Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Кого слушаш повече?

или Защо децата са по-непослушни, когато са с майките си

В детската градина ни казват, че имаме „златно дете“, баба твърди, че внучето е много послушно „докато не се прибере майка му“, таткото няма никакви проблеми с поведението на мъника, а когато той остане с майка си, се отприщват всякакви емоции, нервите се обтягат и сълзите са път да се излеят. Мамините сълзи. Защо се случва така, че когато е с мама, детето се превръща в ураган от чувства?

Добрата новина е, че ситуацията не е уникална, а лошото държане на детето не ни прави лоши майки. Психолозите открояват 3 основни причини за това поведение.

 

1. Безусловната майчина любов

Специалистите знаят – детето се държи по-зле с хората, които най-много обича и на които се доверява. Когато е в обкръжението на такива хора, мъникът престава да се контролира и си позволява да се отпусне. Мама е „свой човек“, затова и детето може да бъде себе си в нейно присъствие. И точно върху нея да излее товара на самоконтрола, който е натрупало през деня в детската градина, с баба или с бавачката си.

proud mother embracing her son 23 2147622926

2. Енергийните канали

Децата се „хранят“ от майчините емоции, особено ако са много близки с мама. От тях черпят енергия. Това е като при шопинг терапията – отиваме да си купим нещо, за да изпитаме удоволствие и да се заредим с приятното усещане за известно време. И детето има нужда от такова зареждане, а „зарядното“ обикновено е човек, от когото можеш да получиш достатъчно енергия и по любим за теб начин. Детето иска да включи мама в собствения си енергиен поток – бягане, скачане, непослушание, а тя има усещането, че като че ли с поведението си дребосъчето я наказва.

3. Синдромът „хамелеон“

Децата понякога са истински хамелеони – осъзнали зависимостта си от възрастните, те се настройват според очакванията им, дори имитират движенията, речта, навиците им. На същия принцип имитират и емоциите. Какво се получава? Детето е прекарало деня с баба си и вече се е потопило в нейното настроение – „прихванало“ е интонацията, тембъра, скоростта на движенията й (да не говорим за болките в гърба и коленете) и изведнъж се появява мама. А тя е съвсем различна. Трябва бързо да се пренастрои и това води до „бъг в системата“ му. Случва се на подсъзнателно ниво, засяга усещанията и емоциите на мъника и той излиза от ситуацията по единствения му познат начин – с капризи, с пакости или с провокации.

portrait mom and daughter playing outdoor enjoying family time 1150 836

Кой е виновен и какво да правим?

Никой не може да бъде „обвинен“ и не е нужно да се упрекваме. Най-добрата реакция в такава ситуация е да се успокоим, да не се самонавиваме и да оставим детето да излезе от задънената улица на емоциите си, при срещата ни с него. „Знам, че се държиш така, защото си изморен и ти е било скучно без мен.“ е една добра реплика в подобна ситуация. Ще си помогнем още повече, ако бързо изолираме „конкуренцията“ – баба или бавачката, за да не изнервяме допълнително мъника с присъствието на двама съвсем различни „по клас“ души. С порастването, кръгът на общуване на детето се разширява и то много по-успешно „превключва“ в общуването си с различни типажи. А мисълта, че не ни слуша, защото по-малко ни обича, трябва да отхвърлим завинаги.

Източник: kolobok.ua

 

Препоръчваме ви още:

Мамо, не ми крещи!
Детето има право на всякакви чувства, но не и на всякакво поведение
12 признака на токсичните родители

Последно променена в Четвъртък, 09 Ноември 2017 08:47
Прочетена 3559 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Обидно

Обидно

12 Ное, 2017 Възпитание

Майка на 50

Майка на 50

25 Окт, 2017 Мама

Докога така

Докога така

10 Ное, 2017 Истории

Завистта с приятелско лице

Завистта с приятелско лице

08 Ное, 2017 Отношения

Двадесет минути разлика

Двадесет минути разлика

28 Окт, 2017 Истории

"Непоносимите" майки и успешните им дъщери

"Непоносимите" майки и успешни…

07 Ное, 2017 Възпитание

Детето ми е обикновено

Детето ми е обикновено

21 Ное, 2017 Възпитание

Изкуството да отглеждаш рози

Изкуството да отглеждаш рози

20 Ное, 2017 Отношения

Тъмни сили

Тъмни сили

20 Ное, 2017 Забавно

Моята приятелка Болестта

Моята приятелка Болестта

20 Ное, 2017 Истории

Киселото грозде

Киселото грозде

19 Ное, 2017 Истории

Love.net или нашата история

Love.net или нашата история

19 Ное, 2017 Истории

Ти ще си добър баща

Ти ще си добър баща

18 Ное, 2017 Отношения

Facebook