logomamaninjashop

Не пипай!

Как се променят отношенията между бащите и дъщерите

Автор на тази статия е Катерина Дьомина, многодетна майка, семеен и детски психолог. Някъде може да ви се стори малко крайна, но за това си има обяснение - част от нейната практика е с невръстни жертви на сексуални посегателства и вероятно е чула неща, които никой от нас не би искал да знае. Може би се питате защо трябва да четем подобни съвети? Само преди два дни една майка ми прати пост от голяма майчинска група, в която жена беше споделила за случай, при който приятелят й проявява съмнителна близост с малката й дъщеричка, тоест спи гол до нея. Тогава се замислих, че много малко се говори по тази тема, ние всички приемаме за даденост, че това никога не може да се случи в нашето семейство, с нашите деца. Но ето че някъде се случва. Затова всяко момиченце (и момченце) трябва много добре да знае границите на позволеното и непозволеното.

Твърдението, че бащите обичат повече дъщерите си, а майките – синовете има множество научни и още повече житейски доказателства. Много често могат да бъдат видени близки, а понякога и твърде нежни отношения между баща и дъщеря. В масовата култура се тиражира модел, от който леко, но все още поносимо, ви се гади – всички тези мили снимки и видеа с коментар „татковата принцеса“ или „тате е моят герой“. Виждали сте и тениските с надпис, "Дъщеря ми е номер 1!". А сцената, в която бащата отвежда дъщеря си до олтара? Не ви ли просълзява всеки път? Колко трогателно!

И колко опасно...

През първите 7-9 години отношенията между малкото момиченце и възрастния мъж се развиват напълно безконфликтно и асексуално, освен ако не вземем предвид сложния етап на Едиповия комплекс, за който вече са изписани тонове книги, но все пак да си припомним. Около третата година момченцето се влюбва в майка си, а момиченцето в баща си. Това изглежда като истинска романтична страст с подаръците, ревността, изявленията: „Като порасна, ще се оженя за теб“. Обикновено този период завършва когато детето получи категоричен „отказ“ от родителя от противоположния пол, с уверението, че винаги ще бъде обичано, както обичат мама и татко. То осъзнава мястото си и разгръща своята (сексуална) енергия към връстниците. Това обикновено се случва с наближаването на първи клас. И е хубаво, и е правилно.

Неправилният вариант за разрешаване на Едиповия комплекс се случва, когато родителят, по една или друга причина, приема „предложението“ на детето си - например семейството е в развод и майката прави от сина си партньор в живота – спи в едно легло с него, нарича го „моят малък мъж“, търси от него съвет за отношенията си с другите възрастни. Или пък - семейството съществува формално, бащата спи на дивана, а мястото му в съпружеското легло е заето от малкия окупатор.

Момичетата също могат да бъдат въвлечени в разрушителни отношения с бащите си. В леката форма – когато таткото предпочита да общува с дъщеря си, а не с жена си; в тежката – когато има случаи на сексуална злоупотреба. В този случай щетите за психиката на детето са огромни, понякога непоправими.

Но сега ще стане дума за по-обикновени, битови, ежедневни неща, които често интересуват родителите.

До каква възраст е допустимо бащата да къпе дъщеря си?

Във всички традиционни религии и култури тази възраст е точно установена: или никога или до навършването на три години. След тази възраст не е добра идея бащата да вижда дъщеря си гола, а момичето не би трябвало да вижда баща си по бельо или напълно гол. Да ме простят нудистите и привържениците на теорията „което е естествено, не е срамно“, но аз горещо поддържам това правило. Обърнете внимание, че ограничението се отнася само за вътрешно-семейните отношения. Ако едно петгодишно момиченце, види как неговото приятелче-момче се облекчава в градинката по-скоро опознава анатомията на другия пол и в това няма нищо подозрително или опасно. Филмчетата от типа „Как е устроено нашето тяло“ не травмират детската психика. Напротив, задоволяват любопитството в контролирана, безопасна среда.

Трябва ли бащата да чука, когато влиза в стаята на дъщеря си?

Аз бих казала така – всички са длъжни да чукат, нахлувайки в пространството на друг човек. По-рано, в аристократичните семейства, е било прието да се чука дори при отворена врата. Хората са спирали на вратата, питали са може ли да влязат. Според мен това е ценно и правилно, учи на уважение към личното пространство – собственото и чуждото. Затова, майки и бащи, пазете нервите си, чукайте, преди да влезете, и чакайте да ви поканят. Възможно е дъщеря ви да е заета с опознаване на себе си, да се епилира, дори да се самозадоволява. И вие не бихте искали някой да влезе в стаята ви в разгара на сексуалния акт.

Трябва ли бащата да се интересува от личния живот на дъщеря си?

Тук е много важно думите да бъдат употребени правилно. Да се интересува значи да проявява интерес, внимание. Не повече от това. Вместо: „Кой беше оня келеш, който те изпращаше след училище?“ може да попита: „Имаш ли нужда от помощ по математика или физика?“ и по време на съвместните занимания с внимание да изслушва коментари от типа „И Макс казва, че физичката е идиотка.“ Или да предложи да откара нейната компания до боулинга или киното.

Огромно количество проблеми в личния живот на момичетата са възникнали, защото са получили от родителите си два вида послания: „Секс правят само проститутките.“ и „Сама си си виновна.“

При всички случаи на семейно насилие, по които съм работила, са ми разказвали истории за агресивни, нападателни, унижаващи бащи, които са чакали дъщерите си след излизане с „каиша“, проверявали са джобовете, телефоните, дори бельото им. При това, без изобщо да реагират на оплакванията им, че някой ги преследва, обижда, заплашва. Така момичето пораства с увереността, че за всичко си е виновно и че никой няма да го защити. В семействата, в които от най-ранно детство бащата е показвал на дъщеря си „аз съм винаги на твоя страна“, дори в случаи на сексуално посегателство, жената може да се справи със ситуацията и да излезе от нея.

Може ли таткото да прегръща, целува, докосва порасналото си момиче?

Много важно е да се спазва мярката. Принципът е елементарен – дръжте се с дъщеря си така, както го правите с възрастните жени от обкръжението си. Какво е прието във вашата култура? Да се прегърнете и целунете, когато се срещнете? Значи можете да го правите и с дъщеря си. А как ще изтълкува колежката ви докосването по гърдите или дупето? Представихте ли си? Така се чувства и дъщеря ви.

Обикновено момичетата сами започват да се крият от родителите около 9-ата си година.
Но при някои деца реакциите са малко по-свободни. Ако видите, че вашата току-що осъзнала се девойка сяда на коленете на някой от гостите ви и демонстрира по-инфантилно поведение, е добре да се поинтересувате къде е видяла това и знае ли как може да се изтълкува. Понякога момичетата наистина не са наясно, а друг път подобна „разпуснатост“ може да е сигнал за родителя - „Аз съм в беда.“.

Трябва да сте внимателни и ако доскоро доверчивото, открито дете изведнъж започне да се отдръпва при всяко докосване, като опарено. Опитайте се да разберете дали не е преживяло травмиращо събитие.

Ето и някои от най-често срещаните в практиката ми на семеен терапевт оплаквания:

- чичо ми ме докосва и не ми позволява да се заключвам в банята;

- преподавателят ми в училище през цялото време стои зад мен, когато съм на дъската, и диша във врата ми;

- момчетата непрекъснато ме хващат за гърдите, удрят ме с топка нарочно там;

- учителят по физическо се прави, че ме държи да не падна от въжето или халките, но ме щипе по дупето.

Както разбирате, става дума за сексуално посегателство и трябва да се намесите незабавно. Особено важно е да убедите момичето, че абсолютно, непоколебимо, 100 % гарантирано, то никога няма да остане само срещу насилниците си. Когато едно момиче е уверено в това и само може да се защити.

 

Препоръчваме ви още:

Момичето на тати

Баща на тийнейджърка

Откритията, които правиш, когато станеш баща

Последно променена в Четвъртък, 08 Февруари 2018 19:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам