logomamaninjashop

Като чуя за матура, се хващам за кобура

Автор: Иво Иванов

Предстоящите матури за 7-ми и 12-ти клас ще се проведат при безпрецедентни мерки за сигурност срещу преписвачите. На влизане в училище зрелостниците ще бъдат идентифицирани чрез снемане на пръстови отпечатъци и сканиране на ретината. В класните стаи ще бъдат монтирани специални скенери за откриване на скрити из джобовете „пищови“. Камери и умни датчици ще следят и улавят съмнителни сигнали като чоплене на носа, разсеяно почесване зад тила и съсредоточено захапване на химикалката. Мобилни групи от МОН, сформирани от строги и кисели пенсионирани учителки в маскировъчна екипировка на спецотряд и с маски на лицето, ще нахлуват за внезапна проверка в класните стаи по време на изпитите. „Ръцете на чина, никой да не мърда!“. По високите сгради около училищата ще бъдат разположени снайперисти. Останалите мерки срещу преписвачите са строго секретни и са разработени съвместно с МВР.

Всички тези предохранителни мерки, за които са отделени сериозни средства от бюджета на Министерството на образованието, имат за цел тутакси да бъдат заловени, разобличени и неутрализирани тарикатите-преписвачи, които, както отдавна е известно на всички, са най-големият проблем на образцовата иначе българска образователна система. Както Рейгън навремето е бил враг номер 1 на Тутраканска селищна система. На всеки ученик и квестор ще се гледа като на потенциален престъпник, за да се предотвратят в зародиш всякакви шашми и злоупотреби, петнящи доброто име на родното образование.

Любов Даскалова и малките матури

matura2

Както се вижда от традицията, наложена в последните няколко години, от сега нататък усилията на просветното министерство ще бъдат концентрирани основно в борбата с преписването и в създаването на максимален стрес за кандидат-гимназистите по време на изпитите им. Учениците трябва да са наясно, че образованието е сериозно нещо и образователната система не може да бъде надхитрена. Единствено и само по този начин ще се гарантират честни изпити и равен старт в живота, което в крайна сметка е върховната цел на всяко образование. Ако за вас върховната цел на образованието е друга, търсете си друга образователна система!

Евентуално, ако останат свободни ресурси, те ще бъдат ангажирани във второстепенни и по-маловажни задачи на Министерството на образованието като борба с функционалната неграмотност, разработване на стратегии за по-качествено образование, работа върху мотивацията на учениците за учене, повишаване квалификацията на преподавателите и други подобни инициативи от пожелателен характер.

Докато МОН, с подкрепата на медиите, ни отвличат вниманието с всичките тези димки около матурите и със симулирането на реформи, международните изследвания на грамотността в последните години вадят много тревожни данни за България - оказва се, че около 40 процента от деветокласниците ни нямат елементарни четивни умения – за четене, могат да четат, но не разбират прочетеното и не могат да го приложат в житейска ситуация, на същия хал са и с математиката и природните науки.

Детето ми недоучено

matura3

Много сме силни в ритуалите и показността, дай ни на нас празнични фанфари, дай ни 15-ти септември и 24-ти май. Дай ни драконовски мерки срещу преписвачите на матурите. Дай ни повод за гордост с новини за успехите на математиците от СМГ в световни олимпиади. Хвърли ни кокала с това или онова отпаднало от учебната програма произведение и изпитай силата на патриотичния ни гняв във Фейсбук.

С отчаяно вайкане и с носталгични спомени за това колко добро е било образованието едно време, с яростно охулване на сегашното положение, с добри пожелания и намерения, с поредните недъгави козметични реформи, хвърлящи прах в очите, нещата обаче няма да се подобрят - и това важи не само за сферата на образованието. Трябват решителни, радикални промени. И за тях е отговорно не само правителството или Министерството на образованието, но и всички настоящи и бъдещи родители. Но това няма как да се случи, ако все още ни е срам, че детето ни не е с чисто нови дрешки, обувки и огромен букет за госпожата на 15-ти септември и НЕ ни е срам, че е неграмотно на 24-ти май!

 

Препоръчваме ви още:

Кога ще тръгнем по "западния" коридор в образованието

Образова ли ни образованието?

Образователната система в Обединеното кралство

 

Последно променена в Понеделник, 14 Май 2018 10:24

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам