Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

10-те права на малкия читател

Има безброй методики за изучаване на азбуката и езика, и нито една за четене на книги. Сигурно е така, защото няма любов, постигната насила. И ако страстта към четенето не е възникнала от само себе си, ще трябва да се гради постепенно и много грамотно. За щастие, има рецепта как става това. Описана е от френския писател Даниел Пенак, известен у нас с книгата си "Като роман", издадена от "Колибри".


Той формулира 10 златни правила за четенето на децата. Обърнете внимание, че ги е нарекъл права, а не правила - всяко от тях дава на детето някакво право в отношението му към книгата, а не го превръща в задължение. Гениално прости са, и в същото време много ефективни. Опитайте метода му и след месец ще установите, че вашият малчуган чете с удоволствие.

Правото да не четеш
Не принуждавайте детето да чете насила. Стискайте зъби, но не настоявайте. Помислете как да привлечете интереса му, но не оказвайте натиск. Най-добрият начин е да започнете да четете книга на глас и… да спрете на най-интересното място.

Правото да прескачаш
Детето има право да прелиства скучните страници (например дългите описания на природни картини) и да чете това, което му е интересно.

Правото да не дочиташ
Никога не насилвайте детето да чете докрай книга, която не му харесва. Ще има и книги, които ще изчете до последната страница. И такива, които ще изчита по няколко пъти.

Правото да препрочиташ
Не коментирайте навика на детето да препрочита една и съща книга по няколко пъти. Това е негово право. 

 

Правото да четеш на глас

Ако на детето му е по-лесно да чете на глас, се съобразете с желанието му.

 

Правото да четеш каквото ти попадне
На пръв поглед това правило може да изглежда странно, но е много важно. В училище, детето трябва да спазва достатъчно много правила, затова при четенето у дома трябва да има пълното право само да избира книгите си (освен, разбира се, неподходящата литература).

Правото на боваризъм
(б. р. възвишено отношение към прочетеното, нежелание да види границата между фантастично и реално)

Никога не се присмивайте на идеалите на тийнейджърите, бъдете толерантни, макар и да знаете, че любимият герой на детето ви е само плод на писателска фантазия и е далеч от реалния живот.


Правото да четеш, където искаш
Не забранявайте на детето да чете в леглото, в метрото или в автобуса. Ако носи книга със себе си, това е най-доброто, което можете да постигнете. Значи обича четенето!


Правото да преглеждаш
Детето може да вземе книга, която му е попаднала пред очите, да я разлисти, да прочете една страница и да я върне на мястото й. Дори една прочетена страница разширява кръгозора. Ако попадне на книга, до която все още не е дорасло, ще я разлисти, ще прочете някой и друг ред, но все нещо ще запомни. И когато му дойде времето, ще се върне към нея.

Правото да мълчиш за прочетеното
Нормално е детето да не иска да обсъжда с някого това, което е прочело. Възможно е да не е готово да го направи или пък да е толкова впечатлено от съдържанието, че да му трябва време да го осмисли. Не бързайте, дайте му време да помисли върху прочетеното. Негово право е.

Тук можете да видите 7 хубави тийн книги през лятната ваканция.

Препоръчваме ви още Мисли от къщурката на детската писателка и Те четат.

Последно променена в Сряда, 05 Юли 2017 19:34
Прочетена 3609 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Майко, разбери ме

Майко, разбери ме

16 Дек, 2017 Отношения

Гушкащо време

Гушкащо време

16 Дек, 2017 Истории

Големият Коко

Големият Коко

16 Дек, 2017 Отношения

Ти все нямаш време за мен

Ти все нямаш време за мен

15 Дек, 2017 Възпитание

Ало? Обажда се Дядо Коледа!

Ало? Обажда се Дядо Коледа!

15 Дек, 2017 Забавно

Facebook