logomamaninjashop

Всички хора по света могат да спасяват живот

16 октомври - Световен ден на рестартирането на сърцето

През 2012 г. Европейският парламент призова Комисията и държавите-членки на съюза да създадат Европейска седмица за повишаване на информираността относно сърдечния арест, насочена към повишаване на осведомеността и образованието на широката общественост, лекарите и здравните специалисти.

От тази година 16 октомври е обявен за Световен ден на рестартирането на сърцето и се превръща в международна кампания, която обхваща целия цивилизован свят. Целта на инициативата е повече хора да се научат да извършват кардиопулмонална реанимация (КПР) и автоматична външна дефибрилация (АВД) на човек със спряло сърце до пристигането на линейка.

В България инициативата се осъществява за трета поредна година, като този път основен неин организатор са фондация „Първите три минути“ и Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ. Основна цел е медици и немедици да се обединят около каузата, защото всички усилия си заслужават, дори само още един живот да бъде спасен!

До момента в инициативата са привлечени и доброволци на Асоциацията на студентите-медици в България, Българския Младежки Червен кръст, Университетския аварийно-спасителен отряд и др. В рамките на седмицата от 16-и октомври ще започне информационна кампания чрез раздаване на флаери от доброволци на организациите-партньори, центровете по спешна медицинска помощ и спешните отделения в цялата страна. Ще бъдат организирани безплатни обучения и демонстрации на обществени места, в училища и учебни центрове. В социалните мрежи в интернет също ще се разпространява информация за кампанията. Кампанията можете да проследите тук.

***

Една от най-значимите причини за смърт в света е внезапното спиране на сърцето. В Европа и САЩ от това загиват близо 1 000 000 души годишно, а в България са над 10 000.

След спиране на кръвообращението, шансът за оцеляване на пострадалия намалява с около 10% с всяка минута. След три минути без кислород, в мозъка започват да настъпват необратими процеси. Най-бързите линейки пристигат между 8 и 12 минути след подаване на сигнала на тел. 112, когато обикновено шансът за спасяване е незначителен.

Ако свидетел на инцидента незабавно започне да извършва сърдечен масаж и обдишване и между 3-та и 5-та минута сърцето бъде дефибрилирано, шансовете за оцеляване на пострадалия нарастват между 50 и 70%. По тази причина, в много развити страни, на обществените места като търговски центрове, зали, кина, летища и дори спирки на градския транспорт има поставени автоматични външни дефибрилатори (АВД), които всеки обучен минувач може да използва, ако стане свидетел на инцидент.

 

Дейности в кампанията „Всички хора по света могат да спасяват живот“

по повод Световния ден на рестартирането на сърцето – 16.10.2018 г.

 

N

Дата

Час

Място

Дейност

1

16.10

10:00-11:00

БТА

Пресконференция с участие на националните консултанти по спешна медицина и кардиология и представители на Фондация „Първите три минути“, НАРСМП и АСМБ

2

16.10

18:00-20:00

България Мол

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com, доброволци на УАСО и АСМБ-София.

3

16.10

18:00-20:00

София Ринг Мол

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com, доброволци на УАСО и АСМБ-София.

4

18.10

11:00-12:00

191 ОУ „Отец Паисий“

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

5

19.10

10:00-12:00

ЧИСУ Дрита

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

6

20.10

08:30-10:00

Национална среща на АСМБ

Уъркшоп по КПР и АВД за студенти по медицина от всички медицински университети в страната

7

20.10

13:00-15:00

Музейко

Демонстрации и обучения по КПР и АВД с участие на инструктори на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

8

16-21.10

текущи

БМЧК

Информационна кампания и дейности с участие на доброволци на БМЧК в страната

9

16-21.10

текущи

АСМБ

Информационна кампания и дейности с участие на доброволци на АСМБ в страната

10

16-21.10

текущи

НАРСМП

Информационна кампания и дейности с участие на ЦСМП и СО в страната

11

16-21.10

текущи

CredoWeb

Стартиране на обществена дискусия между медици и немедици на тема „Може ли всеки човек да спасява живот?“

 


Прочетохте ли

Има ли нещо по-важно от сърцата на децата ни?

 

Последно променена в Понеделник, 15 Октомври 2018 10:08

Свързани статии (по етикет)

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам