logomamaninjashop

Джобните пари - пътеводител за родители

Част 1: Защо са важни?

Честита нова учебна година! Възможност за ново начало, съгласни ли сте? Защо да не дадем старта на финансовото образование за децата ни с един прост и ефективен инструмент – джобните пари.

Джобните пари: Лукс или необходимост?

„Моята дъщеря няма нужда от джобни. На нея всичко й е осигурено.“

Това ми каза баща на 13-годишна дама. „А тя излиза ли с приятели, ходи ли сама на кино?“, запитах. „Да, давам й, когато ми поиска.“ „А на теб някой дава ли ти пари винаги, когато си поискаш?“, засмях се аз, „защото на мен не“. Моят познат ме погледна първо объркано, а после също се засмя. Да, на това учим децата си, без сами да осъзнаваме – поискай и ще ти бъде дадено. Въпреки че уважавам много този библейски принцип, то в истинския живот той не винаги работи, особено когато става дума за пари. Замислете се, повечето от нас, възрастните, разполагаме с определена сума пари за определен период – месечна заплата или друг вид доходи, които получаваме регулярно и успяваме някакси да се справим и планираме в рамките на този бюджет. Колко по-добре ще е да научим на това умение децата си, докато са още в семейството и грешките са безрискови, нали? Аз бях на 19 години, вече студентка в друг град и тепърва се учех да се справям сама с парите, а грешките боляха. Когато си изхарчех парите, други нямаше, дори и да ми се искаше. Бяха 1996-97 г., за всички, които си спомнят този нелек период, и родителите ми нямаха финансовата възможност да ми изпращат винаги, когато имах нужда. Така че се научих да се справям с бюджет по трудния начин. Иска ми се да го спестим на децата си и когато пораснат, да са наистина готови за самостоятелен живот във финансова стабилност. Другият сценарий виждам всекидневно – млади хора, затънали до гуша в дългове. Тъжно е.

Мисли като майка, действай като финансов съветник

Ако има първа стъпка, която да направите за финансовата грамотност на децата си, то започнете с джобни пари. Никой не се е научил да управлява пари, без да разполага с пари, нали? Джобните са първият бюджет за децата ни - пари в определен размер, за определен период и с конкретна цел. Много са предимствата да започнете с точно този инструмент, но ако трябва да посоча петте най-важни, то това са:

  • Отговорност: децата се учат да бъдат отговорни за собствените си разходи и да правят избори в рамките на определен бюджет;
  • Планиране и поставяне на приоритети: развиват уменията си за планиране и учат как да приоритизират различни желания и нужди;
  • Подготовка за самостоятелен живот: научават практични уроци, които ще им бъдат полезни, когато станат финансово независими;
  • Укрепване на взаимоотношенията: обсъждането на финансови въпроси може да подобри комуникацията и доверието между родители и деца;
  • Учене от грешки: малките финансови грешки, които децата правят с джобните си, са безопасен начин да научат важни уроци без последствия в по-голям мащаб.

Децата, които знаят да управляват личните си пари, са много по-добре подготвени за успешен  и финансово независим живот, а примери за това има много. Ако и вие сте убедени в ползата от джобните, то нека разгледаме основните въпроси, които като родители често ни спират да опитаме.

Кога, за какво и в какъв размер?

Колкото по-рано започнем, толкова по-добре ще усвои детето ни това умение. Финансовите умения са както всички други като например четенето или свиренето на цигулка – колкото повече се упражняваме, толкова по-добри ставаме. Няма твърдо правило коя е правилната възраст за джобни. Някои родители започват, когато детето е на 2-3 години, други – когато стане ученик. Ако може вече да брои и проявява любопитство да пазарува с вас, то е знак, че е готово и за отговорността да има собствени пари.
Джобните имат определена цел, освен финансовата грамотност, и е добре да я коментирате с детето. Ето няколко идеи, които бихте могли да ползвате, дори и при днешните ни свръхзадоволени деца:

  • за храна в училище;
  • за покупка на игри;
  • за излизане с приятели – хапване, кино;
  • за да заплаща само допълнителни извънкласни занимания като уроци по математика или китара;
  • за да пазарува само своите дрехи/обувки, учебни пособия и т.н.

В какъв размер да са джобните пари зависи от семейния бюджет и от целта, за която ги давате. Бих предложила сумата да е пресметната така, че да е достатъчна за целта си и да остава мъничко отгоре, което детето да може да спести, за да го научим и на този урок, на който ще отделим специално внимание в следваща статия.

Предлагам ви няколко правила, които да ви улеснят в използването на инструмента джобни и да го направят по-ефективен:

  • Постоянство: ако искате да научите детето си да управлява бюджет, то е добре да му давате пари с определена ритмика – не тази седмица има, другата – забравих или нямам пари да ти дам;
  • Колкото по-малко е детето, толкова по-често е добре да давате джобните. За малките деца е подходящо да започнете с малка сума всеки ден, за да свикнат да се справят с нея.
  • Комуникация: говорете с децата за целта да получават джобни – да се научат да управляват собствени пари и бюджет, както и за какво по-специално им ги давате. Разговаряйте с тях често – как се справят, за какво са похарчили парите, обръщайте внимание на грешките, коментирайте за какво не искате да използват парите си. В нашето семейство например табу са близалките и бонбоните.
  • Оставете децата да грешат и да научат последствията от това – което значи, че когато детето похарчи парите си преждевременно и не заради целта, за която сте му ги дали, е добре да му откажете следващото плащане, докато не дойде уговорения момент за това.

Звучи просто, нали?

Опитайте и съм сигурна, че след години ще сте благодарни за усилията си да направите децата си самостоятелни и финансово успешни възрастни.

А ако темата за джобните ви е интересна, то гледайте епизод № 4 „Джобните“ от едноименния подкаст, в който разговарям с родители и деца за техния опит с джобните пари. И непременно ни пишете, ако имате още въпроси! Темата, с още примери за моите грешки и победи, както и повече идеи ще продължим в края на септември. А до тогава ви предизвиквам да поставите началото на финансовото образование на децата си. Правят го хиляди родители, вие също можете!

Автор: Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Последно променена в Петък, 29 Септември 2023 18:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам