logomamaninjashop

Тиквена работа...

Автор: Яна Пеева

Работите ли върху коледното ми предизвикателство? Аз си признавам, че нищо не съм свършила. В понеделник вечерта, докато хапвахме и обсъждахме плановете за следващите дни, се оказа, че сме си подредили една изключително заета седмица. Единственото, което успях да направя, е да изсуша няколко не особено вкусни портокала, както и почти цяла касетка ябълки - ябълковият чипс е феноменален, съветвам ви да си направите, ако имате ябълки, които се чудите какво да правите. Само трябва да нарежете ябълките на тънко, да включите фурната на 100 градуса (или по-малко) и да се наслаждавате на аромата, който ще се носи из кухнята следващите около 3 часа (толкова време отнема горе долу). Свършва бързо, така че или не го предлагайте на никого, за да остане за вас, или направете повечко!

Освен ябълките суших и портокали, които не пожънаха съвсем същия успех, но пък които съм сигурна, че ще изглеждат доста добре като украса. Теди определено не им е фен и ги поглежда лошо всеки път щом мине покрай мястото на плота, където съм ги сложила да си почиват. “Изгорени портокали… луда работа… за какво са ни притрябвали…”

Коледно предизвикателство

46695193 267202680610351 8735450033903632384 n

Друг въпрос обаче ме мъчи. Случва ли ви се понякога да си купувате плодове или зеленчуци, само защото са красиви? На мен не ми се беше случвало, докато не видях една тиква. Ние принципно не ядем тиква вкъщи - от време навреме се прежалваме да хапнем някой тиквеник, любезно предоставен ни от мама или Мими. Преди известно време обаче видях една прекрасна тиква. Като от реклама беше - гладка, лъскава, оранжева. Като истински специалист я вдигнах, претеглих на ръка, чукнах няколко пъти и след като я оцених като перфектен екземпляр от семейство тиквови, си я купих. Чак вкъщи, когато Теодор ме попита с леко подозрение какво смятам да я правя “тая тиква”, осъзнах, че… ами, ние не ядем тиква. Сложих я внимателно в една купа, настаних я в средата на плота, така че да се вижда от всички страни и я оставих да бъде красива и да размишлява защо се е появила като тиква, а не като круша например. Честно ви казвам, не знам колко време е отлежавала там, почти сигурна съм, че повече от месец.

В сряда, докато умувах какво да сготвя за вечеря и бях на прага да се обадя на Теди и да му обясня, че с гостите ще трябва да си поръчаме пица, защото вече съвсем никакви идеи нямам, а неговото предложение “не знам” нямам идея как се приготвя, си скролвах в Instagram и попаднах на рецепта, която просто не можах да подмина. Торта с тиква. И крема сирене. И подправки.

Захарче, сготви ми пак

46972996 288198375370170 800460476659007488 n

Не мога да кажа, че вече обичам тиква, но определено не я мразя, както си мислех преди да опитам тази торта. А Мими, която редовно купува и готви, каза, че това е най-вкусният тиквен сладкиш, който е опитвала.

Рецептата е адаптирана от The Pioneer Woman, като съм намалила количеството захар и на места съм заменила с кафява.

Тиквен кейк

за блата:

220 г зехтин
450 г тиква (изпечена и направена на пюре)
подправки (примерно: индийско орехче, карамфил, канела, джинджифил)
3/4 чаша вряла вода
240 г брашно
400 г захар (половината от моята беше кафява)
щипка сол
1/2 чаша buttermilk (прясно мляко с лъжичка лимон)
2 яйца
2 чл сода бикарбонат
2 чл ванилия

за крема:
220 г крема сирене
120 г масло на стайна температура
пудра захар по желание (аз ползвах кафява, около 100 г)

46678149 795768440759748 4414221937761320960 n

Загряваме фурната на 180 градуса. За тази рецепта се използва sheet pan - голяма тава от тези, които идват с фурните, не със скосени стени. Ако нямате такава, можете да печете и в друга (като мен), но ще отнеме повече време.

Зехтинът, тиквата, подправките и врялата вода се смесват в купа. В друга купа се разбиват яйцата заедно с млякото и содата, добавя се и ванилията. В трета купа - по-голяма - се смесват брашното, захарта и солта, после добавяме първо тиквената, с след това и яйчената смес и разбъркваме добре. Изсипваме сместа в тавата и печем около 20 минути. Ако използвате друг вид тава, проверявайте за готовност с клечка и имайте предвид, че вероятно ще отнеме повече от 30 минути.

Кремът става най-бързо и най-гладък в блендер - просто слагате всички съставки и миксирате до готовност.

Когато тортата изстине напълно, мажем с крема и я слагаме в хладилника, за да стегне.

Препоръчваме ви още:

Шерше ла суп

Коко в кухнята на шеф Манчев

Последно променена в Вторник, 27 Ноември 2018 20:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам