logomamaninjashop

Майката е длъжна

Майката е длъжна: да отглежда децата си в голяма къща, без технологични джаджи, полуфабрикати, ГМО...

Бунми Ладитан е блогър, писател и майка на три деца. В пост във фейсбук тя споделя размисли за ролята на майката днес. Трудно е да не се съгласим с нея.

Да си майка днес е сложно. Животът ти прилича на гонка по скоростно трасе, чийто край не се вижда. Ежедневната рутина – да събудиш децата, да ги приготвиш за детска градина или училище, да ги заведеш на балет/футбол/рисуване/, да контролираш подготвянето на уроците, да отговаряш за къпането, вечерята и лягането те потиска. Ами ранното развитие, ами плуването за бебета и детския масаж? Някои от нас успяват да включат в дневната си програма и осемчасов работен ден извън дома, съвместявайки тези ангажименти с отговорностите си на персонален шофьор, готвач и прислуга. Ако чувствате, че се въртите в кръга на безкрайната работа и ангажиментите, знайте, че не сте сами."

Как да бъдеш съвременна майка?

Ти трябва да можеш да задоволиш учебните, емоционалните, психологическите, духовните, физическите и социалните потребности на децата, като избягваш хиперстимулацията, недооценяването, неправилното лечение, излишната родителска опека или недоглеждането; да ги отглеждаш по възможност в просторна двуетажна къща, далеч от лаптопите и смартфоните, полуфабрикатите, ГМО-то, вредните излъчвания, пестицидите, врените пластмаси, в атмосфера на позитивизъм, социална отговорност, равенство, но и послушание; да възпитаваш и поощряваш независимостта, меко, но не твърде; в мултиезична среда, за предпочитане - на някакво по-уединено място със собствен двор и 1-5 братя и сестри, които са родени с разлика от минимум две години. И не забравяй за кокосовото масло!

Какво е било да си майка във всяко друго време преди нашето?

- Да храниш децата, понякога.

Постът на Бунми получи одобрението на повече 8 хиляди души. Много от тях споделят аналогични емоции.

"Да бъдеш майка е изнурителен труд, понякога не ти стигат силите да съответстваш на очакванията към теб." – пише една от читателките й.

"Към съвременните родители и техните деца има твърде високи изисквания. Моята свекърва смята, че тригодишното ми дете е длъжно да знае азбуката например." – споделя друга жена.

"Жал ми е за днешните майки. Те живеят с натиска на социалните мрежи, трябва да организират идеални рождени дни, разбира се тематични; да могат да приготвят петстепенно меню-гурме, защото приятелките им непрекъснато постват снимки от кулинарните си постижения; домовете им трябва да бъдат елегантно обзаведени и във всичко трябва да има изключителен ред." – казва трета.

Много жени споделят, че количеството на ангажиментите им расте, при това са на пълен работен ден. Някои дори се шегуват, че новото поколение майки все по-уверено се превръщат в многофункционални роботи.

Друга част от читателите не са готови да се примирят с многобройните изисквания към тях и се задоволяват да бъдат просто любящи родители:

Разбира се, неуспехи или провали се случват всеки ден, но с един ангажимент ще се справя при всякакви обстоятелства – никога не забравям да казвам на децата си колко ги обичам.

*********


Препоръчваме ви още: 

Наръчник за мултифункционален домакински уред "мама"

Спрете да ни плашите!

Не слушайте чужди съвети

Последно променена в Четвъртък, 08 Март 2018 10:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам