logomamaninjashop

Шоколадовите мус тортички на Елица

"Завършила съм приложна информатика, но интересите ми извън професионалните са много различни и далеч от образованието ми и работата, с която се занимавам. Смятам, че човек се изгражда като личност не само покрай хората, с които е заобиколен, а и благодарение на нещата, които прави в свободното си време и които обогатяват мирогледа му. Колкото и тривиално да звучи, в моя случай това са фотографията, кулинарията, пътуванията и от време на време - йогата." Ето какво още ни разказа Елица, която ни гостува днес с една чудесна шоколадова рецепта.
 

„Вкусната храна може да те направи щастлив.“

Винаги съм била чревоугодник и може би това беше разковничето. Помня, че едно от първите неща, които сготвих, беше домашна баница с точени кори. Нямах и 10 години, когато реших да зарадвам баба и дядо с нещо вкусно. Другата ми баба беше овладяла тънкостите при приготвянето на питки, баници и изобщо всякакви тестени неща до съвършенство. Много пъти съм я гледала в ръцете, докато меси, и виждах с каква любов го прави. Исках някой ден и аз да готвя като нея.

Впоследствие страстта ми към кулинарията смени посоката си и пое по пътя на сладкарството. Намирам го за интересно, защото има много начини да импровизираш и да се забавляваш, докато готвиш, а в същото време е начин да се разтоваря. Старая се всеки път да приготвям нова рецепта и повечето подбирам така, че да не се налага да прекарвам цял ден в кухнята. Обичам да има разнообразие и да научавам нови техники. Вярвам, че вкусната храна може да те направи щастлив, да те накара да се усмихнеш и да те откъсне за момент от тревогите. Затова и е приятно, когато виждам тези емоции в очите на хората около мен, които винаги са склонни да експериментират с вкусовете си.


Блогът – място за споделяне на страсти и преживявания

Блога Cake And Pancake направих преди няколко години съвсем спонтанно и не съм си представяла, че впоследствие ще заема такава част от живота ми. За да продължава да съществува, трябват постоянни грижи и време. Всяко преживяване, случайна среща и начинание ни изгражда, обогатява и променя, дори и когато не го осъзнаваме. Блогърството ми донесе приятелства и запознанства с хора със сходни интереси, научи ме на постоянство и дисциплина.

Блогът не е изцяло насочен към кулинарията и сладкарството В него съм комбинирала повечето си странични занимания и споделям преживяванията и емоциите си от различни пътувания. Човек трябва да поема рискове и да излиза по-често от комфортната си зона, дори и това да бъде с набързо планувана екскурзия до място, за което не знаеш нищо. Обожавам да съм на път и както обичам да има разнообразие в кулинарството, така се старая винаги да посещавам нови места.

IMG 0653
Любимата храна

Нямам любима храна, но определено симпатизирам на гръцката и италианската кухня. Почти от всяко място, което съм посетила, има по нещо вкусно, което съм опитала и като любител на добрата храна, не се ограничавам с познатите вкусове. Някои от храните, на които съм отделила специално място в сърцето си, са невероятно вкусна пица с бурата от Импрунета; вкусът и наситеният аромат на истинско балсамико, отлежавало 10 години в бъчви на винена дегустация из Тоскана; телешки стек във Франция и пресни френски макарони от Париж; супа от омар в Сан Франциско; пресните октоподи на Гърция; лучената супа в Прага; разнообразието от плодове и пикантна храна в Мексико; бургерът от сьомга във Вашингтон и т.н.


Едно от последните неща, които приготвих, бяха шоколадови мус тортички с интересна огледална заливка.

IMG 0009 1

Малки шоколадови мус тортички

Необходими продукти:

За брауни основата:

85 г масло

110 г шоколад

1 голямо яйце

1 ч.л. еспресо

ванилия

½ ч.ч. захар

1/3 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол


За шоколадовия мус:

125 г шоколад

¼ ч.ч. готварска сметана

щипка сол

10 г желатин

1 с.л. вода

½ ч.ч. готварска сметана (допълнително)


За огледалната глазура:

10 г желатин

125 мл вода

140 г захар

85 мл кондензирано мляко

160 г бял шоколад

сладкарска боя по избор


IMG 0029 1
Начин на приготвяне в стъпки:

Приготвяне на браунито:

1. Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова. Оставяме да изстине на стайна температура.

2. Добавяме към шоколадовата смес яйцата едно по едно, разбърквайки след всяко.

4. След това прибавяме еспресото, ванилията и захарта. Разбиваме за няколко минути.

5. Добавяме брашното, бакпулвера и солта и отново разбъркваме.

6. Изсипваме в предварително намазана с масло тавичка с големина около 15см/20см. Печем в предварително загрята фурна на 180 С за около 20 минути.

7. Когато е готово, изстудяваме напълно в тавичката и след това изрязваме малки кръгчета с големината на формичките, които имаме. Слагаме формичките във фризера за час-два или докато приготвим шоколадовия мус.
За да можете по-лесно да ги отделите след фризера, препоръчвам да се замразят върху хартия за печене.


Приготвяне на шоколадовия мус:

1. Изсипваме първата част от сметаната (1/4 ч.ч.) в касерола и я загряваме почти до кипване, след което изсипваме шоколада, който сме натрошили на парченца и оставяме за около 1 минута, за да омекне. След това разбъркваме енергично, докато се хомогенизират.

2. Разтваряме желатина, както е описано на опаковката.

3. Разбиваме останалата сметана до меки върхове и оставяме настрана.

4. Стопляме за около 10 секунди желатина в микровълновата фурна или на котлона. Отцеждаме от водата и го добавяме към шоколада.

5. Прибавяме ½ от разбитата сметана към шоколадовата смес, бъркайки с шпатула и след това прибавяме останалата половина.

6. Пълним формичките, които сме избрали (аз използвах силиконови) като оставяме около 2 пръста празно отгоре. Вадим брауни формичките от фризера. Отгоре слагаме по една формичка от браунито и притискаме леко, така че мусът да обхване браунито отстрани.

7. Прибираме във фризера за през нощта.


Приготвяне на глазурата:

1. Разтваряме желатина в половината от водата.

2. Кипваме останалата вода, кондензираното мляко и захарта и бъркаме, докато захарта се разтопи.

3. Добавяме отцедения желатин към горещата смес и разбъркваме добре, докато желатинът се разтвори.

4. Добавяме шоколада и оставяме да омекне. Разбъркваме внимателно като се стараем да не вкарваме въздух при бъркането.

5. Разделяме сместа в купички и оцветяваме със сладкарска боя по избор. Оставяме да изстине до 35 С.
Ако нямате сладкарски термометър, може да проверите дали е достигната правилната температура като потопите обратната страна на черпак и ако сместа е лепкава и се закрепя по черпака, значи е готова. Ако се стича свободно, значи е прекалено топла.

Сглобяване на мус тортичките:

1. Вадим замразените мус тортички от фризера и ги заливаме с глазурата, като редуваме различните цветове, за да се получат шарки.

2. Оставяме да изсъхне глазурата и прибираме в хладилник.


Вкусните предизвикателства на Елица Сърбева можете да следите  в блога й
www.cakeandpancake.wordpress.com или на страницата й във фейсбук. 

Ако обичате кулинарните пътешествия, можете да прочетете историята с вкус на пица на Тамара Чакърова.
Апетитни рецепти за най-малките ще намерите в Готвим с Тики.

Последно променена в Неделя, 18 Юни 2017 14:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам