чай, но и това ми върши работа. (Е, някои успявам да си отгледам и сама).

2AA

Започвам с лайката - това беше най-любимата билка на майка ми. Като малка често боледувах от ангина и постоянно ме лекуваше с нея. Приготвена като чай с мед или за гаргара с лъжичка сода, действа противовъзпалително при простуда, а вкусът й е толкова приятен. Но ето и още една добра идея за всички недоспали майки. Хладен и неподсладен чай от лайка може да си налеете във формички за лед и да поставите във фризера. Сутрин с едно такова ледче натриваме лицето и особено около очите и веднага ставаме свежи като цветенце. Чаят от лайка е чудесен и за почистване и омекотяване на кожата.

Идва ред и на липата, ах, как сладко ухае тази липа с аромата на детството ми. На улицата на баба имаше няколко, помня как беряхме липов цвят и после баба го сушеше и прибираше в хартиени пликове. Чаят от липа също помага при болки в гърлото и кашлица, а освен това има и диуретично действие, а при изгаряния и кожни възпаления незабавно облекчава. Сега през лятото е толкова приятно да си измием лицето с охладен липов чай, кожата веднага се успокоява след деня на слънце. 

Идея: Домашен студен чай от всяка любима билка можем да си приготвим лесно, като запарим две пакетчета чай за няколко минути, после добавим мед, изчакаме да поизстине и налеем в стъклена бутилка. После прибираме в хладилника и след няколко часа имаме полезна разхладителна напитка. Опитайте, проверено е.

lavenders 2482374 1280

Но като говорим за аромат, лично за мен най-любимата билка е лавандулата. Нея, както и ментата, успешно си отглеждам у дома. Уханието на лавандула прогонва молците от гардеробите и комарите от дома, а ако си сложите малко в спалнята, ще спите сладко и дълбоко като новородено. Може би сте чували, че България е сред най-известните производители и на лавандулово масло, не само на розово. Сега се замислям, че никога не съм я пробвала на чай, а вероятно ще е много приятна. Малка вметка - не е случайно, че на латински думата за билка и подправка е една и съща. Всички билки са и подправки, и обратното. Лавандулата например се използва много в провансалските сладкиши. Пробвали ли сте лавандулов сладолед? (Ах, сбогом, плажно тяло.)

А ментов сладолед обичате ли? Ментата е още една билка-подправка, която пием зимата в чай, а лятото - в мохито. Букет от изсушена мента освежава аромата у дома. А най-характерното за ментата е, че ободрява и енергизира и ако по някаква причина не пиете кафе, може да го замените с чаша ментов чай сутрин. Ние вкъщи я обожаваме в лимонада и пием по кана всеки ден. Наздраве! 

2A


Стигнах и до кралицата на билките - така наричат шипката опитните билкари. Никой друг плод не съдържа толкова много витамин Ц колкото шипката. В  този смисъл наистина е чудодейна. Повишава имунитета и работоспособността, стимулира кръвта и помага при всякакви сериозни заболявания - сърдечни, стомашни и кръвни. У дома я консумираме в чай или като вкусен мармалад, а в народната медицина е най-използваната билка, не само в България, а по целия свят.

Идея: Има много полезни и безплатни приложения за телефони, с които снимате растението, което ви интересува и приложението го разпознава и ви дава цялата информация за него. Така разбрах, че в селския ни двор е избуял като плевел жълт зимен кресон, наричан още градинска ракета - билка, чиито листа са ядивни - добавят се в салата или в сготвена храна. Ароматът му е сладък и приятен, а освен това е естествен репелент за насекоми. PS. Понякога приложенията се объркват, затова винаги можете да пуснете снимка в майчинската си група и веднага ще ви кажат коя е билката :) 

No description available. 

Някога нашите предци вярвали, че билките имат магична, чудодейна сила и са били прави. Билките наистина са вълшебни, просто днес науката ни обяснява защо. През годините сме лекували какви ли не заболявания с билки -  предписвали са ми мечо грозде и червени боровинки за бъбречни заболявания, джоджен за стомашни и още много, много. Но те са по-специализирани и е хубаво да ги предпише лекар. А на вас, мили ми самодиви, честит ви Еньовден - празник на мистиката, билките, слънцето и чародействата. Истинската магия е в обичта ни и грижата един към друг, а ние я владеем.

Тази статия е част от кампанията на Lidl Честит ден на…! Днес те ни честитят празника с пивко червено вино, пресен босилек и ароматен чай от горски плодове и билки. Защото в наши дни може и да не прескачаме огън, но го носим в сърцето си. А билките ни даряват със здраве и усмивка - и това е истинската им магична сила.

Последно променена в Четвъртък, 24 Юни 2021 12:50
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам