Кого слушаш повече?

или Защо децата са по-непослушни, когато са с майките си

В детската градина ни казват, че имаме „златно дете“, баба твърди, че внучето е много послушно „докато не се прибере майка му“, таткото няма никакви проблеми с поведението на мъника, а когато той остане с майка си, се отприщват всякакви емоции, нервите се обтягат и сълзите са път да се излеят. Мамините сълзи. Защо се случва така, че когато е с мама, детето се превръща в ураган от чувства?

Добрата новина е, че ситуацията не е уникална, а лошото държане на детето не ни прави лоши майки. Психолозите открояват 3 основни причини за това поведение.

 

1. Безусловната майчина любов

Специалистите знаят – детето се държи по-зле с хората, които най-много обича и на които се доверява. Когато е в обкръжението на такива хора, мъникът престава да се контролира и си позволява да се отпусне. Мама е „свой човек“, затова и детето може да бъде себе си в нейно присъствие. И точно върху нея да излее товара на самоконтрола, който е натрупало през деня в детската градина, с баба или с бавачката си.

proud mother embracing her son 23 2147622926

2. Енергийните канали

Децата се „хранят“ от майчините емоции, особено ако са много близки с мама. От тях черпят енергия. Това е като при шопинг терапията – отиваме да си купим нещо, за да изпитаме удоволствие и да се заредим с приятното усещане за известно време. И детето има нужда от такова зареждане, а „зарядното“ обикновено е човек, от когото можеш да получиш достатъчно енергия и по любим за теб начин. Детето иска да включи мама в собствения си енергиен поток – бягане, скачане, непослушание, а тя има усещането, че като че ли с поведението си дребосъчето я наказва.

3. Синдромът „хамелеон“

Децата понякога са истински хамелеони – осъзнали зависимостта си от възрастните, те се настройват според очакванията им, дори имитират движенията, речта, навиците им. На същия принцип имитират и емоциите. Какво се получава? Детето е прекарало деня с баба си и вече се е потопило в нейното настроение – „прихванало“ е интонацията, тембъра, скоростта на движенията й (да не говорим за болките в гърба и коленете) и изведнъж се появява мама. А тя е съвсем различна. Трябва бързо да се пренастрои и това води до „бъг в системата“ му. Случва се на подсъзнателно ниво, засяга усещанията и емоциите на мъника и той излиза от ситуацията по единствения му познат начин – с капризи, с пакости или с провокации.

portrait mom and daughter playing outdoor enjoying family time 1150 836

Кой е виновен и какво да правим?

Никой не може да бъде „обвинен“ и не е нужно да се упрекваме. Най-добрата реакция в такава ситуация е да се успокоим, да не се самонавиваме и да оставим детето да излезе от задънената улица на емоциите си, при срещата ни с него. „Знам, че се държиш така, защото си изморен и ти е било скучно без мен.“ е една добра реплика в подобна ситуация. Ще си помогнем още повече, ако бързо изолираме „конкуренцията“ – баба или бавачката, за да не изнервяме допълнително мъника с присъствието на двама съвсем различни „по клас“ души. С порастването, кръгът на общуване на детето се разширява и то много по-успешно „превключва“ в общуването си с различни типажи. А мисълта, че не ни слуша, защото по-малко ни обича, трябва да отхвърлим завинаги.

Източник: kolobok.ua

 

Препоръчваме ви още:

Мамо, не ми крещи!
Детето има право на всякакви чувства, но не и на всякакво поведение
12 признака на токсичните родители

Последно променена в Четвъртък, 09 Ноември 2017 08:47
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Аз съм мечта

Аз съм мечта

18 Дек, 2018 Истории

Запали реката

Запали реката

18 Дек, 2018 Ревюта

Научете ме!

Научете ме!

18 Дек, 2018 Образование

Всички обичат Лего

Всички обичат Лего

17 Дек, 2018 Развлечения

С дете през зимата

С дете през зимата

16 Дек, 2018 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам