logomamaninjashop

Как да се отървем от насекомите

Автор: Весела Бахчеванова

Дойде ли пролетта и ми идва да си сложа от тези каишки за домашните любимци против паразити. Седим си с компания навън, а комарите само около мен се въртят и ми се иска да си сваля кожата. За тях и бълхите, съм нещо като специалитет. И оси са ме жилили, и пчели. Гадно е, но нямам проблеми с това, неприятни са ми всякакви буболечки, но не изпитвам страх от тях. Обаче… Дойде ли пролетта, едно ужасно животно излиза на лов за мен – МИРИЗЛИВКАТА. Не мога да опиша чувството, което изпитвам, само като я чуя да бръмчи, а като я видя, без да се съобразявам къде съм, директно си тръгвам или се затварям в банята, докато не отмине „опасността“. Това е единственото насекомо, което ме е накарало да оставя само детето ми, докато още беше бебе, в стаята. Наистина, видя ли я, все едно ставам друг човек и не мога да мисля рационално. Това насекомо ме е карало да се будя посреднощ в паника и да излизам на улицата по пижама. Но и това не е най-лошото… Най-лошото беше, когато аз, облечена с една ефирна рокля, усетих как тази твар се спуска към мен и влиза под дрехите ми. Вярвайте ми, за секунди се съблякох, без да мисля кой ме гледа и какво ще си помисли. Знам, че нищо не може да ми направи, но мисълта, че може да се заплете в косата ми, ме кара да полудявам. Ето защо днес ще ви подскажа няколко трика как да се отървете от насекомите, които неизменно ще се появят с топлото време.

Почистете

Насекомите се появяват там, където има храна за тях, така че не допускайте домът ви да се превърне в ресторант за буболечки. Съхранявайте брашното, захарта и другите сухи съставки в запечатани торби или в стъклени или пластмасови контейнери. 

Уплътнете 

Погрижете се да обезопасите прозорците плътно с мрежи още преди сезона. 

Кофата за смет

Изхвърляйте кошчето често и по възможност съхранявайте чувалите с боклук на открито, в кофи със сигурни капаци, далеч от вратата.

Домашните любимци

Не оставяйте храната за домашни любимци през нощта. Почистете незабавно разлятата храна. Измийте купичката веднага след хранене и затваряйте чувала с гранули.

Хартията

Редовно рециклирайте стари вестници, картон и кутии. Хлебарките и гризачите обичат тези топли и уютни материали.

Подсушавайте

Комарите и хлебарките са особено привлечени от водата, затова поддържайте жилището сухо, когато е възможно. Подсушете около мивката и минете със сух моп банята след душа. Изстискайте добре гъбите за баня, така че от тях да не капе вода.

Мравките

Първо, намерете откъде влизат в дома ви и след това запечатайте добре входовете им. Напръскайте с ментово етерично масло около прозорците и вратите. Домът ви след това мирише страхотно. Смесете боракс, захар, вода и съвсем малко фъстъчено масло. Направете паста, след което я намажете върху малки парченца картон и ги поставете в близост до мястото, откъдето влизат. Пастата ще изсъхне след няколко дни, така че ще трябва да повторите. Отнема няколко седмици, но наистина работи. Ако откриете гнездото им, просто изсипете около 0.5-1 л оцет.

Дървеници

За съжаление, за да се отървете от тези малки същества, трябва да положите доста усилия. Минете цялата къща с прахосмукачка. Не пропускайте нищо – от всички повърхности до мебели и легла, Насочете се към пукнатини, процепи, гънки, ръбове, шевове и местата около копчетата. След това незабавно изхвърлете торбичката на прахосмукачката. Не забравяйте да почистите и первазите на прозорците, задължително ги измийте с препарат. Изперете спалното бельо и всички останали покривала, възглавници и всякакви текстилни повърхности и след това ги изсушете в сушилня поне за един час. Задължително след това ги изгладете. Трябва да измиeте подовите первази и стените много добре с нужните препарати, на височина – най-малко метър и половина от пода. Цялата мебелировка трябва да се почисти със силни препарати. Бъдете по-внимателни с вътрешностите и долните части. Напръскайте дома си с етерични масла (канела, лимонена трева, скилидка чесън, мента, лавандула, мащерка, чаено дърво и евкалипт) те могат да отблъснат дървениците.

Пчелите и осите

Те са много важни за екосистемата ни, така че не използвайте тези методи, ако няма пряка опасност или ако не са нападнали дома ви. Налейте в спрей бутилка сапунена вода и напръскайте насекомите. От този разтвор им залепват крилата и падат. Друг начин е да направите капан за осите. Вземете празна пластмасова бутилка и я разрежете на 2 в следните приблизителни пропорции - 1/3 към 2/3, като по-малка трябва да бъде горната част на бутилката. Налейте в по-голямата част със сладък ароматен сироп или мед и разредете с вода. Обърнете горната част, както е показано на снимката.

akari

Акарите

Най-важно е да намалите влажността в помещенията. За целта можете да използвате влагоабсорбатор. В спрей бутилка сипете половин чаша ракия, половин чаша дестилирана вода и 30 капки етерично масло (лимон, евкалипт, лавандула, кипарис, канела и др.) Пръскайте навсякъде, където е възможно да виреят необезпокоявано – завивките на леглото, възлавниците, пердетата и т.н. Не е добра идея да използвате този спрей, ако имате деца на възраст под 3 години или сте бременни. Първият път, когато напръскате с него, ще намалите значително популацията на акарите през следващите 2 месеца. За да поддържате дома си чист откъм микроорганизми, трябва да пръскате редовно – веднъж на всеки 2-3 месеца.

Бълхите

Има чудесни съвети тук. Билките и естествените ароматни вещества като лимон, цитронела, пелин и розмарин също могат да отблъскват бълхите.

Плъхове и мишки

Ако гризачите са особено привлечени към определена област, напръскайте с разтвор от хрян, чесън и лют червен пипер, за да възпре мишките и плъховете. Друг начин е през нощта да напълните кофа, до половината с вода, и да поставите летвичка, по която да може гризачът да се качи. А най-приятното решение е взимането на домашен любимец.

Мухите

Някои ароматни билки притежават свойства, които ги правят отлично оръжие срещу домашните мухи – мента, мащерка, розмарин и др. Сложете край прозорците и вратите. Можете да използвате и капана за оси, показан по-горе.

Въшките

Е, това май всички го знаем – газ и мас. Шегувам се. Като се сетя какво беше – щипе, гори, мирише и не бих могла да го причиня на детето си. Ако не искате да купувате от специалните шампоани за тази цел, можете да използвате шампоан с масло от чаено дърво и след това да изплакнете с разтвор от равни части оцет и вода. Използвайте ситен гребен за разресване, като го поръсите с етерично масло - мента или чаено дърво.

Комарите

Нанесете естествен репелент като евкалипт, лавандула, мента, цитронела или друго етерично масло. Тъй като комарите са слаби, позиционирането на въртящ се вентилатор на открито може да ги задържи далеч без използване на химикали.

Молците

За щастие, от молците е лесно да се отървете. След като откриете, че има от тези насекоми в дома ви, поставете гумените ръкавици и започнете почистването. Извадете всички дрехи, дори и тези, които не са разопаковани, и проверете за ларви или молци. След като изчистите, измийте всичко с гореща сапунена вода. Ако откриете молци в кухнята, помислете за съхранение на нетрайни продукти в хладилника или в стъклени, метални или пластмасови кутии. Почиствайте редовно кухнята, за да предотвратите бъдещи нападения.

Паяците

Всъщност паяците намаляват популацията на останалите насекоми, така че добре си помислете дали искате да се отървете от тях. Почиствайте често паяжините, а ъглите минавайте винаги с прахосмукачката. Спрей, направен от натрошени кестени или етерични масла, също може да бъде ефективен при борбата с тях.

62487969 m

Хлебарките

Тъй като хлебарките са предимно нощни същества, те често пълзят наоколо, но не ги забелязваме. Те са упорити, но не е невъзможно да се отървем от тях. Предотвратете нападението им, като забърсвате шкафовете с бял оцет, източвайте мивките и съхранявайте храната в хладилника или запечатана в стъклени или метални контейнери. Запечатайте големите пролуки в стените и подовете със замазка. Хлебарите мразят борна киселина, така че използвайте боракс за тънко очертаване на периметрите на стаите и съществуващите пукнатини. Целият дафинов лист също може да възпре хлебарките. Почиствайте пода с прахосмукачка и моп всеки ден. Ако викате екстерминатори, непременно се уговорете със съседите да посетят и тях, и ги помолете да напръскат и в мазето.

Кърлежите

По отношение на кърлежите е най-добре да използвате сертифициран специалист, за да извърши пръскане на терена с професионални препарати за дезакаризация.

**********

Лавандула

Прекрасният аромат от лавандулови растения отблъсква молци, бълхи, мухи и комари. Поставете сашета от суха лавандула в шкафовете или го направете лавандулата част от вашия почистващ препарат, за да разпръснете смес от 5-10 капки лавандулово етерично масло в малко вода около вашия дом. Така ще държите насекомите далеч. Можете да засадите от тези растения в саксии или ако имате двор - в градината.

Мента

Освен че миризмата на дома ви ще бъде прекрасна, ментовите растения и ментовото масло естествено отблъскват мравки, паяци, комари и дори мишки. Смесвайте 10-15 капки етерично масло от мента в малко вода, след това разклатете и напръскайте сместа в зоните около входовете, вентилационните отвори и прозорците.

Розмарин

Прясната подправка отблъсква осите и пчелите. Можете да засадите розмарина в близост до площадките за игри.

Още полезни материали можете да намерите на уебсайта и на фейсбук страницата на iHelpi.


Препоръчваме ви още:

Как да почистим хладилника в дълбочина

Основно почистване – какво да не пропуснем

Какво да правим, когато дойде домашна помощница 

Не пропускайте и тази забавна история

на Мария за хлебарките и будистите :)

Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 14:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам