logomamaninjashop

Единственото представление за насилието в училище

Спектакълът „Лоши деца“ представя всички гледни точки на засегнатите страни в подобна ситуация. Представлението е по текстове от пиесата "Лоши деца" на Михаела Михайлова. Режисьор е Благой Бойчев. Участват Боряна Пенева и Ваня Богданова. Музиката е на Ованес Торосян. В спектакъла са използвани документални интервюта с деца, учители и родители от няколко столични училища.

Актрисата Боряна Пенева влиза в ролите на учителка по история, майка и дете, пострадало от агресията на своите съученици, за да представи тази болезнено актуална тема в нейната пълнота. Тя пречупва всички гледни точки през личното изживяване и дори е поставена на „разпит-интервю“ пред истински журналист (сценаристът от БНТ Ваня Богданова).

Режисьорът Благой Бойчев за пореден път извежда на фокус социалната тематика в своите постановки след „Хубава си, мила моя“ (документално представление за историите на проститутки от Сливенския затвор), „Шушана“ (представление по филма „Гадни копилета“). Най-новото му представление („Одисеята“) е създадено по „Задочни репортажи за България“ на Георги Марков и текстове на режисьора, което поставя в Драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък.  

„Стараем се зрителите да не са само зрители. Искаме да ги поканим да бъдат свидетели и участници в тази ситуация. Дълбоко вярвам в социалната функция на театъра. И дори не всеки зрител да участва в интеракцията, която се случва по време на представлението, то поне да си тръгне развълнуван и докоснат от личните истории, да си тръгне по-добър. Това също би осмислило нашата работа. Обществото, в което живеем, нека си го признаем, не дава на децата си нито любов, нито внимание, и най-малко – добър личен пример. От десетилетия най-лошият пример, който ни дава българското общество, е, че силата се счита за ценност сама по себе си. Погледнете управляващите ни, погледнете учебниците, погледнете историята ни от последните 70 години – всичко е налагане на сила. Силният има правото. Аз не съм учуден, че децата са агресивни. Те просто искат да оцеляват!“ (Благой Бойчев за "Лоши деца") 

„Лоши деца“ е сериозен и необходим спектакъл-манифест, който се явява като остро предупреждение спрямо “copy-paste” поколението. По всяка вероятност тревогата, която би следвало да събуди този спектакъл у всички нас, е свързана с образователната система в училище, с възпитанието и отношенията във всяко семейство, а в най-добрия случай той се стреми да предизвика обществена реакция и да подтикне носещите отговорност към конкретни действия и вземането на навременни мерки. „Лоши деца“ е от онези спектакли, които оставят горчив вкус, хващат за гърлото и заслужават общественото внимание.“ (Илко Ганев, театровед, „Поколение лоши деца“)

„Бойчев и екипът му успяват да внушат, че всички са невинни и няма ни един невиновен. Ни един невиновен за оскъдняването на човешкото.“  (проф. Георги Каприев, „Добри деца“) 

Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Премиерата на "Лоши деца" се състоя на 27 февруари, 2017 г., на сцената на I Am Studio в София. Участва и на няколко театрални фестивала: Театър на отговорността, Пловдив; Нощта на театрите, София; АСТ Фестивал за свободен театър, София. Представлението гостува в няколко града - Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен.

Спектакъла може да гледате на 25.02 и 25.03 тази година в театър "София". Ето и линк за събитието на 25.02.

Препоръчваме ви още:

 Учителка с решение срещу агресията

За децата с проблемно поведение - нашите и чуждите

Как да помогнем на дете, което се нуждае от закрила

Последно променена в Понеделник, 25 Февруари 2019 13:20

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам