logomamaninjashop

Как да научим децата си да спестяват?

Стратегии за формиране на отговорни финансови навици

Автор: Рени Миткова

Стане ли въпрос за бъдещето на децата ни, то всеки родител мечтае да ги види щастливи, успешни и, разбира се, финансово стабилни. Но как точно да ги подготвим за света на финансите, където спестяването играе толкова ключова роля? Истината е, че финансовата грамотност е много повече от умението да броиш пари. Тя е да можеш да планираш и контролираш парите, както и да разбираш стойността на труда.

Голямата ни дъщеря беше на 16, когато изхарчи всичките си спестявания за най-новия модел iPhone – желание, породено от факта, че след като счупи предишния си телефон, й дадохме заместител, който не отговаряше на нейните високи стандарти. Резултатът: остана без никакви пари, с които да задоволява други свои също толкова „важни“ желания, които не покриваха джобните й. Това беше повратна точка в разговорите ни за парите и началото на нейното пътешествие в света на финансовата зрялост. И до момента казва, че да похарчиш всичките си спестявания накуп е „голяма глупост“.

А да си спестовен все още е ценност за нас българите и дори от младите се възприема като комплимент. Въпреки че както каза Дамян в подкаста „Джобните“, „парите са буквално едни хартийки, и ако не ги вложиш в нещо, се обезценяват”. Съгласна съм с това твърдение, особено във времена на висока инфлация. НО, ако първо не спестиш, то няма да има и какво да инвестираш. Така че нека разгледаме как можем да научим децата си на ценността на спестяването, как да ги мотивираме да мислят за финансови цели и как да подходим индивидуално според нагласата им към парите. Защото балансираното отношение към спестяванията и харченето е едно от най-ценните умения, които можем да им предадем.

3 важни урока

Спестяването е значимо не само като финансов процес, но и като инструмент за развитие на важни житейски умения при децата. То включва:

  1. Планиране:
    • Когато спестяват за конкретна цел, децата се учат как да разделят своите цели на малки, управляеми стъпки и да чертаят стратегия за тяхното постигане. Това умение е от съществено значение за успешното управление на личните и професионалните им цели в бъдеще.
  1. Отговорност:
    • Децата започват да разбират, че всеки избор, свързан с пари, има последствия. Те се учат на отговорно отношение към парите и на умението да вземат обмислени решения.
  1. Търпение и самоконтрол:
    • Да се научиш да чакаш и да контролираш желанията си, вместо да харчиш веднага за моментното удовлетворение, е може би едно от най-ценните умения, които дава спестяването. Децата учат, че търпението често води до по-добри и по-удовлетворяващи резултати.

Чичо Скрудж или Широките пръсти – какъв е „финансовият“ характер на детето ви?

В света на финанситеразличаваме два кардинално различни типа поведение: малките Чичо Скруджовци и младите Широки пръсти. Първите са естествени спестовници, трупащи монети като съкровища и планиращи внимателно всяка покупка – те са икономични до мозъка на костите си! Няма нужда да ги учим и мотивираме да спестяват, НО е добре да им покажем, че парите мога да носят и удоволствие, като си купят например сладолед или нова играчка, и не е необходимо да се превръщат във вечни пазители на съкровища. Или ако цитирам тийнейджърите Вики и Дамян, в епизода от „Джобните“, посветен на спестяванията: „Не е хубаво да си стиснат, какъв е смисълът да спестяваш, ако накрая за нищо не харчиш?! Похарчи и понякога живей просто за момента!“. Неочаквана мъдрост за 15-годишни, нали?

В другата страна на спектъра са Широките пръсти – деца, които харчат сякаш парите са безкрайни и те свършват толкова бързо, колкото изтича пясъка през пръстите им на плажа. Те се поддават на моментните удоволствия и често се нуждаят от помощ, за да научат стойността на парите и да планират внимателно своите желания – точно като строежа на пясъчен замък, който изисква време, усилия и търпение.

Като родители нашата задача е да разпознаем дали детето ни е бъдещ Скрудж или има „широки пръсти“ и да подходим индивидуално. Всеки тип носи своите уникални уроци и предизвикателства. Да научим децата си да балансират между спестяването и харченето е танц по тънката линия на финансовата мъдрост.

Но как все пак да научим децата си да спестяват?

За мен най-добрият начин е да започнем да отказваме да финансираме желанията им. Умението да създадем граници и да казваме „Не“ е едно от най-важните, но и най-трудните за родителите. Особено за човек като мен, израснал без финансови възможности. Искаше ми се да дам на дъщеря си всичко онова, за което копнеех като малка, но не можех да имам. Докато не осъзнах, че превръщам Йоана в една глезена госпожица, която няма желание да направи каквото и да е, защото всичко й е поднесено на тепсия. И още понасям последиците от това възпитание.

Ето как се справяме вече в нашето семейство: със съпруга ми се грижим за основните нужди – дом, храна, образование, дрехи и обувки. За всички „екстри” децата ни имат избора да платят сами – като спестяват или печелят.

Нека ви разкажа за Божидар, нашия малък предприемач. Беше на 6 години, когато в магазина за играчки откри голям кораб, който непременно „трябваше“ да има. Цената? Цели 93 лв. – малко съкровище за едно дете. „Мамо, искам го!” – извика той с цялата си детска убедителност. Но вместо да му го купя, му предложихме истинско предизвикателство: да събере парите сам. Повярвайте ми, видяхме Божидар в действие – толкова мотивиран помощник в домакинството не сме имали. В крайна сметка след няколко седмици събра необходимата сума и отидохме да купим кораба, но се оказа, че липсва котвата. „Няма проблем,” каза продавачката, „ако искате точно този кораб, ще ви направя отстъпка.” Е, Божидар се справи със ситуацията мъдро – реши да поправи котвата заедно с баща си, а отстъпката да спести.

И за да не забравяме нашата тийнейджърка, любителка на марковите неща – тя вече знае, че ако иска нещо повече от стандартното, трябва да се постарае сама. Например при поредните маркови маратонки ние покриваме стойността на „обикновените“, а останалото е нейна отговорност. Така тя не само се учи на стойността на парите, но и на удовлетворението да можеш да си купиш сам желаното.

Финансови супергерои: 5 мисии за млади спестовници

Всички обичаме да имаме готова рецепта, нали? Ето 5 идеи, с които може да експериментирате вкъщи:

  1. Магическият процент: научете децата си на тайната на магическите числа – 10% или 20%. Всеки път когато получат джобни или други пари (от баба и дядо), нека отделят този магически процент в своята  касичка. Това е като да си създадеш собствено малко съкровище, което расте всеки път, когато добавиш монета! А така научаваме и златното правило: плащай първо на себе си, което променя живота на много възрастни.
  2. Удвояването като вълшебство: предложете на децата предизвикателство – „удвои парите си“. Ако успеят да не харчат спестените пари за определен период, вие като вълшебник ще ги удвоите.
  3. Визуализирайте растежа на парите: създайте визуално представяне на спестовните им цели – например диаграма или „термометър на супергероя“, който се пълни, докато те се приближават към своята цел. Ние използваме голям прозрачен буркан, който видимо се пълни всеки път, когато добавим в него монета или банкнота.
  4. Разговори за стойността на парите: говорете с децата и давайте примери за стойността на парите – например: „Тази игра струва колкото пенсията на баба, с която тя трябва да живее един месец“ или „За тези маратонки аз ще работя две седмици“. Децата учат и разбират от примери, независимо колко са малки.
  5. Мисия „Спечели и умножи”: насърчавайте децата си да бъдат финансови изследователи. Помислете за забавни и творчески начини, по които могат да заработват малко допълнителни средства; може би чрез продажба на ръчно изработени вещи или помощ в домакинството. Всяка придобита монета е като ценен артефакт в тяхното съкровище.

И най-важното, празнувайте всеки път, когато децата спестяват или постигат финансовите си цели. Понякога е достатъчно просто да им кажете, че са супергерои, с които се гордеете!

И така, мили родители, вече сте готови да отключите вратите към финансовата мъдрост за вашите малки съкровища. Помнете, финансовата грамотност е подарък, който добавя стойност през целия живот. Като възпитавате децата си да бъдат съзнателни и отговорни спестовници, вие им отваряте пък към бъдеще, изпълнено с възможности и финансова стабилност.

Не забравяйте да видите епизодите за спестяванията от подкаста „Джобните” за допълнителни съвети и идеи. Споделете вашите истории и опит в обучението на децата по финансова грамотност. Вашите подход и приключения могат да бъдат вдъхновение за останалата част от нашата общност.

Заедно можем да създадем бъдеще с умни, отговорни и финансово подготвени млади хора. На добър час в това пътешествие!

******************

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност. 

Още статии по темата:

Как да направим децата си финансово успешни

Джобиите пари: Пътеводител за родители 1 и 2 част 

Финансовата грамотност като игра 

Платени домакински задължения за децата: лудост или първа стъпка към финансова независимост

Последно променена в Сряда, 13 Декември 2023 17:10

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам