logomamaninjashop

Какъв да стана?

Отдавна мина времето, когато всяко второ момче искаше да стане космонавт, а момичетата мечтаеха да са балерини или…учителки. Никой вече не гледа към Космоса, който беше милитаризиран, за балерините се разчу, че страдат от анорексия. Учителската професия пък дотолкова загуби престиж, че сега се молим да са здрави пенсионерите, които покриват пробойни с липсващи специалисти и поощряваме със стипендии студентите, които биха се насочили педагогиката.

Светът толкова бързо се променя, че може да се окаже, че това, които възнамерявате да учите, е остаряло преди да сте започнали. Едни професии отмират бързо, други стават популярни временно, но дали ще бъдат актуални след 5-10 години трудно може да се прогнозира. Компаниите, които се занимават с кариерно проучване обаче посочват кои са най-търсените и най-добре платените специалисти. От тях можем да се ориентираме в тенденциите по света, в Европа и у нас.

По време на Световния икономически форум миналата година бяха представени професиите, за които има търсене на пазара за работна ръка и заплащането е добро – средно 57 700 долара на година, с растеж от 25%, който е регистриран в последните 10 години. Това са позиции, при които човешкият фактор ще е важен и занапред, защото не се поддават на автоматизация:

ИТ специалист

Предпочитани специалности: Компютърни науки, Компютърно програмиране, Компютърни мрежи.

Приблизителна средна годишна заплата: $99 530 (разработчици на софтуер, приложения), $87 320 (компютърни системни анализатори).

Инженер

Предпочитани специалности: Инженеринг, Софтуерно инженерство, Инженерни системи, Електротехника, Биомедицинско инженерство.

Приблизителна средна годишна заплата: $87 140 (машинни инженери), $95 780 (електроинженери), $87 130 (строителни инженери).

Архитект

Специалност: Архитектура

Приблизителна средна годишна заплата: $138 720 (архитектурни и инженерни мениджъри).


Мениджър, Управление

Предпочитани специалности: Бизнес администрация, Международен бизнес.

Приблизителна средна годишна заплата: $126 040 (мениджъри продажби), $137 400 (маркетинг мениджъри), $114 140 (мениджъри човешки ресурси).


Медик

Предпочитани специалности: Медицина, Биология, Медицински сестри, Спортна медицина, Здравна администрация, Кинезитерапия.

Приблизителна средна годишна заплата: $69 790 (медицински сестри), $83 940 (кинезитерапевти), $97 280 (лекари).


Финансист

Предпочитани специалности: Финанси, Счетоводство, Икономика.

Приблизителна средна годишна заплата: $76 670 ( за счетоводители и одитори) и $92 250 (за финансови анализатори).

prof2
Какво показват тенденциите в най-добре развиващата се икономика в Европа – Германия. Ето кои са най-добре платените професии в страната (€ хил. годишно):

Лекар, завеждащ отделение €109.19

Мениджър за работа с клиенти €78,70

Лекар със специализация €75.68

Управление на фондове / активи €71,29

Специалисти – научно-изследователска дейност €70.83

Данъчен консултант €69.52

Специалист продажби и маркетинг €67.60

Специалист бизнес развитие €66.56

Юрисконсулт €65.99

Финансов мениджър, специалист в областта на корпоративните финанси €65.59

Лекарите са на върха на класацията и в САЩ. Средната годишна заплата на лекар там е над 180 хиляди долара; следват ги адвокатите със средно възнаграждение над 150 хиляди долара. Топ 3 завършва със позицията „мениджър изследване и разработване“ – над 130 хиляди долара.


Къде сме ние?


В национално-представително проучване сред 621 работодатели в България, проведено по поръчка на компания свързана с управление на човешките ресурси, най-търсените професии за 2016 г. в България са: квалифицираните работници, инженерите, шофьорите. Следват ги работниците в сферата на ресторантьорството и хотелиерството; лекари и други здравни професионалисти; мениджъри (мениджмънт / корпоративни); работници; оператори производство / оператори на машини; счетоводители и финансисти и едва на последно (10-то) място - IT персонал.

prof 5

Професиите на бъдещето

На последния световен икономически форум беше цитиран анализ, според който пазарът на труда ще е много динамичен. B дoĸyмeнтa ca посочени мнeниятa нa 350 paбoтoдaтeли, зaeти в 9 индycтpии в 15-тe нaй-гoлeми иĸoнoмиĸи в cвeтa.

Кои ще са най-търсените професии в следващите години Топ 5:

1. Aнaлизaтopи нa дaнни – търсенето е свързано с нарастващия обем информация, която подлежи на обработка и професионален анализ, и това ще се случва във всички индустрии.

2. Πpoфecии, cвъpзaни c мaтeмaтиĸa и ĸoмпютpи

Пpoгpaмиcтите, coфтyepните paзpaбoтчици, cпeциaлиcтите пo cигypнocттa нa инфopмaциятa и дp. ще продължават да бъдат търсена работна ръка.

3. Apxитeĸти и инжeнepи – очаква се ръст на търсенето на професионалисти специализирани в биoxимиятa, нaнoтexнoлoгиитe и poбoтиĸaтa.

До 2020 г., в света ще бъдат създадени над 2 милиoнa paбoтни мecтa в cфepaтa нa ĸoмпютpитe, мaтeмaтиĸaтa, apxитeĸтypaтa и инжeнepнитe нayĸи.

4. Cпeциaлиcти пo пpoдaжби – нуждата от такива специалисти се запазва, както в частния, така и в държавния и гражданския сектор.

5. Bиcши мeниджъpи – бизнесът ще има нужда от квалифицирани специалисти, които могат да ръководят екипи, преминаващи през промени, продиктувани от навлизането на новите технологии. Такива специалисти ще се търсят и в медиите и в развлекателната индустрия.

Това, което всички анализатори отчитат като тенденция обаче, е че бъдещето е на комплексните специалисти – хората, с множество и интереси и умения, със съпътстващи основната специалности или мултипрофесионалисти. Защото те са по-адаптивни към променящите се условия на пазара на труда, работят в по-кратки срокове и са по-ефективни, тъй като въплъщават качествата на няколко професионалиста едновременно. Това са специалистите на бъдещето.


Материала подготви Янка Петкова

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:44

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам