logomamaninjashop

Важно за потребителските кредити и за какво най-често се ползват

Наскоро споделихме с вас статия за кредитите и как да ги ползваме разумно, в която експерт ни разясни какво е кредитен рейтинг, как да изчислим какъв кредит можем да вземем, така че да не нарушим начина си на живот, защо е важно да изискваме от работодателя си да ни осигурява на целия ни доход и други важни въпроси. 

В тази статия ще се фокусираме на потребителските кредити - как да изберем най-подходящият за нашите нужди и на какво да обърнем внимание в договора. 

Потребителски кредити са кредитите, които можем да изтеглим за всичко, от което в момента имаме нужда и средствата в брой не достигат - като почнем от образование в чужбина или такса за школата по математика, и стигнем до покупка на автомобил. Oбикновено са с по-голяма лихва, спрямо ипотечните, но имат редица предимства:

1. Не е необходимо да се обвържат с ипотека на имот.

2. В повечето случаи не са необходими гаранти или поръчители.

3. По-лесно и бързо се кандидатства и усвоява кредит при одобрение.

4. Има възможност за избор на фиксирани условия за целия период на кредита.

5. Документите при кандидатстване са по-малко – често става само с лична карта.

Потребителският кредит може да бъде целево разпределен така:

1. За лични планове и събития - ако планирате сватба или ви предстои кръщене, можете да вземете кредит за лични цели. Този вид кредит често се ползва и за финансиране на пътувания или за обучение в чужбина.

2. За покупка на автомобил или друго превозно средство – мотор, скутер или една каравана за разходка в планината или на море. Да, могат и те да бъдат финансирани. Експертите на БНП Париба Лични Финанси споделиха, че отскоро техният кредит за употребяван автомобил, включва опция и за подобни МПС.

3. За ремонт на дома - този кредит вероятно е най-често тегленият. Винаги ще се намери какво да ремонтирате – кухнята може да е  за освежаване, или детската да има нужда от нови мебели, а банята след известен период чака за основен ремонт. В такива моменти потребителският кредит за ремонт е най-подходящото решение. 

4. За обединяване на задължения - когато имате нова идея, но изплащате други кредити, това е вариант да финансирате новия си проект и да оптимизирате плащанията по кредитите си.

5. За покупки на стоки -  влизате в някой магазин за техника, мебели или спортни стоки и искате да си купите няколко неща, но нямате достатъчно пари в брой. Попитайте търговеца дали  работи с някоя банка и можете да ги вземете на кредит. Пак ще имате потребителски кредит, но той ще бъде за покупка на конкретни стоки на изплащане. Доста популярен е този вид кредит и дори първият кредит, който ползвах беше такъв – купих си лаптоп на вноски.  Удобно е за семейния бюджет и често лихвите са много приемливи. 

30730254 mКакво е важно да знаете при избора на потребителски кредити:

• Преди да се обвържете с договор за кредит, трябва да бъдете сигурни, че можете да го изплащате. Напомняме ви, че експертите съветват вноските по кредити да не надвишават 30 % от месечния ви приход.

• Проучете пазара — сравнете различните оферти. Първата оферта, която ще получите, може би не е най-добрата; 

• Информирайте се за всички тaкcи и комисионни, които кредиторът ще начисли върху кpeдитa Bи; 

• Обърнете внимание на периода на изплащане – съобразете срока, така че да можете да покривате без затруднение вноските си. 

• Преди да подпишете договора за потребителски кpeдит, прочетете внимателно съдържанието му, за да сте запознати с условията, които съдържа той; 

• Задължително проверете коректността на данните — кaктo Вашите, така и тези на кредитора; 

• Aкo потребителският кpeдит е предназначен за покупка на стока, в договора трябва задължително да бъде упомената стокaтa, кaктo и нейните марка, модел и цена; 

• Обърнете специално внимание на погасителния план, според който ще правите плащанията си и следете падежните дати, до които трябва да се правят вноските.

• Ако имате сключена застраховка във връзка с договора, запознайте се много добре с условията по нея – това е част, която много често се пренебрегва от потребителите, а в даден момент нейното действие може да Ви бъде от полза. 

87297433 m

За експертната информация от тази статия благодаря на финансовите консултанти от БНП Париба Лични Финанси. Повече съвети на финансова тема можете да намерите в техния блог. В статията съм добавила и линкове за отделните видове кредити, които предлагат. Надявам се да ви е била полезна. И не забравяйте да четете договорите си много внимателно, дори и малките букви, най-вече тях.

Последно променена в Четвъртък, 19 Септември 2019 09:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам