Ninja Editor

Ninja Editor

Автор: Дарина Димитрова

Преди време една приятелка ми сподели, че неин колега ѝ разказал за някаква ясновидка, която „много познавала“ и ми предложи да отидем да се позабавляваме, хвърляйки един небрежен поглед към утрешния ден. Как да откаже човек на такова апетитно предложение, даже не се и замислих. И докато го кажа, вече пътувахме с автобус към селото на бъдещето. Потрепервах от екстаз при мисълта за срещата с баба ни Айшеко от село Врачково. Тя нямала тарифа. Вземала колкото ѝ оставиш, но впоследствие разбрахме, че десет лева не ги харесвала, защото две кутии цигари ги пушела за половин ден. Тъй че настоявала минимум за двайсетачка, "за да остане все пак и за хляб" ни каза тя.

Баба ни изглежда типично за жена-гледачка на нейната възраст. Косата ѝ е дълга до кръста и боядисана в оранжев цвят, която прилежно прибрана в две дълги плитки, подаващи се под забрадката ѝ. Изражението ѝ е приветливо, а устните ѝ оформят усмивка, която показва беззъбието в устата ѝ. Облечена е с тигров шалвар и дебела, тъмносиня, плетена жилетка, под която се подава червена блуза. Любезно ни покани да влезем. Забави се известно време в кухнята, докато ни приготвяше кафето в някакъв иновативен уред на нашумялата марка „Делиормано“, а когато то беше готово, дойде при нас, лъкатушейки като един истински полярен пингвин, който току-що беше изял обилно количество риба. Гадаенето ставало индивидуално, затова първо влезе моята приятелка и след това аз. Докато чаках, успях да разгледам в детайли къщата на баба ни. Да си призная, забелязах няколко много важни подробности, които говореха за стойността, вложена в изграждането на този дом. Определено си личеше, че бяха похарчени немалка сума пари, което затвърди теорията ми за доходоносния бизнес на баба Айшеко и колеги.

Шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия

24296401d375dfd3558ea7e539045f8d XL

 

И тъй като дойде моят ред, баба ни започна самодоволно да ми врачкува:

- На колко години си, моето момиче – задавайки въпроса, запалва една цигара.

- На 35. – казвам аз стратегически, въпреки че съм на по-малко.

- Годините не ти личат. Много млада изглеждаш, не ти давам повече от двайсе, но не е от значение възрастта – констатира тя – ако мога ще помогна! Голям късмет имаш, от мен да знаеш. И неслучайно си дошла при мен. Аз ти казах, че ще ти помогна, и да знаеш, че чашата ти показва, че някой ти мисли злото – започва да ме обработва тя отдалече и гледа съсредоточено в чашата, сякаш наистина ѝ ги говорят – вижда се мъж. Омъжена ли си – ме пита, което ме кара да се замисля, че след като е ясновидка би следвало да е наясно с този тъй важен въпрос, затова решавам да импровизирам и казвам:

- В момента не. Иначе съм се омъжвала и развеждала пет пъти – баба ни ме погледна съжалително, замлъкна за кратко и добави:

- Ето, виж го моето момиче, сега ти се пада голямата любов, онези са били помежду другото. От тях си научила уроците си. Виж колко хубаво е изваян в чашата ти, като цвете ще те гледа, да знаеш.

"Дано не ме гледа, тъй както аз се грижа за моите цветя, че няма да оцелея дълго.+, си мисля и на лицето ми се появява загадъчна усмивка.

- Но да знаеш, че за да срещнеш този мъж, трябва да направиш специален ритуал, който ще ти кажа сега.

Баба ни Айшеко предизвика сериозно любопитство в мен. Последва разкриване на рецепта за сдобиване с богат мъж:

- Сега, слушай ме внимателно, моето момиче – каза, докато поглъщаше дима от поредната цигара – ще вземеш две яйца – прави пауза и чака одобрение, кимам бързо, за да продължи – това сте вие двамата. Ще ги сложиш в една тенджера. Върху тях ще поръсиш сол – тя пази от зли очи и лоши хора, които ще завидят на щастието ви – замисля се, сякаш в съзнанието си прелиства хиляди рецепти в търсене на най-точната – ще добавиш две супени лъжици олио, може и краве масло, машинно масло, важното е да е нещо мазно – то ще помогне животът ви да върви по-гладко, и накрая ще добавиш една чаена лъжичка захар, за да ви е сладък животът. Всичкото това ще залееш с една чаена чаша вода.

Опитът и съветите на баба Айшеко никак не са за подценяване, тя казва, че е помогнала на стотици хора, но на мен това ми прилича на същинска рецепта за кекс. Само олиото ми е под въпрос, но щом баба ни казва, ще се съобразя с нейния съвет. Все пак решавам да попитам:

- Бабо Айшеко, с лубрикант ще стане ли?

- Ще стане – казва уверено тя и поглежда вдясно от мен към един скрин, където вероятно крие нейния лубрикант. Добре че не реши да ми услужи.

- И после във фурната ли да го сложа? – питам аз с ирония, но успявам да запазя хладнокръвие и се чудя дали това нещо ще трябва да се изяде.

- Не, на терасата ще го сложиш по пълнолуние, да се зареди с небесна енергия и да подейства по-бързо, след това ще оставиш отварата да престои три дни и две нощи в стаята, в която спиш, а сетне ще я изсипеш върху някое куче, че да отиде всичко лошо върху него. Но преди това – прекъсна сцената в съзнанието ми, в която си представях агонизиращото куче – трябва да изчистим негативните влияния, моето момиче. Имаш направена магия. Ето виж, един дявол има в чашата ти. Трябва да го изгоним иначе няма да се появи мъжът. – казва заплашително тя.

Суеверията

f8ea1c7aff521bedaac5eab4cbe3ce1e XL

- Как? – питам аз.

- Сега ще ти приготвя специална отвара, която ще трябва да разредиш с три равни части вода и да се къпеш с нея три дни подред.

- Каква е тази отвара, бабо Айшеко?

- В литър вода се слагат три капки урина от рогат добитък. Аз имам много, не се притеснявай. Магията, която ти е направена, е от индианското племе на Мозъчните шайби. Най-опасната магия в света.

Да си призная честно, ами изплаших се. Баба ни Айшеко обаче не се отказва лесно. Запали отново цигара и заговори за продължение на ритуала:

- След това трябва да намериш перо от бяла лястовица, не от гълъб, а от лястовица, запомни това добре. Нокът от големия пръст на десния крак на 90-годишен човек, листо от 100- годишен дъб, косъм от гърба на павиан и ще ми ги донесеш, за да приключим ритуала и да затворим кръга, а с това ще заключим и лошата енергия. Ако не можеш да ги намериш, аз ще ти дам, но ще ти струват 200 лв.

- Но баба Айшеко, това е невъзможно! – казвам аз.

- Ти знаеш ли как се разваля една магия, бе момиче – ми повиши тон тя, видимо ядосана и запали цигара – всички си мислят, че ей така става, духаш, и готово. Ами не става така. Ще направиш каквото ти казвам, ако искаш да ти помогна, ако не вземеш мерки все по-зле ще става. Затова побързай и трябва да знаеш, че 200 лв. са само материалите, а ритуалът ще ти струва 500 лв., защото техниката по разваляне е много сложна и след развалянето на такава магия се възстановявам два месеца, защото всичко лошо идва в мен и това е с отстъпка, да знаеш, защото си ми симпатична, иначе вземам 1000 лв.

И продължи с ентусиазъм да гледа в чашата ми:

- На дъното на чашата се вижда един чорап, да не си изгубила другия някъде? – пита тя.

- Да, това са любимите ми чорапи с фламинго, обърнах къщата да го търся и го няма, сякаш е потънал вдън земя.

- Някъде у вас е. Потърси го. Виж в чаршафа за олекотената завивка, която изпра предната седмица.

- Не съм прала чаршафите предната седмица.

- Момиче, не е нужно да помниш всичко, затова съм аз тук, да ти казвам, просто потърси чорапа в чаршафите. Там го виждам.

След това оставя чашата, запалва една свещ и още една цигара. За по-романтично предсказание не съм и мечтала, стана ми някак уютно, а кофеинът продължава да ѝ ги говори:

Хубаво направи, че дойде, сега восъкът ще изтегли всичко лошо, което има върху теб и твоите ангели, защото ако те страдат, страда и твоето съзнание – отваря толкова широко очи, че бих могла да измеря диаметърът на очната ѝ ябълка. Втренчва поглед право в моите плахи очи и започва да прави мистично движение с ръка покрай пламъка, напомняйки за Лили Иванова, когато пее припева на „Ветрове“.

Отново за суеверията

382b8d3782570445d756f78552586f35 XL

Тъкмо ще ставам от креслото да си ходя и тя ми казва да седна защото:

- Някой ни праща лоша енергия! Ще я върнем там, откъдето е дошла, ще го заключим този човек! Трябва да изчистим негативните влияния веднага – казва тя – седни моето дете.

Баба ти става от удобното си кресло и започва да рови из чекмеджетата на лъскавата си секцийка търсейки нещо, разбирайте много важно. Гледам уплашено и се чудя кой ли е невинния човечец, който ще бъде държан под ключ от Айшекото, и докато умувам над създалата се трагико-комична ситуация, тя ме прекъсва:

- Кой ти мисли лошото, момиче? Аууу, такова нещо не съм виждала през живота си, каква е тая лошотия?! – и от най-долното чекмедже вади черен пипер, свещ и нож с дълга дръжка, казва, че те са купувани в точно определени дни, специално за такива ритуали. Изважда и черна хартия с капка кръв, и химикал, който съхранява в кутия с пръст. След това ме кара да напиша в хартията със ситни букви нещото, от което се страхувам най-много и да ѝ върна листа. Не след дълго се престрашавам да взема химикала и написвам: „Страхувам се, че Супер Марио ще изскочи от шкафа срещу мен.“ След което преглъщам звучно, сгъвам листа и ѝ го подавам, тя започва някакъв ритуал – поръсва отгоре му черен пипер, а след това замеря и мен с него, и виждам как устните ѝ изричат заклинания. Започва да обикаля помещението и гръмко да се оригва, това показвало, че лошата енергия излизала. След това отваря прозореца, запалва листа на горещата свещ, а с ветрило гони дима навън през прозореца. Мисля, че сополът играе много важна роля в заключването на лошите енергии, но няма да изпадам в повече детайли, относно ритуала и хигиенните навици на баба ни, защото това са лични неща. Така и неразбрах за какво служеше ножът, може би да респектира наивния срещу нея клиент, но важното е, че не го използва. „Е, извинявай, Супер Марио, не исках да приключиш така.“ – казвам и се прекръствам за Бог да прости.

- Ашколсун, машшшала, готово, моето момиче, вече няма от какво да се притесняваш – ме уверява баба ни – изгонихме лошите сили. Бре, голяма лошотия – казва запъхтяна, все едно току-що е финиширала на маратон Експо София. Настъпи тишина. Бабата запали цигара. Страстите се успокоиха, а сърцата ни забиха от галоп отново в тръс.

Решавам да задам последен въпрос на баба ни преди да тръгнем:

- Бабо Айшеко, имам една мечта... – и правя пауза, преди да задам въпросът си, за да видя реакцията ѝ.

Тя ми каза да сложа палеца си на дъното на чашата и да го завъртя, след което погледна и каза:

- Ще се осъществи. Тази година каквото пожелаеш ти се дава да се случи, така че не се притеснявай! – ме отряза тя, за да млъкна, защото вече бях надминала лимита от един час, в който да ми гадае.

Когато я питах колко ѝ дължа тя каза, че нямала тарифа и каза да ѝ оставя, колкото аз преценя. После обаче взе да увърта и поясни, че по време на срещата ни все пак е заключила един човек, а това било с тарифа и поиска 50 лв., което беше голям стрес за мен и аз започнах инстинктивно да се пазаря, за да смъкне от цената като поясних, че съм тръгнала само с 20 лв. В крайна сметка тя се смили над мен и моята приятелка и вместо да ни вземе за заложници като същински Хензел и Гретел, реши да си прибере 20-те лева. На тръгване се надявах Айшекото да не реши отново да ме върне от вратата, искайки да ми направи молебен за късмет, например, който ще струва колкото един Playstation 4. Така приключи първата и последна среща с баба ни Айшеко, а водата с урина отказах.

„Всичко си им своя край. Само цигареният дим, показанията на електромера, водомера и предсказанията на ясновидците – не.“, помислих си аз и с облекчение тръгнах от къщата на Айшекото.

Да бъдеш врач, баяч и обирач не е просто дарба, това е професия и то не каква да е професия, а доходоносна професия. Представяте ли си, че има хора, които работят за 30 лв. надница, пък тези ги изкарват за един час, а на ден печелят колкото половината заплата на някой чиновник? А как се става в днешно време гледач? Ами много просто – първо е много важно да си вярвате, когато лъжете, за да могат и клиентите да ви повярват и второ – достатъчно е да разполагате с малко повече опит в измамите и въз основа на честите си комуникации с хората да сте придобили интуиция и усет. Дето се казва: „Само като го видя знам чистач, фермер или пилот на самолет ще излезе от него.“ Трябва да се направи статистика за алъш вериша на ясновидците и да се оповести публично колко хора утежняват бюджета си, заради вярата си в тези ритуали. Замислям се понякога дали и аз да не се впусна в тоз тъй просперираш бизнес и да стана ясновидка. Все пак всички живеем за едните пари, колкото ѝ да не искаме да си го признаем.

Прочетохте ли

Из групите на майките

 

5 нови случая на морбили са регистрирани в страната. Медиите съобщиха, че вчера от лабораторията е потвърден последният случай. Вече 3 деца между 1 и 3 години лежат в инфекциозна болница в София. Още две бебета на няколко месеца са били контактни с разболелите се и в момента лекарите разчитат на предадения от майката имунитет по време на бременността. Всички случаи са от селата около Гоце Делчев.

Отказът от имунизации сред главните опасности за 2019 според СЗО

a97842d1611fcad5705a952b9c2c79ba XL

Важна информация за морбили от credoweb:

Морбили е остро инфекциозно заболяване, силно заразно. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11дни. Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен човек, настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта.

До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването, поради наличието на антитела, предадени от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Диагностицирането на болестта става с помощта на клинико-имунологични лабораторни изследвания. Не се правят във всички лаборатории, така че най-добре предварително да попитате лекаря си или сами да проверите къде могат да ви изследват при нужда за IgG и IgM антитела.

Наличието на IgG антитела означава, че сте успешно ваксиниран или имате траен имунитет. При среща с вируса може да настъпи инфекция, но тя ще е много по-лека. Наличието на IgM антитела е показател за прясна инфекция, а в някои случаи и за реинфекция.

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

18ff4d910cedae8e6e6069cb21af4163 XL

Как започва заболяването? 

  • Зачервено гърло
  • Хрема и кихане
  • Конюнктивит
  • Температура и обща отпадналост
  • Поява на бели точковидни налепи по лигавицата на бузите - петна на Коплик
  • Поява на розово-червеникав петнист обрив по тялото, като петната имат склонност към сливане  

Какви са симптомите през различните периоди?

В клиничното протичане на заболяването морбили се наблюдават три периода: остър (катарален), обривен и възстановителен.

Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, ринит (серозно-слузеста секреция от носа), сълзотечение, светобоязън, кихане. Появява се кашлица - груба, неповлияваща се на обичайното лечение. Постепенно температурата достига до 38,5º-39º С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците, фаринкса.
На 3-5 ден се появява характерният макуло-папулозен обрив с ново повишаване на температурата до 39º-40º С. Той се развива поетапно, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща гърдите, гърба и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. През този период може да се появят усложнения от централната нервна система, от белите дробове - сухи, свиркащи и влажни хрипове, от сърдечно-съдовата система.

Ваксините са причината...

2a7c5a55d24475c5674a6cabf9d5e3d4 XL

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил, и общото състояние постепенно се нормализира.

Диагнозата се поставя при наличие на три симптома: генерализиран макулопапулозен обрив в продължение на 3-4 дни (брустница, дребна шарка), температура 38,5º и наличие на кашлица, ринит, конюнктивит.

При наличие на симптомите посетете лекар незабавно. Имайте предвид, че човек е заразен преди проява на обрива до няколко дни след това. Заразата се предава чрез кихане и кашляне.


Препоръчваме ви още:

Майка споделя историята на момиченцето си, починало от морбили

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

Скъпи родители, лъжат ви!

 

 

Тези дни темата за абортите предизвика много спорове. Затова споделяме с вас мнението на Капка Тодорова, което смятаме за кратко, ясно и обективно.

Понеже ме питате, та добре. За абортите. Аз лично смятам, че жената има право да абортира, това трябва да е нейно лично и единствено нейно лично решение и да получи медицински сигурна процедура. Забраната на абортите води само до нелегални такива. Жените с повече средства ще отидат в съседна държава, ученичките ще отидат при някоя врачка, която работи със закачалката от гардероба.

Обаче темата за аборта не е като темите за расизма или хомофобията. При вторите две може да има категорично и ясно мнение против. При темата за абортите има и много хора, които ги смятат за убийство. Те също имат напълно хуманни и ясни аргументи и аз лично уважавам мнението им. Е, разбира се, не бих искала да ми го налагат. Но нямам против да ме убеждават.

Като всяка друга тема и тази с абортите е като кълбо прежда, което се разплита и води до милион други стари проблеми. Колкото и да съм за правото да ги има, не можем да не забележим статистиката. В България горе-долу на две родени деца се абортира едно - това само в държавните болници. А има и частни. Хора, това не е нормално. Абортът не е пиене на кафе. И не е противозачатъчно средство. Не съм виждала статистика коя възрастова група е най-многобройна. Нищо чудно да са ученички и жени до 25-27 без сигурни доходи още. Или пък жени в критическата. Но това са мои спекулации.

Ева на третия етаж

2f7bb693f9e8b1bbf875f0818996978d L

Та как да намалим абортите, без да ги забраняваме?

1. Сексуално образование в училище. Както беше планирано в Истанбулската конвенция. И то достатъчно рано - тийнейджърите в повечето случаи правят секс, нали.

2. Безплатни противозачатъчни за момичетата от момента, в който решат да правят секс, до някаква разумна възраст - примерно 20. В Германия изобщо не е необичайно майките да водят дъщерите си на гинеколог по тези въпроси лично.

3. Църквата, вместо да се пеняви, да вземе да организира консултации и помощ за жени, които не са сигурни в решението си. Да им изготвят финансов план. Да им обяснят какви помощи могат да получат. Да приютяват бременни и да организират живота им за първите няколко години след раждането.

4. Същото трябва да направи и държавата, и то спешно. Щото тая статистика е ненормално положение. В тоя смисъл утробите са си наши, но изискват специално отношение. Аборт на конвейер е същото като забранен аборт.

Сигурно има и още, тая работа, като всички други, не е проста.


Препоръчваме ви още:

Сексуалното възпитание по света и у нас

Да си самотна майка на 20

Имало едно време секс

 

- Ако се разведем, би ли се оженил повторно? – внимателно наблюдавам реакцията на мъжа си. След кратка пауза, с равен тон, без да променя изражението си, той казва:

- След като съм бил женен за такава забележителна, умна, красива и добродетелна жена, едва ли бих могъл да бъда щастлив с някой друг.

Живея с този шегаджия почти половината си живот. За 17 години си родихме 4 деца, плащаме ипотека и строим вила. Зад гърба ни са три големи кризи, като по учебник, на всеки пет години. В мивката е пълно с мръсни чинии, в детската са разхвърляни играчки, в тенджерата има супа, а аз имам нов маникюр. Маникюристката е убедена, че живея в приказна реалност – мъжът ми забелязва промяната в цвета на ноктите ми. „Не всеки мъж забелязва тези неща у жена си!“ – възкликва тя. Ароматът на ацетон я обвива като наркотичен облак.

„Изгори тялото ми и разпръсни праха ми над морето.“ – лежа с температура 39, а мъжът ми ме обтрива с влажна кърпа, защото температуропонижаващите още не са започнали да действат. Стиска челюсти и гневно просъсква: „Ако умреш, ще те заровя. В червен ковчег с воланчета. И ще сложа на паметника ти снимка, на която си блондинка.“ Най-добрият стимул да оздравея – мразя воланчета.

Сериозно, какъв е смисълът от брака?

b605cad05d1e5dc007666005ee343da7 XL

Никой не вярваше, че бракът ни ще успее. Лично аз и досега не вярвам. Ние сме много различни, различни по характер и темперамент. Не можем да почиваме семейно, два пъти пробвахме, сега предпочитаме да тъгуваме разделени. Ужасно се дразним един от друг.

Днес видях двойка възрастни старци, които атакуваха стълбите в подлеза. Промъкваха се покрай релсите, подкрепяйки се един друг. Идващите насреща им влюбени с усмивка се спогледаха: „Хайде да остареем заедно!“. „Мърдай!“ – изсумтя старецът.

Чуждата душа е мъгла. Чуждото семейство – още по-плътна мъгла. Зад видимото ниво на отношения има невидим, таен слой. Там ли се решава съдбата на семейството? Как се ражда това решение? От нежността или жестокостта, от равнодушието или чувствителността, от смирението или деспотизма, от състраданието или насилието, от бедността на бита или богатството на духа – кой знае? Аз наистина не зная. Една тубичка паста за зъби понякога има фатален ефект върху живота на семейството.

Мъжът ми може да позвъни и да каже, че идва с приятели. До час. Аз трескаво се втурвам в кухнята и успявам да приготвя 5 ястия. Не защото съм патриархална жена, която не смее да възрази на тиранина. Просто гостоприемството е много важно за мъжа ми. Същото като свободата да избира какво да яде и пие, какво да облича и колко често да ходи за риба.

За мен свободата също е много важна. В едно многодетно семейство възрастните имат много ограничения. Ние контролираме гнева си, раздразнението си, цензурираме речта си (вместо „изчезни от тук“ питаме „как се чувстваш“ и т.н.) съобразяваме графика си с учебната програма и увлеченията на децата. Харчим само за тези малки негодници в края на краищата. А толкова ми се иска нов парфюм…

Нещичко за любовта

c07bdbd398dd4ac563358e095fc5d2e0 L

Ако в тези условия на доброволна неволя ние, възрастните, започнем да си затягаме гайките един на друг, да се контролираме и да делим вещите си на дълбоко лични, животът ни окончателно ще спре да се различава от някое местенце в ада. Налага се да се учим да се доверяваме. Да бъдем откровени и да вярваме, че думите ни няма да бъдат използвани срещу нас (уви, ще бъдат). И да помним, че всеки от нас има вътре в себе си тайна стая, там където заседава „правителство в сянка“, която може да предложи условията на примирието. „Правителство в сянка“ е опозиционният вариант на властта, който разработва алтернативни решения на проблемите.

Например, веднъж жестоко се обидих. Сега дори не мога да си спомня причината, но чувствата бяха толкова силни, че гърлото ми се беше свило. И само познаването на наказателния кодекс ме удържаше от някои действия: „Развод! Раздяла! Завинаги! Писна ми!“ – крещях несвързано и търсех в гугъл ориентировъчно цената на недвижимите имоти в нашия район.

После децата довлякоха китарата. Някога на нея мъжът ми, тогава младеж с дълъг бретон, композираше музика по мои стихове. Спомних си как ме успокояваше след скарванията с приятелката ми. Как ми помагаше, когато плачех, прочитайки за пръв път критични коментари за статията си (оттогава минаха 10 години, момичета, не се притеснявам, критиките продължават). Как се застъпваше за мен в спорни ситуации с роднините. Как прави съботните закуски и развежда децата по кръжоци, защото аз все още спя, и спя, и спя. „Колко време и сили ще ми коства да намеря мъж, който се целува така добре?“ – обади се тайната ми стая. Нито един мъдър управленец не пренебрегва гласа на опозицията, ако иска да управлява дълго. Ето какво ще ви кажа.

Семейството не е родителство. Родители могат да бъдат и самотните хора. Семейството не е съвместно домакинство и стратегия за оцеляване. Заедно могат да живеят и приятелите, образувайки устойчива общност. Семейството не са съвместни проекти и увлечения. Проекти могат да реализират и съмишлениците и колегите.

Семейството е единение между мъж и жена, тяхното срастване един с друг. Децата са временни хора в семейството. Както са дошли, така ще си отидат, ще се разбягат по своите пътища. А ние ще останем. Тъжни, смешни, с разклатено здраве и шепа спомени. Ще скитаме по своите старчески дела, придържайки се един друг. И когато той ми каже: „Мърдай!“, аз ще му отговоря: „Господине, не ми досаждайте! Аз съм почтена омъжена жена. Макар че е невъзможно да ви се устои.“ И ще се засмеем.

Автор: Нина Архипова


Препоръчваме ви още:

5 мита за съвместния живот

10 неща, които щастливите двойки НЕ правят

Компромисите, които превръщат зимите ни в лято

 

 

Автор: Евелина Добрева

Всяка година умирам от нетърпение да наближи Св. Валентин и за пореден път да разкажа любимия си виц:

- Какво ще правиш на Св. Валентин?

- Какъв ден се пада?

- Четвъртък.

- Леща!

Което специално за този четвъртък и за този Св. Валентин си е абсолютно вярно!

Иначе не е като да съм оперирана откъм романтика…

Поради огромната нужда, която изпитвам напоследък от огромни гащи (прашките за известно време отиват в историята), връхлитам онзи ден в едно магазинче за бельо и се хващам за едни големи, удобни и памучни дълбоки гащи, цвят каки, тип „бельото на прабаба ми“. Сигурно изражението ми е издавало задоволството и умилението на търкаляща се в тучни пасбища крава, но веднага се появи бръчка на съмнение относно цвета, щото трябва и да съм секси, доколкото е възможно кораб да е секси, и взимам няколко чифта в цвят тигрови шарки, та и Добрев да плакне окото, нали…

Практически наръчник за боравене с бременни жени

1ddeaeb1eca66be48e4bee424a1e7a40 XL

Дойде заветният момент за малко романтика, обула съм аз килотите и се приготвям да си лягам. Оставам само по щампа и космодиска на баба ми, щото никой не е секси с кански болки в гърба и кръста, превил се като скоба в математическа задача, и за да стоя привидно права - ми нося си го!

От леглото зад мен чувам едно дългоооо подсвиркване. Охооо, привлякла съм интереса на Добрев значи. Обърнах се грациозно, доколкото е възможно Тиранозавър Рекс да е грациозен, погледнах с игриво пламъче мъжа си в очите, а той почти давещ се от смях и с течащи от очите сълзи потупа мястото на леглото до него и ми вика:

- Хайде, мис Тигрова, скачай на пилона, явно тази вечер ще си играем на "Джурасик Парк!"

Във всеки друг случай бих се смяла много, но поради бесните ми бушуващи хормони - се смях доста по-малко, докато гонех Добрев като една бременна нинджа, размахваща нинджаго-космодиск и удрях на посоки.

И после аз не съм била романтична.

Затова този четвъртък - ЛЕЩА!

Хайде от мен да мине, на свещи!


Препоръчваме ви още:

История с телешки опашки

На вкус и цвет, тавариши нет

11 неща, които ми се иска да знаех преди да стана майка

Всъщност първият закон на Мърфи бил формулиран през 1949 г. от капитан Едуард Мърфи, който работел като инженер по един от проектите на ВВС на САЩ. Целта на проекта била да се проведат полеви изпитания на здравина при катастрофа. Веднъж Мърфи открил критична грешка, допусната от техник при монтажа на оборудването и произнесъл фразата, която после станала прототип на закона на Мърфи: „Ако изобщо има някакъв начин да го направи не както трябва, той непременно ще го направи!“

Ръководителят на проекта толкова харесал фразата, че я включил в собствените си правила с името Закон на Мърфи. С времето законите на Мърфи ставали все повече. Когато проектът приключил, военният лекар Джон Стап споделил, че екипът успял да избегне много нещастни случаи, защото стриктно се придържал към законите на Мърфи. Така те станали обществено достояние.

Днес такива закони има във почти сфери на живота ни, защото "логично" обясняват причините, заради които нещо не върви както трябва. Съвсем закономерно закони на Мърфи има и за родителите.

Първите седмици с детето са зомби-апокалипсис!

d8133fe8b5933594698b20331fea7c64 XL

1. Ако сте изхвърлили играчката, с която детето отдавна не играе, то веднага ще започне да пита къде е.

2. Ако сте успели да пренесете спящото дете вкъщи и да го сложите в креватчето, то задължително ще се събуди в секундата, в която затворите вратата на стаята му.

3. Ако дъщеря ви отдавна ви мрънка да я запишете на тенис, задължително ще размисли веднага след като платите таксата.

4. Ако детето ви един-единствен път каже, че иска броколи, вие задължително няма да имате вкъщи.

5. Ако кажете на някого, че детето ви заспива без никакъв проблем, бъдете сигурни, че проблемите тутакси ще започнат.

За мамнезията и други отклонения

8ea39100d6fa68688cb8ca7e36ea950a XL

6. Ако раздадете всички детски вещи, защото сте решили, че сте приключили с размножаването, задължително ще се окаже, че сте бременни.

7. Ако опаковате половината покъщнина за двудневната семейна екскурзия, с пристигането задължително ще установите, че сте забравили памперсите.

8. Ако купите нов килим или диван, детето още първия ден задължително ще го залее с някаква гадост.

9. Ако един-единствен път не сте попитали детето преди излизане дали иска на гърне, задължително ще му се приходи на най-неудобното място.

10. Ако облечете детето със скъпа нова дреха, то задължително ще се изцапа като никога досега.

11. Ако случайно изпсувате, детето ви непременно ще подхване „темата“ на висок глас в най-оживеното място.

12. Ако половин ден сте приготвяли децата за зоопарка, на пристигане ще задължително ще установите, че са заспали дълбоко в колата.

13. Ако след изпращането в училище или в детска градина сте успели да запазите костюма си без нито едно петънце, в офиса непременно ще се залеете с кафе.

Стокхолмски синдром

537eafaab0a4c0a227d88cc02e4492cf XL

14. Ако, отивайки на гости, сте забравили да вземете резервен памперс, детето ви задължително ще се посере до ушите.

15. Ако се похвалите на приятелка, колко много думи знае вече детето ви, то задължително няма да издаде звук в нейно присъствие.

16. Ако детето е заспало, вие сте успели да свършите всичко и сте решили да полегнете, в секундата, в която затворите очи, малкото ще се събуди.

17. Ако в делничен ден дълго събуждате детето, в почивния, когато искате да поспите повече, то задължително ще се събуди по-рано от вас.

Списъкът може да бъде безкраен. Всеки от нас има ситуации в ежедневието си на родител, неподвластни на обикновената човешка логика. Точно затова съществуват законите на Мърфи.

Източник: Womo


Препоръчваме ви още:

Със сигурност си млада майка, ако...

Защо е уморена мама

11 признака, че вече не сте аматьори

Автор: Калоян Явашев/Татко Калоян

Скъпа Надя, не съм сигурен защо ти пиша, но четейки твоята статия, у мен инстинктивно се появяваха отговори на въпросите, които задаваш. Може и да не съм читава представителна извадка на мъжкия род, но засега ще трябва да се задоволиш с мен, което се надявам да ти донесе някакъв вид просветление в тъмните дебри на мъжкия мозък. Шегувам се, хич няма дебри, а най-вече дерби, алкохол, секс, храна и изхвърляне на храната! Обещавам да съм максимално честен, но ще трябва да си представям през повечето време, че тези въпроси ми ги задава съпругата. Това вероятно ще е причината за появата в отговорите на някои епитети, свързани с големи бели птици, които не се славят с остър ум. Иначе, поемайки отговорност да отговоря от името на целия мъжки род, мисля, че единият от въпросите ти е отметнат и мога да започна с другите. Успех (вероятно ще ти е нужен)!

1. Мога ли да ти вярвам?

Абсолютно не! Не знам за какво точно питаш, но за доста неща може да ми вярваш. За други и аз не мога да си вярвам. От опит знам, че по-скрито от човека няма, така че айде стига сме се превземали!

2. Когато казваш нещо, даваш ли си ясна сметка какво казваш и дали можеш да го следваш?

Трябва ми конкретен пример! Ако кажа, че аз ще взема децата от градината, то си давам ясна сметка, че ако не ги взема... абе, по-добре да ги взема или в най-лошия случай да се прибера с приблизителния брой деца. От друга страна, ако страстно сме се впили един в друг по средата на любовната ни игра и аз обещая да ти сваля Луната, ще бъде прекалено от твоя страна да си кръстосаш краката, закопчееш сутиена и да настояваш първо да си удържа на думата.

Не знаеш какво искаш

cb3c057fcbb189e8809645b29764b293 XL

3. Лекомислен ли си?

Дефинирай "лекомислен", понеже за някои е риск да се качат в обществен транспорт, а други без да се замислят дори ползват тоалетните във влаковете. По голяма нужда!

4. Отмяташ ли се?

Да, отмятам се. Не е често и почти не се случва, но няма правило, което не бих нарушил, включително и да се отметна от нещо, което съм обещал. В живота ми има много по-важни неща, на които държа и заради които бих пренебрегнал честната си дума.

5. Лъжеш ли?

Лъжа, че не лъжа.

6. Манипулираш ли?

Разбира се, въпреки че когато навършат 5 години всички се усещат и после не ми вярват.

7. Ако спреш да ме обичаш, децата ни ще могат ли да разчитат на теб?

Тя, държавата, ще определи издръжка, но като оставим настрана студенокръвния финансов въпрос, вероятно ще разчитат. Нарцистичната ми природа обожава всичко, което е произлязло от мен, така че вероятно отговорът е положителен. Дори когато си режа ноктите плача тихо, понеже се налага да се разделя с нещо от перфектната ми същност.

8. Ако падна, ще искаш ли да ми помогнеш да стана?

Зависи! Ако преди това съм ти казал сто пъти да не слагаш високи обувки, защото вън е заледено и ти не си ме послушала, ще ти помогна да станеш, но няма да го искам! Чакай малко, това метафора ли беше?

9. Ще ме нараниш ли?

Ъъъъъ, ще се бием ли?! Разбира се, че ще те нараня (не физически)! Ако си мислиш, че всичко ще е цветя и рози, а нашата любов ще разцъфтява с всеки изминал ден, значи е време да се събудиш и да признаеш, че сме хора и е нормално да правим грешки, които нараняват хората около нас.

Наздраве за мъжете

f6eb4e07ae4e91398796ac5a7ad27b55 XL

10. Наистина ли ме харесваш/искаш/обичаш?

Мога да те харесвам и искам без да те обичам. Мога и само да те искам. Общо взето зависи от количеството алкохол в кръвта ми. Най-зле е когато започна да те уважавам, а след това вероятно изобщо няма да искаш да те харесвам/искам/обичам.

11. Ще останеш ли, когато не съм красива, усмихната и аз самата не се искам?

Яснооооо, говориш за онези дни! Ами ще остана, но не очаквай да ти вляза в тона. Вероятно ще отговарям доста учтиво и предпазливо, а твоите постоянни опити да ме въвлечеш в скандал ще бъдат туширани от моето добро настроение, което ще бъде винаги на ниво, благодарение на някой близък магазин за алкохол.

12. Ще устоиш ли на трудностите в живота?

Не знам! Ще дам всичко от себе си, това мога да го гарантирам!

13. Можеш ли да се изправяш като паднеш?

Аз ходя с подходящи обувки и рядко падам, но ако погледна по-философски на въпроса, бих ти отговорил положително, макар че шахта 6 метра си е шахта 6 метра и нали разбираш, че не съм Спайдърмен!

14. Можеш ли да поемеш подадена ръка?

Мога, но 6 метра са си 6 метра и не виждам кой има такива ръце!

15. Можеш ли да си признаваш грешките?

Да, но зависи пред кого.

Някои разсъждения за брака

510f319cf8228eaeec295d7874fc6996 XL

16. Можеш ли да обичаш детето ни, когато не е такова каквото искаш?

Няма да имам избор, защото детето, което аз искам, ще говори малко, ще започне работа като проходи, ще чисти след себе си, няма да вдига шум, ще ходи да ми купува бира, ще носи пари вкъщи и ще се обслужва само. Такива деца няма, но аз някак си заобичах моите, които правят абсолютно всичко наобратно от това, което искам от тях. Всъщност този въпрос е подходящ, ако не си сигурна кой е бащата.

17. Можеш ли да устоиш на изкушенията?

Не, изпадна ли в криза за сладко, почвам да смуча и пчели стига да носят мед. Разбирам какво ме питаш, но ако те обичам и е взаимно, то няма да има много изкушения, защото не ги забелязваш. 

18. Можеш ли да вярваш в себе си?

Не, голямо съм лайно и често не се слушам като си говоря нещо. Как да вярваш на човек, който изобщо не се съобразява с мнението си?!

19. Ще имаш ли душа?

Кръстен съм и си имам документ, който удостоверява, че имам душа и съм раб божий.

20. Ще бъдеш ли добър с по-слабите?

Не, няма! Ще мачкам, за да ме уважават, иначе после ми излиза име на мекушав пръдльо, който не може да бие никого в тенис-лигата!

21. Ще си отваряш ли очите за красивото?

Не разбирам въпроса! Ако съм задрямал и чуя звука на осем-цилиндров "Ford Mustang 67' ", е нормално да си отворя очите, за да му се насладя, но подозирам, че не ме питаш точно за това.

22. Ще се смееш ли с мен?

Ще се смея с теб, без теб, на теб, върху теб и под теб. В теб няма, защото не е секси.

Когато жена ти е делфин

65a557993bf0bb6f7667410f1930860b XL

23. Ще чуваш ли, когато говоря?

Не, съжалявам! Не знам защо, но често женските думи, които искат да влязат в ушите ми, губят формата си докато пристигнат до мен и аз чувам нещо като бял шум, който минава в тътен, когато ме хванат, че не слушам. Затова - съжалявам!

24. Ще говориш ли с мен?

Мисля да си говоря с теб, иначе бих си купил кухненски робот. Ти от тенис разбираш ли?

25. Ще мога ли да бъда уязвима?

Не знам как си представяш живота с мен, но ще можеш да си каквато поискаш.

26. Ще ме щадиш ли, когато ми е трудно?

Не, няма! Всеки бургазлия знае, че последните повторения са най-важни, така че трудно или не, обратно на лежанката и бутааааааййййй, лице! Без шанаджийски номера!

27. Ще ме цениш ли?

Не знам бе, жена! Остави ме вече на мира, не ти ли омръзнаха тия въпроси?!

Животът ви е такъв, какъвто искате да бъде

9fa010461d33e025bca8f044617e5331 XL

Виж, Надя, любовта не е наука или уравнение, което да решиш, задавайки въпроси. Не може да получиш отговорите, които желаеш, и спокойна да се отпуснеш в любовна идилия. Светът е динамично място, което се променя и за теб е по-добре да се приспособяваш бързо, за да си адекватна и щастлива. Човек може всичко, но е друг въпросът дали го иска. Всяка жена знае отговорите на тези въпроси, но най-вероятно не иска да ги приеме. Ако не знае отговорите (ми тъпа е!) то тя си заслужава връзката, в която я лъжат, манипулират, мачкат и т.н. Това важи с обратен знак и за мъжете, които също стават жертви на кофти партньорки. Лесно е да забележиш кога те мамят, кога те използват или кога не са искрени с теб, трудно е да се освободиш и да продължиш.

Как да разбереш дали това е твоят човек? Едва ли има категоричен отговор на този въпрос, така че ще говоря от мое име. В момента, в който видях бъдещата си съпруга, аз пожелах да спя с нея, но това не е показателно, тъй като в този момент бих спал и със сенокосачка (включена!). Поговорих си с нея и лека-полека започнах да я харесвам и като човек, игнорирайки настойчивите мисли за вагината й. Беше истинска, свенлива (не прекалено), любопитна, енергична и противоречива. Всичко това се имитира трудно и лесно се разпознава, ако е фалшиво. Не след дълго разбрах, че тя е това, което търся, и на следващия ден й заявих, че ще е моя съпруга, без да ми бе минавало през ума някога, че изобщо ще се женя. Как разбрах, че съм влюбен ли? Ами мислех постоянно за нея, не можех да й се ядосам за дълго време, не забелязвах други жени и може би това е най-важното, което ме убеди, че е тя.

Всеки си има мечти, а моите бяха свързани с много пари, коли, слава и манекенки или певици, които бяха мои съпруги. Един ден осъзнах, че ако наистина някога имам много пари, коли и слава, бих искал жената до мен да е тя, макар че нямаше да изтрия номера на Дженифър Лопес (бъзикам се, най-възбуждащата жена в моя живот беше лелката от войнишката лафка!). Исках нея, макар че в мечтите си можех да бъда с много други.

После историята я знаете и не е нужно да я преразказвам. Тя е човекът, с когото искам да се будя, с нея мога да мълча и да се чувствам удобно, тя ме е виждала единствения път, в който плаках за последните ми 20 години (кучето ми умря), тя ме подкрепя безрезервно, тя не ме ограничава, тя не се дразни от недостатъците ми, тя не ме натоварва и като цяло е доста приятен човек. Тези неща ги разбрах в движение, отговаряйки си сам на всички въпроси. Караме се и си крещим, но всичко винаги ще се оправя, стига да сме истински и да не се преструваме. Тя ме разбра, когато й казах, че не всеки ден я обичам и ще има дни, когато няма да искам да я виждам. Други дни няма да спирам да я прегръщам и целувам, но за нея остава същественото, а то е, че въпреки настроенията ми, за мен тя е моята сродна душа. Затова я обичам дори, когато ми мрънка за разни неща, когато е зла в "онези дни", когато ми задава тъпи въпроси и не мирясва докато не отговоря (колко засади имал право да прави всеки отбор в един мач!!!), когато е напълняла след раждането, когато докторът ми покаже ужасните й хемороиди, а тя ми стиска ръката, виейки от болка, когато не възпитава децата така, както аз искам, когато е чорлава, с дрипав анцуг и фланелка и прилича на дух-клошар, когато удря колата в бордюри, стълбове и други коли... и така мога да продължа още доста. Честно казано, изобщо не знам защо я обичам (да, днес я обичам!) и отдавна съм спрял да се чудя.

Лесно е, просто трябва да не пропускаш любовта да мине покрай теб и да си замине!


Прочетохте ли

Царят на комплиментите

 

На фейсбук страницата "Light for Riley" Драгана Петрович разказва историята на своята малка дъщеричка Надя, починала от морбили.

Едва на година Надя е диагностицирана с автоимунен синдром и поради това, че е с компрометиран имунитет, не може да получи нужните й ваксини.

“Надя разчиташе на колективния имунитет. На това, че другите около нея, тези със здрави имунни системи, са ваксинирани срещу това напълно предотвратимо заболяване. Надявахме се, че колективният имунитет ще я защити в хода на епидемия.“, пише Петрович.

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

daf2bbcc481f0cf083f5d1524716cf65 XL

Детето се заразява от морбили докато лежи в една и съща болнична стая с болно от дребна шарка момче в Сърбия. Когато Драгана разбира, че дъщеря й е в риск, сърцето й се обръща, защото знае, че шансът неваксинираното момиченце със слаб имунитет да не се зарази, е никакъв. Дни след като е диагностицирана с морбили Надя вдига висока температура, изпада в кома, от която така и не излиза. Майката споделя своята трагична история, за да предпази други родители от тази съдба. Тя качва и разтърсващи снимки на малкото момиченце. Тези снимки казват повече от всяка дума.

51703022 2213178415666928 2507231689260924928 n

Снимка: ascienceenthusiast.com

Изданието "Дейли мейл" съобщава, че страницата на Light for Riley е създадена от Катрин Хюз, чийто син Райли умира от магарешка кашлица през март 2015 г., когато е бил само на 32 дни. Майка му и баща му създават това виртуално пространство, за да информират другите родители за ползата от ваксините и да защитят бебетата и семействата от ваксинопредотвратими болести. На страницата можете да прочетете много лични истории. 

Източник: credoweb

Още едно "безумно писание"

876bf0d06d19e26d37c3ab00d016af7b XL

Каква е картината у нас

По повод легендите за нарасналия брой нежелани реакции към ваксините публикуваме информация от презентация на д-р М. Попова, дм, от Изпълнителната агенция по лекарствата, с обобщение на данните за безопасност на ваксините през 2017 г. (съкращенията НЛР и НРВ означават съответно - нежелана лекарствена реакция и нежелана реакция след ваксинация)

DIpp20o

jmdXPhQ

wYgwmH5

*Графиките са извадка от цитираната презентация.

 

Основните изводи:

1. Относителният дял на нежеланите реакции към ваксините спрямо общия брой нежелани лекарствени реакции е непроменен.

2. Въз основа на получената и анализирана информация от съобщенията за нежелани лекарствени реакции през 2017 г. не се откриват сигурни данни за нови неизвестни рискове, свързани с приложението на ваксините.

3. Съобщителната активност на пациентите се повишава непрекъснато и изискванията на родителите за научно обосновано отхвърляне на причинно-следствена връзка със сериозни заболявания са факт, предопределящ доверието в институциите.

Къде сме ние според изпълнението на националната имунизационна програма спрямо другите европейски страни – данни за 2018 г. от д-р Т. Тодорова, Министерство на здравеопазването.

5URdRN5

CTOCJzh

G47Vspg

Какви са тревожните тенденции, следствие от агресивната антиваксинална кампания

Все повече родители свързват всички сериозни инвалидизиращи заболявания с поставените в този период ваксини. Нараснал е броят на хората, които отказват ваксинации и пренебрегват задължението да ваксинират детето си. Нека припомним, че според СЗО отказът от имунизации е сред главните опасности за 2019. Организацията отчете ръст от 30 % на случаите на морбили в световен мащаб. И ако някъде причина за бум на болестта е недостъпността на ваксините, у нас става дума за войнстваща некомпетентност.


Препоръчваме ви още:

Природата ще реши проблема, но скъпо

Скъпи родители, лъжат ви!

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

 

Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам