Първа помощ при алергична реакция

  • 28 Юни, 2017

Автор Нина Любенова

Когато тичаш по коридорите на спешното с умиращо дете в ръцете си, се питаш, защото всички се надпреварват да ти обясняват за известни и недотам известни методи и схеми за захранване, пюрета, каши и пелени... Но никой, абсолютно никой, не ти обяснява как да реагираш адекватно в спешна ситуация, за да спасиш живота на детето си.

Шокът от изживяното е голям и въпреки че минаха години, мога и днес, в най-дребни детайли, да разкажа за всяка една алергична реакция на сина ми. За страха, за чувството на безпомощност и за пълната липса на информация (въпреки че говорих с много лекари) какво следва оттук насетне и какво да направя, ако се случи пак.

Никой не е застрахован от алергии. Проявяват се при захранване, при прием на лекарства, досег с животни, летливи съединения, прах, полени или ужилване от насекоми. Алергените преминават през кърмата, за това невръстните бебчета също са обект на алергични реакции от първите дни след раждането си.


Какво представлява алергията?

При първа среща с всичко от заобикалящата среда, тялото изгражда имунен отговор. Алергията е именно естествен имунен отговор, който може да е изграден още по време на бременността след 20 г. с., когато всичко достига до бебето през плацентата.

Алергичните реакции биват два типа:

Бърза реакция - проявява се непосредствено след досег с алергена до 2 часа. Такива са обриви, подуване, зачервяване, уртикария, оттоци, затруднения в дишането, хриптене, кашлица, повръщане на фонтан, сърбежи, обилен секрет от носа придружен с кихане и/или сълзене и зачервяване на очите, трудности в говоренето, ускорен пулс, тревожност, замаяност, загуба на съзнание, пребледняване или твърде зачервено лице.

Бавна реакция - проявява се от 2 до 48 часа след досег с алергена. Изразява се в силни болки в корема, диария, кръв в изпражненията, спад в теглото, екземи.


Какво да правите?

В случай на по-лека реакция, като локално слабо зачервяване или лек обрив, както и при констатиране на забавена реакция, свържете се с педиатъра на детето за съвет и направление за алерголог.

При средни по сила алергични реакции като бързо разрастващ се обрив, уртикарии, причиняващи дискомфорт, зачервени сърбящи очи, кихане, сърбежи и т.н. трябва да дадете антихистаминов сироп, за да стопирате реакцията и да не прерасне в силна. Ако нямате такива медикаменти у дома, незабавно се обадете на педиатъра на детето за съвет какво да вземете от аптеката. Детето трябва да бъде под постоянно наблюдение до отшумяване на реакцията или минимум 30 минути от появата й. Запазете възможно най-скоро час за алерголог.

При силни животозастрашаващи реакции като подуване, задушаване, повръщане на фонтан, промяна в пулса, хриптене, загуба на съзнание и т.н. незабавно звъннете на Спешна помощ и останете с тях на линия до идване на спешния екип, информирайки ги за промени в състоянието на детето. Споделете какви медикаменти имате в аптечката си и ако имате антихистаминов сироп, те ще ви посъветват каква доза да дадете - обикновено е по-висока от оказаната в листовката. Детето трябва да е под непрестанно наблюдение!

Ако изпитва затруднения в дишането, сложете го да седне в скута ви леко приведено напред, за да облекчите дишането.

Ако усетите, че детето е в шок (не реагира адекватно или е объркано, кожата му е ледена и бледа, диша шумно, пулсът е ускорен или твърде забавен, дехидратирано е) - поставете го да легне по гръб и поставете навита на кълбо кърпа или възглавница под колената му.

Ако е бебе, прегърнете го в поза люлка, с глава наклонена надолу, за да останат отворени дихателните пътища и да предотвратите гълтане на езика или задавяне от повръщане до пристигане на медицинския екип.

pyva pomosht

Ако е облечено в стегнати дрехи, разхлабете ги или го съблечете, но го завийте с одеяло, за да му е топло и комфортно. Ако дишането спре, започнете да прилагате дишане уста в уста.
Въпреки медикаментите, тежките реакции може да се повторят до 24 часа. Детето трябва да е под постоянно наблюдение.

Ако в семейството ви има фамилна обремененост с алергии или просто имате съмнения, че детето ви може да е алергично, непременно се консултирайте с алерголог, както и с диетолог, преди да започнете захранване. 

Съветът на специалиста: Задължително носете при пътуване инжекция с противоалергичен препарат, предписан от лекаря ви и съобразен с възрастта и килограмите на детето, особено когато сте сред природата, в планината, далеч от лекарска помощ. При тежка алергична реакция, такава инжекция може да се окаже животоспасяваща.


Съветите са консултирани с д-р Масларски – педиатър в София Сити Клиник, специалист детски болести и ендокринология.


Прочетете още:

Майка на алергично дете

Захранване на алергично дете

Хранителни алергии

Последно променена в Сряда, 28 Юни 2017 10:13
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Шерше ла суп

Шерше ла суп

14 Окт, 2018 Забавно

Добра свекърва

Добра свекърва

13 Окт, 2018 Отношения

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам