logomamaninjashop

Какво да правим, когато дойде домашна помощница

Автор: Весела Бахчеванова

Още от тринадесетгодишна живеех сама на квартира и винаги съм се справяла, без особени усилия с домашния ред и чистота. Но когато се появиха съпругът и детето, плюс служебните ангажименти и готвенето по минимум 2 ястия на вечер, нещата се изплъзнаха от контрола ми. Тогава вече беше време да наема жена, която да ми помага поне с почистването на дома. По онова време все още нямаше фирми, които да се занимават с абонаментно почистване. С мен се свърза едно момиче, с което си допаднахме и тя започна да идва всяка седмица. Грешката, която направих в самото начало беше, че не се уговорихме какво точно се очаква от нея. И какво правех аз? В уговорения ден ставах 2 часа по-рано от обикновено, за да мога да изчистя, да не би случайно да си помисли помощницата ми, че хигиената ми е ужасна, а и не знаех дали влиза в задълженията й да подрежда или оправя леглата. Семейството ми се шегуваше с тази моя мания, но аз не бях в състояние да я изкореня, най-вече заради патриархалното възпитание, с което съм израснала. Реално, на нея й оставяше да избърше праха и да почисти пода. Станахме близки приятелки и след известно време не знаех как да й кажа, че искам да ми помогне като измие фурната или хладилника, да почисти прозорците или фугите в банята, нещата, за които всъщност имах нужда от помощ извън обичайните й задължения. Така, заради прекомерното сближаване и неудобството ми да поставя точни изисквания, приключи горчивият ми опит с първата домашна помощница.

Минаха години и се случи така, че самата аз създадох компания за домашни помощници. Опитът ме научи какви точно услуги трябва да предлагам, от какво има нужда всяко различно домакинство, но и как да се отговори на индивидуалните изисквания на всеки клиент. Когато човек има нужда от помощ в домакинството, не е достатъчно само да се забършат шкафовете отвън, както и да се почисти пода. Трябва детайлно почистване на всяко кътче от дома.

Но как да се държим с жените, които ни помагат? Ето няколко съвета, изведени от опита ми:

1. Когато за пръв път дойде домашната помощница, обяснете й точно какво се очаква от нея. На всеки му се е случвало да започне нова работа и знае как се е чувствал. Точно това изпитва и тя. Не се притеснявайте да поставите изискванията си, това може само да я улесни.

2. Отделете 10 минути, да я запознаете с дома си – къде са почистващите препарати, кофа, моп, дъска за гладене, стълбичка за високите прозорци или какво може да използва за тази цел. Покажете й помещенията и обяснете кое е с приоритет, тъй като не може да очаквате, че за няколко часа помощницата може да изчисти всичко основно.

3. Оставете й пространство за работа. Знам, че е трудно да се доверите на непознат, но когато наемате компания за почистване, а не физическо лице, фирмата поема отговорност за своите служители. Те винаги са с чисто съдебно минало и са преминали през професионално обучение.

4. Не се притеснявайте да я помолите да свърши нещо извън определените й в началото на посещението ангажименти. Например да посрещне куриер или да изглади ризата, от която ще имате нужда след малко.

5. Ако помощницата, в процеса на работа повреди или счупи нещо, се свържете с компанията, с която работите и обяснете спокойно за случая. Повечето от тях имат сключена застраховка за "Професионална отговорност", което означава, че в случай на щета те ще покрият стойността на щетата по експертна оценка.

6. Ясно определете дистанцията. Вие не сте приятели.

7. Отнасяйте се с помощницата с нужното уважение. Това е тежък физически труд, за който тя ви помага.

8. Не се притеснявайте да инспектирате работата й, докато тя е още там. Това ще помогне, ако имате някакви забележки, които да избегне през следващите посещения.

9. Имайте реална представа за времето, което е нужно за почистването на дома ви. Помислете и за това, че първите 1-2 посещения винаги са най-трудни за домакините, докато се ориентират в обстановката.

10. Винаги оставяйте обратна връзка, за това как е минало почистването. Това ще помогне за повишаване на качеството на предлаганата услуга

 

Весела Бахчеванова е управител на iHelpi - фирма за почистване на домове и офиси в София и околностите. Повече информация относно предлаганите услуги, можете да намерите тук и на фейсбук страницата на iHelpi.


Препоръчваме ви още:

Защо е уморена мама

Наръчник за мултифункционален домакински уред „мама“

УЮТЕН ДОМ

Последно променена в Четвъртък, 21 Декември 2017 11:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам