logomamaninjashop

7-те мантри на щастливите майки

Мантрите на щастливите майки... Изглежда въпросът как да си добра майка и в същото време да се грижиш за себе си, без да изпитваш вина, вълнува не само българската майка, а родителите по цял свят. В родителския портал Parents са се опитали да извлекат най-важното, което прави майката щастлива и й помага да намери баланс в напрегнатото ежедневие. Очакваме и вашите мнения и коментари.

1. Останете верни на себе си

С раждането на детето животът ни се променя завинаги. Вместо да тъгуваме за изгубените възможности, можем да намерим време за любимите си занимания. Да, сложно е, понякога почти нереално, но има смисъл да легнеш час по-късно или да станеш час по-рано, за да се посветиш на нещо любимо. Ако не го правим, след време ще загубим устоите си. Или най-малко ще се дразним на света, мъжа до себе си, детето и околните. Така рано или късно ще стигнем и до кощунствената реплика: „Заради теб се отказах от всичко, което обичам!“

Жените, които смятат, че упешно се справят с майчинството и получават от новите житейски обстоятелства само удоволствие, прекарват с приятелките си средно между 1 и 3 часа седмично. Майките, които често са раздразнени и недоволни, отделят за подобно общуване по-малко от час.

zapovedi2

2. Не се превръщайте в мъченици

Не може да сме майки 24 часа в денонощието. Дори и заради това, че имаме и други предназначения – ние сме жени, дъщери, приятелки, любими, хора със своите потребности и мечти. Ако сме оставили детето (или децата) на таткото, не е нужно да звъним на всеки 10 минути, за да питаме дали са нахранени, дали са легнали да спят навреме. Понякога е добре напълно да игнорираш рутината. Да не забравяме – излизането ни без децата е нужно не само на нас самите, а и на хората около нас. Здравословно е да си отдъхваме един от друг от време на време и е съвсем естествено.

3. Не се опитвайте да бъдете идеални майки

Няма такива същества в природата, защото няма и идеални хора. Освен това, полезно е децата да виждат, че с тях живее нормален човек, а не всезнаещ компютър, безгрешен робот или ходеща енциклопедия. Не е слабост да признаваме, че не можем да правим торта, че не обичаме да играем на футбол, че не искаме да отидем на излет или че не знаем защо всички зайци са сиви през лятото. Когато детето вижда не само достойнствата, но и недостатъците ни, когато наблюдава как отстояваме желанията си, ще си формира верен модел на поведение и съществуване.

 Стремежът ни като млади майки да създаваме идеален ред, се обяснява с вътрешната ни неподготвеност да посвещаваме време и внимание на детето. Ако нашият случай е такъв, може би трябва да помислим за една заслужена сиеста, вместо да се наредим с ютията до планината от пране. Иначе на следващия ден ще се чувстваме разбити и ще се жигосаме като лоши майки.

zapovedi3

4. Спрете да се обвинявате

Едва станали майки, у нас се отключва онзи вътрешен глас, който с времето се превръща в най-яростния ни критик. Всяко наше действие или бездействие, всяко решение, ще бъде подлагано на безпощадна дисекция. Позволяваме на детето да гледа филмчета цяла сутрин? Да, ние егоистично искаме да закусим на спокойствие, а през това време то уврежда необратимо очите си. Наказали сме тийнейджъра да не догледа любимия си сериал и сме го неглижирали пред съучениците, с които го обсъждат в група? Не сме майки, а хиени! А купихме ли му ски? Не, защото ни мързи да го водим и вземаме от школата вероятно? Съучениците му ще напреднат, а нашето дете ще се комплексира. Този безкраен поток от обвинения е изключително вреден за здравето. Вътрешният съдия ни подвежда, изтощава ни емоционално и физически, защото често ни пречи да заспим.

5. Смейте се по-често и се наслаждавайте на дребните удоволствия

Невинаги животът е прекрасен, както би ни се искало. Финансова криза, проблеми в работата, скандал със съпруга, конфликт с учител на детето и за капак – лошо време навън. Но ако има на света място, където можем да изпитваме радост и да сме щастливи – това е домът ни, семейството ни. Какво ни спира да се веселим по-често с децата си, да се забавляваме заедно, да си устройваме малки представления или „дни наопаки“ (като разменяме ролите си)? Нека учим децата да виждат красотата на света около нас – в снежинките, в полетялата птица над главите ни, в сянката от нощната лампичка върху стената. Колкото повече положителни моменти имаме през деня, колкото повече са приятните емоции, толкова по-успешни и щастливи ще се чувстваме.

zapovedi4

6. Направете вечерята за цялото семейство традиция

Това време заедно ще ни се отплати значително по-щедро от посещениата в мола или на поредната атракция. Защото в края на деня, сред най-близките ни хора, ще имаме възможност да си отдъхнем и да се заредим с обич. А това е прекрасен имунитет срещу всяка неприятност и отлично сънотворно преди лягане. Можем да споделяме, да търсим подкрепа, да станем още по-близки – и всичко това по време на една най-обикновена вечеря. Вярно е, че това е и времето, в което умората е най-осезаема, но в бъдеще тези делнични моменти ще ни се отплатят.

7. Инвестирайте в себе си

Защо да не си правим подаръци от време на време? Дори бюджетът ни да е ограничен? Имаме право на малките си радости като всички останали членове на семейството. Иначе ще се чувстваме недооценени, ощетени, а това е най-прекият път към неудовлетвореността и депресията. Освен това е и възпитателно. Учим поколението си на равнопоставеност и справедливост. Ако сме събирали пари месеци наред, за да си купим „онази“ чанта, а тийнейджърът недоволства, че новите му маратонки вече не са толкова модерни, можем да откажем и още на следващия ден да си набавим мечтания аксесоар. Заслужили сме си го. И е добре да му се радваме, без да изпитваме угризения, че не сме обзавели любимото дете с още един чифт маратонки. След това можем да обясним на наследника как се редят финансовите приоритети.

 

Препоръчваме ви още:

Добре дошли в клуба на идеалните майки

Мамо, живей си живота!

Как се научих да танцувам с децата, а не с парцала

 

 

Последно променена в Петък, 09 Март 2018 14:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам