logomamaninjashop

Препоръките на лекаря за учебната година

  • 04 Сеп, 2020
Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор в Германия, където работи от 2010 г. Завършил е медицина в Плевен през 2002 г. и е лекар трето поколение. Специализира анестезиология и интензивно лечение, има и допълнителни квалификации по спешна и по интензивна медицина. Д-р Таблов активно и експертно коментира ситуацията с коронавируса в социалните мрежи и медиите. 
 
Публикуваме мнението му по повод дискусиите за присъствена и дистанционна форма на обучение през предстоящата учебна година:
Бих искал да подчертая, че аз лично съм силно за присъствено обучение, защото смятам, че то е най-полезно както за изграждането на социални умения сред децата ни, така и от гледна точка на учебния процес. Друго е да си в клас, когато всички концентрирано работят върху дадена задача, друго е да седиш вкъщи пред монитора на компютъра. В същото време много добре мога да разбера тревогите на учители и родители, чиито деца са или самите те болни, или биха могли да бъдат потенциална заплаха за хронично болни от семейството.
Няколко факта, които заслужават внимание:
- Точно както и при лекарите, учителската професия в България е със застаряващ профил. Квотата на тези под 40 години е значително по-малка, а това автоматично поставя в групата на рисковите при заразяване с вируса не малък брой учители. Тези хора имат право да търсят максимално безопасна среда за провеждането на учебните занятия, а държавата е длъжна да помисли как това да се случи. Епидемията все някога ще отмине и тези учители ще бъдат не по-малко нужни. Затова всяко усилие за запазването на здравето им си заслужава.
- Затворената среда, каквато представляват класните стаи е прекрасна среда за заразяване, защото в рамките на минути при наличие на заразоносител във въздуха може да са натрупа количество вирусни частици достатъчно да зарази останалите. Едва ли са много училищата в България с адекватна вентилационна система на класните стаи т.е. това си е много сериозен фактор, който изобщо не бива да бъде подценяван.
- Часовете по музика или спорт по обясними причини са още по-рискови, защото количеството вирусни частици, които се отделят във въздуха е значително по-голямо т.е. учителите, които трябва да водят съответните занятия са подложени на още по-значим риск.
- Държавата не предвижда масово тестване на всички контактни лица на дал позитивна проба, което автоматично създава предпоставки безсимптомните носители да продължават да разнасят вируса от клас в клас т.е. да поддържат системна циркулация на вируса в училището дори и с планираното карантинизиране на цели класове при наличие на болни деца.
Ясно е, че много от написаното е въпрос на организация зависеща от ръководствата на училищата и министерството на образованието. В същото време обаче има неща, които са в ръцете на родителите.
 
 
corona 5086496 1280
Ето какво да направите:
- Приемете, че има медицински проблем и спрете да отричате съществуването на вируса. Защото ако не го направите не може да се очаква от тях да спазват каквито и да е мерки за безопасност в собственото си училище. Това неминуемо ще рефлектира върху разпространението на вируса в посока нарастване на случаите, а оттам е много вероятно да се стигне до временно затваряне на училището. Т.е. дали това ще се случи зависи в голяма степен от вашето поведение и начинът, по който възпитавате децата си по темата.
- Ако детето ви е болно или има дори леко неразположение, не го пращайте на училище, колкото и да е трудно това. Знам проблемите с работодателите в България и все пак е по-разумно да го заведете на лекар, отколкото да го пратите на училище и сами да допринесете за преминаване към така омразната ви форма на дистанционно обучение.
- Не се отнасяйте снизходително и с насмешка към тревогите на тези, които се притесняват за здравето си или за здравето на децата си. Вие искате нормален учебен процес според вашите представи, а те искат да си спестят поредния кошмар, защото знаят през какво минават всеки път, когато здравето им се разклати. Нима искат много?
В заключение ще повторя нещо, което вече е добре известно - вирус има, никой не е застрахован от заразяване, но влиянието му върху ежедневието ни зависи в много голяма степен от нас самите. Учителите и децата са богатство за всяко общество, а за да ги опазим - трябват съвсем малки усилия.
В училищна среда те биха изглеждали така:
- Добра хигиена
- Носене на маска в градския транспорт и там, където има струпване на големи групи на закрито - например коридори и лавки.
- Ако детето не се чувства добре, не го пращайте на училище.
Бъдете здрави и пазете околните!
 
Още по темата:
 
Последно променена в Петък, 04 Септември 2020 09:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам