logomamaninjashop
Мария Пеева

Мария Пеева

Главен редактор

Автор: Мария Пеева

Най-вероятно нямаше да напиша този текст, ако вчера една жена, която много харесвам и уважавам, не беше споделила болката си. Тя е майка на две прекрасни момичета, едното от които ще остане дете завинаги, защото така е решила съдбата. А тя е приела тази съдба и като всяка друга майка се радва на всеки миг, в който детето й е щастливо.

Миналата седмица се разходихме до морето. Разбира се, не ставаше още за къпане, освен за смелчаци, каквито не сме. Но момчетата поиграха на пясъка, а ние се порадвахме на слънцето. Почти нямаше хора освен една младежка компания, на които заехме топка за тенис. Малко по-късно се появи и  семейство с момиченце на възрастта на Алекс, първи клас. Алекс, разказвала съм ви много за него, е от децата, които са си самодостатъчни. Намира какво да прави и когато е сам, и доста добре се забавлява. Момиченцето обаче изглежда скучаеше и дойде да го покани да си играят. Беше бърбориво и малко нахално, сещате се, от този тип деца, които веднага започват да обясняват колко много играчки имат, какво работи татко им, как колелото им е по-хубаво и така нататък. При все това, може би поради липсата на друга компания Алекс я прие, вместо да я отреже с обичайното си пренебрежение към хора, които не играят футбол или майнкрафт. Двамата поиграха малко плажен тенис, след което дойдоха, седнаха край нас и се заровиха в пясъка.

Изведнъж момиченцето се  развълнува и подскочи. Беше забелязало нещо забавно в съседната компания.

- Вижте, вижте! - извика то и посочи с пръст - Този човек е счупен!

Един от младежите в гореспоменатата групичка беше с протеза. Знаете, че имаме протезен център, така че още с идването не само го бяхме забелязали, но и дискретно бяхме оценили майсторски изработената протеза. Надколянна, с електронни компоненти, от най-добрите, такава, с която може да се спортува, дори да се тича с ракета за тенис по пясъка. Момчето се справяше чудесно и изобщо не изглеждаше нещастно.

Алекс го погледна.

- Не е счупен. - каза той. - Това се нарича протеза.

Момиченцето продължи да вика, да се смее и да сочи. Майка му забеляза какво става, но не реагира. Ядосах се. Не на детето, макар че на 8 години може да не знае какво е протеза, но вече би трябвало да знае, че не е приемливо да се подиграва на хора. На майка му се ядосах, че не го е възпитала, не се намесва и приема случващото се за нормално. И му казах на това непознато дете, противно на всичките си принципи да не се бъркам в чуждо възпитание.

- Първо, не е възпитано да се сочи с пръст. Второ, няма счупени хора. Има хора, на които нещо се е случило и са се разболели или така са си родени и са по-различни. Това не ни дава право да им се подиграваме. И трето, на здрави и прави хора също се случват лоши неща. Представи си, ако ти беше на мястото му. Щеше ли да ти харесва някое дете да те сочи с пръст и да ти се смее?

Момиченцето млъкна, фръцна се и отиде при майка си. 

- Алекс, казах, извинявай, че без да искам, изгоних новата ти приятелка.

- Не ми е приятелка - каза той. - Мисля, че е тя е счупена. Някои хора са счупени отвътре и дори не го знаят

Тъжно ми стана. Не за младия човек с протезата, а за хлапето. Дайте да ги научим тези деца, докато е време, че единствено за душата протези няма. Всичко друго е поправимо.

Или може би първо себе си да научим.

Автор: Надя Брайт

Овен

Нещо ви се върти с парите и нещо вие въртите парите, мили Овни. Във вторник Телец застъпва в дома на финансовия ви стабилитет и... всъщност нищо особено няма да се случи, ако не се постараете. На първо време – преосмислете покупките си. Какво си купувате, защото просто ви харесва и от какво наистина имате полза? Забележете – не ви казвам да харчите по-малко, казвам ви да харчите по-разумно. Второто много важно нещо е, че ако сега си поставите цел за натрупване на някаква сума със спестяване или изкарване на пари – към края на ноември ще бъдете приятно изненадани колко добре сте се справили. Тогава вече може да благодарите на Телеца.

От четвъртък до края на юли влизате в период за почивка. Нямам предвид да спрете да работите (че кой е виждал Овен да не работи?!). Просто преценете как по-разумно да отдавате силите си и как да презареждате.

Тази седмица може (и даже ви съветвам да го направите) да започнете да се освобождавате от всичко излишно в живота си. Имате цяла година на разположение, за да изпълните този сложен процес по най-добрия за вас начин. Хора, които ви натоварват – трябват ли ви наистина в живота ви и ако да – как да поставите границите си? Проекти, които ви изстискват без да ви се отплащат – направете си хубава равносметка и ги махнете един по един. Вещи, спомени, чужди изисквания... всичко ненужно трябва да си отиде до 10.05.2022г. и този процес започва от сега! Успех!

Телец

Сипете си някаква приятна напитка, седнете на любимо място и си помислете какво добро искате да ви донесе животът ви. След 6 месеца ще има новолуние в Телец и тогава планираното тази седмица ще трябва да даде плод. Поне за вашия знак съм спокойна, че разбирате идеално разликата между „планирано“ и „помечтано“ и няма нужда да обяснявам.

Има нещо друго важно, на което искам да акцентирам. Започвайки работа по плана си, трябва да подходите с любов и топлота към себе си. Помнете, че ще имате много повече енергия, ако не изцеждате силите си докрай и не се товарите с излишни амбиции. Все пак – ако не се чувствате добре – какъв е смисълът да постигате каквото и да е?

Така че – от 13 май направете така, че да спрете да се самоизгаряте за крайните срокове и се захващайте с неща, които наистина ви радват. Знам, че на думи звучи лесно, но никой не може просто да се откаже от задълженията си. Ще ви помогне, ако се опитате да разпределите задачите и на хора около вас, както и да намерите повече съмишленици, с които заедно да бутате напред.

В любовта нещата са аналогични – търсете хубавото във връзките си, споделяйте с партньори и близки и действайте заедно по проекта „Щастлив Телец – светло бъдеще“!

Близнаци

Скъпи чаровници (обръщам се към всичките ви личности), време е да бъдете честни със себе си и да си оправите емоционалните бакии. Ако има нещо, което ви притеснява, но си живеете с него – сега е моментът да го извадите на повърхността. Мотивацията да го направите е знакът, който планетите ви дават сега – решаването на скритите емоционални проблеми ще ви донесе свобода. Ще се изненадате колко подкрепа ще получите от хората, които ви обичат, ако тръгнете по този път. Защото всички искаме Близнаците да са щастливи :) 

Решаването на емоционални проблеми, както и подобряването на начина на живот започват със себепознание. Тази седмица ви се отваря възможност да се впуснете в дълбините на емоциите си по един неболезнен и приятен начин. Не подценявайте възможността за пътуване към неизвестното, защото ще се върнете от там по-щастливи и още по-способни на подвизи.

В работен план ви се пише късмет, считано от четвъртък до края на юли. Ако сте посяли нещо в последните месеци – сега се очаква да видите добра реколта. Също така – периодът е добър за смели стъпки в нови посоки. Не само предприемаческата ви звезда ще бъде позитивно настроена към вас. Ще имате добри възможности за изграждане на (още по-) добро име. Едва ли точно на Близнаци трябва да обяснявам как името ще работи за тях – вие най-добре знаете как се капитализира репутация.

В любовта – нищо ново. Всички ще са запленени от вас и това ще ви харесва!

Рак

От вторник планетите ви дават знак да направите дигитален детокс. Със сигурност ще ви се отрази добре да намалите времето, в което се взирате в дисплеи и да го замените със занимания, които стимулират мозъка и дават почивка на нервите. Даже бих ви препоръчала да не гледате на това като на временен детокс, а да вложите старание в това да изградите здравословен балансиран режим що се отнася до технологиите.

Планетарните влияния, свързани с технологиите, стигат и по-далеч от контролиране на времето пред екрана. Ще ви се отрази добре, ако поствате по-малко неща в интернет, но показвате повече от истинската си същност. Също – има добри аспекти за записване на курсове или самообразоване в сферата на дигиталния маркетинг. Явно всичко говори за намаляване на количеството (време и постове) и увеличаване на качеството.

Ето нещо забавно, Раци! Наистина много се вълнувам, като ви съобщавам това! След дълъг период на себерефлексия и самоизучаване (на което Рак е цар), от четвъртък до края на юли настъпва период на пътувания и приключения! От десет години не сте имали период, в който щипките да се превърнат в крила и да полетите щастливи накъдето си поискате! Побързайте с плановете, защото възможността не е за изпускане!

Това влияние ще се отрази и на работата ви и е възможно да се впуснете в нови и интересни самостоятелни проекти. Успех!

Лъв

Както се пееше в една песен „От дето мине – любовта пламва“. Ето така ще сте и вие от вторник. И не говоря само за любов, а по-скоро за симпатии и пленени от лъвския чар хора. Събирайте смело последователи, съмишленици и приятели на ваша страна – периодът е чудесен за това.

Сега е моментът да си поставите 1-2 много дръзки цели и да започнете да работите по тях. Разбира се – заедно с привлечените от извънредния ви в този период чар. Поставете си срокове до края на ноември да сте изпълнили заддачите и действайте. Този шест месечен период е благоприятен за постигане на чудеса. 

Не преувеличвам с чудесата – каквото и да искате да привлечете – любов, пари, нови проекти – всичко ще може да ви се случи. Просто пред вас се прожектира огромна зелена светлина.

Искам да предупредя обвързаните Лъвове да не забравят да въвлекат и половинката си в шеметното развитие на живота си следващите шест месеца. Не се главозамайвайте, защото това ще помрачи блясъка на короната.

Тази седмица хороскопът ви е по-кратък, но какво повече да кажа... Ще ви върви във всичко и ще сте номер едно!

Дева

Нека първо изясним нещо – обичате да планирате, но не обичате еднообразието. Скуката не е част от играта ви. Което е чудесно, защото от вторник се завихрят някакви нови неща, свързани с любов или пътуване, а може би нова работа. Ще бъдете примамени от интересното и непознатото и това никак не е лошо. 

Планетите не само ви предлагат нови възможности, а се опитват да ви избутат пред другите. Има добри аспекти да станете по-известни с това, което правите или да блеснете пред по-широка аудитория. 

Честно казано – наистина вихърът е толкова завихрен около вас, че нямам представа накъде ще ви отведе. Към края на ноември може да се направи равносметка за това.

В четвъртък игривият Юпитер влиза в дома на интимните ви партньорства и там също нещата стават доста интересни. До степен на революционно интересни. Не знам какво ще ви хрумне... Може да се ожените, например. А може и да не се ожените, а да завлечете партньора си на вълнуващо пътуване в Непал, например. Или вълнуващо да му съберете багажа... Наистина не знам. Знам само, че няма да е скучно.

Много вероятно е с присъщата мъдрост на Девата да извлечете поуки и да помъдреете от всичко ново и невероятно, което ви се случва. Близките ви ще трябва да влязат в крак с духовното ви израстване – помогнете им.

Везни

Малко ми е трудно да ви поднеса тази вест, но... Влизате в период, в който никак не е препоръчително да се осланяте на баланса, който досега сте изградили. Ще трябва да се вгледате в препъни камъните, за които си затваряте очите и да ревизирате отношенията си с близки и околни.

Когато Везната се разклати, загубата на баланс се отразява и на партньора ѝ. Напомням, че няма нужда нито от драматизации, нито от дребнавости. Просто фини пренастройки на честотите – това е.

Изглежда ще се вторачите и в разходите на домакинството и кой какво поема от тях. Няма нищо лошо, просто не гледайте цифрите много отблизо, за да не загубите голямата картина. Партньорството не е само делба на сметки и по принцип вие сте наясно с това, добре е и сега да не го забравяте.

Много Везни имат шанс да срещнат някой, който пали едновременно тялото, душата и съзнанието им (точно както вие си обичате). На вас ще оставя преценката, дали да се впускате, ако сте обвързани... Защото планетите дават такива възможности, но аз искам да остана неутрална.

В четвъртък пред вас се отваря период, в който да погледнете грижата за здравето си като дългосрочен проект. Вярвам, че за изтънченият ви знак ще е интересно да разбере повече за чистата храна, да си съставя менюта и режими и да се радва на ефекта от здрав дух в здраво тяло.

Скорпион

Започваме с това, че от вторник планетите слагат акцент върху връзките ви. Основното е, че ще трябва да търсите едновременно здравословен баланс и вълнуващи преживявания. Малко съм объркана, защото е все едно да ви кажа „Тичай до другото дърво, но гледай да не се измориш“. 

В общи линии – помислете кои са тези точки от връзките ви, в които сте загуили баланс и поработете там. Може би сте започнали да обсебвате партньора, или пък да го неглижирате – погрижете се за границите си. Ако имате нужда от интересни преживявания – създайте ги вие. Изобщо – вижте къде има нужда от „поправка“ и я направете, защото периодът е подходящ за това.

В работата – делегирайте, делегирайте, делегирайте! Не само защото е мъдро, а защото ще ви трябват повече време и енергия за това, което се случва от четвъртък. Тогава, мили Скорпиони, настава време прожекторите да се насочат към вас. А ако не се насочват сами – да ги светнете вие над прекрасните си персони.

Каквото и да е полето на вашата дейност – от сега до края на юли, се промотирайте неуморно навсякъде. Имате рядък шанс да се окъпете в славата си – не го изпускайте.

Задават се и интересни пътувания, които могат да ви обогатят емоционално и интелектуално. А освен това – може като споделени преживявания да освежат връзката ви. За необвързаните ще кажа направо да купуват билети за някъде, защото е твърде възможно да срещнете подходящ човек на някое ново място.

Стрелец

Нещо интересно и ново може да се случи в работата ви от вторник. И нямам предвид да си купите нова кафе-машина за офиса. Имам предвид, че може да поискате да завладеете нови ловни полета в бизнеса и да се втурнете в неизвестна посока. Не че ще ви е за първи път... Спокойно (това го казвам за околните ви, вие сте си спокойни). В края на ноември ще стане ясно, че „неизвестната посока“ е израсла като успешен проект.

Знам, че сте много нетърпеливи и ви се иска всичко да се случи веднага. Ще ви се наложи отново да сдържите огъня, за да може систематично да си свръшите работата. Даже последните две изречения си ги копирайте някъде в телефона и си ги четете всяка седмица, защото са валидни не само за този период.

Едновременно ви влече да пътувате и да се занимавате с някакъв бизнес с имоти. Може би си струва да отделите внимание на тези желания и да прецените как може да ги комбинирате. Например – да давате апартамент под наем в Airnbnb? Или пък да се образовате за работата на брокерите? Не знам – послушайте вдъхновението си.

Ще акцентирате на семейните отношения. Семейството ви може да порасне, чрез бременност или пък да приемете някой от роднините ви да живее с вас. Юпитер излива щедро във вас серум за истината и ако досега сте си прехапвали езика за неща, които не са ви по вкуса – сега всичките ви роднини ще бъдат осветлени директно какво мислите. Неведнъж съм казвала – Стрелецът първо говори и после брои оцелелите!

Козирог

Любовната тема пак огрява вашия знак и аз лично намирам това за прекрасно! Обаче трябва да сте активни. 

Ако сте необвързани – направете всичко въможно да срещнете нови хора. Може да разгледате отново приложенията за запознанства или дори да се обърнете към агенция. А може, разбира се, да се срещнете с хора от социалния кръг на приятелите си.

Обвързаните да се заемат с измислянето на съвместни дейности с партньора си. Опитайте се (макар и да сте много сериозни) да организирате и романтични срещи с половинката си, за да възпламените по-силно огъня между вас.

Освен в любовта, явно ще ви върви и в публичните прояви. Може да получите признание от широк кръг хора и също така – разпознаваемост на работата си. Имайте предвид, че тези влияния ще продължат почти до края на ноември. Така че – съвсем спокойно може да планирате нещо, което е свързано с популярност и да си го изработите в този период.

Може да участвате в много интересни колаборации в професионален план в следващите два месеца и половина. Възможно да е работите с хора, които досега сте смятали за конкуренция. Това не ме учудва, защото малко хора са способни да работят чисто и необременено от лични дрязги, както Козирозите могат. 

В общи линии – хоризонтът е чист, а копитцата ви парят, Козирогчета!

Водолей

Влече ви да си стоите повече вкъщи, да подреждате и изобщо – да сте малко нещо домошари. Това е чудесно. Само гледайте да обяснете на близките си, защото е възможно те да бъдат крайно учудени от подобно развитие на нещата, че просто хороскопът така се е подредил.

Дори ще ви се иска малко да намалите работата и да си дадете почивка. Може би тук е редно аз вас да успокоя – не се разболявате, няма страшно. Просто до края на юли планетите се опитват да ви оттеглят от сцената, за да ви презаредят за нови подвизи.

Ефектът от това ще е дори по-благотворен защото ще помислите за парите и финансовата си сигурност. И не само ще помислите, а ще излезете с много добър план, който да реализирате в следващите шест месеца. Защото никой не си е помислил, че като си почивате, си изключвате мозъка все пак...

В общи линии – не предстоят някакви бурни развития. Честно казано – радвам се за това. Последните месеци се раздавахте много на всички полета и наистина е добре да съберете малко сили сега и да помислите какви ще са новите ви вдъхновения.

Ще отправя едно послание към близките на Водолеите – по-добре им разрешете да преподредят цялата къща, за да изхабят тази енергия някъде и да не тръгнат да подреждат и при съседите!

Риби

Ставате много общителни от вторник. Но не като просто размотаване и интересни разговорчета с хората. Ставате общителни и търсещи на по-дълбоко ниво. Искате да намирате сродни души – да обменяте с тях интелектуална и духовна информация и да обогатявате себе си чрез другите. 

Подобен вид общуване изкарва на преден план една ваша черта, която околните понякога забравят – самовглъбяването. Вие обичате да философствате (в добрия смисъл) сами със себе си. Да не забравяме, че на вашия знак се пада честта да може да осмисли живота от неговото начало до края му.

От всичко изброено ще стане така, че ще отрежете много контакти, които не ви носят нищо съществено и може би ще развиете нови интереси. И то не в шопинга, както последните седмици ви се случваше, а в по-задълбочени неща.

От друга страна – отваря се шестмесечен период, който сякаш ще ви поставя всички шансове и възможности на тепсия. Както знаете, защото сте мъдри, подобно нещо може да ви отведе до много погрешни решения, ако не мислите с хладен и фокусиран ум.

Дошло е време да подредите приоритетите си и да взимате само това, което наистина ще носи смисъл за вас. И не по-малко важно – да се влагате там, от където може да излезе нещо истински важно. 

Последното важи както за работа, така и за хора. Във вас настъпва промяна в отношението към хората и определено предстои кръгът около вас да се предефинира.

 

Надя се занимава с психология, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-токфейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота.

В подножието на Люлин планина, разположено на шест хиляди кв.м в красивия град Банкя, само на двадесет километра от центъра на София, се открива ново училище. Нарича се „Дени Дидрò“.

Избрахме името по много причини. Той е вярвал, че образованието е за всички, не само за богатите. Отдал е огромна част от живота си за създаването на енциклопедията, за него не е имало нищо по-важно от образованието, ми разказа директорът г-жа Даниела Северинова, име с авторитет в частното образование у нас. Попитах я с какво ще е различно от другите престижни частни училища в столицата. Оказа се - във всичко. Цялата му концепция за образование е различна, от съвсем нов тип, основан на индуктивна методика, екология и основни човешки ценности. 

Ценностите

В „Дени Дидрò", децата ще се учат да общуват помежду си и да изказват собственото си мнение, независимо от това дали някой го приема като правилно или не. Ще се учат да приемат чуждото мнение и да отстояват своето. Ще говорят по теми, които ги вълнуват, за да бъдат уверени в себе си, а не да отговарят на очакванията на другите.

Ние вярваме, че това училище се появява неслучайно във време, в което образованието има нужда да се върне към ценностната система, към онези ценности, които остават, независимо от времето и събитията.

За нас е важна тази свобода, която ще се даде на децата, това приемане и тази толерантност, че всички сме хора и имаме права. Необходимо е да се научим на толерантност, но как учим толерантност – като пишем на дъската и в тетрадките? Не, не се учи така. Искаме в нашето училище да учим чрез дейности, които децата да преживеят, а не да зубрят и наизустяват, споделя г-жа Северинова.

Няма да се прилагат наказания над учениците. Екипът е уверен, че когато децата имат свободата да се изразят и нямат ограничения, няма да има какво да нарушават. Каквото и да се случи, ще има разговори, защото те са тези, които вършат работа, а не санкциите. Нашите учителите преминават през системни обучения, за да опознаят детското развитие за всяка възраст и да реагират в различни ситуации.

Общуването

Децата ще се учат да чуват и да изказват собственото си мнение. И да не се притесняват дали това мнение ще бъде харесано или не. Това е основният фокус на обучение в училището. В преподаването ще се прилага индуктивен подход чрез изследване и достигане до собствени изводи и заключения, а не с готови фрази, които назубрят. А когато накрая на изследването си получат информацията, тя ще е истински пълноценна.

В часовете по философия няма да има наблюдаващи. Ако родителите искат да влязат в час, те трябва да участват в този разговор. Единственото планиране на часа е – всички участваме. Но ако някой не иска да изкаже мнение – неговото право се уважава, обяснява директорката.

Децата ще правят философски разсъждения и ще се учат да приемат чуждото мнение и да отстояват своето. Ще говорят по теми, които ги вълнуват. Например: красиво и некрасиво? Лошо ли е да рисуваш в черно?  

Максимум 16 деца ще бъдат в клас. Опитът на екипа показва, че това е оптималният състав за една група и общуването в нея.

Чрез общуване ще бъде реализиран и приемът в училището, а именно - срещи с родители и обсъждане на техните нагласи. Децата няма да се явяват на тестове. Училището няма да бъде елитарно.

Ние ще работим за общество, като родителите ще бъдат част от него. Децата ще правят различни неща с родителите, ще търсят решения, а не оправдания. Затова няма да има домашни, а търсене на решения, с изследване. Това измества модела с домашните и проверката им от родителите.

Методите

Проблемът в нашето образование не е програмата, която е добре структурирана, затова и има толкова умни българи. Проблемът е в дедуктивния подход, който те затваря, убива любопитството и те завързва към оценката. Ще работим за това учителите да не дават оценки на учениците, а да им дават обратна връзка с цел подобрение.

Ако има нужда от промяна в образованието, то тя трябва да е в методиката на преподаване – да излезем от дедуктивния метод и да влезем в индуктивния. За да може децата да изследват, да не се страхуват от експерименти. Децата трябва да познават себе си – какво знам, какво мога, какво е правилно за мен, кое е грешно за мен. Ако ние не общуваме със себе си, т.е. не познаваме себе си, ние не можем да общуваме качествено с другите и да носим отговорност за всяко наше действие и бездействие, уверена е г-жа Северинова.

Ще се изучава по десет часа седмично чужд език, включително математика и природни науки на английски, също и по изобразително изкуство. Така в часа по математика ще упражняват и чужд език, защото запомнянето е чрез практиката, чрез изследването и опита.

Всички предмети могат да бъдат преподавани по индуктивен път и няма възраст, която да бъде ограничена.

Децата ще имат по 4 блока на ден. Ще започват в 9.00, за да се наспят и ще приключват в 16.30 ч. Те ще бъдат свободни да излизат от часа, когато имат необходимост, например от тоалетна. Междучасията ще бъдат по 30 минути.

В програмата са включени плуване и танци, както и физическо възпитание. Всеки ден ще имат спортна дейност. Ще имат и време за свободни игри и занимания. Децата ще избират сами дали да тичат, да останат още в басейна, или да почетат в библиотеката.

Екологията

Училището е ситуирано на едно от местата с най-хубав въздух в България. По време на строежа няма нито едно унищожено дърво. При строителните дейности, дърветата са спасени, преместени и засадени на друго място в двора на училището. Дъждовната вода се събира в специални резервоари и ще се използва за поливане на растенията. Материалите, от  които е изградено училището, са само естествени камък, дърво, стъкло и метал. На покривите на трите сгради са поставени слънчеви панели, които ще произвеждат половината от необходимата електрическа енергия. Отделно са инсталирани и солари за топла вода. Заради дървените подове, направени за комфорт на децата, инвеститорите залесяват 11 декара с дъб. Мебелите са от рециклирано дърво, за направата им са използвани греди от стари покриви и са с височина, подходяща за децата. В училището има две външни игрища и два физкултурни салона, подходящи за ученици на различни възрасти. В един от физкултурните салони е сложена най-модерната дървена пружинираща настилка, използвана в школите за балет.

Предвидени са и две библиотеки, отново съобразени с възрастта на децата. Пред една от тях има изградена камина, пред която може да се седне и чете. Из цялото училище има уютни места за отдих и четене, а в кабинета по изобразително изкуство има пещ за глина.

Храната ще се приготвя от екологични продукти в собствена кухня. Осигуреният транспорт за учениците ще се движи с метан – най-екологичното гориво в момента.

Щастието

Най-важно е да бъдем щастливи от това, което правим. Ако децата са щастливи, и техните родители и учители също ще бъдат щастливи, обобщава философията на училището г-жа Северинова.

Не ни остава нищо друго, освен да им пожелаем щастливи деца.

Разговорът ми с директор Северинова продължи часове, а ентусиазмът й е заразителен. Училището е инициатива на "ПроКредит Груп" и отразява стремежа им за образование в дух на толерантност, рационална мисъл и научен метод, солидарност, ценности и принципи. Насърчава се интегрирането на деца от различни общности и произход, за да бъде възможен достъпът им до качествено образование. Повече информация можете да намерите на сайта на училището.

Може да харесате също:

Как учат съвременните деца

unnamed 1

Автор: Теодора Дойчинова

Знаете ли как се яде слон? Хапка по хапка.

Когато Мони се класира за състезанието в Пекин, беше на 11 години. Беше зима, посред учебно време, звънна ми и гласът му кънтеше в слушалката от радост, че е минал успешно всички контроли, че ще пътува! Момента на радост обаче бързо отлетя - започнаха подготовките в малкото време, което оставаше от контролни, проекти, изпитвания по география, немски, история, литература... Математичката ги събираше вечер след училище и уикендите. А когато ги видеше отчаяни пред поредния лист със задачи, тя им казваше:

- Знаете ли как се яде слон? Хапка по хапка! Не бързайте, не се отчайвайте, просто започнете да отплитате ситуацията, малко по малко, хапка по хапка!

И така, зрънце по зрънце, залък по залък, децата напредваха. Времето също. Денят за отпътуване наближаваше, а Мони ходеше все едно носеше света на раменете си. Всички съученици пожелаваха на отбора да донесе злато, купи и медали, казваха им, че това е шансът на живота им, че трябва да представят България достойно и подобни, а това е огромна тежест и отговорност, особено за деца. И той я поемаше, той се чувстваше задължен. Усмивката му изчезна, решаваше всяка свободна минута и никакви успокояващи думи от нас не стигаха до него.

Пътуваха 14 чàса. Научавах къде са от общ чат на родителите, Мони не се сещаше да ми звънне. Такъв си е и сега. По мои сметки, състезанието се падаше през нощта, спомням си, че се събудих към два, пресметнах, че закусват и скоро ще започнат. До сутринта си седях тихо будна в тъмното и си мислех какво ли напрежение е в малката му главица, какво ли пресмята в момента и цялото ми същество искаше да се прибере час по-скоро, да го гушна и никога повече да не ходи на състезания. Цял ден чаках вести, разбира се така и не ми звънна, вечерта получих съобщение - "задачите бяха ужасни! Няма да имам медал". Много се разстроих, че смята, че всички очакваме медал и му звъннах, но не вдигна. В общия чат и другите родители споделяха, че децата не са доволни от представянето, че задачите са били ужасно трудни, съответно да не очакваме награди и купи. Написах с главни букви, че те са герои с или без медали и че ще ги чакам на летището с огромен букет за всеки, защото всеки участник в подобно състезание е победител!

Талантливата Дари започва да пее, преди да проговори

182594290 10218926864992043 7776230215597722071 n

 

На другия ден бе обявяването на резултатите и церемонията по награждаването. Звъннах му, за да му кажа, че пет пари не давам за медалите и че съм страшно горда, че е бил редом до най-силните математици в света и дори само това го прави победител, но телефонът отново бе изключен. Беше неделя и се мотаехме с мъжа ми из къщи мълчаливо. Някъде към три часа получих смс, че телефонът му е включен. На секундата го набрах, защото знаех, че пак ще го зареже. Вдигна ми и започна спокойно, без емоция (козирог!) да реди:

- Мамо, връщам се от церемонията, не сме толкова зле, няма да се срамим на аерогарата! Значи, отборът ни има три награди мерит, един бронз, едно сребро и едно злато.

- Ооо, страхотно, браво на вас! Много, много се радвам!! Чакаме ви вече!!

Боже, исках само да се прибере при мен час по-скоро!! Нищо друго!! А той продължи:

- Значи Р., Л. и Й. имат награда мерит, това е награда за много добри постижения, изкарали са над 50% от успеваемостта. И. е с бронз, за една точка е успяла да хване медал, много се зарадвахме, а В. има сребро, само на 10% от участниците дават сребро." Аз седя на слушалката, децата са шест, изреди вече пет ...

- А, ти, Мони.. ти доволен ли си?

- Ами... аз.. аз съм със златото...

Дори не разбрах как сълзите текнаха от очите ми:

- Кккаак? Нали каза, че си се провалил?ккакк?? - заеквах аз, а сълзите се стичаха по бузите ми.

- Ами защото и за другите са били тежки, важното е да си в първите 5 процента...и аз съм в тях! аз успях... Знаеш ли, мамо, докато решавах, постоянно си мислех за онова със слона, помниш ли, онова от госпожата, започвах задача и си виках - ето, още една хапка, хапка по хапка и ще изям слона!

Да обичаш себе си

182299255 10218926722788488 1038138466455383629 n

Чуруликаше ми щастливо и ми разказваше колко били общо задачите, пък колко геометрии, пък колко теория на числа, колко комбинаторика, какво се паднало, не го разбирах, само си плачех тихичко на телефона, но не исках да го спирам, хубаво ми беше да го слушам!(няма са ви казвам после какви сметки платих). На другия ден чакахме на летището, аз бях с осем букета, мъжа ми и той с осем, други родители бяха накупили шоколади за децата, директорката също им бе подготвила цветя и лакомства. Три национални телевизии бяха наредили камерите и чакаха с нас. Пътуващите излизаха от терминала, а ние чакахме нашите победители, нашите малки големи хора. Най-сетне вратите се отвориха и героите излязоха - уморени, със сенки под очите, натрупани с чанти, торби и куфари, но щастливи, очите им грееха. Бяхме огромна тълпа посрещачи, учители, майки татковци, баби, стринки, леки, сестри и братя! Пляскахме им, целувахме ги, раздавахме цветя, шоколади, подаръци, поздравявахме ги, прегръщахме ги!

Не мога да ви го опиша - всички деца бяха общи, всички бяхме едно семейство, всички се прегръщаме и се поздравяваме, сякаш всички там бяхме победители! И да, такива бяхме! Победители! Телевизиите привикваха учителите и Мони, и ние с мъжът ми гледахме отстрани нашето малко единадесет годишно момче, стигащо до под брадата на журналистката и до под мишницата на оператора, как нещо приказва на микрофоните, мига, мига и говори. Вечерта репортажите бяха сглобили различни кадри, но за финал бяха оставили много силен момент, на който Мони въздъхвайки уморено, кротко и съвсем по детски им каза:

- Аз не вярвах, че ще спечеля...аз просто решавах... задача след задача!

Та знаете ли как се яде слон - хапка по хапка.

Днес, близо 5 години по-късно, Симеон Дойчинов продължава да върви напред и хапка по хапка да изяжда своите слонове. Натрупал е десетки медали и грамоти от национални и международни състезания, включително бронзови медали от престижните Primary Mathematics World Contest - Хонг Конг '2018 и International teenagers mathematics olympiad - Индия'2019. Занимава се вече и с физика и има своите награди и в тази област. Мечтае за още предизвикателства, за още състезания и за все по-големи слонове.

Емили, която рисува с ноти

181936538 10218926723068495 6223664590482106493 n

Автор: Надя Брайт

Как е положението, мили зодиакални знаци? Поомесихте ли, побоядисахте ли, поядохте ли? Да видим сега какво ви чертаят планетите за тази седмица. Напомням – аз съм само един скромен астрологичен вестител.

Овен

Понеделник идва с непреодолимо желание за социални контакти, нови срещи, нови хора, забавления и пътувания. Само като си представя Овен във вихъра на партито и ми става весело и на мен. От сега до 11-ти Юли Меркурий е в Близнаци за вашия знак и ви прави особено чаровни и прекрасни за компания. Вие и преди си бяхте такива, просто сега, заради този планетарен финт, ще го правите с голямо желание.

В този интересен период все пак не забравяйте, че вложихте много работа до тук. Би било жалко, ако пропуснете да доведете започнатото до край или ако пропуснете добри възможности. Според планетите, ако слушате и гледате внимателно – твърде вероятно е да намерите съмишленик, с когото да мултиплицирате успехите си.

От събота до началото на юни ставате особено убедителни и приятни за слушане. Каквото и да кажете (директно и овенско), ще бъде възприето без съпротиви. Все пак – обуздайте малко огнената откровеност и пощадете хората около вас. Думите оставят следи и това, че сега периодът е добър за „право куме в очи“ не носи застраховки от последствия в бъдеще.

В общи линии – тази седмица започвате да горите и греете и външно като фойерверките, които носите в сърцето си и това е прекрасно. Само внимавайте кой ще се опари от тази прекрасност и всичко ще бъде наред.

Телец

От понеделник Меркурий ви навестява в Близнаци и ви отваря доста добри възможности за парични постъпления. Последните две седмици бяхте много чаровни, надявам се да сте очаровали някой, който ще ви предложи възможност за увеличаване на дохода. Възможно е, понеже сте Телци, вече да сте доволни от финансовото положение, в което сте. Въпреки това – не си позволявайте да се чувствате прекалено комфортно, а се огледайте какъв бонус може да се появи.

Разбира се – за какъвто и „бонус“ да говорим, всичко ще си изработите. Няма да е лотария или нещо такова. Все пак това сте вие – сериозните и стабилни работяги, до които всеки иска да се окаже в момент на криза. 

Огледайте не само възможностите за нови доходи, но и възможностите за спестяване. Една ревизия на бюджета може да го освежи много приятно.

В четвъртък Венера и Плутон ви дават знак да разчупите малко мисленето си в любовен план. Вие не сте много по спонтанността и авантюрите, но точно сега ще се отрази добре на връзката ви, да пробвате нещо. Ако сте необвързани – опитайте се да разчупите малко модела на срещите. Излезте с някой, който не е точно ваш тип или пък си организирайте по-нетрадиционни срещи. Когато погледнете от различен ъгъл на личния си живот, ще видите нови и интересни неща там. 

В събота пък у вас се заражда вълна на желание за естетика. Всичко, което би ви донесло естетична наслада е добре дошло. От засукани СПА процедури, през разходки на хубави места до обновяване на спалнята. Неслучайно казвам „спалнята“, защото естетичната вълна ще е жива и там. Не знам какво точно е „изтънчен секс“, но като че ли ще ви се прииска нещо такова. Пускайте се смело и после ми разкажете какво е...

Близнаци

Пословичната харизма на Близнаците тази седмица се умножава. Меркурий – повелителят на комуникацията, както и ваш личен патрон, влиза директно в знака. Все едно правим copy/paste на невероятния ви чар и от него излизат няколко копия!

Ако имате нещо важно за казване – следващите шест седмици са времето, да го направите. Профилите ви в социалните мрежи, блогът ви, каквито и да е други полета за изява, трябва да бъдат ползвани на максимум. Това важи за всичко – за каузите, на които държите, за работните ви проекти и също така – за изясняване на отношения. Във ваша полза ще работи писмената комуникация, независимо от устройството и приложението, които ще ползвате.

В четвъртък е един от дните в годината, в които Близнаците ще се чувстват особено емоционални. Най-добре е вместо да приемате чувствителността си като „неразположение“, да я осъзнаете. Ако сте откровени пред себе си какво ви притеснява (или дори измъчва), ще можете да намерите някакъв изход. И още нещо много важно – ще намерите човека, пред когото да се разкриете и да получите подкрепа. Хората се свързват през истинските си емоции и ако не ги неглижирате, само ще спечелите.

В трите седмици след събота над главите ви ще се изсипе дъжд от възможни флиртове. Освен забавлението, което те предлагат, може би предлагат и нещо по-сериозно. От вас зависи, дали ще подходите лековато или ще си отваряте добре очите.

Рак

Раци, мили... Отново влизате в период на преработване на емоциите и помъдряване. Какво да правим, като имате толкова богат вътрешен свят, а Меркурий влиза в Близнаци и вашият дом на изцеление? Още в понеделник ще почувствате, че се връщате назад към стари преживявания. Този път, когато минавате отново през емоциите си, най-вероятно ще се почувствате по-силни и ще извлечете поуки. По-артистичните сред вас ще използват това за вдъхновение и скоро ще се похвалят с нови творби.

Все пак, не се притеснявам за Раците. Едва ли има друг знак, който да умее така дълбинно да изследва чувствата си да ги трансформира в поуки, вдъхновение и като цяло – в нов смисъл. Всеки път излизате по-силни и по-умни от тези пътувания към себе си.

В четтвъртък ще получите способности да общувате с хората на всякакво ниво и по всякакъв начин.  Вие измислете как да ползвате това – дали искате да проведете по-задълбочен разговор с половинката например, или искате да убедите в нещо шефа си. 

В събота ставате особено романтични и като че ли слагате розовите очила. Романтиката е сладка, но не позволявайте да замъгли преценката. Особено внимателни бъдете по темата с бившите, защото този ден ви дава както предпоставки да се съберете с някого, така и сила да продължите напред. Изборът е ваш, Рачета.

Лъв

Още от понеделник започвате да работите на едро, като истински Лъв и да увличате и другите в каузите си. Ще съчетавате много успешно работа с удоволствие в следващите седмици. 

Във ваша полза ще работи общуването през технологиите. Ще може да привличате последователи, както и да се „срещате“ с хора, които мислят като вас. Както обикновено – ще сте лишени от скромност, когато се представяте пред света, през каналите си в социалните мрежи. Но не виждам нищо лошо в това – напротив – когато правиш нещо, в което вярваш и другите трябва да го видят. 

В четвъртък се вгледайте по-детайлно в работата си. Това е ден, в който не само ще се сдобили с орлово око за детайлите, а и ще имате много свежи и артистични идеи за подобрение. Така че – ако планирате да завършвате нещо скоро или пък сте приели, че определен проект си има своята посока и няма какво да се пипа там – погледнете точно тези неща. С лекота ще въведете подобрения.

В събота пък ще имате креативна енергия за личния си живот. Може би има нужда от промяна на модела на вашето поведение, за да получавате различно поведение насреща и да сте по-доволни. А може би търсите нещо ново и различно, което да ви задоволява на интелектуално ниво. Каквито и да са посоките, които обмисляте – премислете ги внимателно именно уикенда и пробвайте някаква промяна.

Дева

От понеделник до 11-ти юли Меркурий в Близнаци започва да се вихри в дома на кариерата ви и ставате много амбициозни. Събитията започват да се движат много бързо, но не толкова бързо, че една Дева да не може да ги овладее и да ги превърне в успех. В следващите десет седмици не пропускайте шанс да разказвате за работата си и дори да се хвалите (с елегантния маниер на Дева) може да си намерите съмишленици.

Периодът е подходящ да работите над имиджа си. И то цялостно – от прическата и дрехите до профилите ви в интернет. Излъскайте и прецизирайте всичко, за да бъдете перфектни (дори по своите стандарти), когато завързвате нови контакти.

Четвъртък ви е особено късметлийски ден. При това – късметът може да проработи във всеки аспект на живота ви – работа, любов и пр. Затова – помислете какво искате да се случи и поработете в тази посока до четвъртък. Едва ли има нужда точно на вас да обяснявам кога и как идва късметът – при този, който добре му е постлал. А честно казано, ако ме питат кой знак искам да ми постеле – веднага ще кажа „Дева!“.

През уикенда подредете в главата си хората и мястото, което те заемата в живота ви. Започнали сте период на усилени контакти и за вас ще бъде по-полезно да не забравяте кой кой и да не се обвързвате с никого (професионално и лично), преди да сте го опознали.

Везни

От началото на седмицата се отварят визионерските ви способности. Вроденото ви любопитство и мечтателност се съчетават в умение за виждане в по-далечни хоризонти. Като казвам „по-далечни хоризонти“, имам предвид в пряк и преносен смисъл. Започвате да планирате на едро и също така – да ви тегли неудържимо към пътувания. Особено важно е да премисляте по какъв начин споделяте плановете си с другите. Има едно леко замъгляване във вашата радио честота и за да избегнете недоразумения – мислете два пъти, преди да се изкажете.

В четвъртък ще сте особено емоционални. Изследвайте чувствата си и даже ги излейте, ако чувствате потребност. Сърцето ви казва нещо, което може да се окаже важно за връзка, в която се намирате в момента. Възможно е да не искате да си признаете нещо дори пред себе си за тази връзка и да подържате определено статукво. Четвъртък обаче Плутон и Венера ще направят всичко възможно да ви отворят очите.

През уикенда, освен че ще имате желание за пътуване, ще имате желание и да влезете в ролята на съблазнители. Направо настръхвам, като си представя романтичните и прекрасни Везни да пускат в ход и сексапила си... Но да не говорим за мен. Вие, Везни се отдайте на тези пориви, защото те ще ви заредят с енергия за визионерстването и през следващите седмици. А и защото ще е интересно...

Скорпион

Такааа.... Гледай ти какво нещо... В понеделник Меркурий в Близнаци влиза в дома на скорпионския сексапил и мистериозност и смята да поседи там десетина седмици. Тоест това, което ще се случи е, че ще бъдете Скорпиони в пълния си блясък – секси, тайнствени, харизматични. На пасртньорите ви – честито! На останалите – движете се с повишено внимание!

Разбира се, щом ще бъдете напълно себе си, това означава, че и сянката ви ще се появява от време на време и ще трябва да се справяте с това. Не искам да издавам пред другите за каква сянка говорим – вие си знаете. Само моля, като се появи – вгледайте се в нея и я използвайте за да станете по-силни, а не ползвайте жилото.

Интересни ще бъдат търсенията ви на партньор или на нещо ново във връзката ви, ако вече имате партньор. Ще търсите необикновен човек или преживяване. Нищо по-малко от свързване с тяло, душа и интелект. Ще искате хищно, изцяло и истински. Не е изключено и да намерите нещо или някой. Просто имайте едно наум да не се обвързвате с обещания на този етап.

През уикенда целият този сексапил и мистика ще бъдат в апогея си. Използвайте това магнитно поле, което създавате около себе си, за да получите наистина най-доброто. Ако сте във връзка – можете да си позволите да навлезете в по-дълбики разговори с партньора за чувствата и очакванията си.

Стрелец

От понеделник започва 10-седмичен период за търсене и изграждане на партньорства. Знам, че искате да сте независими и никой да не ви занимава прекалено... Обаче знам, че е добре да се възползвате от следващите дни, за да се свържете с готини хора (то сякаш бихте се свързали с неготини...)

Отдайте се на удоволствието от общуването – срещайте нови хора, задавайте им въпроси, дебатирайте на различни теми с познати и непознати. Така неусетно ще натрупате добра картотека с контакти и някой от тях може да се окаже много полезен. Например – помислете, дали с подходящ партньор в някое от работните си начинания, няма да успеете повече. Ако е така – сега има шанс да намерите човека. А ако вече имате подходящ бизнес партньор – поговорете с него за нови проекти.

В четвъртък обърнете внимание на парите си. От някъде може да се покаже добра възможност за инвестиции и за постъпления. Между другото – много ви се искат постъпления, защото усещате желание за хубави вещи и луксозни преживявания. Само ви моля наистина да си отваряте очите, защото може да има и скрити аспекти във възможностите и да ви провалят късмета.

Ако се намирате в неизяснено положение в лично или професионално партньорство, през уикенда ще имате добра възможност (а може би и наложителност) да го изясните. И... понеже се знаем, мили Стрелци, искам да напомня, че ако за вас всичко е ясно в едно партньорство, много често другият човек не мисли така – вслушайте се.

Козирог

За съжаление на останалите знаци, но за ваше добро – флиртаджийският ви период се замества с период на интелектуални постижения. Започва в понеделник и ще продължи около 10 седмици. Сега, Козирози, вие ще се посветите на някаква важна работа, така както само вие можете – съсредоточено, методично и резултатно. По всичко изглежда, че работите за дългосрочни резултати.

Разбира се, нито аз, нито планетите ви съветваме да забивате поглед изцяло в работата. Помислете какво може да делегирате и как да се организирате така, че да не се претоварите. Общуването с природата ще бъде особено важно в този натоварен период. Ако не може да излизате често на открито – поне си вземете няколко саксии със зеленина вкъщи.

В четвъртък времето е подходящо да се „продадете“ на повече хора. Говорете публично за идеите и работата си. Също – тогава ще имате прилив на творческа енергия – използвайте я на максимум. Вслушайте се в себе си в този ден – искате ли нещо ново и различно? Ако е така – не се колебайте да последвате желанието си.

В събота Венера ви склонява да погледнете себе си с любов. В крайна сметка – отношението ни към живота започва с отношението към себе си, нали? Ще ви се прииска да спортувате повече, да се погрижите за тялото и съзнанието. Похвална инициатива и ще ви се отплати добре.

Водолей

Настъпват дни на вдъхновение, Водолеи! Музата ще ви спохожда във всички аспекти на живота ви... Творчество, работа, флиртове. Мисля, че вдъхновен и творчески настроен Водолей, който се вихри да флиртува е заплаха за обществото – като атомна бомба от чар, но оставете ме мен... Важното е вие да разцъфнете сега и да се чувствате добре.

Ако сте във връзка, партньорът ви ще бъде приятно изненадан от желанието ви за малки приключения и чувството ви за хумор, които ще правят дните ви много по-интересни. Обаче никак няма да ви е до сериозни разговори в този момент. Опитайте се да не ги избягвате, а само да ги отложите малко. Така няма да нараните партньора си и ще си дадете време да сте напълно подготвени. И, спокойно – разговорите ще бъдат за добри развития (когато им дойде времето).

В четвъртък планетите дават възможност да ви се случи наелектиризиращ флирт или романтично преживяване. Ще се чувствате като по филмите – напрегнато очакване, приятна възбуда, неизвестност и желание – всички компоненти на истински вълнуваща история ще са налице.

Цялото това трептене на флирт вълна има и своите сериозни страни, разбира се. Първо – помислете все пак как да предпазите себе си от прекомерно раздаване на емоции или разкриване. И второ – ако сте обвързани – изяснете за себе си къде сте във връзката си и какво искате от нея, за да не рискувате лекомислено. И моля ви, Водолеи, убеждението „Аз не съм във връзка с теб, ти си във връзка с мен“ не го използвайте този път.

Риби

В следващите десет седмици палавите досега Рибки се превръщат в домошари. Енергията ви ще е насочена към подобряване на дома или намиране на нов. Ще създавате уют по типично рибешки начин – красиво, изискано и романтично. 

Имате желание да създадете дом за себе си по-скоро в духовен смисъл на думата. Без значение къде и с кого живеете, вие ще строите своето сигурно и тихо пристанище. Възможно е да се връщате към спомени за детството си и родния си дом. Това са полезни пътувания във времето – изследвайте спомените си и си „вземете“ нещо от там.

В четвъртък Венера и Плутон ще се завъртят във вашия знак по начин, който се случва само два пъти годишно. Ще бъдете палави, ще искате да нарушавате правила, но ще влагате и романтика в тези преживявания. Простичко казано – тези, които са обект на интерес на Риба, ще им се отнесе главата от майсторски флирт (и още нещо).

През уикенда ще съчетаете порива на сърцето си към дома с желанието да се движите сред общество. Просто ще си поканите гости и ще се забавлявате заедно у вас. За да нахраните сетивата си – подредете красиво и по нов начин интериора. Това би накарало душата ви да запее.

За малко да забравя – ако сте обвързани – организирайте романтична вечеря за партньора си. Имате нужда да се свържете през романтично преживяване. 

Надя се занимава с психология, пилатес и стендъп комедия сериозно, а астрологията й е само за забавление. Както би казал любимият ѝ сър Пратчет – имала е един свой съпруг и няма да броим колко чужди. Чете и говори безспирно, което, естествено, прераства в писане. Ако искате да ви разсмее, следвайте я в тик-токфейсбук, инстаграм, само не и в живота, защото е опасна за живота. 

Още от Надя: По-лесно ли е да си прост?

Автор: Траяна Кайракова

Докато се нашматкам с писането, ще пропуснем празника, да му се не знае. Последно ви занимавам с разни Ица, щото после ще сте заринати с всякакви снимки на козЕнаци, Ягнета и кой каквото му е скимнало. Пак да напомня – бели яйца, бели, не други. Може да са от патка, от щъркел( ама не знам законно ли е), от щраус и какъвто добитък ви е под ръка. За първия вариант сварявате яйцата и се кръстите да не се пукнат. Оставяте ги да се охладят. В това време си намирате пяна за бръснене. Ама не крем, ами пяна, дето фъшти като дезодорант. Първо и най-основно си обръсвате мустака, сетне разни други части, каквито са ви  на сърце. Това е нужно, за да няма никакви следи сетне върху творенията ви от вашето лично ДНК. После изцърквате малко пяна, да си оставите ей!, да не си ударите пълно бръснене, че не ми се мисли сетне!

Та, изцърквате в една плоска чиния, накапвате по малко боя и с нещо остро я разбърквате с пяната. Яйцата да са изстинали, щото моите деца, като се юрнаха да ги правят врели, няма да ви кажа колко флакона от пяната на баща им замина. Пускат врялото или топло яйце в чинията, става една гореща супа и нищо на мегдана! Сетне овъртолвате яйцето в тая бръснарска смес, дето сте направили, и го оставяте за малко настрани. Остатъците от тая каша избърсвате със салфетка и воала! Яйца за чудо и мирис, пардон – приказ! Къщата мирише на бръснарница от 80-те, на епилация и евентуално на козунак. Дотук сме готови!

Да оскубем токачките!

178790073 302557414638655 3816731749070142103 n

За втората част, която ми е любима, са ви нужни разни копринени парцалаци, дето обаче са от естествена коприна, от задните части на чисти и живи буби! Аз бях подлудила всички магазини за дрехи от леля ми от Холандия. Що парцал изкупих и що нещо нарязах, не е истина! Не ще и не ще! Коприната трябва да е наистина истинска, иначе файда йок! Преровете сандъка на баба си, ако ли не, в крайна сметка й отрежете парче от роклята й, без да ви види. Тъкмо се постопли, тъй че, ако ви хване, кажете й, че е за нейно добро - да се проветрява по-лесно.  В най-краен случай, орезилете някоя вратовръзка от сватбата на мъжа ви, обикновено са от естествена коприна, освен ако не го е доскрънзяло да си купи таман такава. Щото за някои сватбата не е най-голямото преживяване в  живота им. Добре, че една дружка ме спаси. Повече от 5 години ползвам едни и същи парцали, дето ми ги даде, не са мръднали! Нарязвате си парчета с големина, колкото да се увие БЯЛОТО яйце! Нарязвате си и памучна тениска някоя, със същата големина на парчетата.

Увивате СУРОВОТО  яйце първо в коприната и то бая стегнато. Сетне стягате хубаво края с ластичка или телче. Аз зяносах всички телчета за връзване на разсад у дома. Не ме биха, но малко остана. После увивате върху коприната памучното парче. Пак стягате яко. Яко, яко, гледайте да не начупите яйцата де! Подреждате в тенжУра, сварявате и оставяте яйцата да изстинат напълно! Чак тогИз ги развивате от всичките парцали, в които сте ги омотали. Шарка и чудо! С по-тъмни платове става най-хубаво. При това тези яйца никога нямат зян, гарантирам ви! Ми то и вас да ви увия като мумии и да ви сваря, емен-емен с първата вода няма да уврите. Ако не вярвайте, пробвайте!

179508329 163281025708260 4146787438368432697 n

Аз яйца в четвъртък не боядисвам. Не за друго, ами не мога да се надигна по първи петли. Ама вас, ако ви влече, ставайте и се мятайте, хич да не ви пука! Айде, стига толкоз с тез яйца, че взех вече да ги сънувам и кудкудякам!

Весели празници!

Още от Траяна:

Кулинарни резИлтати

Някои от вас може би познават Лиляна Воденичарова, и са попадали са на страничката й Мама на четири юнски деца. Но дори и да не я познавате, стига да видите семейните им снимки в брошурата на Лидл, за да се възхитите и да се запитате как тази крехка, млада жена се справя толкова успешно и толкова усмихнато с голямото си семейство, наскоро ощастливено с близнаци?

Точно това я запитах и аз, защото макар също да имам четири деца, моите първо са с голяма разлика, което значително ме улеснява, и второ - сред тях няма близнаци. Защото близнаците, мили хора, за мен са висшият пилотаж в майчинството. Работата вече граничи с героизъм. А нашите герои всъщност са двама съвсем обикновени родители от Пловдив. Спас работи като IT, а Лили е козметичка и много си обича професията.  Най-голямата им дъщеря е петокласничката Александра, следва я палавата Йоана и близнаците Тео и Леа, които нямат годинка. Интересно е, че всичките деца са родени през юни и за фамилията този месец е „три дни яли, пили и се веселили!”  Семейството си Лили описва като “предизвикателство”, а домът им е “весела лудница от сутрин до вечер”.

MEM08804

Помолих Лиляна да сподели с нас своите “лайфхакове”, с които се справя със своята весела лудница и тя го стори на драго сърце. Някои от нас може би вече са ги открили, но за други ще са много полезни:

  1. Ура за домакинските уреди. Надали ще преувелича, ако ги нарека най-добрите приятели на съвременната майка. Освен обичайните пералня, миялна, с които сме свикнали в съвременното домакинство, Лили използва всеки ден робот-прахосмукачка, който й спестява ежедневното почистване, както и всякакви кухненски “помощници”, като еър-фрайър, блендер, миксер за готвенето. Защото такова голямо семейство си похапва добре и домакинята със сигурност прекарва много време в кухнята.
  1. Всички заедно на масата. Оттук следва вторият й лайфхак, който е открила с Йоанка и затвърждава с близнаците - захранва ги по модерната система “захранване, водено от бебето”. Подобен тип хранене според Лили спестява време и усилия, и й осигурява спокойствие, когато семейството се събере на вечеря. Ето две примерни рецепти за сладките Тео и Леа, които се хранят като големи деца, а още нямат и годинка, а хубавото е, че рецептите са подходящи за цялото семейство. Практично, нали?

Бананов кекс с рожков

Рецепта за кекса: Първо накиснах 2 с.л. счукано ленено семе в 3 с.л. вода и оставих настрани. След това активирах 1 ч.л. сода, като я смесих с 1 с.л. оцет, и оставих настрана. В голяма купа намачках 2 големи банана, добавих 60мл разтопено кокосово масло и 5 с.л. мус от сини сливи (мусът е подсладителя). Добавих лененото семе и содата. Разбърках добре и оставих настрана.

В друга купа смесих 95 гр. бяло брашно, 50гр. оризово брашно, 60 гр. брашно от рожков, 50гр. блендирани орехи, 1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. канела. Всичко разбърках добре и добавих към сместа с бананите. С вилица разбърках двата вида смес. Пекох в предварително загрята фурна на 170 градуса във форма за кекс, постлана с хартия за печене.

173856585 123431516472566 8982970024408535921 n

Мусака с тиквички, кайма и ориз

Рецепта: задуших в тиган с капак 1 връзка пресен лук със зехтин, след това добавих 600 гр кайма смес,1 ч.л. кимион и щипка черен пипер. След като каймата стана на трохи, добавих 1 1/2 ч.ч. ориз и 3 бр. нарязани на кубчета тиквички (ако са дребни, сложете 4 бр.), добавих и 1ч.л. босилек. Разбърках добре и налях 4 ч.ч. гореща вода. Прехвърлих в тавичка и пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

След това направих заливката от 2 яйца 2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода и 3 с.л. брашно. Залях мусаката и пекох на опция грил до готовност.

173767828 123308959818155 58760998808726284 n

  1. Планирай рутинните домакински дейности, например пазаруването - това е третият лайфхак на Лили. “Много ми помага, че си имам списък за седмично пазаруване и мъж, който да изпълнява списъка” - каза тя през смях. Всъщност това е и причината да пазарува редовно в Lidl - оттам може лесно да набави всичко, което й е необходимо не само за кухнята, но и за дома, и за децата. Дрехите им са качествени, прилягат добре и всеки сезон има по нещо за цялото семейство, а бебешките дрешки издържат на много пранета и пързаляне по пода. Споделя още, че използва и приложението им и е доволна от него. (Признавам виновно, че още не съм го пробвала и непременно ще го сваля преди следващото посещение в магазина.)
  1. Погрижи се за себе си. Четвъртият лайфхак на Лили е съвсем различен и е свързан с професията й. Докато приготвя вечеря с авокадо например, тя си прави една простичка маска за лице, която препоръчва и на нас. Четвърт авокадо намачква с една чаена лъжичка мед и се маже на лицето. Кожата става уникално мека. Особено подходяща маска за суха и изтощена кожа. Малко грижа за себе си винаги е от полза и ни кара да се чувстваме не само по-красиви, но и по-щастливи. Дребните женски удоволствия не бива да се забравят.
  1. И мама е човек! Петият лайфхак на Лили много ми допадна. Тя прави нещо, което подкрепям с две ръце. Не отказва помощ и когато е възможно, се възползва да полегне следобед с децата. “Баби, лели, приятелки, помощ за основно почистване - ако има възможност и желаещи, не им отказвайте от криворазбрана майчинска гордост”, ни съветва Лили. И е права - нека не се стараем да сме идеални, няма нужда всичко вкъщи да блести от чистота, всичко да е в идеален ред. Усмивката и доброто настроение са много по-ценни от изрядното домакинство. Децата няма да помнят как хубаво мама е миела пода, но завинаги ще запомнят как ги е прегръщала с усмивка.

MEM09144

Лили го прави да изглежда лесно, нали? Заради нейният оптимизъм и добро настроение я поканихме за посланик на LIDL този месец. А тук можете да прочетете и историите на предишните посланици, дванайсет шарени, забавни и усмихнати семейства от различните краища на България:

Соня и Ромео от Благоевград с историята им за любовта като старо вино,  Илиана и Николай от Якоруда, Стела и Слави от Велико Търново, за семейството на Стефи и Сашо Дуцови, които сбъднаха мечтата си и заживяха в китното село Бусинци, на талантливата Неда Малчева от Русе, сръчната Христина Хаджийска от Пловдив, за минишеф Ивет от Варна и веселата женска тайфа на Вики, Мира, Яна и Милена, за семейство Явашеви от Бургас, Лора, Никола и Емил Райчеви от София, както и за Елеонора и Калоян от Видин - и  Вася и Пламен от Дупница.

Автор: Бени Хюбнер

Пълните нямат шанс – твърди една моя позната. Самата тя винаги се е борела с няколкото килограма в повече. Животът й всъщност минава под егидата - тяло мое - враг мой. На няколкото килограма в повече са вменявани всякакви вини. Като почнеш от неуспехите с интимните партньори, минеш през прогнозата за времето и стигнеш до професионалния й застой. Всичко, ще речеш като я слушаш, опира до паласките в талията. Ония, които старателно оглежда в огледалото час по час и дълбоко възненавижда. Не ги нарича любовни дръжки, защото поради тях, според нея, любовта я отбягвала.

Периодично взима решението да се разделят. Тя и виновните за личната й драма няколко килограма в повече. Подлага се на всякакви, както тя твърди - жестоки диети. Намалява шоколадите от два на един на ден, взима си такси от ъгъла, вместо от стоянката пред офиса, дори, когато асансьорът се повреди не чака техниците да го поправят, а смело щурмува етажите. Обаче - орисия, проклятието на няколкото килограма в повече така се е лепнало за носа й, че като погледне напред, вижда само него. Не било светоглед и себеоценка не било, казва. Огледалото й говорело. Огледалата не лъжели никога.

Беше си купила електронно кантарче, за да измерва успехите си. На третия месец го изхвърли с обяснението, че електрониката му се скапала - голям боклук било. Колкото и да гладувала, колкото и етажи да качвала, леейки море от пот и калории, кантарчето все показвало - любов нула, успех нула.

А в началото от познанството ни тя беше най-лъчезарното същество, което съм познавала. Смехът й беше заразен и завладяващ. От онези смехове, звънтящите. Имаше необикновената способност да те изважда от сивотата на ежедневието и да ти разкрива магнетични. Зелените й очи отразяваха звезди и те караха да вярваш, че красотата е възможна.

Не помня кога точно се случи метаморфозата. Може би, когато баща й монтира огромно огледало в коридора. В един момент осъзнах, че се е превърнала в дебеланата, която пази смеха си за великия момент на отслабването. Тогава, когато с няколкото килограма в повече щяха да си отидат всичките невъзможности и непреживяности . Тогава, когато новото й лелеяно аз щеше да пасне точно на рамката, която бе начертала на стената си и под нея се мъдреше гениалното обозначение-"ИДЕАЛ".

Така се случи, че животът ни раздели. Чувахме се от време навреме по телефона, колкото тя да сподели как върви рамкирането й, а аз да я убедя в личната си подкрепа. Някак си по навик, механично и доста лицемерно. Липсваха ми усмихнатите й зелени очи. Когато я срещнах случайно се оказа, че не само те липсват. Отрязала ГИ - гордо обяви тя. Разделила се с възневидения D размер и сега си купува сутиени с подплънки. Имало избор, огромен. Прие ококорването ми за одобрение и възторжено продължи:

- Само 5 килограма още и всичко ще бъде наред!

Срещнах я отново след видими минус доста килограма. Беше по-посърнала от всякога и по-облечена от всякога.

- Пълните - поде рефрена си тя - нямат шанс. Светът е устроен за слабите, а аз, аз цял живот ще си остана една ужасна дебелана.

Беше стегнала възширочките си дънки с нелеп мъжки колан и се взря в очите ми в очакване на съчувствие или поне разбиране. Смънках, че бързам. Нямах време за лицемерие и ми беше тъжно, защото осъзнах, че едва ли скоро ще видя прекрасните й усмихнати зелени очи, за да си помисля, че красотата е възможна. Защото красотата се опитваше да влезе в рамка с надпис ИДЕАЛ.

Аз не харесвам рамки... Освен на очила и картини.

Прочетете също:

Смелостта да си нормална

woman 6079961 1280

  1. Най-популярни
  2. Най-нови
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам