logomamaninjashop

Детето има право на всякакви чувства, но не и на всякакво поведение

10 съвета за възпитанието от Робин Берман

 

Робин Берман - авторка на книгата “Мрази ме сега, ще ми благодариш по-късно” (Как да възпитавате детето с любов и граници), предлага много добри идеи за възпитанието. Ето 10 от тях:

 

1. Не си струва да се опитваме да сме приятели с детето

“Ние сме поколение на угаждащи родители, намиращи се във властта на собствените си деца.” Робин твърди, че за детето е важно да вижда в лицето на родителя не приятел, а авторитет, лидер, наставник, който може да подкрепи и да помогне. Може и да наложи твърда забрана, да не върви "по гайдата" на капризите му, но едновременно с това да уважава чувствата и потребностите на малкото.

 

2. Твърдо “не”

Детето се нуждае от отчетливи граници, които ще регулират неговото поведение. Важен момент: “Детето има право на всякакви чувства, но не и на всякакво поведение”. Задачата на родителя е да учи и да вдъхновява, но не и да засрамва и да наказва. Родителското “не” трябва да бъде закон, да носи смисъла на еднозначно “не”, а не да звучи размито и неясно като “може би”.

 

3. Позволете на детето да придобива опит

Полезно е няколко пъти да паднеш, да разбиеш коляното, да загубиш, да счупиш, за да се научиш самостоятелно да преживяваш негативните емоции и разочарованието. Ако се отнасяш с детето като с ваза от Бохемско стъкло, то такова и ще порасне - крехко, неприспособено към реалния живот.

Прочетете още Нека се опарят. 

couple laughing with their daughter and a laptop 1139 620

4. Хвалете с мярка

Бъдете искрени в похвалата си. Хвалете само за истинските заслуги и старания. Всичко трябва да е с мярка. Деца, които като малки са били хвалени за всякаква дреболия, лесно вдигат ръце пред трудностите, не възприемат критика и са зависими от чуждото мнение.

 

5. Пораснете сами

Нищо не разрушава детската психика толкова, колкото емоционалната незрялост на родителите. “Станете такъв родител, за какъвто цял живот сте мечтали - първо, за самия себе си, а после и за децата”, съветва Берман.

6. Внимавайте с речника си

През първите години от живота си детето не прави разлика между реалността и измислицата. Затова всичките ви думи се възприемат като истина. Ако наричате детето непослушно, непоносимо, мързеливо и т.н., има голяма вероятност то да ви повярва и… да бъде именно такова. “Тези думи ще бъдат вградени в личността му по-рано от появата на способността му да различи, дали това е истина или лъжа”, пише Робин Берман.

 

7. Позволете на детето да бъде дете

Не го карайте да бърза да пораства. Не го претоварвайте със занятията и кръжоците. Децата нямат време да скучаят - там се крие проблемът. “Скуката е източник на възможности. Как децата ще се научат на саморефлексия, ако нямат никакво време за поне малко усамотение?” Освен това, нито един кръжок не може да замени топлината на детско-родителското общуване! 

young parents with kids in park 1153 2688

8. Семейните традиции

Семейните вечери, съвместното гледане на филми, приготвянето на храна, пътуванията… Всичко това създава основата за базовата сигурност - онази почва, която ще подкрепя детето през целия му живот. “Детето с ясното усещане за “ние” става способно да развие в себе си отчетливо разбиране за собственото “Аз”.

 

9. Честност и последователност

За да възпитаваме успешно, за да имаме истински контакт с детето, то трябва да ни има доверие. А това може да се постигне, само ако сме честни с него.

 

10. По-малко думи

Стеснявайте пространството на избора (например, вместо “коя блуза си избираш?” питайте “коя от двете блузи си избираш?”); говорете по-малко, ползвайте прости формулировки, за да улесните разбирането на детето.


Източник Ирина Янчева-Карагяур

Препоръчваме ви още:
Как да си отгледаме жертва 
Защо децата не слушат 
Детето-трофей

Последно променена в Неделя, 29 Октомври 2017 09:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам