Как върнахме казармата в... детската градина

Днес получих този текст от Деница Мангаракова. Мисля, че е уместно да го споделя и с вас.

Пише ви една мама-военнослужещ във връзка с разпалената дискусия за участието на деца със СОП в тържествата в детската градина. От изказванията на доцентки и други "светила" на педагогическата наука разбирам, че имало норматив за децата. 

Ако за три месеца не си научил четири реда, мястото ти е на пейката...

 

Screen Shot 2018 03 12 at 11.57.34

 

В системата, в която служа, на някои места има такава практика: не си ли уцелиш мишените, нахлузваш противогаза и стреляш с него, или пък помпиш лицеви опори в траншеята. Ей тъй, за назидание, защото не си влязъл в норматива. За казармата е нормално да очакват от теб да се вместиш в даден стандарт. Приемливо е някакси да сме под калъп. Още повече, че сами сме си избрали да сме в тази система. Само че едно дете не си избира, то попада в образователната система. И не е негова отговорността, ако заради индивидуалните си особености не може да отговори на изискванията й. В крайна сметка, какви са функциите на детската градина? Да образова? Аз, като родител, имам други очаквания: там да е мястото, където детето ми да се чувства добре и да се научи да бъде заедно с другите деца, да се социализира.

Имам син на три години, скоро и те ще имат тържество. Далеч са обаче от трескавата атмосфера, която неизменно съпътства подготовката за този тип мероприятия. Слава Богу, случихме на госпожи, за които не е приоритет да си покажат режисьорските възможности, а децата да са спокойни. За мен е по-важно друго: преди дни на площадката едно дете се спъна и падна. Стефко се приближи до него и го попита: "ДобЛе ли си?" Тогава се почувствах истински горда майка. Защото не е важно колко приказки, песнички и танци е научило детето ти, ако не се е научило да проявява емпатия към по-слабия и страдащия. Или по-несправящия се. А децата ни няма как да се научат, ако скрием "онези другите деца". А на тържеството има място за всички.

Скъпи учители, опростете, ако трябва, тези сценарии. Готвите празник за децата все пак, не тържествена проверка-заря. И, знаете ли... войникът ще забрави, че са му нахлузили противогаза. Но детето няма да забрави, че е липсвало на празника.

Бел.ред. В края ще споделя отново как мина осмомартенското тържество в градината на сина ми. На предния ден учителките бяха снимали филмче, в което всяко детенце от групата споделя нещо мило за майка си. Най-вероятно са го снимали с обикновен телефон, не с някаква специална техника. Прожектираха ни го на стената в стаята на групата. Беше толкова естествено и искрено, може би много по-трогателно от всички наизустени стихчета за мама, които съм чувала. После раздадоха на всички ни листове, пастели, боички за лице и всички заедно - деца, майки, баби, сестри и лели рисувахме картинки, лица, ръчички, кой каквото си иска. Беше прекрасно, затрогващо и надали е отнело повече от два часа предварителна подготовка. С тази история не искам да обезсмисля усилията на учители и възпитатели, които в някои случаи отделят месеци за подготовка на училищните празници. Искам само да им напомня, че основната цел на празника все пак е... да носи радост. На всички участници - и малките, и големите. В момента, в който празникът се превърне в тежест, в мъка, в болка, той остава само празен и безмислен ритуал.

 

Препоръчваме ви още:

Писмо до майката на Раличка и доцент Петкова

"Системата" я правим ние

Образова ли ни образованието?

Последно променена в Понеделник, 12 Март 2018 12:25
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Възпитание според зодията

Възпитание според зодията

17 Сеп, 2018 Възпитание

Пред прага на училището

Пред прага на училището

17 Сеп, 2018 Образование

Расте, но не старее

Расте, но не старее

17 Сеп, 2018 Истории

Не искам да съм мечка

Не искам да съм мечка

16 Сеп, 2018 Възпитание

Чао, чао, какиии!

Чао, чао, какиии!

16 Сеп, 2018 Образование

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам