logomamaninjashop

Какво взимаш, когато даваш

Автор: Мария Пеева

Днес ми гостуват тези прекрасни млади хора от Русе – Глория и Невян Караиванови, и техните две буйни, къдрави момчета – Вихрен и Алеко. Имената на децата съвсем не са случайни, кръстени са на планински върхове, защото това семейство обича природата и прекарва свободното си време на палатка на морето или до някоя планинска река, където децата играят и се цапат на воля, а вечер всички се събират край лагерния огън, в компанията на голямото космато куче Джая. 

Професиите и на двамата са също толкова близки до природата. Невян, когото всички наричат Ян, можете редовно да видите да виси на въже от някоя сграда - той се занимава професионално с промишлен алпинизъм. А Глория е по образование еколог. В момента е в майчинство и помага в семейния бизнес.

MEM00066

Много ми се иска да ви разкажа как се запознах с Глория. Тя е в майчинската ми група и се знаехме бегло, но веднъж прочетох неин пост с една чудесна идея, която сподели. Ето как звучеше:

„Момичета, случайно попаднах на едно много интересно предизвикателство. Идеята е на канадска майка, която за себе си открива, че когато дава, това ѝ носи щастие. Решава да предложи на 3-годишния си син да си направят предизвикателство, според което през следващите 365 дни всеки ден ще дават нещо от себе си на другите. Започват с написан на лист списък, а в последствие майката прави и блог, където споделя идеи за дейностите, които правят заедно. Става въпрос само за по едно нещо на ден, дори дреболия, например да направиш искрен комплимент на съседа.

Като майка на дете на същата възраст идеята ми се стори прекрасна! Оказва се, че подобни благотворителни дейности носят щастие не само на получаващите, ами в още по-голяма степен на даващите, дори си има термин. Нарича се Helper's high. В някакъв момент това да даваш на другите започва да става навик, а и светогледът се променя и човек започва в ежедневието си да търси едни други положителни страни, вместо да се затваря в себе си. Твърди се, че помагането на другите дори лекува тревожност и депресия, а за плюсовете при възпитанието на децата е ясно. Много често попадам на постове тук на момичета, които срещат трудности, чувстват се депресирани и тъжни, изгубени и нещастни... Аз също понякога изпадам в дупка покрай отглеждането на децата и търся нещо, което да ми помогне да се почувствам пълноценна и истинска.

Може би нещо такова би помогнало. Още не мога да формулирам мисълта си добре, но някак ми се иска тази информация да бъде структурирана, да представим предизвикателството на повече хора и по някакъв начин да споделяме идеи, резултати и разкази.”

И колко му е, обсъдихме го набързо и заедно направихме групата 365 дни добрини, в която всеки е добре дошъл да сподели своето добро дело за деня. Такива малки неща правят света по-добър, не мислите ли? Ето няколко идеи, които всеки може да изпробва:

1.Да наливаме всеки ден вода в купичка, която сме оставили на открито за бездомните животинки. Те много страдат от жегата.

2.Да оставим в парка, в кафенето или в хотела, където сме на почивка прочетената си книга. Нека зарадва и някой друг.

3.Да помогнем с пазаруването на възрастни съседи. Това е неоценима помощ, на която някой ден всеки от нас би се зарадвал.

4.Да поздравим с картичка от почивката си приятел или познат, с когото ни свързва скъп спомен – мил и малко остарял жест, който ще донесе много приятна емоция

5.Да организираме кампания в майчинската си група и да дарим плодове, книги и настолни игри на дом за възрастни хора.

6.Да оплевим и почистим кварталната градина. Тук децата ще се включат с удоволствие, а и съседите най-вероятно.

7.Да изпечем сладкиш за новите съседи за добре дошли.

8.Да заведем с нашите деца на плажа и някое съседско дете, съученик или приятелче, чиито родители са на работа.

9.Да сортираме и дарим дрехите, които не носим.

10.Да направим комплимент на непознат човек, например на жената, която мери рокля до нас в магазина.

Списъкът е безкраен и всеки може да го допълва.

 MEM00287

Но Глория има и още една интересна кауза, която сподели с мен. Тя полага съвсем целенасочено усилия да отгледа децата си по начин най-щадящ природата и затова използва многократни пелени. Всъщност всичко започва оттам. Тъй като и двете им деца са отгледани с многократни пелени, които са по-обемни от памперсите, те откриват, че дрешките от Lidl са изработени от меко и разтегливо трико и имат достатъчно свободна кройка, за да съберат пелената и бебето да може да се движи свободно. Бонус точки печелят също дрехите и спалните комплекти от био памук. Потниците за кърмене пък са ежедневно облекло на Глория през последните няколко години. Покрай дрехите откриват и доста други любими продукти. Ян редовно следи брошурите за инструменти, а откакто имат къща на село, вече редовно пазаруват и градински стоки. 

Днес ви представих семейството на Глория и Невян от Русе, млади хора с кауза, природолюбители и еколози. Радвам се, че тези смислени хора с мисия бяха избрани за посланици на Lidl в месеца на летния текстил.

А тук можете да прочетете и историите на предишните посланици, забавни и усмихнати семейства от различните краища на България:

Лили и Спас от Пловдив с петте лайфхака за многодетни родители, Соня и Ромео от Благоевград с историята им за любовта като старо вино,  Илиана и Николай от Якоруда, Стела и Слави от Велико Търново, за семейството на Стефи и Сашо Дуцови, които сбъднаха мечтата си и заживяха в китното село Бусинци, на талантливата Неда Малчева от Русе, сръчната Христина Хаджийска от Пловдив, за минишеф Ивет от Варна и веселата женска тайфа на Вики, Мира, Яна и Милена, за семейство Явашеви от Бургас, Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница.

Последно променена в Понеделник, 12 Юли 2021 09:21
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам