logomamaninjashop

Църквата и ваксините?

Автор: Мария Пеева

Изумих се, когато прочетох, че съдът в Сливен е разрешил на неваксинираното дете на отец Янакиев да ходи на детска градина. Отецът е баща на 9 деца, от които седем са ваксинирани, но на осмото и деветото не е поставяна нито една ваксина. Това решение, доколкото разбирам от медиите, бащата е взел, след като последното ваксинирано дете срещу морбили изпаднало в голяма уплаха. След този случай родителите попаднали на информация за вредата от ваксините и се притеснили. Детето посетило детската градина само веднъж и е било спряно след сигнал на майка на друго дете.

Доцент Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница заяви, че неваксиниращият родител застрашава живота на собственото си дете, тъй като една ваксина има 95% ефективност. „В един клас от 100 души 5 могат да се разболеят, но ако половината не са ваксинирани, ще има 55 застрашени“, каза специалистът. 

Той обясни, че съдебното решение се дължи на факта, че няма закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Решението да не се допускат неваксинирани деца се основава на наредба на МЗ. От юридическа гледна точка решението на съда може да е правилно, но от медицинска не е, допълни доцент Мангъров. И подобно решение означава, че този прецедент може да се превърне в практика.

Казусът с отец Янакиев предизвика оживление в антиваксърските групи. Но в цялата полемика и вълнение не ми стана ясно каква е официалната позиция на православната църква за ваксините. Дали и там е на "консервативно" мнение, както по въпроса за абортите и инвитро процедурите?

Опитах се да намеря официалната позиция на църквата относно ваксините и единственото, което открих, беше този цитат от становището за инвитро:

Screen Shot 2019 11 06 at 11.15.45

 

От друга страна в интервю в "Лентата" отец Янакиев твърди следното, като говори за "християните", но все пак не става ясно дали това е официална позиция на църквата:

Screen Shot 2019 11 06 at 11.20.32

Реших да проверя как стои въпросът в други православни църкви и попаднах на тази информация за Гърция.

"Според неотдавнашно проучване „Използването на здравна комуникация като оръжие: Ботове в Туитър и руски тролове усилват дебата за ваксините”, проведено от изследователи от Университета Джордж Вашингтон, Университета на Мериленд и „Джон Хопкинс“, което е публикувано в American Journal of Public Health, същите ботове и тролове, които бяха свързани с руската агенция за интернет изследвания, които предизвикаха раздори във връзка с изборите в САЩ през 2016 г., сега захранват дезинформацията и допринасят за сегашната криза с морбили в Гърция и останалата част от Европа. В същото проучване се казва, че 93% от оповестяванията за ваксината в Туитър произхожда от руските тролове и/или ботове.
Целта на тази кампания за дезинформация е да наводни информационната сфера с пропаганда против ваксините, създавайки усещане за “фалшива еквивалентност” в дебата “против“ и „за“ ваксините. Ботовете допринасят за това чрез повтаряне и разпространение на едни и същи разкази на различни социални медийни платформи на езиците на страните, към които се насочват... Понастоящем, със 196 случая на милион жители, Гърция има най-голям брой съобщени случаи на морбили в ЕС."

Можете да прочетете цялата статия тук. В общи линии изводът е, че дезинформацията доведе до бум на морбили в Гърция, който изиска спешни мерки за борба с фалшивите новини. В тях обаче православната църква се включи адекватно, като НЕ ЗАЕ позиция за избирателно ваксиниране за разлика от руската православна църква. В момента в православна Гърция ваксините са задължителни, ако искате детето ви да посещава училище или детска градина.

“В съответствие с разпоредбите на дела 2.3 и 4 на параграф 2 на член 11 от Закон 4229/2014 (Правителствен вестник 8, A ́ / 10.1.2014), както е заменено (в. 3 и 4) с член 53 от Закон 4238/2014 (Държавен вестник 38, A / 17.2.2014 г.) сред необходимите документи за записване на ученици в детска градина и в първи клас на основното училище са следните:

“Представяне на здравната книжка на детето или други доказателства, че предвидените ваксини са поставени.”

90% от гърците смятат ваксините за ефективен начин за предотвратяване на инфекциозни заболявания, показва проучване на Евробарометър, публикувано през април 2019 г, като за ЕС средно този процент възлиза на 86%.” Това е при положение, че гърците са изключително вярващи православни, до степен да започват учебния ден с молитва. Изглежда Гръцката православна църква или не се бърка в здравеопазването, или не вижда проблем във ваксинирането.

За мен остава висящ въпросът каква е позицията на българската православна църква за ваксините и дали отец Янакиев заема тази антиваксърска позиция в качеството си на свещеник и лице на българската православна църква или това е негово лично мнение, с което Църквата не се ангажира.

Напомням ви, че през тази година СЗО постави антиваксиналните движения сред 10-те най-големи опасности за здравето на хората.

Препоръчвам ви да прочетете и "Скъпи родители, лъжат ви". 

Превод на материалите от гръцки - Антоанета Мадзиари

Последно променена в Сряда, 06 Ноември 2019 12:17

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам