logomamaninjashop

12 идеи за незабравима новогодишна нощ

Автор: Антония Чиликова

Все повече семейства избират да отбележат настъпването на Новата година в планински хотел или с пътешествие до някое екзотично място, но има и много, които ще останат у дома за празниците. И ако Коледа обикновено е свързана със събиране с близките роднини и вълнуващото очакване на Дядо Коледа, то посрещането на Новата година може да е доста скучно за децата, особено ако си го представяме единствено като телевизионен маратон. Често улисани в приготовленията на новогодишната трапеза, забравяме да подготвим празник и за децата.
Ето и няколко идеи, лесни за осъществяване и необременяващи бюджета:

1. Включете децата в подготовката на празничната трапеза – например да украсят салата-часовник или да подредят масата. Децата могат да подготвят и новогодишни картички с имената, за да се подредят гостите на масата. Така ще им осигурите занимания и през деня, а и за себе си - малко време.

69399030 s

2. Направете си карнавал или бал с подръчни средства или с любимите костюми на децата. Може да помолите децата да подготвят и ревю или малка пиеска. Вашата роля е на най-ентусиазираната публика. А може и да си смените ролите - кой казва, че родителите не могат да събудят детето в себе си?

3. Домашно караоке – ако нямате караоке диск с любими песни, може да потърсите в интернет - има както на български, така и на други езици.


4. Подгответе балон – пинята, като напълните един здрав и кръгъл балон с бонбони или дребни сладки (добре е да са опаковани, може и домашни) и след това надуйте балона! Вържете го на някое удобно място, все пак далеч от нетърпеливите детски ръчички, и когато дойде сюблимният момент, го спукайте – за радост на малчуганите!

61886736 s
5. Капсула на времето. Подгответе предварително малка анкета с въпросчета например - какъв искаш да станеш; коя е любимата ти храна; как изглежда любимото ти пътешествие; какво ще запомниш от изминалата година и т.н. Сложете ги в специална кутия и запечатайте с надпис да не се отваря да кажем поне 2-3 години, а защо не и до 18-та година на децата! А може да използвате и буркан с капачка, който да украсите предварително.

6. Търсачи на спомени. Изберете снимки от вашите любими моменти през годината, разпечатайте ги и ги сложете в плик. Скрийте пликовете из стаята – всеки, който си намери плик, ще трябва да разкаже своите спомени от общото преживяване. Включете се и вие в търсачеството!

7. Късметчета. Ако искате да опитате нещо ново, освен традиционната баница с късметите, а и да включите сръчните детски ръчички в приготовленията, направете си късметчета! Подгответе си по-отрано дузина използвани ролки от тоалетна хартия – сложете в тях късметчетата (може да ги напишете заедно с децата) и „изненади“, например бонбони, конфети, дребна играчка. Завийте ги като бонбони с шарени весели хартии и сложете в коледен чорап, шапка, буркан или друго по ваш избор. Нека всеки да си изтегли късметче.

77071780 s

8. Домашна томбола – беше задължителна за нашето училищно празненство и я чакахме с нетърпение.
Можете да купите предварително малки подаръчета например шоколадови яйца, весели фигурки или още по-добре всеки сам да подготви своята изненада за томболата с ръчно изработени подаръчета. Нека децата да подготвят номерцата към всеки подарък и да организират томболата – всеки изтегля листче с номер, включително и възрастните! Ако са шеговити, още по-добре – например чорап с дупка, весела маска, топче на клоун за носа – спомнете си всичко, на което се смеят децата.

9. Игра на шише – вярвам, че не сте забравили любимата си игра от тийнейджърските години! Е, защо да не я използваме и в семейните забавления в новогодишната нощ – нека желанията са мили, смешни и весели – например целувка по нослето, да застанеш на един крак и да кукуригаш, да имитираш слон или просто да подскачаш като зайче!

10. Домашни конфети. Ако не ви плаши основното чистене след новогодишното парти, защо да не си направите и хартиени конфети, които децата да разхвърлят с ентусиазъм, докато вие отваряте шампанското! Нужен ви е само перфоратор – обикновен, или от специалните, които се продават вече по книжарниците (има и със снежинки) и шарени хартии – може да използвате стари списания или друга вече употребявана хартия. Ако искате да има повечко блясък и празничност, може да използвате и специални хартии в сребристо или златисто. Децата с удоволствие ще помогнат в седмицата преди празника. После само слагате в нечупливи чашки или свити от хартия фунийки и оставяте на децата да ги хвърлят нагоре. А може да ги скриете и в балон, който да хвърлите нагоре и тайничко да спукате с карфица. Изненадата е гарантирана!

90592494 s

11. Посрещане на Новата година с друга страна! За децата често е трудно да дочакат посрещането на Новата година в полунощ – защо да не попътувате до друг часови пояс и да не посрещнете Новата година според него? Изберете си държава, в която Новата година настъпва по-рано. Ако имате кабелна телевизия с програми оттам – просто ги пуснете в точния час и лесно ще се пренесете с децата в избраната страна и ще споделите настроението. А може и да подготвите песнички или клипче от youtube – лесно се намират от предната година. Може да подготвите и тематично меню или сладкиш от страната, с която сте си избрали да посрещнете Новата година! Имайте предвид обаче, че в някои страни извън Европа и Северна Америка, посрещането на Новата година не е на 31-и декември!

12. Новогодишно семейно фото. Разбира се, какво е новогодишно парти без снимки! Може да въведете традиция за специалното семейно фото – изберете си специално място в дома, като и позиции – снимайте се всяка година на същото място или поне като максимално се стараете да повторите позициите си. Ще е весело да се види как се променяте с годините, а децата - как порастват!

А всъщност най-добрите идеи за празника ще ви дадат вашите деца! Попитайте ги как те си представят мечтаната новогодишна нощ! Играйте на техните игри! А през деня вместо да се суетите в кухнята, отидете в парка, на пързалката или още по-добре - на разходка в гората. А ако решите да го направите на 1-и януари - гарантирано няма да има навалица по пътищата. 

Весело посрещане на Новата година!

 

Прoчетохте ли пожеланията на Траяна за хора с чувство за хумор? Идеални са и за новогодишни късмети!

Препоръчваме ви още:

Невидимите подаръци

Традициите не са това, което бяха

Последно променена в Четвъртък, 31 Декември 2020 13:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам