logomamaninjashop

Мързел ли е тийнейджърският мързел

  • 24 Апр, 2021

Въпреки че сте почти постоянно заедно с вашите тийнейджъри, все по-трудно успявате да достигнете до тях и да разчетете настроенията им. Те стават все по-мързеливи и незаинтересовани, а вие вече не успявате да ги накарате да направят каквото и да е. Ако някъде се припознавате, тогава тази статия е за вас.

Пандемията – още хаос в живота на тийнейджърите

Стресът от пандемията и социалната изолация допълнително влошиха и бездруго достатъчно сложния живот на тийнейджърите. Все повече от тях проявяват тревожност, безпокойство и тъга. Едни се борят със задушаващо чувство на вина, ако са били преносители на коронавирус и близките им са заболели, а други за първи път се сблъскват със скръбта от загуба на любим човек.

Според изследователи, 46% от тийнейджърите са показали влошено психическо състояние вследствие на пандемията. Изследванията показват, че депресията на младите хора по време на изолацията е свързана не само със собствените им страхове и несигурности, но и с високи нива на родителски стрес.

Промените в начина на живот предизвикаха истински хаос в живота на децата, а той от своя страна оказа значително въздействие върху психичното здраве за много от тях.  Общуването с връстници и социалните взаимодействия са изключително важна част от развитието през юношеството, а именно тези активности са силно ограничени в последната година. Много тийнейджъри могат да се чувстват разочаровани, притеснени и объркани поради социално дистанциране и липса на обичайни социални активности като: спорт, извънкласни дейности и излизане с приятели, споделят изследователите. Според тях, родителите имат изключително важна роля в подпомагането на децата си да се справят със стреса, използвайки различни стратегии. Едно от най-важните неща, които родителите трябва да правят, е да бъдат отворени за комуникация и да попитат своите тийнейджъри как се справят, какво ги тревожи, да поддържат атмосфера за честни и открити разговори.

Изследователите подчертават, че тийнейджърите могат да се сблъскат с широк спектър на психични проблеми, но ако родителите чуят, че тийнейджърът им изразява мисли за самоубийство или самонараняване, те трябва незабавно да потърсят помощ.

Родителите често укоряват тийнейджърите заради техния мързел или незаинтересованост. А всъщност това може да се окаже сериозен психологически проблем.

Как да различим типичната тийнейджърска тъга от сериозната депресия

Тъгата е нормална част от човешкото съществуване и в периода на юношеството има много причини, поради които младите хора могат да се чувстват тъжни и да бъдат неактивни - да се чувстват изолирани от приятелите си, да пропускат любими занимания и да се притесняват дали някога нещата ще се върнат към нормалното. Много тийнейджъри могат да запълнят тази празнота, като използват социални медии или видео разговори, за да се свържат с приятелите си, но това, което те не могат да възпроизведат толкова лесно, е пасивната социализация, която се случва по време на учебния ден: хора, с които чатят в час, но не са достатъчно близки, за да контактуват извън училище, чувството да се разхождат по претъпкан коридор и да чуят всички разговори около тях или споделения смях заедно на нещо глупаво, което се случва в класната стая...

Така че тъгата, разочарованието, липсата на желание за каквито и да било дейности са все по-осезаеми в този период, казват психолозите. Депресията се различава от тъгата не само по интензивност и продължителност, но и по своите симптоми извън тъжното настроение. Според експертите, до 20 процента от тийнейджърите могат да преживеят голям депресивен епизод в даден момент през юношеството. За да бъде диагностицирана депресия обаче едно дете трябва да проявява пет или повече симптоми през целия ден и в продължение на седмици.

Тийнейджърското безсъние

girl 535877 1280

Симптоми на депресия

  • Лошо настроение или раздразнителност
  • Загуба на интерес към приятели и дейности, на които детето се е радвало преди това
  • Промени в апетита
  • Нарушения на съня
  • Загуба на енергия
  • Бавни или възбудени движения
  • Намалена способност за концентрация
  • Мисли за самоубийство или смърт
  • Физически оплаквания - болки в стомаха, главоболие или други неясни физически симптоми
  • Социално оттегляне - тийнейджърите започнат да се изолират напълно от родителите и приятелите си или да променят напълно приятелския си кръг
  • Съществена промяна на оценките в училище – спад на постиженията и мотивацията.
  • Употреба на субстанции. Докато някои нива на експериментиране могат да бъдат нормални през юношеството, депресираните тийнейджъри се опитват да се самолекуват чрез употребата им.
  • Самокритичност и вина, увеличаване на честотата и интензивността на негативни фрази като: „Толкова съм глупав!“ или „Не мога да направя нищо правилно!“ 

Повечето тийнейджъри е вероятно да проявят един или повече от тези симптоми в някакъв момент от юношеството, но родителите трябва да бъдат бдителни, ако няколко от тези симптоми са се появили внезапно, последователно и наведнъж.  

Как да им помогнем

Говорете с децата си потърсете помощ за всичко, което ви притеснява. Родителите са тези, които създават атмосферата у дома. Изразяването на екстремна обреченост или страх може да засегне децата ви. Може да бъде предизвикателство да останете позитивни, особено ако се борите със собствения си стрес. Но се опитайте да останете позитивни и да предавате ясни послания за по-светло бъдеще. Необходимо е да отделите време да се грижите за себе си, когато е възможно, и да потърсите подкрепата, която може да ви е необходима за вашето психично здраве. Определете време за почивка за цялото семейство, за да поговорите и да се отпуснете, наслаждавайки се на любимо семейно занимание, гледане на  филми или просто на прекарване времето си наистина заедно.

Някои деца или юноши може да се нуждаят от повече време и пространство, за да изразят чувствата си. Някои може да се справят по-добре с други дейности, освен разговори, като рисуване или писане, за да изразят себе си и да овладеят стреса.

Децата, юношите и семействата, които са преживели загуба на близък член на семейството или приятел от COVID-19, са изложени на повишен риск от страдание и влошаване на психичното здраве и може да се нуждаят от специално внимание и професионално консултиране за справяне със загубата и скръбта си.

Текстът е изготвен по материали от: https://nyulangone.org/, https://www.healthychildren.org/, https://www.webmd.com/.

Още по темата:

И тогава може да чуем "благодаря"

Последно променена в Събота, 24 Април 2021 20:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам