logomamaninjashop

Италия забрани на неваксинираните деца да ходят на училище

  • 13 Мар, 2019

Новият закон изисква 10 задължителни ваксинации

Италианските деца няма да могат да посещават училище, ако не докажат, че са ваксинирани. Крайното решение е финал на месеци национален дебат по темата за задължителното ваксиниране.

Родителите рискуват глоби на стойност 500 евро, ако изпратят на училище неваксинирано дете. Децата под 6 години няма да бъдат допускани до училище и детска градина. Децата между 6 и 16 години не могат да бъдат лишени от образование, но родителите им ще бъдат глобявани.

Новият закон е последица от вълната със случаи на морбили. Крайният срок това да се случи трябваше да е 10 март, но беше удължен до понеделник. Правилото е просто: Няма ваксина, няма училище.

Има ли ефект законът?

Новият закон беше въведен, за да се вдигне нивото на ваксинация в Италия, което е под 80 % при препоръчаните от СЗО 95 %. По данни на италианските власти след въвеждане на закона броят на ваксинирани деца, родени през 2015 г., се е вдигнал почти до 95 %.

95 % са нивото, при което се задейства така наречения стаден имунитет - когато достатъчно голяма част от населението е ваксинирана, за да бъдат защитени тези, които не могат да бъдат - бебета, хора с хронични заболявания.

Миналия месец нашумя случай с осемгодишно дете, което се възстановява от рак, но не можа да се върне в училище в Рим. Детето е лекувано от левкемия, но тъй като в училището му има голям брой неваксинирани деца, включително няколко в класа му, рискуваше да се зарази.

Междувременно от Facebook също обявиха, че ще вземат мерки глобално, за да се ограничи разпространяването на подвеждаща информация от антиваксърите, а YouTube свалиха рекламите от популярните антиваксърски видео-канали. Напомняме, че в Европа по данни на СЗО през 2018 г. имаше 82 596 регистрирани случая на морбили и 72 смъртни случая - всички те напълно предотвратими с ваксиниране. Тук може да видите епидемиологичните данни за Европа за заболяванията, изцяло предотвратими с ваксини.

Отказът от имунизации сред главните опасности за 2019 според СЗО

a97842d1611fcad5705a952b9c2c79ba XL

Защо родителите не имунизират децата си?

Антиваксърското движение нараства глобално през последните години, като предизвиква тревогата на СЗО. Отдавна опроверганият доклад на Андрю Уейкфилд е причината за повечето страхове на родителите, което води до отказ да се ваксинират децата и сериозен риск за общественото здраве. Г-н Уейкфилд изгуби лекарските си права, след като измами обществото, твърдейки, че има връзка между ваксината за морбили, заушки и рубеола и аутизма. Това твърдение той обоснова с резултатите от изследванията си върху 12 деца без никакви научни доказателства, които да подкрепят тезата му.

Каква е истината?

Изданието Annals of Internals Medecine оповести данните от мащабно проучване на над 600 000 деца, проведено по поръчка на датското правителство, на тема "Връзката между ваксината срещу морбили, паротит, рубеола и развитие на аутизъм: национално кохортно изследване"

„Ваксината МПР не причинява аутизъм.“ - така обобщи данните от изследването един от неговите автори - Андерс Хвиид. Ето и повече за самото проучване.

Ваксини и автоимунни заболявания

47ab0225f9c5e32d052e6b9f4fb07fea L

Цел на изследването:

Да се установи дали ваксината МПР увеличава риска от аутизъм при деца, подгрупи деца или в периоди от време след ваксинацията при ваксинирани деца.

Участници:

657 461 деца, родени от датски майки в Дания в периода 1999 г. до 31 декември 2010 г.

Период на проследяване на децата: от 1-годишна възраст до 31 август 2013 г.

Измервания:

Използвани са датските регистри на населението за свързване на информацията за поставени ваксини МПР, поставени диагнози за аутизъм, други детски ваксини, анамнеза за аутизъм и рискови фактори за аутизъм за децата в кохортата. 

Анализът на изминалото време до диагнозата аутизъм с регресия на пропорционалните опасности на Кокс е използван за оценка на рисковите съотношения на аутизма (състояния от аутистичния спектър) според ваксинационния статус на МПР с корекция за възраст, година на раждане, пол, други детски ваксини, анамнеза за аутизъм и рискови фактори за аутизъм. Направени въз основа на оценка на риска от развитие на състояние от аутистичния спектър.

Резултати:

По време на 5 025 754 човеко-годишни (човеко-години е коефициент на заболяемост, при който е използвана закономерността, че индивидуалното време в риск най-често се измерва в години. Например петима души всеки, от които е наблюдаван в продължение на 3 години ( без да е установено заболяване) генерират обща продължителност на време в риск от 5 х 3 = 15 „човеко-години”, съответно 20 души проследявани в продължение на 1 година също правят 20 „човеко-години” в риск.) проследявания, 6517 деца са били диагностицирани с аутизъм ( 129,7 на 100 000 човеко-години). 

Сравняването на: МПР-ваксинирани с МПР-неваксинирани деца доведе до напълно коригирано съотношение на опасност от аутизъм от 0,93 (95% CI, 0,85 до 1,02). Т.е.:

Не е установен повишен риск от развитие на аутизъм при ваксинираните спрямо неваксинираните.

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

e76b19068b8a7b62bcd7955ba4e97874 XL

Не се наблюдава повишен риск за аутизъм след ваксинация с МПР в подгрупи на деца, които са дефинирани като потенциално застрашени, например в семейства, в които вече има страдащ от аутизъм.

Заключение: Проучването показва, че ваксинирането с МПР:

  • не увеличава риска от аутизъм;
  • не предизвиква аутизъм при податливи деца;
  • не е свързано с групиране на случаи на аутизъм след ваксинация. 

Това изследване добавя допълнителна статистическа мощ към предходни такива и категорично отрича връзката между поставянето на ваксина МПР, риска от аутизъм или последващо развитие на аутизъм.

Източници: bbccredoweb.bg


Препоръчваме ви още:

Защо нагазих в дълбокото с ваксините?

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

Какво трябва да знаем за морбили

 

 

Последно променена в Сряда, 13 Март 2019 12:32

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам