logomamaninjashop

Да възстановим чешма

Автор: Мария Пеева

Навсякъде из България, по пътища край полята и на пътеките из красивите ни планини се намират чешми, които стар майстор някога е построил, за да остави след себе си нещо за хората. За жалост немалка част от тях са изоставени или порутени.

Сега можем да направим нещо по въпроса. "Девин" имат тази година юбилей – 30 години – и са решили да го отпразнуват по много хубав начин – като поемат всичките разходи по възстановяването – реновиране, ремонт, ако трябва и изцяло ново построяване, на 30 чешми за обществена употреба навсякъде из България. Това те ще свършат заедно с Националното сдружение на общините в България. Какво можем да направим ние?

Ако знаете такива чешми, непременно пишете до съответната община, за да се включи в конкурса с проект, който ще бъде финансиран от Девин.

Пиша ви всичко това, защото ме поканиха да участвам в петчленното жури, което приемам като голяма отговорност. Там аз ще бъда вашият глас. Можете да ми пращате снимки от чешмите, така както са сега, за да направим после сравнение.

С предимство ще са чешми, които са на еко пътеки, с изворна или минерална вода.

Бъдете активни и окажете малко натиск на общините, за да задействаме нещо хубаво и трайно, да възстановим частица от миналото ни за бъдещите поколения.

Ето и официалната покана от "Девин":

На СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА искаме да ви поканим на онлайн представяне на на съвместната инициатива на DEVIN и Национално сдружение на общините в Република България Национален конкурс за възстановяване на чешми с изворна и минерална вода „30 ГОДИНИ DEVIN – ДОВЕРИЕ ВЪВ ВСЯКА КАПКА“ Водени от максимата, че чистата вода е изконно право на всеки, и като лидер на пазара, осъзнаваме своята роля да полагаме грижа за обществото и да вдъхновяваме с примера си. Сред източниците на вдъхновение са и старите български традиции, свързани с построяването и използването на чешми за обществена употреба. Кампанията има за цел да построи мост между традициите и бъдещата употреба на източниците на минерална и изворна вода. Чрез конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ бихме искали да помогнем за опазването на едно от най-големите богатства на България: източниците на минерална и изворна вода. С тази инициатива искаме да дадем пример, като вдъхновим местните общности и хората да ни последват. Конкурсът се осъществява съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. Всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, има възможността да кандидатства с проект за реновирането й. Срокът е до 16 май 2022 г. След краят му петчленно жури ще определи обектите, които ще бъдат реновирани през лятото. Инициативата има за цел да допринесе за информираността и разумното използване на водното богатство на страната, и да възроди духа на българските традиции. Регистрирайте се тук. Ето и линк за фейсбук събитието.

Последно променена в Вторник, 22 Март 2022 17:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам