logomamaninjashop

На Великден шоколад, коприна и... ориз

Автор: Траяна Кайракова

Тази година отново правя козунаци, боядисвам яйца, както всички останали, разбира се. Козунакът е с миналогодишна рецепта, но с глазура от шоколад. Все се оплакват у дома, че не им стига шоколадът - ами ето им сега:) 

Козунак със заквасена сметана

kozunak1 1

Продукти:

3 яйца и един белтък

200 г заквасена сметана

180 г пудра захар

щипка сол

1 ампула ванилия

кората на един лимон

30 г прясна мая

700 г брашно

60 г масло

40 г свинска мас (или олио)

20 г ром

за глазурата:

1 черен шоколад

Приготвяне:

Разтопете мазнината. Сипете яйцата и захарта в хлебопекарната. Пуснете я за няколко минути да ги разбърка. Добавете мазнината, солта и есенциите. В това време разтворете кубчето мая в сметаната чрез разбъркване. Сложете и нея при другите продукти. Добавете рома и малко по малко брашното, докато се получи мека топка тесто и не маже под бъркалките на машината. Можете да замесите и на ръка, разбира се. Аз замесвам на програма тесто. Тя приключва за час и половина, но оставям тестото още около половин час в нея, докато втаса добре. С намаслени ръце късайте топки от тестото и направете правоъгълници. Поръсете с локум, орехи, шоколад, стафиди и всичко, което обичате. Завийте ги на руло и сплетете козунака като плитка. Сложете в тавичка - намаслена добре или застлана с хартия за печене. Оставете отново да втаса. Намажете козунаците с отделения жълтък и поръсете с кристална захар и ядки. Печете на 180 градуса до златисто. От тази доза излизат 3 такива козунака.

За глазурата ви трябва един черен шоколад. Сложете малко повече от половината от него в порцеланова купичка. Нея сложете в по-голяма метална и поставете на котлона. Много важно е водата да не завира, така че загрявайте на ниска степен, при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът стане течен, махнете от котлона и добавете другата половина от него. Така ще го темперирате и вече можете да залеете козунака, който е изстинал. Оставете на стайна температура да се охлади и сте готови.

Kozunak1

Всяка година с децата търсим оригинални идеи за боядисване на яйца. Тази година, освен по традиционния начин, направихме така нашумелите яйца, боядисани с ориз и с коприна.

Qica7

Яйца, боядисани с ориз

Какво ви е нужно:

бели яйца

пластмасови кутийки (ползвам от салати или малките кутийки от хранителните магазини) или кофички от кисело мляко

за всяка кутийка по една шепа ориз

боя за яйца – най-добре от тези, които се режат и се накапват върху яйцето. Ако обаче нямате такива, ползвайте малко от боята, в която сте боядисвали

Как се боядисват

Сварете яйцата и оставете леко да изстинат. В това време смелете ориза в робот на по-ситни парченца, сложете го в кутийка и капнете малко боя върху него.

Oriz1

Oriz2

Разбъркайте добре, за да се оцвети. Сложете едно яйце, затворете добре и започнете да раздрусвате енергично кутийката. Ако ползвате кофички от кисело мляко, сложете ги в отделни торбички, стегнете с ластиче, иначе рискувате да се разхвърчи из цялата къща:) Доказано е, малкият заля канапето, пода и самия себе си:)

Qica5

Qica6

Ако оризът изсъхне, докато варите друга партида яйца, пак капнете малко боя. Идеята е оризът да е леко влажен. Стават много красиви.

Qica8

Боядисване на яйца с коприна

Ето тази техника обаче няма равна по себе си според мен. Най-трудното тук е да намерите естествена коприна, иначе просто ще си изгубите времето. Една приятелка ме снабди и съм ѝ страшно благодарна.

Какво ви е нужно:

бели яйца

разноцветни копринени парцалчета

памучни парцалчета

телчета или ластичета за завързване

Koprina1

Коприна можете да откриете и в магазините за втора употреба. Разни шалове, блузи, важното е да пише 100% коприна! Вземете бялото яйце, обвийте го стегнато с коприната, стегнете с телче или ластиче. Върху него сложете памучното парцалче, пак стегнете.

Koprina2

Сложете всички яйца в тенджера със студена вода, добавете 2 с. л. оцет и една сол. Варете по стандартния начин, след като яйцата заврат, намалете котлона и варете 15 минути. Хубавото тук е, че няма да има нито едно пукнато яйце, платовете ги предпазват.

Qica2

Qica3

Qica9

Махнете платовете, когато яйцата са поизстинали, иначе ще се изгорите. После имате точно шарките на коприната. Невероятни са!

Още кулинарни идеи можете да откриете в блога на Траяна - Вълшебства в кухнята.


Препоръчваме ви още:

Как да боядисате яйцата - няколко добри идеи

Още идеи за боядисване на великденски яйца

20 съвета за вкусни домашни козунаци

Последно променена в Четвъртък, 25 Април 2019 09:04

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам