logomamaninjashop
Мария Пеева

Мария Пеева

Главен редактор

Автор: Надя Брайт

Овен

Мили Овни, приготвила съм ви чуден хороскоп! Има две предстоящи събития, и двете ще се случат в петък, като аз ще започна с това, което е с по-краткотраен ефект. Венера и Уран ще се „сблъскат” и е възможно да станете малко по-раздразнителни. И като казвам „малко по-” имам предвид, че може някой от околните ви много сериозно да си го получи. Разбира се - ако някой си заслужава да бъде „насолен” - няма да ви спирам да го правите (то може ли и Овен да се спре от това). Само ще ви обърна внимание, че спонтанните ви реакции може да са обострени от Уран и да забъркате по-голяма каша, отколкото ви се иска. Затова, ако някой ви подразни - запомнете го кой е и се разправяйте с него в началото на другата седмица, когато влиянието ще е отминало.

Най-добрата новина в хороскопа тази седмица е точно за вас, Овни! Ще имаме пълнолуние във вашия знак в петък! Не се бавете и чудете, а запретвайте ръкави и се хващайте да завършите започнатото в последните шест месеца, както и да оберете плодовете от положените старания дотук. За каквото и да става дума - пълнолунието ще работи за вас и ще ви помага да получите резултата от труда си. Независимо дали в личен или професионален план, или и в двата - дайте си време, в което да погледнете какво сте изработили дотук, да се самопотупате по рамото и да потърсите заслужена отплата за труда си. Както казах - без бавене и чудене, защото ако се активирате в първите две седмици след 29-ти, ще може да удължите ефекта до шест месеца напред. Успех, Овни!

Телец

Скъпи Телци, тази седмица хороскопът ви е много интересен… Има две събития, но и двете са важни и, което е любопитно, и двете ще се случат в петък. Започвам с това, което ще има по-краткотраен ефект. Венера и Уран ще се срещнат в неособено благоприятен ъгъл. Покровителката ви Венера е във вашата зона на дома и роднините, а пък планетата на революциите - Уран е точно във вашия знак. Значи, възможно е да имате някакви пререкания с близки и роднини. Или някой да ви нарани, без да влизате в пререкание. Най-откровено ще ви посъветвам за края на седмицата да развиете малко по-дебела кожа и да избягвате да се връзвате. Ако все пак нещо наистина ви докосне - опитайте се да говорите спокойно с другия човек и да се изясните. Може би не е искал да ви засегне наистина…

В петък се случва и още нещо важно - пълнолуние в Овен. Това пълнолуние ще освети вашия дом на прошка, приключване, лекуване и слагане на край. Интересното е, че е в знака на Овен, който пък слага началата и по-скоро има експлозивна, отколкото кротка и лекуваща енергия. В общи линии, за да може максимално добре да се възползвате от влиянието, обърнете фокуса към грижата за себе си и своя емоционален свят. Използвайте влиянието, за да прецените какво ще е по-добре да приключите вече и силата на Овена, за да бъдете категорични и да не се извинявате, че правите най-доброто за себе си. Заслужавате душевен мир, а той понякога идва след радикално разчистване. Действайте в първите две седмици и може да удължите ефекта до шест месеца напред.

Близнаци

Хубав е хороскопът за тази седмица, уважаеми Близнаци, просто всичко ще се случи в петък. Ще започна с по-краткотрайното влияние. Венера и Уран ще се срещнат в неособено приятен ъгъл . Планетата на любовта е във вашия дом на общуването, а тази на революциите в дома ви на несъзнаваното. Конфликтът между двете може да ви въведе в състояние на несигурност. Може да чувате едно, да мислите друго, да отговаряте трето и накрая да не знаете, дали има реален повод за притеснение от нещо или вие си го измисляте. Не бих ви посъветвала да пренебрегвате вътрешния си глас. Просто мисля, че е по-добре да не го следвате непосредствено в момента, в който се появи. Запомнете си мислите и чуденията и си ги изяснете след началото на седмицата, вероятно ще е полезно.

В петък, за щастие, ще имаме и пълнолуние в Овен. То ще освети вашия дом на груповите активности, общуването с широк кръг от хора, изявите пред публика и обществените такива. Пълнолунието е време да оберете плодовете на това, което сте свършили до момента в тази сфера. Първите две седмици след петък са подходящи да обявите пред широка публика някакво свое постижение, планове занапред или пък да съберете подкрепа за своя идея. Колкото повече и по-отворено комуникирате толкова повече ще привличате успеха.

Рак

Тази седмица всичко ще се случва в петък, скъпи Раци. Ще започна хороскопа ви с по-краткотрайното влияние. Венера и Уран ще имат лек конфликт и това може да повлияе на отношенията ви с колегите. Или да се изнервите за несъществени неща или да усетите, че някой от тях просто не е свестен. Със сигурност не пренебрегвайте инстинктите си, особено при толкова развита интуиция като вашата. Изчакайте обаче с действията до началото на другата седмица. Тогава на свежа глава ще прецените дали да се отървете напълно от енергиен вампир или да сложите по-леки граници с някого.

Още едно събитие има в същия ден - много силно и хубаво за вас. Ще имаме пълнолуние в Овен, което ще освети вашата зона на кариерата и професионалното развитие. Двете седмици след петък ще са времевия прозорец, в който ще привлечете най-добрите предложения за стъпка напред в кариерата си. Това, което сте правили в последните шест месеца ще даде плод сега. В зависимост от това с какво се занимавате, може да имате различен успех - някой да ви предложи работа, да купят идеята ви, да ви повишат, да станете по-популярни или нещо друго подобно. Но нека ви издам една тайна… Всичко това ще стане, ако активно потърсите вашата реализация. Не губете време, а го направете още в първите 14 дни след 29 септември и ще можете да удължите благотворния ефект от пълнолунието до шест месеца напред. Успех!

Лъв

Имам една много хубава новина и едно леко предупреждение, скъпи Лъвове. И двете астрологични събития тази седмица ще се случат в петък. Ще започна с предупреждението, което споменах, защото в крайна сметка ще е с по-краткотраен ефект. Венера, която е във вашия знак, ще се срещне в неблагоприятен ъгъл с Уран, който е в дома ви на професионалното развитие. Уран е планета на революциите и когато се среща накриво с друга планета, обикновено провокира конфликти. В този случай е възможно конфликтът да си е с вас самите. Внимавайте какво правите в работата си, за да не се окаже, че сами сте си попречили за нещо. Също - внимавайте и ако ви се приискат радикални промени в професионален план - не е сигурно дали идеята е добра или просто Уран ви потиква. В началото на другата седмица вече ще може да разсъждавате по-хладнокръвно, така че пазете вземането на решения за тогава.

В петък ще имаме и пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на експанзия приключения, пътуване и учене. Какво да ви кажа - огнен с огнен знак се събирате под това силно влияние. Изведнъж ще ви се прииска да сменяте обстановка, да постигате нови неща, да знаете повече. Имайте предвид, че всичко това може да се случи по най-добрия начин, ако стъпите на изработеното си дотук. Защото пълнолунията всъщност са време на жътва на посятото в последните шест месеца. Тоест - ако сте мислили за някакво пътуване, учили сте, или сте си представяли как ще минете на друго ниво в работата си - групирайте си ресурсите и действайте. Избягвайте енергията на Овена, която се хвърля бързо в начинанието, пък после го мисли. Планирайте смело, но все пак планирайте и всичко ще може да се изпълни. Желая успех!

Дева

Доста е интересен вашият хороскоп тази седмица, скъпи Деви. Позволете ми да ви представя две събития, които заслужават внимание, като и двете ще се случат в петък. Ще започна с това, което ще има по-краткотраен ефект. Венера и Уран ще се срещнат в неособено благоприятен ъгъл. Едната планета е във вашия дом на несъзнаваното и себерефлексията, а другата - в разкриването и приключенията. Възможно е, ако сте невнимателни в дните около петък, да разкриете своя тайна или просто да кажете повече от необходимото. Поради това може би мъдрия избор за края на седмицата е да се обградите само с най-близките си или пък с хора, пред които не ви интересува толкова много какво ще кажете.

Другото събитие ще е по-силно - ще имаме пълнолуние в Овен. То ще бъде във вашия дом на интимност, тайни и еротика и, предвид знака, в който ще изгрее - ще бъде доста огнено. Как да се възползвате максимално от влиянието? Насочете се към промяна в позитивен аспект на интимния си живот и най-вече - промяна свързана с надграждане. Ако искате да разнообразите общуването с партньора си или да си намерите партньор, който да отговаря на вашите страсти и желания - бъдете активни още в първите две седмици след пълнолунието и предизвикайте промяната. Отдайте се на своите желания, без да ги потискате и пренебрегвате - позволете си да поставите страстта като приоритет.

Везни

Интересен хороскоп имате, Везни… За щастие - по-скоро е благоприятен :)

Започвам със събитието, което ще има по-краткотраен ефект. В петък Венера и Уран ще се „сблъскат” и е възможно тази среща да ви изкара малко от любимото ви състояние на баланс. Повелителката ви Венера е във вашия дом на платоничните връзки, а планетата на революциите - Уран, в зоната в на интимност и тайни. Значи в края на седмицата е възможно някакво преплитане на платонични и интимни връзки, от което може да се произведат и искри на напрежение. Не е фатално, просто е по-добре да подхождате с повишено внимание към това кой какво иска от вас и дали вие искате същото. След края на седмицата ще се размине влиянието и ще ви се проясни какво всъщност се случва и как е най-добре да реагирате.

В петък е другото събитие за седмицата, то е по-силно - ще имаме пълнолуние в Овен. Това пълнолуние ще освети вашия дом на партньорствата и, виж ти, колко интересно ще стане - много от вас ще трябва да се определят по отношение на партньорствата си. И по-точно ще трябва да определите дали това, което се е развивало през последните шест месеца в този аспект от живота ви, е достатъчно важно за вас, дали искате да го продължите и евентуално да минете на следващо - по-сериозно ниво. Като цяло периодът е подходящ за надграждане, така че - помислете си добре какво за вас е да преминете напред (защото може да означава много неща). Действайте в първите две седмици след 29 септември и така може да удължите добрите развития поне до шест месеца напред. С любовта (и обвързването) напред, Везни!

Скорпион

Надявам се, че сте добре, Скорпиони, защото идвам с новини, че ще бъдете още по-добре. Тази седмица има две събития, и двете са в петък и ще започна с това, което ще има по-краткотраен ефект.

Венера и Уран ще се срещнат. И тъй като едната планета е във вашия дом на партньорствата, а другата - в дома ви на професионалното развитие, възможно е балансът между двете да се наруши. Съветът ми е да не се подавате на усещания, че нещо трябва да бъде свършено на всяка цена и да прекалявате с натоварването. Уран е планета на революциите и точно тя е в кариерния ви дом. Което означава, че ако ви споходят мисли за радикални промени в края на седмицата, е по-мъдро да ги оставите да отлежат до началото на другата, когато Уран ще е разсеял влиянието си.

В петък ще имаме и пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на грижа за себе си. Това е чудесно, защото ще ви даде възможност в следващите шест месеца да подобрите чувствително качеството си на живот. Добре е да се обърнете назад към последната година и да помислите какво сте искали да подобрите в навиците и организацията на дните си, както и за какво сте работили в тази насока. За повечето от вас предстоящият период е добър не просто, за да започнете диета или да тръгнете на фитнес, а да въведете устойчиво добри и балансирани навици. Действайте още в първите две седмици, след пълнолунието, за да удължите ефекта до половин година напред. Успех, Скорпиони!

Стрелец

Охоо… Какви хубави неща предстоят, скъпи Стрелци! Имаме две събития тази седмица, и двете ще се случат в петък. Ще започна с това, което ще има по-краткотраен ефект. Уран и Венера ще се срещнат в неособено благоприятен ъгъл. Докато планетата на любовта и изобилието е във вашия дом на приключения и пътуване, тази на революциите е в дома ви на навици, грижа за себе си и служба. Конфликтът между двете влияния може да доведе до сблъсък на ценности при вас, а от сблъсъка на ценности може да последва решение, че някой от обкръжението ви всъщност не трябва да е там. Не бих ви посъветвала да пренебрегвате чувствата и импулсите си, но ще отбележа, че Уран обича да ни потиква към радикални промени. Може би, в тази връзка, е по-добре да изчакате с решенията до началото на другата седмица, когато влиянието ще се е разсеяло.

Важното е, че в петък ще имаме и пълнолуние в Овен. И не само, че ще е в този огнен знак, а и ще е във вашия дом на флиртове, гламур, слава и романси. Или иначе казано - хубави и забавни развития ви очакват в следващите шест месеца, уважаеми. Ключът към добрите развития обаче ще е във ваши ръце, колкото и да е добро влиянието - няма да ви прати нищо даром. Първо - пожелайте си хубавите неща - дали те ще са свързани с романтика, с изяви пред публика или просто с възможност повече да му отпускате края - вие си знаете. Но добре е да знаете какво искате и да помислите как може да поемете по пътя на добрите развития. Тъй като е пълнолуние - ползвайте изработеното в последните шест месеца и надграждайте оттам. Не забравяйте, че трябва да действате още в първите две седмици, след пълнолунието, за да удължите добрите влияния до половин година напред. Забавлявайте се, Стрелци!

Козирог

Скъпи Козирози, тази седмица имаме две събития и вие сте единствената зодия, за която и двете ще са с положителен знак. Какво повече да искаме? И двете важни неща тази седмица се случват в петък, ще започна с това, което ще е с по-краткотрайното влияние.

Уран и Венера ще се „сблъскат”. Едната планета - тази на любовта и изобилието е във вашия дом на еротиката и тайните, а планетата революционер Уран е във вашия дом на флиртове и гламур. От срещата им в края на седмицата може да произтече развитие на някое ваше романтично увлечение. Необвързаните може да реализират (до пълна консумация) някой свой флирт, а обвързаните може да организират изненада на половинката си. Или пък да бъдат изненадани, знае ли човек… При всички положения - страстите ще бъдат в точка на кипене. Така че гледайте да не планирате уикенд в градската библиотека, примерно…

Другото събитие е пълнолуние в знака на Овен. То ще изгрее във вашата зона на дома и рода. Пълнолунието е силно влияние за подобрение и за обиране на плодовете от труда ни за последните шест месеца. За да го ползвате максимално добре, може да се фокусирате върху ценността на домашния уют за вас - какво ви носи, как да почерпите максимално от тази енергия и как да я балансирате по-добре с работата си. За да постигнете най-доброто от влиянието е нужно да се задействайте още първите две седмици, след пълнолунието, както и да осмислите какво сте изработили в тази насока от последната половин година насам.

Водолей

Скъпи Водолеи, отиват на добре нещата, няма как да е иначе… Тази седмица имаме две събития, и двете са в петък. Едното е дългосрочно и благоприятно, а другото е кратко и леко напрегнато. Ще започна с по-краткотрайното.

Вашият повелител Уран и Венера ще се „сблъскат” и това може да доведе до някакви противоречия в партньорството или дома ви. Планетата на любовта е във вашия дом на партньорствата, а тази на революциите - в зоната на дома ви. Уран обича да потиква към радикални решения, към стъпки за бърза промяна… Ако усетите някакъв порив да разклатите статуквото си в края на седмицата, добре е да го обмислите по-добре. Не казвам, че със сигурност ще е грешка да правите промени, казвам само, че в началото на следващата седмица Уран ще е отслабил влиянието си и ще може да разсъждавате по-трезво.

Другото събитие е пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на приятелствата, братя, сестри, съседи и най-вече - на комуникацията. В следващите шест месеца ще имате възможност да развиете изработеното от вас в последната половин година, във всеки един аспект на живота ви. Важното е да помните две неща и да ги ползвате. Едното е, че ще просперирате, ако общувате с хората около вас и ги въвличате в идеите си и че пътят на успеха ви минава през съмишлениците. Запознавайте се и с нови хора, бъдете отворени към споделяне и научаване на нови неща от тях. Другото важно е, че за да катализирате добрите развития, трябва да се активирате още първите две седмици след петък.

Риби

Тази седмица имаме цели две астрологични събития, скъпи Риби, като и двете ще се случат точно в петък. Ще започна с това, което има по-краткотраен ефект. Венера ще се „сблъска” с Уран и вероятно ще ви направи по-чувствителни. Планетата на любовта ви е в дома на грижа за себе си, а тази на революциите - в този на общуването с другите. Значи околните може да конфронтират по някакъв начин вашето разбиране за комфорт и спокойствие. Моят съвет? Изобщо недейте да цепите басма на когото и да е. Ако можете - не ги взимайте нещата присърце, а ако все пак нещо ви дойде „вътрешно” - кажете на дразнителя да отиде някъде по-далеч от вас. Към началото на седмицата това влияние ще се е разсеяло.

Важното сега е да знаете, че на 29 септември ще имаме и пълнолуние в Овен, което ще освети вашия дом на парите и печалбите. Овен е силно действен знак, така че чудесно се съчетава с идеята за печелене на пари. Ще имате успех (или иначе казано - берекет) с изкарване на печалби от нещата, за които сте работили до момента. Може да продадете някоя своя идея или да увеличите приходите от сегашната си работа. Ключът е да повикате парите към себе си. Защото те ще искат да се озоват в джоба ви, но все пак вие трябва да сте активните, за да се осъществи тази обогатяваща среща. Започвайте с бизнес стратегиите още сега, успех!

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

Ако искате да ви разсмее, заповядайте на стендъп шоу на 11.09. —> https://www.facebook.com/events/149482024871388

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Автор: Надя Брайт

Овен

Вярванията ви ще бъдат поставени на известно изпитание тази седмица, скъпи Овни. Във вторник Слънцето се среща с Нептун, а в сряда - с Плутон и тези две срещи ще замъглят по някакъв начин виждането ви за истина и лъжа, правилно и погрешно. Може би ще се откажете от някои свои битки (да, дори и Овните от време на време може да се отказват от битки). А може и да се объркате и да останете в колебание. По-скоро бих ви препоръчала да не вземате окончателни решения до петък, когато влиянията ще отслабнат. И не се тревожете много, заради съмненията си - съмненията са нещо нормално и в някои случаи може да ни помогнат. Освен това бъдете комфортни, ако видите, че е по-добре да промените позицията си по даден въпрос - само глупаците не си променят мнението.

В петък ще влезем в сезона на Везни и Слънцето ще освети вашия дом на партньорствата. Това си е много добра новина, защото ви предстоят четири седмици на романтика и свързване с любимия човек. А ако в момента сте необвързани, определено бих ви препоръчала да се разходите на по-широк периметър, защото твърде вероятно е да срещнете някой, който ако не да е любовта на живота ви - поне ще бъде много приятен партньор за романтични предложения. Изобщо - обличайте си сатенените дрешки (все пак сме във Везни) и се отдавайте на романтика!

Телец

Преценката ви ще бъде подложена на тестове в предстоящата седмица, скъпи Телци. Това се дължи на срещите на слънцето с Нептун във вторник и Плутон в сряда. Спокойно, нищо страшно, само може би ще ви е трудно да отсъдите точно каква е реалността в някои ситуации, в които не виждате нищо. Като цяло е по-добре да не взимате съдбовни решения между вторник и петък, но истината е, че влиянията не са чак толкова силни, че ако обмисляте нещо отдавна, наистина да ви попречат. По-скоро могат да създадат пречки в бързите решения или в непозната обстановка. Но и това ще мине, както ви казах.

А в петък ще влезете в съвсем нов период, защото Слънцето се мести в знака на Везни и вашия дом на грижа за себе си, навици и служба. По принцип този дом е свързан с това да се въвеждат добри навици, да влизаме във форма, да спираме цигари и да почваме диета, например. Или пък да си подредим пространствата, в които работим и живеем. Всичко това е валидно, но е важно и да се има предвид знака, в който ще се намираме. Везните са знак на удоволствията, на философията, на моменти дори на хедонистичен начин на живот. Можете да съчетаете това с дома на грижата, като обърнете внимание на духовното си здраве - практики за изчистване на съзнанието, балансиране на енергията и др. И, също така, като си позволите някакви удоволствия, които ще ви накарат да се почувствате по-добре в кожата си.

Близнаци

Тази работна седмица ще ви поднесе малко предизвикателства, във връзка с фокуса ви на работното място, както и с балансът между работа и време с близките. Във вторник Слънцето се среща с Нептун, а в сряда - с Плутон и тези срещи ще предизвикат известни смущения в концентрацията ви, както и може да объркат малко плановете ви за желан ритъм на работа. Също - вероятно е близките ви да проявят желание за повече време с вас, а вие да не успеете да им го дадете, поради споменатите смущения от планетите. Важното е първо - да запазите спокойствие и да не се напрягате излишно - като има трудности - има. И второ - да приоритизирате и да приемете, че няма нищо осъдително, ако оставите част от задачите за края на тази или началото на другата седмица.

В петък тези влияния ще отшумят и в същия ден ще влезем в знака на Везни, като Слънцето ще огрее вашия дом на слава, флиртове, гламур и забавления. Откъдето и да го погледнеш - това си е точно вашия дом, а Везни е много хубав знак, който да бъде в него. В следващите четири седмици ще имате  благоприятни аспекти за изяви пред публика. И особено добри, ако изявите са свързани с демонстрация на вашите интелектуални качества. Комбинацията гламур + Везни означава, че ще ви влече луксът и в крайна сметка - нищо лошо няма да си угодите в някакви граници.

Рак

В средата на седмицата - вторник и сряда, ще има две последователни събития, които ще ви направят нуждата ви от близки хора и подкрепа малко по-осезаема. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон. И двете срещи е твърде вероятно да ви провокират да потърсите разбиране и изслушване от някой близък. Позволете си го, няма нищо лошо в показването на уязвимост. Особено, ако намерите правилния човек, на когото да споделите. Така ще спечелите поне две неща - подкрепа и възможност да изслушате собствените си мисли на глас… Знае ли човек? Току виж сте разбрали нещо важно.

В петък ще влезем в сезона на Везни за следващите две седмици и Слънцето ще влезе във вашата зона на дом и роднини. В общи линии - любимото ви за есенния сезон - уютни вечери с пухкави одеялца и вкусни изкушения. Разбира се, за много от вас периодът няма да е чак толкова целомъдрен и захаросан. Просто няма да ви влече към романтични срещи навън, а към уютни вечери с обекта на интереса ви у дома. Подходящо е за ремонти, реновиране, покупки за дома и уточняване на важни въпроси с хората, с които живеете. Везните са изтънчен, философски знак, така че е възможно да ви се изостри вкуса към по-скъпи покупки за дома. Помислете, дали не е добра идея, ако ще давате пари, да ги давате за нещо, което е и инвестиция - изкуство, мебел, която може да се препродаде на добра цена, антики, порцелан…

Лъв

Възможно е тази седмица да сте по-емоционални, скъпи Лъвове. Нищо лошо или страшно няма в това… Тъкмо и близките ви за малко ще почувстват, че могат да ви подкрепят в нещо. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон. Тези две срещи ще ви подействат на фината чувствителност и може би ще се трогвате по-лесно или ще бъдете по-сантиментални от обикновено. Не се опитвайте да се прикривате или потискате, едва ли ще спечелите много от това. По-добре потърсете някой близък и му споделете чувствата си. Длъжна съм да предупредя, че тази емоционалност може да се превъплъти в раздразнителност и заядливост при някои от вас, така че е добре да внимавате.

Към петък тези влияния отшумяват, а в самия петък Слънцето се мести във Везни и във вашия дом на платоничните връзки - приятели, съседи, братя и сестри и др.под. Това е чудесно, защото Везните, също като вас са много комуникативен знак. По всичко изглежда, че в следващите четири седмици ще имате доста наситен социален живот. Напомням само да на се разпилявате твърде много, за да ви остане енергия и за другите аспекти от живота ви. Тези от вас, които търсят подкрепа за някакво свое начинание, имат добри шансове да я намерят, докато сме в сезона на Везните. Успех!

Дева

Тази седмица не ви е много подходяща за преговори, уважаеми Деви. Или поне по време на работната такава. Във вторник Слънцето ще се срещне с Нептун, а в сряда - с Плутон и тези две срещи ще повлияят върху доверието ви към околните. Възможно да станете по-мнителни, както е възможно и да усетите мнителност към себе си. Независимо дали ще имате основание за тези съмнения или не, определено това не е добра атмосфера за постигане на съгласие или договаряне на нещо. Разбира се - не е изключено и да имате смущения и въпреки тях да успеете да се договорите. Но шансът да стане така ще е по-голям, ако имате предвид, че планетите ви влияят.

Към петък това се разчиства и в самия ден Слънцето ще излезе от вашия знак и ще влезе в този на Везни. В следващите четири седмици ще имате добри влияния във вашия дом на парите. Само ви предупреждавам, че знака Везни обича да харчи, така че може да имате и силно желание за харчене. Но извън това - периодът е подходящ за инвестиции в изкуство, скъпоценности и такъв род изделия. Също е добре да помислите за умножаване на доходите по някакъв начин, свързан с други хора (разбира се - не се предоверявайте, когато става дума за средства). Като цяло - финансовите въпроси трябва да са добре, просто не се подвеждайте по много лъскави и скъпи покупки.

Везни

Първо ще трябва да поработите малко над самарянските си качества, а после ще дойде Нова година, скъпи Везни!

Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - с Плутон и тези две срещи ще ви поставят на едно леко изпитание. Вашият знак обича да помага, да взаимодейства с хората, работата в екип е вашата стихия. Възможно е обаче в предстоящите дни да се наложи да си направите справка с реалността - дали помагате или просто вършите работата на някого, вместо самия него? И ако е второто - доколко това е здравословно за вас, за общото ви дело и за самия човек? Хубаво е да мислите над тези въпроси основно, защото е излишно да пилеете енергията за чужди задължения. Бихте могли да я вложите в по-смислени неща, нали?

Новата година за вас ще дойде в петък, когато Слънцето ще се премести във вашия знак. Ако все още не сте - побързайте да оставите старото и ненужното зад гърба си, докато Слънцето е все още в Дева и вашия дом на приключване, лекуване и прошки. Защото от петък нататък ви предстоят четири седмици, в които смело да мечтаете, да поставяте начало на нови планове и да вярвате, че бъдещето крие за вас само най-добри развития. С оптимизъм и мотивация напред, Везни!

Скорпион

Тази седмица ще имате няколко дни, в които може да се оглеждате за най-подходящия момент, в който да блеснете под прожекторите, Скорпиони. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон и тези две срещи ще ви повлияят именно в такава посока. Бъдете внимателни какво се случва с вас и около вас, защото така няма да пропуснете правилния шанс да покажете най-доброто от себе си. Какви ще бъдат обстоятелствата и в каква насока ще се изявите, нямам идея. Знам само, че ще трябва да общувате с хората около вас, защото най-вероятно възможностите ще дойдат именно от такова общуване. Така, че - за тези от вас, които искат да се докажат в работата си или да направят впечатление на някого - седмицата е благоприятна. Успех!

В петък влизаме в сезона на Везни и Слънцето ще влезе във вашия последен дом от колелото - този на приключване, лекуване, философско осмисляне и прошка. Това е съвсем логичен ход на събитията, преди да настъпят рождените ви дни. Период за равносметки, за изчистване на старото и на това, което тежи и дори за духовна почивка. Ще е добре да си дадете малко покой на съзнанието, да преосмислите важните за вас неща и да „пуснете” маловажните далеч от обсега ви на нерви и подобни. Изобщо - с любов към себе си оставете старото и се подгответе след месец да посрещнете новото.

Стрелец

Тази седмица изкарва на дневен ред баланса на времето ви, скъпи Стрелци. И по-конкретно - баланса ви между времето, което отделяте на грижи за дома, времето за себе си и това, което отдавате на служебните си задължения. Във вторник Нептун ще се срещне със Слънцето, а в сряда - Плутон. В общи линии до петък и двете планети ще ви поставят на изпитания именно по отношение на приоритизирането. Бих искала отсега да ви кажа да не се напрягате излишно, защото историята не познава човек, който винаги правилно да балансира времето за себе си и семейството, с това за работа. Все пак - не позволявайте нито да ви обсебват, нито пък бъдете индеферентни към нуждите на любимите си хора. В крайна сметка как ще се справите зависи предимно от вас, но поне имайте предвид, че тези влияния са много краткотрайни и „и това ще мине”.

В петък влизаме в сезона на Везни и в следващите четири седмици Слънцето ще бъде във вашия дом на общуването с групи от хора, публичните изяви и приятелите. Комбинацията е много добра, защото Везните чудесно управляват този дом. За да получите максимума от добрия ефект, трябва да бъдете готови да изслушвате другите и да взаимодействайте с тях. Така те ще ви оценят и дори може да станат ваши съмишленици.

Козирог

По време на работната седмица важният въпрос пред вас ще бъде доверието в споделянето, Козирози. Това се дължи на две срещи на планети във вторник и сряда. Последователно Нептун ще се срещне със Слънцето, а след това и Плутон. Първото влияние ще е върху това вие да внимавате какво говорите и къде. Знаете - понякога ни се струва, че сме в среда на доверие, а после се оказва, че ни цитират тенденциозно. Или пък някой изглежда симпатичен, колкото да научи чувствителна информация за нас. Второто влияние ще е по отношение на доверието ви към това, което на вас ви казват. Може би ще ви се наложи да прецените, дали може да повярвате на някой в следващите дни. Тъй като шансовете преценката ви да е точна не са много големи, по-добре е, ако можете, да отложите гласуването на доверие за дните след петък, когато ефектът планетарните срещи е отшумял.

В петък влизаме в сезона на Везни и в следващите четири седмици Слънцето ще е във вашия дом на кариерното развитие. Това са чудесни новини за течи от вас, които имат професионални амбиции. Хубаво е да знаете, че Везните покровителстват екипната работа и взаимодействието с хората, така че това ще е пътят към вашия успех.

Водолей

Тази седмица по-скоро наблюдавайте и преценявайте, отколкото да се впускате в начинания или да правите договорки, уважаеми Водолеи. Във вторник Слънцето ще се срещне с Нептун, а в сряда с Плутон и тези две срещи ще ви повлияят по отношение на доверието към околните. От една страна - може да започнете да се съмнявате в нещата, които ви казват или да подозирате някакъв резервен план, зад изложените намерения. От друга страна - може съмненията ви да не са лишени от основание. Не ви гарантирам, че ви мамят, просто казвам, че ако е така - вероятно ще го усетите. Дните са подходящи за наблюдение, но не и за категорични изводи и действия. Все пак Нептун замъглява преценката. Най-добре трупайте впечатления и ако ще реагирате - правете го след петък.

В петък влизаме в сезона на Везни и във вашия дом на пътуване, приключения и учене. В следващите четири седмици имате благоприятни аспекти за разширяване на хоризонтите в пряк и преносен смисъл, във всички посоки, които Везните покровителстват. Романтика, работа в екип, философия, произведения на изкуството и това, което произлиза от тях, са полетата, в които да потърсите развитие. Или пък просто си организирайте романтично пътешествие до Италия - така ще сте съчетали цялото влияние на периода.

Риби

Скъпи Риби, тази седмица целият ви хороскоп е посветен на връзки и партньорства. Във вторник и сряда на дневен ред за вас ще е общуването с партньора. Най-вече това как да дадете пространство на любимия си човек, но и да говорите по темите, които ви вълнуват. Във вторник вашият управител Нептун ще се срещне със Слънцето и това ще постави въпроса за границите във връзката ви. По-скоро как да усетите, дали партньорът ви има нужда да го засипете с любов или да му дадете повече свобода. В сряда пък Плутон ще се срещне със Слънце и у вас може да възникне усещане, че не ви се казва всичко и любимият ви нещо премълчава. Не мога да ви гарантирам, че това усещане ще е измамно, но определено мога да кажа, че планетите ще го усилят повече от необходимото. Не изпадайте в параноя и не се сърдете, преди да имате истински повод. Изчакайте ден-два и ще ви просветне дали изобщо има нещо, за което не сте разбрали навреме или е било фалшива тревога.

В петък влизаме в сезона на Везни и в следващите четири седмици Слънцето ще бъде във вашия дом на интимност, еротика, тайни и мистика. Везните са изтънчен знак, така че съвсем спокойно може да се отдадете на, така да се каже, едно изобилие от интимност, еротика и мистика, до степен, граничеща с хедонизма. Не знам какво повече да кажа за предстоящите четири седмици освен да си отделите време, да не се претрупвате със социални ангажименти и да се отдадете на фантазиите си. Както и да си запазите някои неща в тайна, разбира се…

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

На 22 септември може да ви разсмее в шоуто „Queens of Standup” за повече информация - вижте тук  ->  https://www.facebook.com/events/951343962629613

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Част 1: Защо са важни?

Честита нова учебна година! Възможност за ново начало, съгласни ли сте? Защо да не дадем старта на финансовото образование за децата ни с един прост и ефективен инструмент – джобните пари.

Джобните пари: Лукс или необходимост?

„Моята дъщеря няма нужда от джобни. На нея всичко й е осигурено.“

Това ми каза баща на 13-годишна дама. „А тя излиза ли с приятели, ходи ли сама на кино?“, запитах. „Да, давам й, когато ми поиска.“ „А на теб някой дава ли ти пари винаги, когато си поискаш?“, засмях се аз, „защото на мен не“. Моят познат ме погледна първо объркано, а после също се засмя. Да, на това учим децата си, без сами да осъзнаваме – поискай и ще ти бъде дадено. Въпреки че уважавам много този библейски принцип, то в истинския живот той не винаги работи, особено когато става дума за пари. Замислете се, повечето от нас, възрастните, разполагаме с определена сума пари за определен период – месечна заплата или друг вид доходи, които получаваме регулярно и успяваме някакси да се справим и планираме в рамките на този бюджет. Колко по-добре ще е да научим на това умение децата си, докато са още в семейството и грешките са безрискови, нали? Аз бях на 19 години, вече студентка в друг град и тепърва се учех да се справям сама с парите, а грешките боляха. Когато си изхарчех парите, други нямаше, дори и да ми се искаше. Бяха 1996-97 г., за всички, които си спомнят този нелек период, и родителите ми нямаха финансовата възможност да ми изпращат винаги, когато имах нужда. Така че се научих да се справям с бюджет по трудния начин. Иска ми се да го спестим на децата си и когато пораснат, да са наистина готови за самостоятелен живот във финансова стабилност. Другият сценарий виждам всекидневно – млади хора, затънали до гуша в дългове. Тъжно е.

Мисли като майка, действай като финансов съветник

Ако има първа стъпка, която да направите за финансовата грамотност на децата си, то започнете с джобни пари. Никой не се е научил да управлява пари, без да разполага с пари, нали? Джобните са първият бюджет за децата ни - пари в определен размер, за определен период и с конкретна цел. Много са предимствата да започнете с точно този инструмент, но ако трябва да посоча петте най-важни, то това са:

 • Отговорност: децата се учат да бъдат отговорни за собствените си разходи и да правят избори в рамките на определен бюджет;
 • Планиране и поставяне на приоритети: развиват уменията си за планиране и учат как да приоритизират различни желания и нужди;
 • Подготовка за самостоятелен живот: научават практични уроци, които ще им бъдат полезни, когато станат финансово независими;
 • Укрепване на взаимоотношенията: обсъждането на финансови въпроси може да подобри комуникацията и доверието между родители и деца;
 • Учене от грешки: малките финансови грешки, които децата правят с джобните си, са безопасен начин да научат важни уроци без последствия в по-голям мащаб.

Децата, които знаят да управляват личните си пари, са много по-добре подготвени за успешен  и финансово независим живот, а примери за това има много. Ако и вие сте убедени в ползата от джобните, то нека разгледаме основните въпроси, които като родители често ни спират да опитаме.

Кога, за какво и в какъв размер?

Колкото по-рано започнем, толкова по-добре ще усвои детето ни това умение. Финансовите умения са както всички други като например четенето или свиренето на цигулка – колкото повече се упражняваме, толкова по-добри ставаме. Няма твърдо правило коя е правилната възраст за джобни. Някои родители започват, когато детето е на 2-3 години, други – когато стане ученик. Ако може вече да брои и проявява любопитство да пазарува с вас, то е знак, че е готово и за отговорността да има собствени пари.
Джобните имат определена цел, освен финансовата грамотност, и е добре да я коментирате с детето. Ето няколко идеи, които бихте могли да ползвате, дори и при днешните ни свръхзадоволени деца:

 • за храна в училище;
 • за покупка на игри;
 • за излизане с приятели – хапване, кино;
 • за да заплаща само допълнителни извънкласни занимания като уроци по математика или китара;
 • за да пазарува само своите дрехи/обувки, учебни пособия и т.н.

В какъв размер да са джобните пари зависи от семейния бюджет и от целта, за която ги давате. Бих предложила сумата да е пресметната така, че да е достатъчна за целта си и да остава мъничко отгоре, което детето да може да спести, за да го научим и на този урок, на който ще отделим специално внимание в следваща статия.

Предлагам ви няколко правила, които да ви улеснят в използването на инструмента джобни и да го направят по-ефективен:

 • Постоянство: ако искате да научите детето си да управлява бюджет, то е добре да му давате пари с определена ритмика – не тази седмица има, другата – забравих или нямам пари да ти дам;
 • Колкото по-малко е детето, толкова по-често е добре да давате джобните. За малките деца е подходящо да започнете с малка сума всеки ден, за да свикнат да се справят с нея.
 • Комуникация: говорете с децата за целта да получават джобни – да се научат да управляват собствени пари и бюджет, както и за какво по-специално им ги давате. Разговаряйте с тях често – как се справят, за какво са похарчили парите, обръщайте внимание на грешките, коментирайте за какво не искате да използват парите си. В нашето семейство например табу са близалките и бонбоните.
 • Оставете децата да грешат и да научат последствията от това – което значи, че когато детето похарчи парите си преждевременно и не заради целта, за която сте му ги дали, е добре да му откажете следващото плащане, докато не дойде уговорения момент за това.

Звучи просто, нали?

Опитайте и съм сигурна, че след години ще сте благодарни за усилията си да направите децата си самостоятелни и финансово успешни възрастни.

А ако темата за джобните ви е интересна, то гледайте епизод № 4 „Джобните“ от едноименния подкаст, в който разговарям с родители и деца за техния опит с джобните пари. И непременно ни пишете, ако имате още въпроси! Темата, с още примери за моите грешки и победи, както и повече идеи ще продължим в края на септември. А до тогава ви предизвиквам да поставите началото на финансовото образование на децата си. Правят го хиляди родители, вие също можете!

Автор: Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Фондация “За Нашите Деца” стартира кампания “Най-голямото семейство за най-малките от нас”. Кампанията ще се проведе в рамките на един месец, като поставя фокус върху ранното детско развитие и значимостта на това децата да растат в сигурна и подкрепяща семейна среда. 

Вече повече от 30 години мисията на фондация "За Нашите Деца" е да създава среда, в която всяко дете да развива своя пълен потенциал, като екипът на организацията вярва, че това се случва само с грижата и любовта, която семейството може да даде. Фокусът на работата  са децата в ранна детска възраст от 0-7 г., както и техните родители - биологични, приемни, осиновители, близки и роднини. Фондацията обединява специалисти в ранното детско развитие – психолози, социални работници, кинезитерапевти, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и други професионалисти, посветени на мисията да създадат подкрепяща среда за малките деца в България.   

За да реализира своята дейност и да подкрепя повече деца и семейства в риск, фондацията работи с местната власт и привлича различни институционални и  корпоративни партньори, както и активни гражани. Чрез своята кампания “Най-голямото семейство за най-малките от нас”, фондацията ни припомня, че цялото общество има роля в това децата да растат в среда, която насърчава тяхното развитие и позволява разгръщането на техния потенциал.

Част от семейството на “За Нашите Деца” са и редица популярни български лица, които през годините са подкрепяли организацията, както със своя талант, така и с включване в различни дейности и събития. Посланици на кампанията “Най-голямото семейство за най-малките от нас” са Орлин Павлов, Весела Бабинова, Владимир Зомбори и Христо Пъдев.

“Във фондацията са замесени хора, с които сме една кръвна група. Близки са до нас. Изповядваме едни и същи идеи и морал. Чувстваме се страхотно като част от най-голямото семейство.”, казват Весела Бабинова и Владимир Зомбори.

“Усетих фондация “За Нашите Деца” като една голяма любов. Като баща на две деца много ми се иска те да растат в свят с любов и повече емпатия.”, споделя Христо Пъдев.

 

“Станах част от семейството на фондацията преди повече от 10 години. Когато видиш тези деца и се докоснеш до тях си много тъжен и плачеш. В същото време осъзнаваш колко е отговорно и има смисъл.”, разказва Орлин Павлов.

В България днес близо 400 000 деца живеят в риск от бедност и социално изключване. Официалната статистика сочи, че 27 000 са децата с трайни увреждания, а колко са тези, които изпитват затруднение в развитието си или са с недиагностицирано увреждане - никой не знае. Близо 3 000 деца продължават да живеят в резидентни услуги, а в институционални домове са настанени над 200 деца, 105 от които са под 3 годинки.

Детството се случва само веднъж. Фондация “За Нашите Деца” вярва, че всяко детство трябва да бъде щастливо. Заедно с дарители и съмишленици специалистите на организацията променят живота на хиляди деца и техните семейства годишно. Всеки може да подкрепи каузата и да бъде добродетел чрез посочените възможности тук.

Семейството на фондацията, водено от мисията и отдадеността си, продължава да разгръща обхвата на дейностите си и да създава подкрепяща среда за малките деца в България. 

“Най-голямото семейство за най-малките от нас” се реализира с подкрепата на Нова Броудкастинг Груп, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Bulgaria ONAir, Investor Media Group, Forbes, Българска телеграфна агенция, OFFNews, TrafficNews.bg, Лицата на града, Мама Нинджа, The Smarts, Shoot, Credo Bonum, Proface, Арлет Старс, Метрополитен ЕАД и Столична община.

Научете повече за кампанията тук: www.detebg.org/nai-goliamoto-semeistvo.

Автор: Надя Брайт

Овен

Как минават последните седмици от лятото, Овни? Имаше ли малко повече неконтролирани изкушения и трудно следване на ежедневния режим? Надявам се, че не, но ако все пак е имало - спокойно, и това приключва. В петък Меркурий, който се върти в Дева и вашия дом на навици и грижа за себе си, ще спре да се върти ретроградно най-накрая. Освен това в същия ваш дом и пак в Дева, ще имаме новолуние точно в петък. Тоест - петък е денят, в който да ви потръгне в цялата ви подредба на живота. Може да промените всичко в ежедневието си, което смятате, че ще допринесе за качеството ви на живот. Например - часа на ставане, организацията на хранене, приоритизирането на задачите, отказване на цигари, спортуване и др. Разбира се, за да ви помогне максимално новолунието трябва да имате предвид две неща. Първото е, че целите, които си поставяте трябва да бъдат наистина съобразени с вашите възможности и да въведете промените щадящо, с грижа за себе си и най-вече - с мотив да се почувствате по-добре, а не за да се накажете за нещо. И второто е, че ако се задействате в първите две седмици след петък, ще може да се радвате на подкрепа от Луната до шест месеца напред.

В неделя Венера и Юпитер ще се срещнат и малко ще ви завъртят главата, така че да сте склонни на рискове в любовта. Няма да ви спирам или насърчавам, вие си знаете. Само ще кажа, че между импулсивно, романтично предложение и хвърляне с главата надолу в нещо неясно, разликата е много тънка. Затова, ако не се подвеждате чак толкова по рисковия Юпитер, може би ще е по-добре. Но не се лишавайте от романтика, разбира се!

Телец

Скъпи Телци, предстои ви чудесно време, в което да разцъфнете като… Ами, като каквото си искате! Първо трябва да изчакате до петък, когато Меркурий, който е във вашия дом на слава, флиртове и гламур, ще спре да се върти ретроградно най-накрая. Както и в същия ден да изгрее новолунието в Дева и отново в този ваш дом. И „Ех, тогава… Предвиждам такъв живот, че само си викам Дано!”. С отсъствие на ретрограден Меркурий и със силата на новолунието ще можете да почувствате лекота да общувате и да водите по-интересен и шарен социален живот. Имате добри перспективи не само за забавления, но и за изяви пред публика. Необвързаните може да завъртят главите на много обожатели… Ако в първите две седмици след петък се развъртите в новите си дрехи, може да удължите влиянието на Луната дори до шест месеца напред. И изобщо не подценявайте този дом, защото не е никак повърхностен. Повече срещи с хора и посетени събития означава повече креативност, контакти и възможности за успех.

В неделя Венера ще се срещне с Юпитер, който е във вашия знак в момента и това може малко да ви скъси търпението, така да се каже. Възможно е да се дразните повече на хората, които обичате, дори за малки неща. Значи, имайки предвид това, вероятно е по-добре уикенда да го карате по-спокойно, с повече уединение и/или да броите до десет, преди да изразите нервност… А най-добре е да се отдадете на почивка и тихи забавления.

Близнаци

Скъпи Близнаци, ако искате да правите някакви ремонти или реновации, имам удоволствието да ви съобщя, че вашият повелител Меркурий ще спре да ви се пречка. В петък планетата ще престане да се върти ретроградно (най-после) и вие ще усетите своя летящ старт в плановете си за подобрения на дома. И тук не говоря само за материални подобрения. Всъщност, ще имате много благоприятни аспекти за отношенията ви с близки и роднини. За това ще помогне и новолунието в Дева, което се случва също в петък и също във вашата зона на дома и роднините. Това новолуние е подходящо за нови инициативи, в които да участвате заедно с близките си. Инициативата може да бъде „да ходим по-често на гости на баба” или пък общ бизнес с роднини. Честно казано - първото май винаги е добра идея, а за второто се надявам да не разчитате само на Луната. Но ако все пак сте премислили добре и решите да се захванете с нещо подобно - новолунието е на ваша страна. Особено добре ще влияе в първите две седмици след петък и ако тогава предприемете действия, ще удължите ефекта до шест месеца.

В неделя Венера и Юпитер ще се срещнат и това ще ви се отрази в честност в любовните отношения. Ако има нещо, което е потенциално конфликтно, в дните около неделя ще имате възможност да отворите темата и да я обезвредите, преди да е детонирана. А ако няма нещо такова - просто се наслаждавайте на хубавото общуване с партньора си.

Рак

Колко е хубаво, че в петък Меркурий ще спре да е ретрограден, нали? А още по-хубаво е, че в същия ден ще има новолуние в Дева, в същия дом, в който Меркурий досега ви даваше смущения. Става дума за дома ви на комуникация и приятели, братя, сестри и съседи. Тоест - новолунието ще е много подходящо за вас да обедините сили с хора от тези категории и да сътворите нещо, което искате. Тъй като е новолуние, особено благотворно влияние ще имате върху дейности, на които слагате начало. Или накратко казано - помислете какво ви се иска да видите реализирано, за какво мечтаете, и повикайте на помощ някой приятел, роднина или съсед. С общи усилия ще постигнете много повече, а най-добри перспективи имат проекти, свързани с комуникация :)

В неделя пък Венера ще се срещне с Юпитер и това може да ви развърже езика. И то - в посока да изкажете директно мнението си по даден въпрос. Знаете, директността понякога носи риск от това някой да ви се обиди. От друга страна - може би пък е важно да си кажете каквото мислите, без да се съобразявате постоянно с някого. Преценете си какво предпочитате, но не забравяйте, че не е важно само другите да са спокойни - важно е и да могат да ви приемат, каквито сте и с това, което мислите.

Лъв

Хайде да си поговорим за пари, Лъвове :) И то - да си поговорим позитивно. В последните седмици Меркурий е ретрограден във финансовия ви дом и това може би носи известно напрежение във вас по отношение на паричните ви потоци. Още малко остана - в петък планетата на комуникацията ще спре да се върти ретроградно и ще може да си отдъхнете. И не само това е добрата новина, има още една - в същия ден ще изгрее новолуние, което отново ще е в Дева и във вашия дом на парите. Имате много благоприятни аспекти да изчистите неща, които „затапват” финансовото ви развитие и да измислите нови канали за доходи. Ако имате финансови тревоги или пък нямате такива, но искате да промените модела към по-добро, стъпките са следните: 1) Запазете спокойствие. Вие можете да привлечете пари, за вас предизвикателството е да ги канализирате и да балансирате с разходите; 2) Изчистете стари неща, които не ви носят полза, но са някакъв вид разход. Това може да включва продажба на вещи, даване на жилище под наем или прекъсване на някакъв разход; 3) Много подробен оглед на разходите и оптимизирането им; 4) Обмисляне на варианти за допълнителни доходи. Всичко това може да го обмисляте и планирате още през седмицата, но най-силен старт ще имате, ако започнете да действате в петък. Също така - ако работите по въпроса в първите две седмици на новолунието, ще може да удължите ефекта до шест месеца напред.

В неделя Юпитер и Венера, която е във вашия знак, ще се срещнат и това ще ви даде много добро влияние над професионалния дом. Влиянието е свързано с креативност, идеи и мислене „извън кутията”, Може би е добре уикенда да да оставите една част от мозъка си да мисли и за работа. Така, ако ви осени важната хрумка, ще я уловите на мига. Успех!

Дева

Нося ви много, много добри новини, скъпи Деви! Първо започвам с това, че Меркурий, който се върти ретроградно във вашия знак, ще се обърне в правилната посока още този петък. Смущенията, които усещахте по отношение на себевъзприемането си (външно и личностно) е време да спрат сега и вие да се почувствате стабилни и уверени. Другата много добра новина е, че в петък ще имаме новолуние във вашия знак. Новолунията са нещо като Нова година, когато изгреят в собствения ни знак. И сега това важи с пълна сила за вас. Ще имате много благоприятни аспекти да си поставите цели и да преследвате мечтите си. Ако търсите някаква промяна или пък искате да развиете още това, което сте и което правите - новолунието е времето да планирате и да пристъпите към действия. Бъдете смели, вярвайте в себе си и в труда си и ще успеете да постигнете желаното. Напомням, че ако направите първите стъпки в двете седмици, които следват петък, ще може да удължите благоприятното влияние до шест месеца напред.

В неделя Венера и Юпитер се срещат и е възможно тази среща да ви направи малко по-раздразнителни. Имайте го предвид, ако решите да кажете нещо по-рязко на някого. Не ви казвам да не се изразявате, казвам само да преброите първо до десет и после да прецените как да реагирате. В крайна сметка - нека всеки получи, каквото заслужава, нали така?

Везни

Скъпи Везни, вие по принцип сте си замечтани и гледате по-розово на живота, но напоследък и Меркурий доста ви омота главата, така да се кажете. Планетата на комуникациите е ретроградна във вашия дом на философски размисли, мъдрост и себерефлексия и като че ли прави по-трудно за вас да различавате фантазията от реалността. Това ще срещне своя край в петък, когато Меркурий се завърта в правилната посока и когато ще имаме новолуние в Дева в същия ви дом. Какво да правите ли? Да си помислите в каква посока искате да се развивате духовно и интелектуално и от какви мисли и вярвания желаете да се отърсите. Новолунието е много подходящо за нови предизвикателства и вие можете да го ползвате да ви даде енергия именно за това - да поемете по нов път на израстване. Разбира се, не е задължително да си купите билети за индийски ашрам или да направите рязка промяна във вярванията си (макар, че ако го искате - новолунието е подходящо за това). Може просто да пожелаете да промените нагласата си за нещо или пък реакцията си на определени обстоятелства в живота. Каквото и да е - вие имате афинитет към работа с мислите и вярванията си, така че не подминавайте възможностите, които Вселената ви дава сега.

В неделя Венера и Юпитер ще се срещнат и под това влияние на вас много ще ви се харчат пари. Само ви предупреждавам, вие сами си преценете дали и колко да похарчите. Просто имайте предвид, че ако не си купите, каквото сте си харесали, точно в този момент, вероятно то няма да изчезне завинаги… Тоест - може да се изчака ден два и да се помисли.

Скорпион

Как сте, уважаеми Скорпиони? Работи ли ви се в екип или не много? Питам, защото хороскопът носи добри новини именно в този аспект на живота ви. Първо и много важно - Меркурий, който се върти ретроградно във вашия дом на екипната работа, най-накрая ще спре да го прави този петък. Това означава, че смущенията, които сте чувствали при работата си с колегите, трябва вече да отпаднат и да ви потръгне гладко. Но има и още една много добра новина - в същия петък ще имаме новолуние в Дева, отново във вашия дом на екипна работа. Може и да не звучи като най-вълнуващия дом, който едно новолуние може да огрее, но нека да го обмислим по-внимателно. Ако се разбирате добре с колегите си, ще живеете много по-спокойно. А ако работите добре с колегите си, може да постигнете много важни успехи. Точно в тези две направления ще ви помага новолунието. А най-много ще ви помогне, ако имате някакви цели. И не само ако имате цели, а и ако направите първите стъпки по тях, още в двете седмици след петък. Така ще удължите благоприятното влияние до шест месеца след 15 септември. Желая успех!

В неделя Венера и Юпитер се срещат и имате много добри аспекти да се съберете с хора, на които разчитате и да измислите силни идеи, които имат потенциал за успех. Или пък да намерите неочаквано решение на проблем, пред който сте изправени. Това е и ден, в който по-ясно може да си проличи кой е с вас поради лоялност и кой просто иска да е „в мача”.

Стрелец

Скъпи Стрелци, ако последните седмици на лятото не са ви най-продуктивните възможни, не се притеснявайте - това е ретроградният Меркурий, който смущава вашия дом на кариерата. Обаче аз имам две много добри новини, касаещи този аспект от живота ви! Първата е, че Меркурий ще се завърти в правилната посока този петък и ще ви освободи от дребните спънки и напрежение, които внасяше. А втората е, че в същия ден ще имаме новолуние в Дева, което ще влее много силна енергия именно в дома ви на професионално развитие. Изведнъж ще се почувствате сякаш някой е снел тежест от раменете ви и вие можете да тичате напред леки, като вятъра. Препоръчвам ви да не губите време и да си поставите цели за кариерно развитие, след което да си набележите пътя към тях. Направете първите стъпки още в двете седмици, които следват петък и ще удължите благоприятното влияние до шест месеца напред. Не позволявайте никакви съмнения или странични дразнители да ви отклоняват от пътя към набелязаната ви цел. Успехът ви принадлежи, само трябва да минете пътя до него.

В неделя вашият покровител Юпитер ще се срещне с Венера и за вас уикендът може да премине в изтощителни опити да угодите и услужите на близките си. Това невинаги е лошо - понякога може да пренебрегнем себе си, в името на тези, които обичаме. Просто отбелязвам, че има шанс да се случи неусетно и после да се вайкате, къде са ви потънали силите и времето. Имайте предвид влиянието на планетите и се влагайте мъдро.

Козирог

Уважаеми Козирози, идвам с много добри новини! Още съвсем малко - до петък, и вие ще се усетите сякаш крилата ви са били защипани, а сега се освобождават. Първо Меркурий ще спре да се върти ретроградно във вашия дом на приключения, учене и покоряване на нови хоризонти. Значи ако сте усещали някакви смущения по отношение на реализацията на планове за пътуване, за разширяване на перспективите или развитие - сега това трябва да спре. Втората добра новина е новолунието в Дева в същия този дом. И то ще се случи в петък и носи със себе си страшно много нови възможности. От вас се иска да отворите сърцето и съзнанието си и да помислите (мислете със замах) в каква посока искате да покорявате света. Някои от вас може да запишат ново образование, други - да организират далечно пътуване, а трети - да разширят дейността си извън граница. Каквото и да желаете - планирайте го сега и действайте след петък. Ако направите първите стъпки в двете седмици след петък, Луната ще ви помага в следващите шест месеца.

В неделя ще се срещнат Юпитер и Венера. Докато планетата на любовта е във вашия дом на силните емоции, Юпитер пък е в дома ви на флиртове и забавления. Срещата между двете планети може да ви направи по-емоционални от околните и е възможно да се почувствате неразбрани. Ако усетите нещо подобно, обмислете как да поднесете реакцията си на околните, така че да не получите задълбочаване, а решение на проблема.

Водолей

Връзките и интимността ще са приоритет, както и тайните и мистериите, скъпи Водолеи. И колкото и да звучи неясно, все пак идвам с добри новини и с перспективи за изясняване. Първо - най-накрая Меркурий ще спре да се върти ретроградно във вашия дом на интимност този петък. Ако в последните седмици, докато планетата се въртеше наобратно, са ви измъчвали някакви съмнения по отношения на интимния ви партньор, след петък реалността ще се избистри и ще се изясните. Другото хубаво е, че в същия ден ще имаме новолуние в Дева, което ще освети именно дома ви на интимни връзки, еротика и тайни. За много Водолеи предстои период, в който да преживеят позитивни промени и развития в този аспект от живота си. Някои от вас ще се изяснят кого и колко обичат, други ще привлекат правилния човек, а трети и четвърти - ще се наслаждават на живота си като обвързани и необвързани. Периодът, в който ще ви действа благотворното влияние на новолунието може да се удължи до шест месеца напред, ако направите първи стъпки още в двете седмици, след петък. А какви стъпки ли? Такива, които ви нашепват страстта и вътрешният ви огън, Водолеи!

В неделя Юпитер и Венера ще се срещнат и пред вас ще излезе въпросът, колко внимание искате да обръщате на партньора си, колко внимание иска той/тя да му бъде обърнато и как да съчетаете двете величини. Не знам какво ще прецените, но искам да ви споделя, че няма смисъл от много голяма полемика, защото Юпитеровото влияние ще отмине и едва ли искате да се окаже, че сте направили голям проблем от малък.

Риби

Нося добри новини за Рибите, които са в партньорства, както и за тези, които искат да се обвържат! Първо - в петък Меркурий ще спре да се върти ретроградно във вашия дом на партньорствата и смущенията в тази сфера от живота ви ще намалеят драстично. Надявам се, че в ретроградния период сте загладили стари конфликти и сега ще можете да започнете на чисто. Защото определено в хороскопа ви се задава и нова, по-добра страница в партньорствата, а именно - новолунието. То ще се случи също в петък, в знака на Дева. В следващите шест месеца ще имате възможност да постигнете това, което искате за своите връзки. Обвързаните може да погледнат към ново благоприятно развитие на отношенията си с партньора. Необвързаните сред вас да не се правят на разсеяни (или да не се разсейват натурално), а да си отворят добре очите, защото май любовта ви чака зад някой ъгъл, уважаеми… Изобщо - най-доброто предстои, стига да поработите за него още в първите две седмици след петък, за да удължите ефекта до шест месеца напред.

Неделя ви е време за наслада и радост от живота. Венера и Юпитер се срещат и ще ви отворят желанието (а и ще ви дадат възможност) да изживеете безгрижно време, да се срещнете с приятели, да си купите нещо… Само да предупредя, че тези две планети в обединение може доста да ви подкокоросат (каква хубава дума) да харчите пари, та е добре да внимавате с това. Но все пак - порадвайте се на живота, колкото може, заслужавате си!

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

На 14 септември може да ви разсмее в шоуто „София срещу провинцията”, което се провежда в рамките на Sofia Summer Fest. За повече информация вижте тук -> https://www.facebook.com/events/7394553037240203

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Автор: Теодор Пеев

Силно разпространен мит е, че за да отслабне, човек трябва да прави много кардио - тичане, велоаргометър или някоя друга подобна машина. В резултат на това всеки ден виждам във фитнеса много хора, които се потят и измъчват на кардио машинките и дори не поглеждат към зоната за силови тренировки. Въпреки неоспоримите плюсове от кардио тренировките (помага на сърцето, намалява кръвното налягане, спомага за по-добър сън), истината е, че ако търсите отслабване и намаляне на мазнините, кардиото е от субоптималните начини за постигане на тези цели. Нещо повече, възможно е дори да попречи на целите ви.

Малко личен опит. Преди около година прекарах доста време в тичане. Тичах поне по 3 пъти седмично, поне по 10 км на сесия. В същото време се стараех да контролирам храненето си и през голяма част от времето направо си умирах от глад. Беше доста неприятно, не изпитвах никакво удоволствие от тренировките си и в същото време не бях особено доволен от резултатите. Да, килограмите вървяха надолу, но далеч не с темповете, на които се надявах. В същото време нямах никаква енергия, едвам избутвах работния ден, не ми се правеше нищо. Будех се с идеята да си избутам тичането и работата, да си хапна пилето с ориз и да си легна да спя. Мисля, че всички можем да се съгласим, че това не е начин на живот, който може и трябва да се поддържа за дълги периоди от време. Бавно, лека полека стигнах до най-ниските си килограми. Честно казано, не ми харесваше особено как изглеждам - нямах кой знае какъв релеф или мускулатура, но поне кантарът показваше прилични числа. След това дойдоха коледните празници. Покрай семейни събирания и пътувания нямах време да поддържам спортния си режим и в същото време отпуснах малко и хранителния. Резултатите бяха ужасни - за десетина дни върнах окло 8-9кг, чувствах се ужасно подут и доста деморализиран. Не ми се бягаше и не ми се гладуваше, в същото време се чувствах, като да съм изтрил целият си прогрес. Истината е, че голяма част от това тегло беше под формата на задържана вода и изчезна за две-три седмици, но друга си остана.

Тогава реших да променя нещата - спрях да виждам смисъл в това хем да се измъчвам, хем да не съм доволен от физиката си и всичко това заради някакво глупаво число на кантара. Промених драстично формата на тренировки, увеличих протеина и калориите в хранителния си режим и резултатите започнаха да се появяват. Изградих добра мускулатура и релеф - с 5кг над “слабия” си период изглеждах далеч по-добре, носех по-малък размер дрехи и не се чувствах като парцал през цялото време. Далеч не изключих кардиото изцяло от режима си - просто изместих приоритета върху силовите тренировки, а за кардио оставих активности, които са ми приятни, като например футбол, дълги разходки с кучето и други подобни.

Накратко - кардио тренировките имат плюсове, но имат и няколко сериозни минуси, който ги правят не най-добрия избор за отслабване:

 1. Загуба на мускулна маса - прекомерното количество кардио води до загуба на мускулна маса, което от своя страна забавя метаболизма. Причината за това е, че твърде много кардио комбинирано с калориен дефицит и липса на силови тренировки кара тялото да започне да гори мускулна маса. Това е доста контрапродуктивно, защото колкото повече е процентът мускулна маса в тялото, толкова по-бърз е човешкият метаболизъм, следователно килограмите се свалят по-лесно. В крайна сметка целта на отслабването не е просто сваляне на килограми, а сваляне на мазнини. Начинът да се постигне това е с калориен дефицит комбиниран със силови тренировки, а не с кардио и глад.
 2. Незадоволителни резултати - дори да свалите килограми с тежки кардио тренировки, шансовете са, че няма да сте доволни от начинът, по който изглеждате. Да, тялото ви ще е по-малко, но няма да е стегнато и дефинирано. Причината в това е, че за да изглеждате стегнати се нуждаете от изградена мускулатура, а както говорихме в предната точка, прекомерното кардио води до точно обратното.
 3. Влошаване на имунната система - прекомерното кардио повишава производството на кортизол (хормонът на стреса) в организма, което от своя страна може да повлияе негативно на сънят ви, също така повишава кръвното налягане и нивата на кръвна захар, което от своя страна води до складиране на повече мазнини. Всички тези ефекти водят и до отслабена имунна система.

Както всяко друго нещо, и тук балансът е ключов. В кардиото само по себе си няма нищо лошо, стига да се прави умерено и да се балансира с добра диета и силови тренировки. Последните 9 месеца приоритизирам силовите тренировки и ги комбинирам с много ходене пеш и футбол 1-2 пъти седмично. Резултатите са в пъти по - добри от “бегаческия” ми период, чувствам се по-добре, имам повече енергия, хапвам повече и генерално се харесвам повече. А в крайна сметка, най-важното е, че какъвто и режим на тренировки и хранене да изберете, трябва да се чувствате комфортно в него. Дори и нещо да дава резултати, ако не ви е комфортно и приятно, рано или късно ще се откажете и резултатите ще започнат да изчезват.

Няма да е така, ако слушате тялото си и залагате на по-бавните резултати, за които също трябва работа, но с по-малко стрес и повече удоволствие.

На снимките - Теодор преди три години и Теодор сега. Аз го обичам всякакъв. Важното е как се обича повече той и кое е по-добре за здравето му. 

375758057 1978564742519739 3992832785687279153 n

Още по темата за добрата форма: 

Евала, брат! 

ГЛАД

 

 

Автор: Надя Брайт

Тази седмица целият хороскоп е свързан с влиянието на Юпитер. От понеделник до 30 декември тази планета ще бъде ретроградна в знака на Телец, а в петък ще се срещне със Слънцето. Първо ще дам обща информация, която е важна за представителите на всички знаци и след това ще продължа с отделните хороскопи.

Кой е Юпитер в астрологията? Юпитер управлява енергията на ученето, растежа, поемането на рискове, пътешествията, приключенията, излизането извън зоната на комфорт, искреността, късмета, кармата и вселенския ред, който е по-голям от индивида. Тази планета е и управител на зодия Стрелец и ако познавате знака, вече се ориентирате, че подкрепя правдата, вярата в добрите развития, управлява печеленето на пари, щедростта и връзката с децата.

Нека не забравяме, че ретроградността не е период, в който просто не ни върви в дадена област. Това е период на уроци, възможности за растеж и за решаване на стари проблемни ситуации, за да затворим страниците, които трябва, и да отворим нови пред нас.

Също така, вероятно много от вас знаят, но нека да го кажем и тук - ретроградното движение на планетите или както понякога аз го наричам - да се „върти назад” или „наобратно” е само привидно, спрямо положението на дадена планета със Земята в определен период. Реално никоя планета не се завърта наобратно.

След като имате тази информация, по-лесно ще разберете влиянието му върху вашия зодиакален знак.

Овен

Ще си говорим за пари, Овни. И то най-вече по темата как да ги задържате. В понеделник Юпитер ще се завърти ретроградно в Телец и вашия дом на парите и това ще продължи до 30 декември. Този период ще ви дава смесени сигнали. От една страна Юпитер е оптимист, обича рисковете и не е пестелив. От друга страна обаче, обратното му въртене е знак, че не трябва да се подавате на поривите за харчене. Вселенският ви урок докрая на годината ще бъде да премисляте къде насочвате паричните си ресурси и да не разчитате на нищо друго, освен на точни сметки и сигурни приходи. Естествено - всеки добре взет урок се награждава. И за вас ще бъде така. Ако успеете сега да бъдете разумни с парите си, първо - ще се спестите много главоболия и второ - ще си постелете  пре-богато за печалби през 2024г. „Трай, бабо, за хубост” е положението, скъпи Марсови чеда. Важното е, че хубост ще има накрая.

В петък пак Юпитер ще е център на събитията, този път ще се срещне със Слънцето. В този ден и два-три дни около него, ще ви се отрази много благотворно, ако направите някакво добро. Тази среща действа в зоната ви на щедрост, но нали се разбрахме, че пари няма да раздавате, та… Ще трябва да е нематериално добро. Разбира се, идеята не е да се мотивирате от това, че доброто ще ви се „върне”, но е твърде вероятно вселенската мъдрост да ви се отблагодари по неочакван начин. От вас остава само да приемете доброто, което идва обратно към вас, скъпи Овни.

Телец

Скъпи Телци, Юпитер може и да е главно действащо лице от планетите в хороскопа, но вие сте в главната роля на зодиакалните знаци тази седмица. Защото планетата на голямото учене и развитие е именно във вашия знак. Както вече сте прочели, от понеделник тази планета ще се завърти ретроградно и ще продължи да го прави до 30 декември. Как ще ви се отрази на вас ли? Ами добре, стига да го пожелаете. По време на ретроградния период ще имате възможност да поправите или дооправите нещата във всеки един аспект на живота си. Така ще може да приключите годината с чувство на удовлетворение и спокойно да затворите една страница, за да отворите нова. От вас се иска само да забавите темпото, да си дадете време за осмисляне на отделните аспекти от живота си, както и да бъдете откровени със себе си, какво бихте искали да е по-различно. Когато установите каква промяна желаете или, както се изразих по-горе - дооправяне на нещата, ще трябва да подходите спокойно и методично. С уверени и последователни стъпки може да постигнете максимума от това, което желаете.

В петък пък ще има един бърз транзит между Слънцето и отново Юпитер. В този ден и два-три около него ще имате много благотворно влияние по отношение на късмета си. Тоест - ако искате да пробвате какви са ви шансовете за нещо - сега е моментът да го направите! Разбира се - говоря за здравословни неща в живота, не за хазарт (за това никоя планета не помага). Но ако се чудите дали да се обадите на някой, за когото ви трепери под лъжичката, дали да пуснете CV за някаква работа или пък да проверите условията за записване на някакъв курс - давайте. Ако е вашето - ще стане и ще стане добре. А ако не стане - печелите знанието, че трябва да тропате на друга врата.

Близнаци

„Душевен мир” как ви звучи, скъпи Близнаци? Като нещо неособено нужно, нали? Само, че Вселената има други идеи, защото праща духовния учител Юпитер да се върти наобратно точно в дома ви, в който се търси душевния мир… Значи вашата задача от сега до 30 декември е да забавите малко темпото и да рефлектирате над нещата, които са ви се случили до този момент. Докъде са ви довели, къде искате да отидете, какво ще вземете с вас по пътя напред и какво искате да оставите… Все важни въпроси, за които ви трябва спокойствие. Спокойствието е трудно нещо. За постигането му се иска малко пускане на контрол, малко време за собствени нужди, малко да се спре надбягването със задачите и малко да се приспи желанието за един хубав купон. Вярвам обаче, че ви е възможно да го постигнете, защото за вас самите ще е благотворно и ще ви помогне да преминете на следващото ниво в развитието си, откъдето да постигнете още повече от това, което искате. Така, че - успокойте малко топката, за да може след Нова година да придобиете нова, по-хубава и по-скъпа топка.

В петък отново царят на късмета и кармата Юпитер ще играе на сцената, като този път ще се срещне със Слънцето. В този ден и два-три дни около него, вие ще имате много добри аспекти за сантиментални срещи и за общуване със скъпи хора. Сърцето ви ще бъде отворено за свързване, откровеност и взаимна любов и затова най-доброто, което може да си дадете през уикенда, е време с любимите хора.

Рак

В ретроградния си период Юпитер ще влияе на вашия дом на дейностите в групи от хора. Това може да касае приятелския ви кръг, групи по интереси, екипът, с който работите или друго подобно. Какво е важно да знаете за ретроградния период 4 септември - 30 декември? Че ще имате задачата да израснете в отношенията си с тези хора, да надградите това, което постигате заедно и да намерите нови подходи по пътя към общ успех. Много е важно да не забравяте, че Юпитер ще иска от вас да намирате неизползвани досега методи и решения, както и да бъдете открити с околните и да действате с вяра в бъдещето. Помнете, че разочарованията (ако има такива) са просто уроци и стъпала към по-добри развития.

В петък отново Юпитер ще играе на вселенската сцена и отново в дома ви, за който говорихме по-горе. Този път планетата на късмета ще се срещне със Слънцето. Петък и два-три дни около този ден са много подходящи за нови инициативи в екип, както и за заздравяване на отношенията с хората, с които се чувствате свързани като част от по-голямо цяло.

Лъв

Планетата на ученето и кармата ще се завърти наобратно във вашия дом на кариерата и професионалното развитие. Значи от този понеделник до края на декември имате задача от Вселената да позабавите малко темпото в работата, за да отсеете важните от по-малко важните неща. Вселенският ви урок в този период е, че нищо не трябва да е на всяка цена и че трябва да обърнете повече внимание на собственото си удовлетворение от работата си. Има едно трудно постижимо състояние на духа, в което не искаме, не настояваме и не очакваме. Подобно ниво на баланс е добре да откриете вие по отношение на кариерата си. Или с други думи - да правите това, което можете и да не хабите нерви и вълнения по неща, които са извън контрола ви. Ако вярвате в себе си, в силите си и в това, че заслужавате добри развития - вълните на житейското море ще изхвърлят на вашия бряг точно, каквото ви е нужно.

В петък отново Юпитер, отново в същия ваш дом, ще се срещне със Слънцето. В този ден и два-три дни около него е подходящо да развържете въображението си и да визуализирате колко далеч в професионалното си развитие искате да стигнете. Дните са подходящи за намиране на нестандартни решения на кариерни проблеми, както и на предприемане на стъпки за развитие. Може би точно сега е моментът за онзи курс или онази магистратура?

Дева

Скъпи Деви, изглежда, че планетата на пътуванията, приключенията и новите хоризонти Юпитер е именно в този ваш дом - на пътувания, приключения и нови хоризонти. Звучи чудесно, само е добре да се съобразите с ретроградния ѝ период, който почва сега от понеделник и ще приключи на 30 декември. Отсега докрая на годината планирайте много внимателно пътуванията си. Не се отказвайте, просто проверявайте детайлите. По-добре ще ви се отразят пътешествия, които ви връщат към минали преживявания, които да повторите или да подобрите по някакъв начин. В общи линии приключенията ви в този период ще бъдат по-ценни, ако през тях преработвате стари желания, отколкото ако се впускате в чисто нови хоризонти. Например - ваканция, на която да си припомните съкровени мигове с любим човек е за предпочитане пред нова дестинация. Обучение, свързано с надграждане на сегашна специалност, ще ви върви по-лесно от нова материя и др.под.

В петък пък Слънцето, което е във вашия знак, ще има много благоприятна среща с Юпитер (отново той). В този ден и два-три дни около него, вие имате възможност да заявите себе си по-ясно, да бъдете чути. Дните са подходящи да изкажете мненията си, които сте сдържали и да прецените кой е достоен да изслушва мненията ви и занапред. Отпушването на стаеното в нас действа освобождаващо и разчиства кръгозора за новите хоризонти. А Юпитер много обича, когато се случи последното, и ни зарежда с оптимизъм.

Везни

Скъпи Везни, Юпитер е във вашия дом на интимност, еротика и тайни и от понеделник ще се завърти ретроградно до 30 декември. Какво означава това ли? Означава, че ще се гмурнете много надълбоко в най-интимния си свят и неговото изучаване. Много задръжки, които имате от миналото могат да паднат, както и да се пренастроите по отношение на определени преживявания. Може да опитате неща, които преди не сте искали да правите или за които първият ви опит не е бил задоволителен. Ще имате нужда едновременно от силна връзка на доверие с партньора си, както и от свобода, за осъществите желанията си. Възможно е на моменти да изпитвате някакво неудовлетворение. В тези моменти си спомнете, че Юпитер покровителства разширяването на хоризонтите и нестандартните подходи, а това рядко минава без пречки, в което е и чарът му. Отдайте се на себеопознаване и цялостно осмисляне на концепцията за интимно свързване. Както и на концепцията си за тайна. Може би ще искате да разкриете някои от нещата, които пазите от другите. А може би ще осъзнаете, че трябва да пазите повече тайни. Какъвто и да е случаят - периодът има уроци в тази материя.

В петък Юпитер ще се срещне със Слънцето и това ще е благоприятен транзит. Особено благоприятен за вас ще е в любовен план. В петък и два-три дни около него ще имате много добри аспекти за започване на нова връзка, ако сте необвързани, или за прекрасно съвместно преживяване с партньора си. Значи просто гледайте да планирате календара си през уикенда така, че да имате време за любов.

Скорпион

Юпитер е във вашия дом на връзки и партньорства, скъпи Скорпиони и нека да видим какво ви е приготвил в ретроградния си период. От този понеделник до 30 декември ви предстои да поработите над връзките си. „Работата” зависи от това какъв ви е статусът в момента - обвързани отскоро, обвързани отдавна или необвързани. При всички положения  зависи и от миналите ви преживявания и какво от тях бихте искали да превърнете в урок и да надградите. Възможностите са безкрайни, защото колкото хора - толкова и житейски истории. Важно е да осмислите темата какво ви носи удовлетворение, как се свързвате с партньора си и как показвате нуждите си. Както и дали чувате нуждите на близкия си човек. Тези въпроси са от изключителна важност за оценяване на потребността от промяна в отношенията, както и за хората, които търсят партньор в момента. Юпитер работи за развитие, за позитивен резултат и за напредване, чрез истината. Така, че имате подкрепата му да достигнете възможно най-високите нива на удовлетворение във връзката си. Трябва само да бъдете абсолютно честни със себе си и да сте готови да бъдете открити и уязвими пред партньора си.

В петък Юпитер пак ще се изяви и ще се срещне със Слънцето. Това ще бъде много благоприятен транзит, който на вашия знак ще се отрази в дома на работата в екип или комуникацията с групи от хора. В петък и два-три дни около този ден е подходящо да съберете екип за нов проект или да отдадете на хората от екипа си заслужено уважение, като им покажете, колко ги цените. Последното е винаги ценна инвестиция в бъдещите начинания.

Стрелец

Така, такаа… Вашият повелител Юпитер ще е ретрограден в Телец и в дума ви на служба, ежедневни навици и грижа за себе си. Това означава, че до 30 декември имате задача да позабравите чаровното отношение тип „над нещата” към проектите си и да оглеждате детайлите. Ако искате да се развивате и да имате успех - ще ви бъде дадено. Условието обаче е да не пропускате стъпки, да бъдете внимателни към подробностите и да проявявате нужното търпение. И да, знам, че тези неща не ви допадат особено… Но помислете - ако нещо ни се удава, то никакъв урок няма в практикуването му. А ако няма урок - за какъв растеж може да се говори? Значи какво излиза? Ако искате накрая на тази година да сте по-силни, по-умни, по-успели и по-удовлетворени, ще трябва да бъдете внимателни и последователни. Нека оптимизмът ви не ви оставя, но забравете за известно време да се осланяте на късмета си. Вие сте напълно способни да постигнете всичко, което искате, със собствените си усилия. И така и ще стане докрая на тази година.

В петък отново управителят ви Юпитер ще играе, този път ще се срещне със Слънцето. В този ден и два-три дни около него имате много добри възможности за установяване на печеливши бизнес начинания или на полезни инициативи. Ако ви дойде някаква идея - не я пускайте да си замине и не отлагайте, а направете стъпки за осъществяването ѝ. Успех, скъпи Стрелци!

Козирог

Добре си живеете, Козирози, с веселия Юпитер в дома ви на флиртове, слава и гламур… Ще продължите да си живеете добре, но малко по-бавно, докато тази планета е ретроградна в периода от понеделник до 30 декември. Възможно е да се окаже, че искате забавленията да ви носят малко по-дълбок смисъл от просто весели повърхностни преживявания. Вероятно ще имате моменти, в които ще се връщат стари емоции и това ще е знак, че части от миналото ви чакат да се помирите с тях, за да може да продължите напред. За Козирозите, които са влезли в нова връзка, следващите месеци ще са време за разкрития, които може и да ви сближат още повече с партньора ви, а може и да ви наведат на други мисли. Всъщност - каквото и да става, няма да има скрити-покрити неща, защото Юпитер не работи така. Дори, когато е ретроградна, тази планета ни потиква към искреност до последно. Това важи и за обвързаните Козирози - вероятно все още има какво да споделите на половинката си, по отношение на романтичните си интереси, нали? Също така - премисляйте добре публичните си изяви, действайте с повече планиране и сведете импровизациите до минимум.

В края на седмицата отново нашият герой Юпитер ще участва, този път ще се срещне със Слънцето. Тази среща е благоприятна и в петък, както и два-три дни около него, е благоприятно да направите нещо извън зоната си на комфорт. Каквото и да е, стига да усещате потребност от освобождаване и от нови хоризонти - сега е моментът да надмогнете себе си в името на… себе си. Успех, Козирози и се забавлявайте!

Водолей

Уважаеми Водолеи, продължаваме с фокуса, който Юпитер е сложил върху вашата зона на дома. Сега, предвид на ретроградността на планетата, която започва в понеделник и ще приключи на 30 декември, нещата малко се обръщат, разбира се. Ретроградният период предполага олекотяване на графика, поемане на по-малко ангажименти и обръщане на перспективите с цел усвояване на уроци. Или иначе казано - пише ви се да си стоите повече вкъщи, със семейство и роднини, както и да преосмислите отношенията си с тях. Разбира се, не е нужно преосмислянето да води до радикални промени. Може да доведе само до калибриране. Или пък до по-силно свързване с близките. Периодът е подходящ и за ремонти и подредба на дома. По-добре е, ако ще започвате ремонт, да го направите след 15 септември, когато Меркурий ще спре да е ретрограден. И нещо важно - не се колебайте да търсите подкрепа и да черпите сила от семейството и роднините си. Никой не трябва да очаква само да давате.

Петък и два-три дни около този ден са ви подходящи за флиртове и забавления. За необвързаните е добър шанс да направят крачки към обекта на романтичния си интерес. Юпитер и Слънце ще се срещнат тогава и ще бъдат особено благосклонни към желанието ви да пофлиртувате, да се позабавлявате и съответно - да дарите някого с радостта от романтичното си внимание. Ако сте обвързани - не пропускайте да изненадате половинката си. Изобщо - слагайте най-съблазнителната усмивка и се впускайте, скъпи Водолеи!

Риби

Скъпи Риби, за вас Юпитер действа в дома на комуникацията и докато е ретрограден, ще трябва да сте по-внимателни към общуването си. Може би докрая на годината ще бъдете малко по-откровени, отколкото сте свикнали… Да не кажа директни, даже. Но колкото и това да дразни дипломатичната ви натура, може пък и да е за добро. А може и да се забъркате в някаква ситуация, но ако случайно стане така, помнете, че уроците са за добро. Може да го напомните и на събеседниците си, ако много се засегнат нещо… Така или иначе възможности за „загубени в превода” винаги има и не това е най-важното. Най-важното е да преглеждате важната част от комуникацията си, която минава писмено, както и да четете договорите, които ще подписвате по няколко пъти. Напомням, че договори е добре да се подписват след 15 септември, когато Меркурий спира да е ретрограден. И ако ви писва вече от ретроградни планети - да знаете, че и на мен ми писва, но такъв е периодът. И такава ни е Вселената, просто, нямаме друга. А ако ви предстоят публични изяви докрая на годината - пишете си речите предварително и ще минават гладко.

В петък героят на седмицата Юпитер, ще се срещне със Слънцето и в този ден и два-три дни около него, за вас ще е много благоприятно за разговори с партньора (личен, служебен или и двете). Ако имате нещо за изясняване - шансовете да успеете да се изясните са много добри. Ще трябва обаче и вие да сте гъвкави в убежденията си и да допуснете да ги промените. А ако нямате такава тема, просто се радвайте на разбирателството помежду си - това никак не е малък подарък от планетите.

Надя Брайт е радиоводещ, коуч, стендъп комедиант и водещ на обучения по комуникация, а с астрология се занимава за забавление. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Първата ѝ книга вече е налице и може да се поръча тук! И не, тя не е за астрология, макар че има и зодии в нея. 

На 14 септември може да ви разсмее в шоуто „София срещу провинцията”, което се провежда в рамките на Sofia Summer Fest. За повече информация вижте тук -> https://www.facebook.com/events/7394553037240203

Може да я слушате от понеделник до четвъртък от 17:00 до 20:00 в радиопредаването „Животът на фокус“ на честотите на радио Фокус или тук: https://www.focus-radio.net/

Автор: Рени Миткова

Всички мечтаем за по-доброто бъдеще на децата си – да са здрави, щастливи и успешни. Но какво, ако ви кажа, че има магическа формула, която може да ги подготви и за финансов успех? Точно такава е финансовата грамотност. Тя е ключът към успешното и финансово стабилно бъдеще, смело реализираните мечти и увереността в собствените способности на нашите деца.

Искам да се пенсионирам на 24 години!

Така отговори на въпроса ми „Какво искаш да знаеш за парите?“ млада дама в шести клас на семинар по финансова грамотност, който водех в едно софийско училище. Смело, нали? Но като научим децата си да планират и инвестират, то разкриваме пред тях пътя към финансовата независимост и големите мечти. Има ли по-голяма мотивация за нас като родители да им помогнем да научат как да управляват парите и да градят финансово благополучие?

Ето и още 3 причини защо да възпитаме финансово грамотни деца:

 1. Самостоятелност и увереност

Финансово грамотните деца се учат да боравят с парите си, правят бюджети и извършват разумни покупки. Тези умения ги подготвят за успешен старт като възрастни и могат спокойно да приемат предизвикателствата, които ще им предложи животът.

 1. Планиране на бъдещето

Финансово грамотните деца умеят да определят своите цели, да съставят план как да ги постигнат и да изградят стратегии за инвестиции. Така те не просто възприемат бъдещето като неизвестност, а активно го създават.

 1. Без финансов стрес

Сигурно помните какво е да се притеснявате за пари, нали? Финансово грамотните деца имат предимство като възрастни – те знаят как да се справят с неочаквани ситуации и финансови трудности. Умеят да управляват рисковете и да създават резерви за неочаквани случаи.

Но как да науча децата си да управляват парите, когато аз самият не се справям добре?!

Това ми каза мой приятел, лекар и баща на 4 деца, докато разговаряхме по темата. „Печеля добре, но обичам да харча и никак не харесвам да правя бюджет. Засега все пак се справяме добре с парите. Не съм сигурен обаче дали това е най-добрият начин да науча децата си.“ Звучи ли ви познато? Сигурна съм, че не е единственият, който си задава този въпрос и избягва да коментира с децата си „неудобната“ тема за парите. Но колкото по-рано започнем да обсъждаме с децата си семейните финанси и дори да им разказваме за своите собствени грешки, толкова по-добре ги подготвяме за самостоятелния живот.

Аз имах същите предразсъдъци като по-млада. Печелех добре, но и аз като доктора обичам да харча, най-вече за дрехи и обувки, които имам в изобилие. И после съжалявам, че даже и ме е срам колко глупаво съм постъпила. Затова голямата ми дъщеря като малка имаше следното отношение към парите – като нямаме пари, ще вземем от картата. Така, както беше виждала майка си да прави. Докато не реших да си признавам грешките и вместо да крия торбите с покупките, започнах да правя разбор заедно с децата на поведението си. Идеални хора няма и не е необходимо да създаваме в децата си погрешни представи. Аз си признавам открито, че когато съм под стрес, трудно контролирам желанието си за пазаруване, затова дори оставям дебитните и кредитните карти вкъщи понякога. Така се предпазвам от изкушения – няма пари в портфейла, карти също няма. И се случва понякога малката ми дъщеря, вече на 13, да ме изгледа укорително и да каже през смях: „Е, пак ли нова рокля, виж, че нямаш място вече в дрешника!“. В своя защита казвам вече, че харча собствените си пари, а не пари на кредит, което е напредък. И проверяваме заедно семейния бюджет – колко сме спечелили и какво изхарчили, бюджетирана ли е моята „импулсивна“ рокля или не? Идея за всички „спонтанни“ купувачи като мен – заделяйте в месечния си бюджет сума за такива неочаквания покупки и се стремете да се впишете в нея.

Кой плаща за мечтите?

Нека ви разкажа и още една история: нашата история, когато бяхме деца. Помните ли големите и невъзможни мечти, които имахме? При повечето от нас те се изгубиха в ежедневието на заети възрастни, които „трябва“ да печелят пари. Много ми се искаше някой в шести или дори в седми клас да ми беше разказал, че наистина е възможно да съм финансово независима и че финансовата грамотност не е само да печелиш пари, а и да ги управляваш разумно. Финансовата грамотност ни предоставя шанса да възродим тези мечти и да ги превърнем в реалност. А ако предадем тези умения на децата си, то те ще имат шанса да постигнат мечтите си, да живеят във финансова сигурност и да се наслаждават на всичко, което животът им предлага. Мечтая си го за децата си, а вие?

От къде все пак да започнем разговора за парите?

Работя във финансовата сфера от 21 години. Едва през последните няколко, може би защото вече прекрачих границата на 40-те, започнах да се замислям доколко като семейство успяваме да създадем устойчива финансова стабилност и подготвяме ли трите си деца за успешен самостоятелен живот. Така започнахме първо с плахи опити да ги въвлечем в големите финансови решения – ако искаме екзотична почивка или нов, по-модерен телевизор, как ще осигурим средствата за това. Докато стигнахме до момента, когато малката ни дъщеря преглежда редовно семейния бюджет и ни мъмри за необмислени покупки :). Трябва да призная, много ми е неприятно да правя бюджет, досадно ми е, „хаби“ ми време и още каквито други оправдания можете да се сетите, но истината е, че така вече контролираме парите, а не живеем от заплата до заплата. Защото подходът е един и същ и с голяма, и с малка заплата. От бохемското си отношение на младини към парите, което предадох и на голямата си дъщеря, страдаме и двете до момента. Тя, вече като студентка, която все още предпочита да получава парите си на седмична база, защото на месечна се изкушава бързо да ги похарчи, аз – защото все още трябва да я спасявам преди Коледа, останала без пари, когато е купила на цялото ни семейство и свои приятели ненужно скъпи подаръци. Всяко дете е различно и това, което работи за едно, може би няма да работи за друго, за това съм наясно. Но при Йоана вината е не само в артистичната й натура и нежелание да борави с финансите, но и в майка й, която не отчете този факт по-рано и не започна да прилага по-строг подход. Първите деца са винаги много специални, най-вече заради неумелите си родители, които успяват да направят всички възможни и невъзможни грешки. При по-малката ни дъщеря, на 13, и сина ни, на 7, започнахме много по-рано с практиката. Мария получава джобни от 8-годишна, които тогава харчеше за игри, днес – за излизане с приятели. Божидар има свои пари от 4-годишен и често чува отговора „Не” – „Не мога да ти купя поредното лего, ако искаш, купи го от своите пари“. Докато това лято спечели първите си пари извън вкъщи – на къмпинга в Гърция, където прекарахме две седмици, по своя инициатива и с подкрепа на сестрите си и приятели продава лимонада и ръчно изработени пощенски картички и спечели половината от парите, за да си купи сам цигулка. Другата половина дадохме ние с баща му, а цигулката купихме в Пловдив и според учителката му за 100 лв. по-евтино отколкото в София. Сигурно си представяте колко е горд! Не сваля от гърба си калъфа с цигулката и няма търпение да започне отново уроци, вече със своя собствен инструмент! Не винаги обаче сме толкова праволинейни във финансовите си решения. Помага ни това, че със съпруга ни сме единни и не оспорваме пред децата решенията си. Нещо, което важи както за финансите, така и за всичко друго, свързано с децата.

И ето ни сега, на прага на едно приключение! Като майка, блогър и финансов експерт, ви предизвиквам да приемете ролята на наставник на децата си, за да ги превърнете във финансово грамотни и успешни млади хора. Можете го, заедно ще се справим! Следете рубриката и помнете, че не само децата ни се учат от нас – и ние можем да научим много, като се вгледаме в тяхната непредубеденост към парите и решителност да се справят. А по пътя, приемайте грешките – и своите, и техните. Само който не работи, не греши, нали?

P.S. Ако темата за управлението на личните финанси вече ви е заинтригувала, то ви предлагам да прегледате книгата на Рами Сети „Ще те науча как да станеш богат“. Въпреки американския си подход там има много добри предложения, които можем да приложим. А с децата можете да слушате или гледате подкаста „Джобните“ за още практични идеи по темата. 

 

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

 1. Най-популярни
 2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам