logomamaninjashop

Ученици под карантина - какви са правата на родителите

  • 18 Сеп, 2020
Учебната година вече започна при установените противоепидемични правила. Въпреки мерките обаче случаите на заразени учители и ученици растат с всеки изминал учебен ден.
Ето какви са стъпките при установен положителен резултат за COVID-19 на ученик:
  • Родителите информират директора на училището, който трябва незабавно да се свърже със съответното РЗИ и да му предостави списък с учениците и учителите, които са били в контакт с ученика в съответствие с указанията на РЗИ.
  • В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица мерките може да включват затваряне на една или няколко паралелки/клас или на цялото училище.
  • Идентифициране на контактните лица и мерките, които да се предприемат в училището, се разпореждат от РЗИ и се предписват на директора на съответното училище.
  • Лицата, които се поставят под задължителна карантина, се определят от съответната регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация, но като правило под 14-дневна карантина се поставят следните лица след извършена оценка на риска и определени като близки контактни:
       - Ученици от същата паралелка – като родители/настойници се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ.
       - Класният ръководител в начален етап на основно образование.
      - Учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице. 
      - Други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.
Какви са правата ви, ако сте родител на дете, поставено под карантина:
  • Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен.
  • В случай, че излезете в неплатен отпуск, може да кандидатствате в АСП за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи.
  • Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.
  • В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа.
  • Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.
  • Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина.

119716585 2667695223479726 3181316287559033209 o

Още по темата:

Препоръките на лекаря за учебната година

Информацията е от Министерство на труда и социалната политика.

Последно променена в Петък, 18 Септември 2020 08:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам