logomamaninjashop

Осмели се да опиташ

Автор: Дани Рангелова

Аз съм журналист.

Откакто се помня, пиша, интервюирам всякакви хора - кога по-интересни, кога по-малко, каня гости в предавания, проучвам теми, факти, чета новини, но най-вече говоря - по телефона, в работата, у дома, с приятели, на семинари, на родителски срещи - с една дума и когато трябва, и когато не трябва (на последното ще посветя отделна статия).

В един момент така се пристрастих към говоренето с непознати хора по всякакви теми, на всякакви места, че мъжът ми трудно излизаше с мен и винаги ме предупреждаваше: „Моля те, без нови социални контакти тази вечер.". Сега, с децата, е по-лесно, той се отделя с тях, пък аз си оставам да се “разговоря" с непознатите на плажа, в ресторанта или сред тълпата.

С една дума в осъществяването на контакти се чувствам в свои води, там ми е силата (понякога и слабостта) и това ме кара да се чувствам добре.

prog 1Виж, друго е обаче, когато седна пред компютъра. След толкова години съвместно съжителство с програмист, все още не съм преодоляла страха да "разговарям" с лаптопа си на неговия език и да се опитам да му давам поне адекватни команди, за да може работата помежду ни да върви добре. Вместо това компютърът ми е бил потърпевш след отчаяни опити да го рестартирам 158 пъти за час, защото не знам как да "зипна", "рарна" или отворя файла с правилното приложение, случвало се е да го наричам с обидни думи или откровено да блъскам по клавиатурата, когато изпускам краен срок, защото е решил точно в този момент да се "ъпдейтне". Да не говорим за липсата на всякакви навици да затварям табове, отворени преди 3 месеца, или да почиствам от време на време десктопа от ненужни вече документи.

С всички тези случки зад гърба си и категоричното ми убеждение, че аз и компютърът никога няма да изпитаме взаимна симпатия един към друг, се осмелих да стана част от уъркшопа Rails Girls Sofia - изживяване, което ми подари едни от най-приятните и смислени дни през есента.

Самото събитие се провежда за девети пореден път у нас, като идеята му е да събере на едно място момичета от всякаква възраст, които нямат никакви познания за програмирането, и да им покаже, че тази професия далеч не е само за "богоизбрани не-човеци".

Организират го група страхотни млади хора, добре познати на ай ти общността у нас. Всички те работят на доброволен принцип, за да може участничките да се чувстват достатъчно комфортно и всяка от тях да открие своите скрити заложби.

Признавам си, ден преди старта на "Rails Girls" имах сериозни колебания, защото си представях тягостната обстановка, в която група строги хора с уморени лица проверяват уменията ти, преди да те допуснат в залата, и си разменят многозначителни погледи, което тотално потвърждава подозренията ти за това, колко си зле и нищо не разбираш от тези компютърни работи.

За пореден път, поговорката за големите очи на страха се потвърди, и се оказа, че нищо страшно няма, защото всички участници са на твоето ниво, а хората, организирали това събитие, освен че те посрещат с кафе и банан, ти говорят на най-достъпния и нормален език на света. Заедно правите първите си стъпки в управлението на робот, играете и се упражнявате. Нужни са ти малка доза любопитство и готовност да прескочиш собствената си граница на безопасност, за да влезеш в един нов и различен свят от този, който познаваш. В замяна на това, получаваш супер свеж ментор, който е на твое разположение по всяко време през тези два дни, и е готов да отговори и на най-безсмислените ти въпроси; да изслуша мрачните ти прогнози за това как ще се изложиш и да държи ръката ти на всяко упражнение, докато разбереш, че невъзможните неща съществуват само в ума ти, а светът на програмирането може да е не само интересен, но и много вълнуващ. Небходимите инвестиции са две - време и желание. 
prog2

Разбира се, никой не ви обещава, че ще започнете да програмирате след втория ден на уъркшопа, но това, от което със сигурност ще се освободите, са някои предразсъдъци и вярвания като:

Програмирането е предимно мъжка професия, в която силният пол се справя по-добре. Всъщност писането на код, или създаването на уеб приложения, може да е творческа работа, в която доста жени се справят по-добре от мъжете, защото в много от случаите показват нестандартно мислене.

За да практикувате тази професия, трябва да сте завършили технически университет, инженерна специалност или да сте факири по математика. Факт е, че добрите програмисти са хора с по-добре развито логично мослене, но тази професия е като занаят, който се научава с много практика (и постоянно четене). Доказателство за това са всички онези хора с дипломи по туризъм, филология или маркетинг, които успешно реализират себе си в ай ти индустрията.

HTML, CSS или конзола са термини, получени тайно от извънземен разум, които могат да разгадаят само група съветски учени. Оказва се, че това всъщност са лесни за ползване инструменти, с които можеш да опиташ и сам да създадеш свой уеб сайт.

Програмистите са сиви, скучни и асоциални типове, които прекарват почти цялото си време пред компютъра. Имам изненада за вас - повечето от тях са добре изглеждащи, ведри и усмихнати хора, с приятно чувство за хумор, физика, над която често се трудят, и изключително богата обща култура. В повечето случаи завързват лесно контакти и са готови да ви поканят на кафе, дори само за да ви разкажат кое е якото място, което са открили в Родопите. Или, ако трябва да обобщим на чист български, те са "easy going".

В заключение на това, нека само да споделя факта, че всяка втора жена у нас, станала майка, е имала проблеми на работното си място: заради часа, в който трябва да си тръгне, за да вземе детето от детска градина; честите отсъствия по болест; заради купищата ангажименти, които неусетно никнат след като се появи детето й. Ай Ти индустрията е една от малкото у нас, която може да предложи гъвкаво работно време, работа от дома и наистина бързи темпове на развитие, при желание да се учи. Промяната зависи само от нас, момичета.

 

"Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш, и по-умен, отколкото си мислиш." - Алън Милн

Препоръчваме ви още:

Защо да (не) изберете Холандия 
Професията на филмовия преводач 
Мечта за работа vs работа мечта

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам