Бащи и синове

Да, майките безспорно имат най-важната роля в живота и възпитанието на детето, но има неща, които то може да научи само от баща си. Особено, когато става дума за синове.


Нека помислим: първоначално момчето попада в детската градина, където за него се грижат възпитателките, после тръгва на училище, в което (в най-добрия случай), единственият мъж е учителят му по физическо. То постоянно се намира в женска компания и остро му липсва мъжкото възпитание. Какво може да даде на детето единствено таткото?

Да обясни на момчето колко важно е да умееш да печелиш и губиш
Таткото е най-добрата компания, когато става дума за състезания, подвижни игри. Те са добра тренировка на мъжките качества. Чрез игрите детето усеща вкуса на победата, осъзнава, че за нея са нужни усилия. За бащата тези занимания са отлична възможност да обясни на сина си, че загубите са неизбежни, и че ако си паднал, трябва просто да станеш и да продължиш, в това няма нищо срамно.

Да научи сина си на кавалерство
Таткото възпитава в правилно отношение към жените. Да, майката би могла да разкаже на сина си как трябва да се държи един джентълмен, но само таткото може да покаже това на практика. Би било добре, точно от него малкият му син да научи всички важни неща за жените. Не от приятелите, не от интернет, а от таткото. Да вземе сина със себе си, когато отива да купи цветя за мама, да обсъди спокойно и вежливо с продавачката какъв да бъде букета, за да не се притеснява детето му от общуване с непознати жени. Това е всичко, което може да направи в тази ситуация, и то е напълно достатъчно. 

Да му разкаже за любовта по мъжки
Нека синът разбере какво е това чувство точно в един такъв разговор. За тийнейджъра е ценен подарък, ако баща му разкаже за първото си влюбване, за първата си среща, първото „кафе“ с харесваното момиче. За това, че не трябва да бързаш с обвързването, че е по-добре да почакаш момичето, което наистина ще раздвижи клетките на душата ти. Подобни разговори са много полезни и за изграждането на доверие между двамата.

Да го научи да дава отпор, да отстоява позициите си
Само таткото може да научи сина как да бъде твърд и силен, как да отстоява своята истина. Да му покаже, и обясни, кога да се противопоставя така, че съперникът да не смее да приближи и кога е разумно да не обръща внимание на провокациите и да се отдалечи с достойнство. Да го научи, че да си добър не е слабост.

bashti mirogled

Да му помогне да изгради собствената си гледна точка за света
Дори не е необходимо да прави нещо специално, а просто да бъде със сина си и да говори с него. Така той ще разбере, че освен мама, с нейните изисквания и очаквания, има и поне един човек с различен подход. Разбира се, родителите трябва да са единни по въпросите на възпитанието, но това не пречи мирогледа им да е различен. Това е напълно нормално. Чрез общуването с баща си, синът научава, че има различни гледни точки по едни и същи въпроси, учи се да анализира и да формира свое мнение за нещата.

Да обогатява опита на детето с нови усещания
Това започва от най-ранна възраст. Дори шестмесечното бебе може да почувства разликата между женската и мъжката проява на любов. За разлика от мама, таткото предпочита активните игри, той е човекът, който те подхвърля до тавана, а ти се смееш с пълно гърло, защото си сигурен, че ще те хване; или да те провеси с главата надолу, държейки краката ти в някаква друга луда игра. Подобни занимания наистина могат „да спрат“ майчиното сърце, но дават на детето изобилие от зрителни и тактилни усещания и нов опит на собственото му усещане за пространство.

Да го научи на мъжките умения
Има неща, които за много жени изглеждат като магия. Владеят ги само мъжете: да запалиш огън, да опънеш палатка, да ремонтираш автомобила. Дори градските деца не поставят под съмнение, че умението да палят огън все някога ще им потрябва, ако ще да става дума и за ползването на барбекю. Във всяка компания описаните навици ще осигурят на сина точки в очите на другите и безспорен авторитет.

Да му помогне да усвои задълженията свързани с бита
Да се обръснеш, да вържеш вратовръзката си, да изгладиш ризата си – баща ти може да те научи на всичко това (с някои изключения). Макар сега да е възможно да намериш отговор на всеки свой въпрос в интернет, значително по-добре е да го научиш от баща си. Той дори е човекът, който може да ти покаже, че мъжете умеят да готвят не по-зле от жените. Поне на ниво – да не умреш от глад.

Последно променена в Понеделник, 24 Април 2017 11:21
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Какво се пие със суши

Какво се пие със суши

22 Авг, 2019 Забавно

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам