logomamaninjashop

Три рецепти за уютен уикенд от Сол&Пипер

В групата на Яна и Ивелина сол & пипер са се събрали кулинари, които не просто готвят.  Те пишат поеми, рисуват картини и композират симфонии в кухнята.

Избрали сме ви три от неустоимите им предложения, които ще изпълнят с радост всичките ви сетива. 

Любимата салата на Моника Стоянова: 

Тази салата е чудесна за лятото - лесна, бърза и търпи всякакви вариации. Вариантът от снимката е приготвен с: маруля, домати, царевица, риба тон и моцарела.

Може да се направи с айсберг, да добавите краставица и маслини. За да стане още по-засищаща, добавете крутони.

Може да се овкуси със зехтин, черен пипер и самардала или с медено-горчичен дресинг.

106205471 10207673740437159 849469046013983007 o

Пиле с манго, къри и кокос от Соня Шатева

Ако искате да изненадате семейството или гостите, това е ястието. Приготвя се лесно, може да се сготви предварително и да се затопли преди сервиране. Ароматно, леко, много вкусно! Леко пикантно.

Продукти за 6 порции:

1 кг пилешко месо от бутчета или комбинация с пилешко филе
1 бр. средно голямо манго
50 г обелен и нарязан на ситно джинджифил
400 г кокосово мляко консерва
2 глави нарязан на ситно лук
1 червена чушка нарязана на кубчета
1 зелена чушка нарязана на кубчета
2 скилидки чесън нарязан на ситно
60 г олио
2 с.л. къри   на прах
2 с.л. соев сос
100 мл пилешки бульон
200 г заквасена сметана
5 г (1 ч.л.) нишесте
1 с.л. доматено пюре

ориз за сервиране

150 г ориз
30 мл олио/масло
30 г стафиди

аспержи

18 броя (250 г)
10 г .(1 с.л.) масло

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на кубчета и се маринова с кърито и соевия сос. Престоява в хладилник няколко часа. В половината от предвиденото олио, загрято в дълбок съд,   се запържва месото до златисто, на няколко пъти, за да има възможност да се изпари водата. Изважда се върху домакинска хартия и се оставя настрани. 

В остатъка от олиото се задушават последователно лукът, нарязан на дребно, чесънът, джинджифилът, нарязан на ситно, чушките на кубчета. След омекване на зеленчуците се добавя пилешкият бульон (вода със сол), кокосовото мляко и пилешкото месо. Огънят се намалява и се оставя да заври. Вари се до пълна готовност на месото. Прибавя се нарязаното на кубчета манго.

В купичка се изважда малко от течността и в нея се разбъркват нишестето и  заквасената сметана. Добавя се към месото и се овкусява със сол и черен пипер. Вари се още 2-3 минути.

Оризът се запържва в маслото и се добавят 3 части вода и стафидите, сол на вкус. Вари се 10-12 минути и се изключва. Оставя се покрит с капак.

Аспержите се почистват и бланшират в подсолена вода. Изваждат се в ледена вода. След подсушаване се запържват за 1-2 минути на тиган.

20200627 180130

Гюлач от Шермин Кирова

Уникално вкусен и лек десерт с аромат на рози, хрупкав нар, шам-фъстък и мляко! Белият десерт в Османския сарай! Макар да идва от далечни времена, още от кухните в Османския сарай "белият десерт" е актуален и харесван до наши дни. 

Необходими продукти:

10-11 Кори Güllaç
2 литра прясно мляко
1 пакетче ванилия
2,5 чаши захар (може да сложите и 3 чаши, според вашия вкус)
2 супени лъжици розова вода 
1 купичка натрошени орехи - 250/300 гр
Смлян шам фъстък, филиран шам-фъстък и нарови зърна за украса (сладкишът може да се аранжира и с черешки или вишнички от сладко, пресни ягоди, малини, къпини, боровинки и др.)
Кокосови стърготини (по желание)


Начин на приготвяне:

Сипвате млякото в тенджера на котлона на тих огън и добавяте захарта. Разбърквате и добавяте ванилията. Когато захарта се разтопи и млякото се загрее, дръпвате от котлона, без да кипвате.
Оставете млякото да изстине. (Проверете с пръст температурата на млякото - не трябва да е горещо или много топло. Идеално е да е с температурата на мляко, което слагаме да ферментира за направата на кисело мляко).

Изсипвате 2-3 малки черпачета от подсладеното мляко в широка и дълбока тава. Ако е кръгла  - слагайте целите кори, а ако е правоъгълна ги начупвайте на две половини. Вземате първата кора и я потапяте в млякото в тавата. Заливате я отгоре с 1-2 черпачета мляко като обикаляте тавата. След това слагате втората кора отгоре и пак заливате с 1-2 черпачета мляко. Всяка кора леко притискате с пръсти да попие от млякото. Когато сложите и залеете с мляко и петата кора, наръсете равномерно орехите отгоре. След което продължете да редите корите, да ги заливате с подсладеното мляко и леко да ги притискате с пръсти. В последния черпак мляко, разтворете 2 супени лъжици гюлова вода. Когато наредите всички кори, оставете Гюлача да почине за половин час.

След което го нарежете на малки квадратчета или правоъгълничета. По желание наръсете целия сладкиш с кокосови стърготини. Върху всяко квадратче наръсете смлян шам-фъстък, филиран шам-фъстък и бучнете по 2-3 нарови зърна за разкош. (или черешки/вишнички от сладко, ягоди). Приберете Гюлача да почива покрит в хладилника за още 2-3 часа. След което е готов за консумиране.

103458646 10223924570606090 876820773401489327 n

 

Вижте също:

30-дневно азбучно меню

Вълшебните сладки на Яна

Последно променена в Сряда, 22 Юли 2020 10:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам