Без баща - как се отглежда момче от самотна майка

„Непълноценни семейства не са тези, в които липсват майката или бащата, а тези, в които не достига родителска любов.“

Игор Кон – руски психолог, психотерапевт и сексолог


Бащата е връзката на детето с външния свят. Той е човекът, който позволява, провокира, общува с теб като с равен, като едновременно с това ти проправя пътя към самостоятелния живот и зрелостта. В днешно време обаче много жени отглеждат децата си сами, възпитават прекрасни синове, които нямат никакви проблеми в личния си живот в последствие. Защото знаят как да го направят. Майката е напълно способна да възпита истински мъж – силен и мотивиран, който да стане добър партньор и баща. В същото време, в едно привидно „пълноценно“ семейство, с двама родители е напълно възможно да отрасне неуверен човек, който не изпитва уважение към жените. Ето някои споделени от практиката съвети.

Как може да се справи самотната майка

1. Детето започва да осъзнава половата си принадлежност след първата година. В този момент му е нужен модел, към който да се стреми, да копира поведението му, чертите от характера му. Разбира се, най-добре е този човек да е таткото, но тази роля може да бъде успешно изпълнявана от дядото, чичото или друг мъж от приятелското ви обкръжение. Добра идея е, след като поотрасне, да запишете момчето в някаква спортна секция, където ще може да общува с мъже и ще има пример, който да следва в лицето на треньора си.

2. Ако бащата е починал, идеал за детето може да стане споменът за силния мъж, който е бил приживе, който майката трябва да поддържа с разкази от съвместния им живот. Ако сте разведени и нямате добри взаимоотношения, не поставяйте детето в центъра на конфликта си. По-приемливият вариант е мъжът да остане в представите на детето добър баща. Можете да му обясните, че родителят му го обича, но няма възможност да бъде с него достатъчно често. От вменяването на омраза детето само ще загуби. Ако бащата има желание да се среща със сина си – не отхвърляйте подобна възможност, колкото и болезнено да е това за вас. Ако му изградите представа за бащата-чудовище ще отблъснете момчето от мъжете по принцип.

3. Важно е и какво е собственото ви отношение към мъжете. Ако изпитвате, неприязън, страх, агресия, срам или други негативни емоции в присъствието на мъже, момчето също ще ги усеща. Знаете колко интуитивни са децата. Това може да му създаде проблем в общуването с представителите на неговия пол.

4. Четете на малчугана книги за рицари, избирайте му филми, в които мъжете са храбри, силни герои, победители.

5. Не се опитвайте да компенсирате бащината любов с грижа 24 часа в денонощието. Самостоятелността е важно мъжко качество. Момчето трябва да може всичко: да мие чинията си, да чисти стаята си, да „забие гвоздей“ (както гласи клишето). Не е нужно да сте непрекъснато над главата му и да контролирате всяко негово движение. Много е важно да му се доверявате.

6. Често срещана грешка на самотните майки е пълното посвещаване на детето. Те пренебрегват напълно личния си живот, а след това очакват подобно отношение от детето. На малчугана тази жертва не му е нужна. Не бива да му се изтъква при всеки удобен случай какви жертви правите заради него. Това само ще му вмени чувство на вина.
MotherAndSonLove 1024x683

7. Майката трябва да е ласкава и грижовна, а не желязна лейди, решаваща всякакви проблеми. Важно е момчето да разбира, че за жената трябва да се грижиш. При това без да „пресолявате манджата“ и да го превръщате в силен мъж, който отрано трябва да поеме отговорност за слабата си беззащитна майка.

8. Хвалете го често. Казвайте му: „Ще успееш! Ти си защитникът на мама!“ и т.н. За момчето, което расте без баща, това е особено важно. Така укрепвате увереността му, че е значимо за вас.

9. Когато в живота ви се появи друг мъж, трябва да сте готови за ревността на сина си. Затова сближаването на двамата ви любими мъже трябва да стане постепенно, тактично и ненатрапчиво.

10. Не очаквайте синът ви да запълни празнината от отсъствието на главния мъж в семейството. Не забравяйте, че това е дете, което се нуждае от любовта и подкрепата ви. Глава на дома то ще стане едва след като създаде собствено семейство.

11. Не се възмущавайте, ако синът ви не споделя вашите възгледи за живота. Мъжете и жените изпитват различни емоции и начинът им на мислене се различава. Вслушвайте се в мнението му и го уважавайте. Интересувайте се от неговия вътрешен свят.

12. Винаги се отзовавайте на помощ, ако някой е обидил момчето ви или ако то се нуждае от вашата подкрепа. Не му крещете, не го обвинявайте, ако сгреши. То трябва да е сигурно, че сте на негова страна. Така му създавате усещане за безопасност, което ще му помогне в годините на порастване.

13. Жените, които сами отглеждат синовете си, рискуват да изпаднат и в друга крайност. Да ги отглеждат сурово, спартански, стараейки се да наподобят мъжкия модел на поведение. Тази позиция формира изкривена представа за света. Така децата растат в дефицит на родителска любов.


Правилното възпитание на момчето без баща е сложна, но напълно осъществима задача. Семейството, независимо от това дали е пълно или не, е преди всичко източник на уважение и увереност за детето. То трябва да излъчва посланието: „Тук те чакат и винаги ще те подкрепят.“

За взаимоотношенията бащи-синове можете да прочете в Младите лъвове.
На какво един татко може да научи момчето си ще разберете от Бащи и синове.
Ако отглеждате дъщери може да ви е полезен текста Не казвайте това на момичето!, а личната изповед на едно пораснало дете можете да прочетете в Разказът на една дъщеря.

 

Последно променена в Вторник, 30 Май 2017 16:30
Прочетена 12981 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм