logomamaninjashop

Защо у дома не се караме за пари

Автор: Мария Пеева

Наскоро попаднах на статистика за най-честите причини за споровете в семействата, както и за разводите. Парите бяха сред водещите в класацията. Всъщност са на второ място - след изневярата и преди липсата на комуникация. В същото време, когото и да попитате, независимо дали е беден или богат, ще ви каже, че парите не правят човека щастлив и че далеч не са най-важното на този свят. Защо тогава допускаме да ни разделят? По-важни ли са за нас парите, отколкото бихме посмели да си признаем? По-ценни ли са от любовта? От човека до нас? Този същият, когото някога сме си обещали да обичаме в добро и зло, докато смъртта ни раздели?

Заблуда е, че ако семейството разполага с достатъчно средства, никога няма да се кара за пари. Ако се огледаме около себе си, има семейства, които далеч не са богати и въпреки това се борят заедно с трудностите и това дори ги сплотява. В същото време има и други семейства, които въпреки солидните си авоари, не успяват да се разберат по финансовите въпроси. Мисля, че това, което всъщност разделя толкова хора, не са парите, нито липсата им, нито излишъка им. По-скоро е желанието за надмощие и власт над партньора. Дали единият партньор има по-високи доходи, или липсва съгласие за това как се харчат парите, но винаги в основата на проблема не са парите сами по себе си, а това кой и как ще ги управлява. Когато осъзнаем, че това е истинският проблем, можем да се фокусираме върху него и да потърсим решение. Защото пари се печелят лесно, далеч по-лесно, отколкото се градят отново разбити отношения.

Ще ви разкажа какво правим ние у дома и какво не правим. Може би ще намерите нещо полезно, което да приложите във вашето семейство.

1. Прозрачност

Никога не сме крили доходите си и всеки знае финансовото състояние на другия. Знам, че в много семейства не е така, но ние бяхме съвсем млади, когато се влюбихме и се оженихме, заедно се учихме да работим и да печелим, заедно губихме и успявахме, и може би затова не изпитваме каквато и да е необходимост от “лична каса”. И двамата сме напълно наясно със средствата, с които другият разполага и също така нямаме усещане за “мои” и “твои” пари. Парите са винаги общи, на семейството.

2. Равнопоставеност

В началото на брака ни в продължение на десетина години, аз внасях повече средства в семейния бюджет. Това никога не е било повод съпругът ми да се чувства неравностоен, нито пък ми е давало основание да го критикувам. После ситуацията рязко се промени и през последните 15 години от брака ни той е човекът с по-високите доходи. Не изпитвам никакво притеснение от това. Нито пък живея с усещането, че работата ми е по-незначителна от неговата, защото е по-нископлатена. Мисля, че това е пряко следствие от първата точка - тъй като парите са общи, няма значение кой вади повече. И тази равнопоставеност е валидна и при сериозните финансови решения като кредити, продажби и покупки на жилище или кола. Независимо в чия сметка са парите и кой ги е спечелил, когато става дума за решения, касаещи семейството, ние имаме равен глас и единият не би нарушил волята на другия.

3. Уважение

И двамата уважаваме правото на другия да похарчи пари за нещо, което ни се струва безсмислено и излишно. Няма как да се подразня от скъпите билети за мача на Ливърпул, защото знам колко е важно за мъжа ми да заведе момчетата на любимия си стадион, за да гледат любимия му отбор. Емоцията и радостта, която ще получат, струват много повече. Това е нещо, което го прави щастлив и аз го уважавам. По същия начин той уважава моите слабости и хобита, макар че сигурно му се струват също толкова безумни колкото е футболът в моите очи.

4. Уважението обаче има и друга страна - доверието.

И двамата знаем, че другият няма да прекали и да обърка фатално семейния бюджет. Нямаме скрити разходи и тайни сметки. Признавам си, че ми е хрумвало да скрия от съпруга си някакъв разход, който според мен ще му се стори глупав, но сърце не ми дава и в крайна сметка всичко си разказвам. И така ми е спокойно.

5. Прошката

Преди време ви споделих историята от началото на брака ни, в която съпругът ми изгуби на “тука има, тука нема” парите, халката и часовника си.Тогава една дама изкоментира защо давам за пример случка, в която мъжът проиграва на хазарт ценни вещи и пари и жената приема това с усмивка. Отговорът е много прост. Защото такива неща все някога се случват - да вземеш грешно решение, което ти струва пари, понякога много пари. Човек може да сгреши, но по-важното е да си направи извода и да не повтаря грешката. Това, че си се провалил веднъж, не те прави неудачник. Понякога си мисля, че ако тогава се бях развикала, ако бях реагирала остро, може би нещо в нас щеше да се пречупи и нямаше да имаме тази сплотеност и единство.

Жега

1507331 10202202936608607 846643234 o

Хората заживяват заедно, защото се обичат, нали така? Не ги събират парите. Затова и не бива да се стига дотам, че парите да ги разделят.

Нещо интересно, което наблюдавам през годините. Финансовите ни навици, които бяха толкова различни в началото, сега сякаш все повече се уеднаквяват. Той попива нещо от мен, аз - от него. А повярвайте, бяхме на двата полюса. Той подреждаше банкнотите си в портфейла винаги в една посока и знаеше точно с колко разполага. Аз натъпквах пари в джобчета и портмоненца и никога не бях сигурна колко имам в момента. Той харчеше малко за стойностни неща, винаги добре преценени. Аз пазарувах спонтанно и без много да му мисля. За него “картата ми е на нула” означаваше, че не дължи нищо по нея. За мен означаваше, че съм я източила до края. До такава степен бяхме различни и често се шегувахме с това. Но с времето аз станах много по-разумна и пестелива, а той - много по-спокоен и щедър. Наскоро обсъждахме някакъв разход и изведнъж се оказа, че аз съм “против”, а той “за”, точно обратното на присъщите ни роли. Тогава му обърнах внимание колко много започваме да си приличаме, а той с обичайното си чувство за хумор ми отговори:

- След 25 години брак започваме да си приличаме? Е, значи ще ни бъде. Вече мога да съм спокоен.

И аз мисля, че ще ни бъде. А ако се сдърпаме за нещо, няма да е за пари. Каквито и проблеми да възникнат на този фронт, ще ги решим заедно. И няма да ни е за първи път.

Може би във вашето семейство финансовата схема е различна, но и така да е, всичко е наред, стига да работи добре. Важното е да няма битка за власт и надмощие, налагане на единия над другия. Защото в крайна сметка парите са само средство. Дали ще са средство да се сближим или крачка към отчуждението, решаваме ние и никой друг.

Финансовите истории на семейството ни достигат до вас със съдействието на Visa. На сайта им може да прочетете повече за техните продукти и услуги, текущите им промоции и да спечелите страхотни награди.


Препоръчваме ви още:

Как във Франция ни взеха за измамници

Защо му е на тийнейджъра карта?

Татко ми дава джобни

Последно променена в Петък, 17 Август 2018 08:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам