Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Я го дайте на мен, щом не слуша!

Да се затръшка детето ти на обществено място никак не е необичайно. Подобни сцени веднага покачват и собствения ни адреналин. А докато се борим с яда и неудобството си, околните решително се намесват, за да разрешат конфликта. Обикновено по-възрастните очевидци (те са по-щедри със съветите) веднага ни засипват с препоръки. Как да реагираме в такъв момент? От една страна - не ни се иска да сме резки, за да не обидим някого, от друга – детето ни и без това се чувства зле, а непознати го „съветват“ или открито го заплашват - „ако плачеш, ще те взема с мен“. Случва се и някоя добронамерена „баба“ да протегне ръка с бонбонче или бисквитка и да наруши ветото наложено от нас. И отново се питаме коя е правилната реакция - да оставим ли лакомството на детето или да откажем?

Вижте Да поиграем на майки

Защо хората правят забележки?

Защото са отглеждали децата си във време, когато възпитанието е било обща грижа. Прието е било да се дават съвети не само на своите, но и на чуждите и никой не се е впечатлявал от такова вмешателство. Подобна реакция се е считала за проява на съпричастие и се е приемала за норма.
Времената се промениха, но бабите - не. Не можеш да им обясниш за личните граници, особено ако става дума за дете. Затова трябва да сме готови да „отразим“ възпитателните атаки, ако внезапно се окажем с темпераментния си наследник под приятелски огън от забележки и заплахи.

Вижте Защо ги раждаме?
За да ги харесват другите?

Верижната реакция
Истерията е верижна реакция, която не може да бъде овладяна бързо. Дори е вредно, защото на детето му е нужно да изпусне парата, така се освобождава от негативни емоции.
Ако някой от околните започне да налива масло в огъня и да обяснява на ревящото дете колко е грозно да се тръшка, да заплашва, че щом не слуша майка си ще го вземе със себе си и други подобни креативни идеи, процесът с успокояването сериозно ще се проточи. Шокираното дете, може да затихне временно, а после със свежи сили да поднови рева и истерията, ако мама не го подкрепи и позволи на чуждите да се нахвърлят върху него. Затова реакцията ни е много важна за по-нататъшния развой на събитията.

Прочетохте ли Тантрум

Ето няколко идеи за отговори на подобни забележки:


Благодаря, всичко е под контрол.

Ако обичате, не правете забележка на детето ми.

Извинете, детето ми се бои от непознати.

Той/тя просто е гладен/а/иска да спи/ не се чувства добре.

Детето ми е добро, просто днес не му е ден.

Благодаря ви за съвета, всичко е наред.

Благодаря, нямам нужда от помощ.

Извинете, в моето семейство не обсъждаме детето си с непознати.

Вижте и Не слушайте чужди съвети


Можем да научим детето да отговаря за себе си… като му подскажем реплика. Както показва опитът, това действа успокояващо върху „съветниците“.

Миличка, кажи на лелката, защо ти е зле.

Кажи: „Мама никога няма да ме даде“.

Кажи: „Аз съм послушно дете“.

Кажи, че си уморен/а.

Хайде да кажем, че при нас всичко е наред.

Прочетете Е, може ли такива работи,
как си гледате децата?


След сцената


Когато излезем от автобуса (или магазина) трябва да поговорим на четири очи с детето си. Да обсъдим това, което се е случило: „Непознатата лелка ти направи забележка и ти стана неприятно, нали? И на мен ми беше неприятно. Тя постъпи невъзпитано, защото не знаеше какво ни се е случило. Но ние се справихме много добре, не я обидихме, а отговорихме възпитано. Браво на нас!“

Най-важно е детето да чувства нашата подкрепа, да извлече от ситуацията правилния урок за в бъдеще и за пореден път да се убеди, че мама и тате са на негова страна.

 

Препоръчваме ви още: 

Между два века

Кого слушаш повече?

Детето има право на всякакви чувства, но не и на всякакво поведение

 

Последно променена в Вторник, 19 Декември 2017 08:38
Прочетена 8914 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on