logomamaninjashop

Защо не сме чували за диспраксия

  • 16 Ное, 2020

Диспраксия? Признавам си, че не бях чувала този термин, докато една майка от групата ни не сподели за трудностите, които среща дъщеря й. Мисля, че тази преводна статия от parents.com ще е полезна за всички ни, особено за учители и хора, които работят с деца. Автор е Джиа Милър, която споделя личния си опит като майка на дете с диспраксия. Ето нейната история.

Когато синът ми беше на седем години, той поиска да се научи да кара колело. Всеки следобед убеждаваше някой от нас да излезе навън и да го учи. Два часа по-късно, отзовалият се член на семейството се връщаше с болки в гърба, уговаряйки сина ми, че вече е време за прибиране.

Синът ми успя бързо да подкара колелото, но продължи да се мъчи с това да потегля сам, да запази баланс при завиване и да спира безопасно. Отне му около два месеца да овладее потеглянето, въртенето на педалите и спирането. Сега той е на девет и се гордее с това, че може да кара колело.

Защо това беше такова голямо предизвикателство за него? Защото синът ми има диспраксия, неврологично разстройство, което често засяга двигателните умения.

Приблизително десет процента от населението има диспраксия, но ако не сте чували за нея, не сте сами. За състояние, което може да засегне до един на всеки 10 души, е шокиращо, че  учителите рядко са чували за него и не могат да осигурят достатъчна подкрепа в класната стая.  

Какво представлява диспраксията?

Диспраксията е състояние, при което невроните в мозъка, които контролират двигателните умения и усещания, не реагират и не се  синхронизират правилно. Допреди този сравнително нов термин, тези деца са обявени просто за тромави и това ужасно определение ги преследва до зряла възраст.

Диспраксията не протича еднакво за всички и може да се обърка с редица други състояния. За нея няма лечение. Децата с диспраксия обикновено не изглеждат различно от връстниците си и за всички останали остава скрито колко трудно е за тях да изпълняват „прости“ задачи.

Хората с диспраксия могат да имат един или всички от следните симптоми:

  • Трудности с фина моторика, като писане и използване на прибори за хранене
  • Трудности при двигателни умения като ритане на топка и ходене по стълби
  • Трудности при запомняне на устни инструкции
  • Невъзможност за организиране или управление на времето
  • Невъзможност да се преценят точно хората и ситуациите и да се отговори правилно на социалните сигнали
  • Зрителни и сензорни затруднения, невъзможност за ориентиране в пространството
  • Лоша памет
  • Забавяне на говора или затруднение да се използват думите по подходящ начин
  • Всичко -  от пълзенето до скачането на въже, може да бъде предизвикателство

На 10 месеца синът ми започна работа с физиотерапевт, който го научи да пълзи, да ходи, да тича, да прескача, да скача, да се катери по стълби и т.н., тъй като той не беше в състояние да развие нито едно от тези умения самостоятелно. Но останаха другите проблеми.

Децата с диспраксия учат всяко ново умение в неговите три компонента – човек, дейност, среда.

Ако се научат да скачат на въже у дома, децата ще се затруднят да го направят в училище, защото трябва да използват друга част от мозъка си и да изпълнят умението си с нова настройка в новата среда, обяснява трудотерапевтът Сали Пейн.

Аз не съм слаб, мога всичко!

crayons 1445053 1280

Как изглежда диспраксията в класната стая

Миналата пролет, по време на годишната родителска среща на сина ми, слушах как неговият учител и различни педагози го описват като мързелив, провокативен, небрежен и непредразположен към учене. И аз изтъкнах онова, което като че ли никой не разбираше - неговата диспраксия. 

Синът ми е много интелигентен, но със сериозна липса на двигателни умения и умения за планиране, така че макар да е напълно способен да реши сложни задачи наум, не може лесно да пренесе решението си на хартия. 

Децата с диспраксия трябва да положат много повече усилия за организиране на движенията си. Те използват когнитивния си капацитет, за да седнат правилно на стола, да хванат писалката и да движат ръката си в правилната посока, така че нямат повече капацитет да мислят за инструкциите и да следват какво се случва, обяснява Пейн. 

Когато учителят му поставя задача, синът ми обикновено си спомня първата и последната инструкция, но нищо между тях. Но тъй като иначе е изключително умен, учителят приема, че той пренебрегва неговите указания и вижда провокативно дете, вместо дете, което се нуждае от подходяща подкрепа.

Скритите борби и видимите последици

Едно от най-големите предизвикателства е да накараш другите да разберат и приемат твоето състояние. Родителите, включително и аз, многократно обясняват на учителите симптомите на диспраксия, помагат им със съвети и утешават децата си, когато се чувстват провалени, защото най-доброто от тях не е достатъчно добро и биват осмивани, че са направили нещо „погрешно“ пред целия клас. Начинът, по който възрастните, особено учителите, реагират на дете с диспраксия, силно влияе върху реакцията на връстниците им. За съжаление тормозът от учители и ученици е често срещан.

Говорил съм с много родители на деца с диспраксия и двата апела, които многократно се повтарят са: „Иска ми се хората да разберат колко много работи детето ми“ и „Детето ми е най-добрият и най-съпричастен човек, когото познавам“. За моя син и за много други и двете са верни.

Човек с диспраксия трябва да работи десет пъти повече, само за да овладее основни задачи като закопчаване на предпазен колан или връзване на обувки. И го правят, защото не искат да ги дразнят, че са различни. Тъй като се борят ежедневно, те съпреживяват с другите, които са изправени пред несгоди, защото много добре знаят какво е чувството да си различен и не желаят никой да се чувства смутен или безпомощен.

Диспраксията не трябва да бъде покрита с тайнственост. Много знаменитости като Даниел Радклиф, Кара Делевин, Мел Би, Шер Флорънс Уелч, Ричард Брансън, Джейми Оливър публично споделят диагнозата си. Наличието на диспраксия не е показател за неуспех - това е доказателство за характера и постоянството на човека.

„Децата с диспраксия често имат страхотно чувство за хумор, което наистина им помага да се справят с това“, казва Пейн. "Обичам да прекарвам време с тях. Те имат различен поглед към света, отлично се справят с решаването на проблеми и имат толкова необикновена съпричастност. Защо не се гордеете с това, че имате диспраксия?"

Източник: parents.com

Вижте също:

Никой не е застрахован

Последно променена в Понеделник, 16 Ноември 2020 09:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам