Как се приспива татко

Автор: Иво Иванов

Имало деца, които вечер заспивали веднага щом помиришат възглавницата.

Ние обаче не сме случили на такова дете.

При нас подготовката за сън и приспиването са истински гладиаторски турнир в няколко кръга, след който с жена ми се чувстваме омаломощени като Гандалф след битката с Балрог. И този напрегнат спектакъл се разиграва общо-взето всяка вечер.

Първият кръг е обличането на пижамата - по-едрите участници гонят най-дребния из къщата, докато успеят да го заловят и измъкнат от гардероба, където обикновено се крие в последната сцена от първо действие. Самото обличане на пижамата е акт, изискващ индианска ловкост, самурайско хладнокръвие и будистка концентрация.

В следващия кръг, облеченият в пижама и надлежно огащен противник, предприема контраатака със скачане и търкаляне по леглата, боричкане с по-големия си брат, бой с възглавници и прочие вероломни действия за отвличане на вниманието. С молби, увещания и заплахи за кървава саморазправа, ако не си легне веднага, "обектът" най-накрая успешно бива завлечен в креватчето му, нарамил около 10-ина книжки - "Хайде да ми почетеш, тате!".

Голямото четене бива прекъсвано през минута-две от коментари, възражения относно името и функцията на героя, нетърпение да видим следващата картинка и да почнем следващата приказка, защото тази вече я знае. Тук идва моментът, в който хвърлям книгата на пода при останалите и гася нощната лампа. След кратък двубой по палене и гасене на лампата, накрая успявам да надделея и лампата угасва.

Започвам да разказвам на тъмно до изтощение, изпадам в просъница и "миксирам" приказките - чувам се в полусън да казвам как Снежанка изяла седемте джуджета, барабар с Хензел и Гретел, и баба им. Тези неочаквани обрати не го смущават, важно му е историята да върви. Сгушил се е до мен и най-сетне е млъкнал и слуша, без да ме прекъсва. Старая се гласът ми е да е колкото се може по-монотонен (толкова монотонен, че самият аз на няколко пъти заспивам, докато се слушам) и след малко чувам равномерното му дишане. Правя дълга пауза, за да проверя. Мълчание. Най-сетне заспа! Бааавно и предпазливо спускам единия си крак на пода, задържайки въздишката на облекчение. И тогава чувам: “И какво станало после, тате?” 

Със сетни сили и пресъхнала от говорене уста продължавам геройски да удържам фронта, докато в последното действие като deus ex machina се появи жена ми да ме отмени в кревата и да доведе мисията до успешен финал, при това без изобщо дума да продума, само с гушкане.

Омаломощен от всичките тези приспивни действия, се трупирам на спалнята и заспивам одма.


Четохте ли Помощ, детето не спи?

 

Препоръчваме ви още:

Когато не иска да спи само
Когато баща ти е комик - 15 забавни цитата за възпитанието 
Какво е любов, тате? 

Последно променена в Събота, 07 Октомври 2017 20:42
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Онези другите майки!

Онези другите майки!

23 Окт, 2018 Истории

Да не дава Господ!

Да не дава Господ!

23 Окт, 2018 Истории

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам