logomamaninjashop

Как да бъдем щастливи всеки ден

Знаете ли, че добрите дела и благотворителността носят щастие не само на получаващите, ами в още по-голяма степен на даващите? Дори си има термин. Нарича се Helper's high - щастието да помагаш.

Тази идея бе споделена в майчинската ни група от Глория Николова и толкова много хареса на всички, че единодушно решихме, че трябва непременно да стигне до повече хора. Щедростта и безкористността благоприятстват способността ни да се изправяме успешно пред предизвикателствата. Според изследователите щедростта носи и редица ползи за здравето: по-ниско кръвно налягане, повишено самочувствие, по-малко депресия, по-ниски нива на стрес, по-дълъг живот. Ежедневният навик на даването е по-мощен от голямото даряване наведнъж установяват проучванията. Хората, които са получили нещо вследствие от акта на даване, от своя страна също са мотивирани да дават на някой друг - изследователите наричат ​​това „реципрочност нагоре по веригата“, а за много от нас това е „да предадеш нататък“.

Една канадска майка също открива за себе си, че когато дава, това й носи щастие. Всеки малък акт на даване или акт на доброта активира хормоните на щастието и ни кара да се почувстваме по-добре, пише в блога си Жаклин Уей. Според нея тайната за щастието е толкова проста, че 3-годишното дете може да го направи. Затова  решава да предложи на 3-годишния си син да си направят предизвикателство, според което през следващите 365 дни всеки ден ще дават нещо от себе си на другите. Започват с написан на лист списък, а впоследствие майката прави и блог, където споделя идеи за дейностите, които правят заедно. Става въпрос само за по едно нещо на ден, дори дреболия: Изпратете текст за благодарност на някой, който е бил добър към вас; Помогнете на съученик или колега със задача, която ги затруднява; Или на съсед с домакинска работа или грижа за двора; Използвайте по-малко вода или спрете да използвате сламки, за да запазите природата.

Не е измислица доброто и добрите хора съществуват

valentines day 3934787 1280

Над 1 милиард възрастни страдат от тревожност и депресия. Ключът към по-здравословното и по-щастливото аз е в малките действия всеки ден, а не само на случаен принцип няколко пъти в годината.

В един момент това да даваш на другите започва да става навик, светогледът се променя и човек започва в ежедневието си да търси едни други положителни страни, вместо да се затваря в себе си.

Последователите на идеята споделят всекидневните си дейности в блога на Жаклин. Сред тях са постижения като:

  • Спрях да мързелувам и започнах да следвам плана си
  • Смених найлоновите торбички с чанти за многократна употреба
  • За първи път аз дадох пари на баща си на Нова година
  • Платих кафето на някого от опашката зад мен
  • Направих дарение в полза на животни
  • Дарих старите си дрехи
  • Направих комплимент
  • Написах благодарствена бележка
  • Направих любимия фреш на сестра си

Жаклин призовава в блога си да поставим даването на първо място. Да бъдем вдъхновение и за другите и така да променим нашата култура на щастие, да създадем един по-щастлив свят, като развиваме своя ежедневен навик на даване.

А вие с какво бихте започнали днес?

Допълвам: Направих група 365 дни добрини, в които всички можем да споделяме своето добро дело за деня - не за да се хвалим, а за вдъхновение и за да предадем нататък. Заповядайте!

Мамешката мафия

Последно променена в Сряда, 06 Януари 2021 14:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам